Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Wtyczka reglera (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1081)

mrdracul 15.09.2009 09:16

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 70276)
Hi . poszło u mnie takie guwienko , z prawej str. pod boczkiem jest takie coś wpięte w wiazke przewodów na trzy piny i okręcone taśmą izolacyjna , to jakby tranzystor ? - da sie to czymś zastapić , w tej chwili to nie mogę odpalać silnika na biegu bo odłączyłem kabelki micro włącznika przy dzwigni sprzegła . Obiawy miałem takie że podczas jechania na kazdym biegu swieciła sie kontrolka luzu ale tylko podczas wcisnietego sprzegła .

To są 2 diody połączone równolegle. na schemacie w hynesie jest to gdzieś (tylko w jednym miejscu). Po to one są, żeby prądy się nie cofały i nieświeciła ci się ontrolka luzu. Połączone do `luzu`, podstawki bocznej i klamki sprzęgła. Łatwo to będzie zastąpic standardowymi diodami.
Hej!

LukaSS 15.09.2009 10:14

Cytat:

Napisał ENDRIUZET (Post 75007)
Ludzie napiszcie .... u was też regulator w ciągu 2 minut od uruchomienia moto robi się baaaardzooooo gorący ??

Miałem tak. Poprawiłem masę oraz wyczysciłem styki i przestał się grzać.

paku 15.09.2009 10:28

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 75023)
Miałem tak. Poprawiłem masę oraz wyczysciłem styki i przestał się grzać.

I jeździj zawsze na światłach.

Dzieju 15.09.2009 11:22

1 Załącznik(ów)
jakość kiepska ale widać o co chodzi, proste ,czytelne
początek świecenia zielonej to 13.7 V ,w mojej 03 na wolnych obr działa żółta,a od 1500obr/min zaczyna swiecić zielona.
Max napiecie jakie idzie mi na akumulator to 14.7 V (zielona dioda), muszę jeszcze sprawdzić
kiedy się zapala czerwona górna ale prawdopodobnie powyżej 15V.

rambo 15.09.2009 20:45

a mi się dziś spalił regler :cold: potopiła się nawet izolacja na polutowanych kablach. 12,5V na światłach i 13,5V bez obciażenia :mad:

paku 15.09.2009 20:53

Cytat:

Napisał rambo (Post 75113)
a mi się dziś spalił regler :cold: potopiła się nawet izolacja na polutowanych kablach. 12,5V na światłach i 13,5V bez obciażenia :mad:

Szit tak zwany.

Łączę się w bólu i od razu zapisuję na pobranie zwłok w celu przeprowadzenia sekcji.

Żeby Cię pocieszyć powiem, że mi dzisiaj siadł przełącznik stopu.... pomogło ?

rambo 15.09.2009 21:50

nie jest źle, wypiołem wtyczke od jednej lampy i spoko można tak jeździć. Nawet gps chodzi cały czas, o na mi działa jako wskaźnik ładowania. Jak spada napięcie poniżej 12v to gaśnie podświetlanie.

dwa lata służył, był od vfr800

Lepi 15.09.2009 21:59

Cytat:

Napisał rambo (Post 75113)

Powiedz, jeśli możesz, w jakich okolicznościach się spalił? jeździłeś z dużym obciążeniem (światła, manety) czy z małym?

No i dlaczego uważasz, że się spalił? gdyby nie działał miał byś wysokie napięcie lub rozładowywało by ci szybko aku. Więc jak?

A tak na marginesie, jeśli grzeją się lutowane przewody to znaczy, że były źle polutowane. Niedogrzane, przegrzane...

paku 15.09.2009 22:20

Cytat:

Napisał Lepi (Post 75130)
Powiedz, jeśli możesz, w jakich okolicznościach się spalił? jeździłeś z dużym obciążeniem (światła, manety) czy z małym?

No i dlaczego uważasz, że się spalił? gdyby nie działał miał byś wysokie napięcie lub rozładowywało by ci szybko aku. Więc jak?

A tak na marginesie, jeśli grzeją się lutowane przewody to znaczy, że były źle polutowane. Niedogrzane, przegrzane...

Stary one się grzeją jak drut oporowy - całe, lutowanie ma ogromne znaczenie ale jakoś mnie to nie dziwi.

rambo 16.09.2009 00:51

Tak popatrzyłem, i muszę się sam przed soba przyznać: te dwa czerwone kable fatalnie ze sobą połączyłem :Sarcastic: pewnie był kiepski kontakt, poszła temp i dalej.
Poprzedni regler też tak sfajczyłem ale on miał 12 lat. Też działa jak się jeździ bez świateł mijania.

jakieś pomysły..?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27.