Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   DCT nie zmienia biegów. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37625)

Emek 26.02.2021 11:41

Kazmir uważaj bo zaraz kamieniem oberwiesz. ;)

nabrU 26.02.2021 11:48

Cytat:

Napisał Emek (Post 719891)
Kazmir uważaj bo zaraz kamieniem oberwiesz. ;)

Oj tam oj tam, a samochod nie masz czasem DSG? Jesli tak to nie jest to bee...
Oczywiste jest ze DCT komplikuje moto, ale z drugiej strony nie ma takiego quickshiftera co robi jak DCT. cos za cos...

Emek 26.02.2021 12:05

Fajnie to zmienia biegi. Nie powiem. Do jazdy po mieście malina i przyznaję się bez bicia choć byłem sceptyczny. Pod kątem potencjalnej usterkowości sceptyczny jestem nadal i tu się z Kazmirem zgadzam. Zresztą sam wątek o tym świadczy, wszak takiego dotyczącego manuala nie uświadczysz. Do jazdy offem też bym tego nie chciał. Ale poznałem zalety i są niezaprzeczalne. Wady równiez dostrzegam.

nabrU 26.02.2021 12:12

Ja osobiscie uwazam, ze gross problemow z DCT wiaze sie z elektryka i problemami z aku. W nowej CRF1100 dochodzi jeszcze szyna CAN.

Wiec ide sie zalozyc o flaszke dobrej szkockiej ze to nie DCT stanowi problemw powyzszych przypadkach, lecz aku, ECU lub CAN, albo jakis niekumaty w salonie co ladowal aku LiFePO zwykla ladowarka.

Emek 26.02.2021 12:16

Ja się nie znam. Fakty są faktami i zmiana biegów potrafi się zawiesić lub zblokować. Nieakceptowalna dla mnie rzecz w motocyklu wyprawowym. Wkoło komina lub w warunkach lawetowej cywilizacji miałbym to pewnie w dupie.

Colbe 26.02.2021 12:26

Ja bym znowu tak nie tragizował z tą usterkowością DCT chociaż sam jestem ofiarą. Moje moto już u dealera ale nie mam jeszcze żadnej informacji. Nie powiem jest to upierdliwe i może przysporzyć kłopotów nawet w tzw. cywilizacji, ale fun z jazdy i tak jest i nie żałuję wyboru :)

radiolog 26.02.2021 12:31

Cytat:

Napisał nabrU (Post 719907)
Ja osobiscie uwazam, ze gross problemow z DCT wiaze sie z elektryka i problemami z aku. W nowej CRF1100 dochodzi jeszcze szyna CAN.
.

To już Honda nie ma bezpieczników ?

nabrU 26.02.2021 12:37

A co to ma do rzeczy, mozesz jasniej?

Cezar3 26.02.2021 12:47

Dlatego mam manuala. Nie, że DCT jest bee, świetnie jeździ, wygoda, dopracowana itp.
Ale jak coś się stanie, to nie poradzisz...klucze i śrubokręt na drodze w lesie mogą nie wystarczyć.
Tu już elektronika rządzi....

GregoryS 26.02.2021 13:10

Tragizujecie. Wyciaganie wnioskow o awaryjnosci na podstawie wpisow na forum to taki troche "bias". Pisza ludzie ktorzy maja problem, Ci ktorzy nie maja - nie pisza. Wiec patrzac na forum rzeczywiscie mozna miec wrazenie ze DCT dupczy sie na potege, bo same posty o usterkach ! :)
I nie pisze tego dlatego ze DCT mam, bo fakt wiekszego skomplikowania jest niezaprzeczalny, dodam tez wieksza wage sprzeta. Okresowe czyszczenie silniczka wpisalem sobie juz w "garazowy kalendarz". Ale pozatym... malina, a jezdzi juz ze mna 2 lata.
Moim calkowicie niepoaprtym zadnymi dowodami zdaniem - jesli DCT nie wywali sie na poczatku - z powodu bledu montazu, czy co tam wyjdzie u kolegi, to przegladajac silniczek szansa na inna usterke w samej DCT jest bliska zeru. W sumie wpisy w tym watku tez na to wskazuja. Bo to ze uwali sie czujnik stopki ,czy zdycha aku.. no tego bezposrednio bym z DCT nie laczyl.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.