Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Spostrzeżenie olejowe. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7351)

Evvil 26.06.2013 09:01

No nie wymyślili sobie tego ot tak, zreszta taka metoda jest też w autach zalecana przez producentów (no przynajmniej w hondzie) :).

Zimny olej jest gęściejszy, przez co jego stan jest niższy. Maksymalny stan zimnego oleju równa się ponad stan ciepłego oleju. Ciepły olej to dobre odniesienie bo sprawdzasz w mniej więcej takiej samej temperaturze (oleju!), więc przy takiej samej gęstości.

adamsluk 26.06.2013 09:36

Witam,
Ogromnie się cieszę, że ktoś poruszył kwestie sprawdzania poziomu oleju. Ostatnio na zlocie TCP po przejechaniu coś koło 1000 KM sprawdzam poziom oleju, a tu ledwo końcówka bagnetu wilgotna – poziom sprawdzany przy temperaturze silnika około 50 stopni C i 5 minutach od wyłączenia silnika. Panika ogromna bo nie wydawało mi się możliwe, że motong nagle spalił 500ml oleju ( podobno miedzy min a max jest właśnie 0,5l, tylko nie wiem czy w TA czy w AT ;) ) W panice szybko na konia i szukać Motula 10w40 – w Węgorzewie i okolicach nie była to prosta sprawa. Dotarłem do Kętrzyna, po chwili rozmowy w sklepie, dopytywaniu gdzie mogę jeszcze poszukać oleju stwierdziłem, że jeszcze raz tylko zerknę na poziom, temperatura oleju około 100 stopni C motocykl stał około 10 minut – poziom oleju ¾ między mina max, trochę zgłupiałem a mina żony wrażała wszystko w tym temacie. Tak wiec zrobiłem „bez oleju” już 2000 km i wczoraj sprawdzałem na zimnym silniku – jest ¾ miedzy min a max. Więc wiem, że mam olej, ale nie wiem czy za mało, czy za dużo :) W różnej temperaturze i po rożnym okresie spoczynku, pokazuje różny poziom oleju. Więc pytam jak prawidłowo sprawdzić poziom oleju? Za dużo - źle, za mało – niedobrze.

krzysiek_m 26.06.2013 10:29

Cytat:

Napisał Robin (Post 325080)
No ja wlasnie coś nie mogę tego załapać, przecież po.zgaszeniu jeszcze dość długo olej będzie splywac z góry silnika, więc co innego pokaże po 1 minucie co innego po 3ch a.jeszcze więcej po 5 minutach.
Dlaczego więc nie można sprawdzać na zimnym, powiedzmy po nocy? Moja błędna logika mi mówi że pokaże wtedy na bagnecie poziom najbardziej zbliżony do rzeczywistego stanu oleju w silniku ( po kilku godzinach splynie go więcej niż po kilku minutach).

Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 4

Możesz sprawdzać tak jak każe producent, albo na logikę - wybór należy do ciebie.
W Afripedii jest pdf zatytułowany "Honda Common Service Manual". Stoi tam napisane, że:
1. Włączyć silnik i potrzymać na wolnych obrotach przez kilka minut.
2. Dwie lub 3 minuty po zatrzymaniu, z motocyklem w pione wetknąć bagnet i nie wkręcać.
3. Jeżeli jest blisko minimum - dolać do górnej kreski.

W Haynesie jest tak samo, ale z adnotacją, że wrzucić motocykl na centralkę - jeżeli wyposażony...

rupert 26.06.2013 11:54

Dla wątpiących proponuję zrobić odczyt z bagnetu trzymając w pionie oraz z centralki. Dla mnie widocznej różnicy nie ma. A chodzi nam by nie zeszło poniżej MIN.

madafakinges 26.06.2013 11:56

Z tą centaralką są różne opinie bo i różne centralki. Sprawdzanie oleju samemu trzymając pion moto jest uciążliwe, bo raz się w tą a raz w tą gibnie.
Dlatego ja sprawdzam zawsze w garażu na centralce po jeździe. Wiem że full na bagnecie w moto stojącym na kołach to 3/4 na bagnecie w moto na centralce.
I tego się trzymam:)

Tomas_XRV 26.06.2013 12:26

A ja miałem tak że jak wymieniałem olej w zimę na dworze -10 w garażu +7, stary zlałem i z miarką wlałem 2,6l oleju świeżego, sprawdzam bagnetem, a tam ledwo końcówka umoczona dolałem 3 setki i pokazało pod max. Odpaliłem silnik rozgrzałem, po zgaszeniu bagnet pokazał dużo za dużo i strzykawką z wężykiem te 3 setki wyssałem wtedy na bagnecie lekko pod max było.

Lepi 26.06.2013 14:59

Przeca to proste.
Z mokra miską olejowa sprawdzamy na ciepłym silniku po odczekaniu kilku minut. Najlepiej na centralce. Błąd pomiaru jest wtedy mniejszy niż gdy jedną ręką gibamy motocyklem. Chyba, że ktoś ma kosmiczna centralkę. Można tez na zimno, wielkiej różnicy nie będzie.

Przy suchej misce koniecznie na ciepłym silniku i to po jeździe a nie grzaniu na luzie. Sprawdzamy kilkanaście sekund po zgaszeniu. Chodzi o to, by olej się uspokoił (opadła piana, wypłynęło powietrze). Nie czekamy zbyt długo bo przy kiepskim zaworze zwrotnym możemy mieć nieprawidłowy pomiar.

No i to nie apteka :)

Mhv 26.06.2013 20:01

Cytat:

Napisał Lepi (Post 325155)
Przeca to proste.

Dokładnie, jak miska mokra, to nie ma co przeżywać, a tematy o tem też już były..

JarekO 26.06.2013 20:46

Cytat:

Napisał Lepi (Post 325155)
.

Przy suchej misce koniecznie na ciepłym silniku i to po jeździe a nie grzaniu na luzie. Sprawdzamy kilkanaście sekund po zgaszeniu. Chodzi o to, by olej się uspokoił (opadła piana, wypłynęło powietrze). Nie czekamy zbyt długo bo przy kiepskim zaworze zwrotnym możemy mieć nieprawidłowy pomiar.

Dobrze jest sprawdzać w taki sposób jak podaje instrukcja obsługi. Mam XR400 - sucha miska. Instrukcja podaje aby sprawdzać na ciepłym silniku (po 5 lub 10 minutach pracy silnika na wolnych obrotach! W zależności od zimności otoczenia :) ).

Im mniej oleju w obiegu tym większa apteka. :haha2:

Pozdro

--
JarekO

Lepi 26.06.2013 21:27

Z czasem wydajność pompy spada i na wolnych obrotach może być niższy poziom w zbiorniku. Wolę mierzyć tak jak jeżdżę czyli niekoniecznie na wolnych ;)
Zresztą jakbym miał 10 minut czekać to czemu się nie przejechać?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:42.