![]() |
Cytat:
|
Ja do dłuższych obserwacji używam monopoda i przy mojej 10x50 nic się nie trzęsie. Za to jest na tyle jasna, że o zmierzchu rozjaśnia wszystko.
Na motór dziś bym brał 8x42. Ciut jaśniejsza, zgrabniejsza i nie telepie... |
Kliknąłem zakup rolnetki i sprawdzam kwotę a tam mniejsza o jakieś 400 PLN. Chyba mi nie policzyli VAT, może to jakaś forma Amazon friday
|
2 Załącznik(ów)
Rolnetka przyjechała i rzeczywiście jest tańsza o VAT. Do tej pory byłem przekonany że mamy tylko taką malutką lornetkę w domu o nieznanych mi parametrach. Okazało się że w szafce leży, o czym poinformowała mnie żona, szwajcarska lornetka. Guma się trochę lepi, chyba ze starości ale lornetka działa. Jest różnica w klasie między viperem który na dodatek jest 8x42, ale działa. Może jednak nie będę kupował następnego głośnika
|
Consi napisał że guma mu się lepi na tej lornetce. Mam kilka urządzeń z tym samym problemem- czy można z tym coś zrobić?
|
Cytat:
Nic nie pomaga wystarczająco, bo to zwykły rozkład lub pociągnięcie wcześniej jakimś środkiem czystości czy nawet dotykanie rękami natartymi kremem... Można próbować alko izopropylowy (izopropanol), ale nie do wszystkiego się nadaje, bo jak inna mieszanka z gumą, to może tylko gorzej powodować... U mnie na domofon jeszcze gorzej, gripy to zamieniłem na nowe ale pady się udało wyczyścić, bo były mniej zniszczone jeszcze.. Jak później z padami to nie wiem, bo się inaczej zepsuły i poszły w kosz.. |
Ja bym próbował talk, ewentualnie olej silikonowy. W lornetce z olejem ostrożnie, bo jak wejdzie do środka i zatłuści szkła, będzie kłopot.
|
Olej silikonowy to kiepsko widzę bo zwykle są to jakieś gripy gdzie pewny uchwyt jest ważny więc po posmarowaniu silikonem może być słabo:confused:
|
Cytat:
|
Może ktoś porównywał Nikon Action 7x35 9,3’ CF (nie EX) do proponowanych Zeiss-ów z olx?
Warto zmienić? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:21. |