![]() |
Cytat:
|
A ja nie. E09 to kartofel którego jedyną zaletą jest jego trwałość. Mam założoną drugą na tył i w deszczu zawsze mam makabryczny stres. Parę razy musiałem bronić się przed glebą podparciem nogą (a to dość bolesne przy masie afryki). Oczywiście gdy zakręty 90st pokonuje za zawrotną prędkością 30km/h to tylko od czasu do czasu łapię lekki uślizg.
No ale może być też tak że opona nie jest kartoflowata tylko zajebista, a ja nie dostosowuje warunków do prędkości (sic!) i stąd moje narzekanie ;) W błotku e09 też nie funksiuje zbyt dobrze bo się zakleja i słabo oczyszcza. |
Naprawdę nie wiem skąd te narzekania na E09, idealna to ona nie jest. Ale nie miałem jeszcze gleby z powodu jej trzymania na mokrym, a czasami drift wychodził łot dla fun`u. A w błotku rzeczywiście sama się nie oczyszcza najlepiej, trzeba jej trochę pomóc prawym nadgarstkiem :). W sytuacji gdzie zajeżdząm dwa komplety w sezon to mam oszczędzone na następny w porównaniu do innych opon.
|
09 Dakar jest śliska na mokrym. I to nie podlega dyskusji. W deszczu na białym ślizga się strasznie, tylnym heblem blokuje się od oparcia stopy na dźwigni, ale jeżeli wiesz jak się zachowuję guma, to możesz przewidzieć co i jak. Gorzej jak masz sytuację awaryjną...
Generalnie guma niezła, bo uniwersalna i cena nie zabija. Ale na przód bym nie założył, szczególnie, że TeKaC 2,75/21 kosztuje jakieś 180 zeta. |
bo to jest tak ze najwiecej do powiedzenia na temat opon maja ci uzytkownicy co zjezdrzaja jeden komplet na 4 lata, tamten rok mam marny tylko jeden komplet poszedl do smieci, ale potrafiłem zniszczyć do 5 kompletów za rok
|
Cytat:
|
Cytat:
|
E-07 czy E-09 do Yamaha TDR 125?
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i mam prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego kompletu opon Mitas.:bow: Teraz jak powiem czym śmigam to niektórzy może mnie od razu wyśmiewaj tym momencie ale dopiero zaczynam swoja przygodę z motorami od 2010 r. Więc dla Użytkowników Afryki Twin to na czym ja jeżdzę to raczej jak Simson hahahaha :) Mój obecny i pierwszy motor to Yamaha TDR 125, zrobiłem nim dopiero kilkaset km. http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/TDR_125/114734 Jeżdżę zupełnie rekreacyjnie, weekendowo przy dobrej pogodzie. Głównie po polnych piaszczystych drogach, trochę, szutry, trochę po leśnych dróżkach raczej ubitych i asfalt jakieś 40%. Błota czy większego piachu nawet nie próbuję atakować. Z przodu mam: Mitasa E-08 (na asfalcie extra ale po polnych drogach czy małym piachu to „śmierć w oczach” ;o) Z tyłu mam: Metzelera Tourance o podobnym bieżniki jak Mitas E-08. Rozmiar opon w TDR jest taki: Przód: 4.10 czyli (100/90-18) Tył: 130/80-17 Chciałbym na tył wrzucić: Mitasa E-07 lub E-09? Nie wiem, czy przy tej małej mocy TDRki jakieś 28 KM ta E-09 nie będzie przesadą? Proszę więc o pomoc co będzie rozsądniejszym wyborem na tył: E-07 czy E-09?:confused: aaaaaa na przód to zupełnie nie mam pojęcia co wsadzić bo rozmiar taki niefortunny?:confused: Pozdrawiam! |
jak latasz po terenie to tylko pełna kostka. Nie ma co sie meczyć. N asfalcie uwazaj bo jest sliski zwlaszcza jak popada.
|
podos ma racje. Z E09 będziesz miał dużo więcej zabawy z jazdy na szutrze a 28 KM przy tej masie motocykla to całkiem niezłe zestawienie
|
Na 125ccm (dt) latałem na komplecie C10/C11. Zdecydowanie lepiej trzyma niż e09. Wadą jest dużo szybsze zjadanie opony (ale sezon na kostkach oblata nawet jak się sporo po asfalcie jeździ). Ale jeśli bez błota i trwałość ma znaczenie to wybieram e09 :)
|
Kolega sam napisał, że 40% asfalt i nie pcha się w błoto i głęboki piach, a przy dużo mniejszej masie motocykla E07 powinna dawać rade. Bardziej gęsty bieżnik lepiej się sprawdzi na asfalcie i nie jest chyba tak śliska jak E09. Na przód też można E07 wsadzić. Bieżnik taki jak Heidenau K60. Jakoś to sobie radzi, choć przy Afrze ząbkuje po jakimś zużyciu.
|
Dzięki za pomoc i Wasze odpowiedzi:bow:
No właśnie ta kostka E-09 mnie kusi, ale chyba w tym przypadku lepszym rozwiązaniem będzie jednak E-07. Tylko, że E-09 to miałbym cały komplecik na przód i tył. a jeśli chodzi o E-07 na przód to w rozmiarze 4.10 (100/90-18) niestety nie ma :( |
Bierz E09 będziesz zadowolony na szutrach
|
Zależy jeszcze o jakich szutrach mówimy, bo ja spotkałem wiele takich, które były tak ubite, że nawet E09 nie chciał na tym śladu zostawić. Czy w takiej sytuacji E07 nie zapewni lepszej przyczepności?
|
E-07 jest równie głośna na asfalcie jak 09, która daje zdecydowanie większą frajde w terenie. E-07 jest jak afryka- do wszystkiego i do niczego:)
|
załóżcie TKC do przodu i zapomnisz ze mitas jest głośny
|
TKC również jest głośny,(żadna kostka nie jest cicha, TKC nie jest gumą szosową!!!) poza tym bardzo szybko schodzi i ząbkuje na potęgę( o czym byla wielokrotnie mowa). Nigdy więcej nie założy TKC, zjeździłem 3 i wystarczy :)
|
2 Załącznik(ów)
Po wnikliwej analizie wypowiedzi bardziej doświadczonych motocyklistów stwierdziłem, że do mojej rekreacyjnej weekendowej jazdy, małych przebiegów, adekwatnie do niewielkiej mocy i wagi motoru (28 KM 135 kg) na tył bardziej odpowiednia, uniwersalna będzie jednak Mitas E-07. 50% teren, 50 % asfalt.
Kryterium głośności nie ma dla mnie znaczenia natomiast trwałość brałem również pod uwagę. :haha2:Tak jak to powyżej trafnie spuentował Majo „E-07opona do wszystkiego i do niczego” :bow: TYŁ stawiam na Mitasa E-07:Thumbs_Up: Załącznik 18635 Na przód z racji tego, że niestety Mitasa E-07 w rozmiarze 4.10 nie ma:( a kostka E-09 jest trochę rzadka, lepszym rozwiązanie, będzie bardziej uniwersalna opona koreańskiej firmy Shinko E704, 40% teren, 60 % asfalt. :Thumbs_Down: Oponka z niżjesz półki ale może jakos da się na tym jeździć, zobaczymy. :hehehe: |
Będzie problem. Na tyle 50/50 a na przodzie 40/60. Tył musi jeździć więcej w teren.
|
E09Dakar - zmieniny na (E09Dakar) po przebiegu 8500 km (z czego 7000 z pazazerem, z czego 3500 z bagazami)
TKC80 uzytkowany w ten sam sposób przezyje drugie tyle |
Cytat:
Pozdro |
A widziałeś jak Hans jeździ zapakowany?? Tirowcy mają czasami mniejszą ładowność ;)
Mi E09 starczają spokojnie na 12 tyś km. Obładowany z pasażerem + jeszcze 5 tyś asfaltu który wciąga gumę w oka mgnieniu. |
Chyba zrobię ankietę i sobie podliczę potem głosy.
Będzie najprościej.:haha2: Przypominam, że to zestaw nie do Afryki a do mniejszego motorka Yamahy TDR 125 (28KM, 135 kg) Jazda 60 % teren, 40 % asfalt. Który zestaw Waszym zdaniem będzie bardziej odpowiedni?:bow: Nr 1. Tył Mitas E-07 50% Off, Przód Shinko E-704 40 % Off Nr 2. Tył Mitas E-09 80% Off, Przód Mitas E-09 80% Off :confused: |
Osobiście założyłbym przód e07(siódemka i dziewiątka z przodu radzi sobie podobnie), a tył e09, cenowo całkiem przyzwoicie to wygląda. Komplet do Afry wyrwałem za 280zł. Mam obecnie założony zestaw Shinko typowo szosowy 705 i w terenie jest nieciekawie.
|
Cytat:
No tak tylko E-07 niestety nie ma w rozmiarze 4.10 :( a taki mi potrzebny do TDR’ki 280 zł za komplet Mitasa? ale obecnie? czy tak ze 2 lata temu brałeś co? Czytałem któryś Twój wcześniejszy post, że w Handlopexie u nas w Białym brałeś ale teraz tam (130/80-17) E-07 za 238zł, a E-09 za 221zł, więc tak jak na allegro. A co do Shinko E705 to raczej mi nie pasuje, mam obecnie Mitasa E-08 i asfalt/ ubita żwirówka jest spoko, ale mały piasek i już jest nieciekawie, więc pewnie podobnie na tych Shinko E705 Pozdrawiam |
Cytat:
Jeśli nie ma 07 na przód, to bierz 09. Jeśli miałbym wybierać między tymi dwiema markami, wybrałbym Mitasa. |
Cytat:
to może nie ma co patrzeć na ten cennik a warto tam się przejechać i trochę potargować :mur: Tak więc jednak chyba Shinko jednogłośnie odpadnie w tym zestawieniu. Dzięki |
Jak będą mieli coś na magazynie to daj znać, na pewno wyrwiemy taniej niż normalnie. Współpracuję obecnie z firmą, która ma u nich duże rabaty i mogę zamówić przez nich bez marży.
|
Cytat:
Przekażę też TKC, ze ma się skonczyc, byle szybko, najlepiej już. :) |
Cytat:
Potwierdzam, że jeden TeKaC z przodu przerobi spokojnie dwie 09D z tyłu. ;) |
Cytat:
PS. Lubię bezwstydne ; ) |
No panowie, podpowiedzcie. Nigdy nie miałem żadnego Mitasa. Nigdy też opona nie wystarczała mi na dłużej niż 2000 km (zostawało mniej niż 1/3 a tak się jeździć już nie da) A tu czytam, 5, 10 i więcej tysięcy km.
No więc jak to jest? Da radę na E09 do Maroka? Jak to robi w piasku? No i czy koniecznie wersja Dakar? Bo takiej akurat nie mogę znaleźć., macie jakieś źródło? Ostatnie pytanie: czym się różni E10 od E09 ?? Pozdrowienia |
E09 będzie zajebista. Na piachu tylko zmniejsz trochę ciśnienie, do lc4 raczej Dakar bo motór ma trochę pary. Na przód motoza deserta polecam (powinien wystarczyć na parę km o ile nie będziesz pałować powyżej 120 po asfaltach dużo), ale jak masz duży dystans to e09 będzie dobry. Ze 7 razy lepszy od TKC.
Mi komplet dziewiątek bardzo fajnie robił na piachu, hamadzie, asfalcie. Perfect dual sport oponki |
No ok, powiedzcie jeszcze czemu większość z Was na przód zakłada coś innego niż E09? Coś z nim nie tak? Jestem fanem zakładania kompletu rego samego modelu.
No i gdzie dorwać te Dakary! |
e 09 szybciutko znika z przodu..kiepsko na sliskim asfalcie...dakara dostaniesz u Huberta, gdzie przed marokowe zakupy robilismy...
|
Na śliskim asfalcie jest fajnie bo fajnie się śliga, taki dodatkowy fun, jak nie jesteś jeszcze stary to docenisz :D:D:D noł ofens :P
Jeden taki od nas zrobił z 9 na przodzie 16 tys km no ale on mało hamuje i dopóki miał zegary to nie jeździł pow 120kmh. jakbym znalazł trelleborga army to bym go założył, a jak nie to 9 jest najlepsza. yoł |
Właśnie u Huberta zacząłem poszukiwania. Standard owszem, dakara brak.
|
E09 przy Twojej jeździe w 690tce starczy na 2000-3000 km, tyle samo co C02. Jak dojedziesz do Maroka to zostanie Ci 1/3 bieżnika , która wystarczy na następne 3 tys...
Ja testowałem obie opony i stwierdzam że skoro obie starczają na tyle samo km to wole c02. C02 szybciej się zużywa i głośna i śliska na asfalcie, ale za to wyjściowo jest sporo wyższa więc zanim sie zjedzie do poziomu nowej E09 to już masz 2 tys nawinięte... tak czy inaczej jak dojedziesz na niej do Maroka ro będzie "kwadratowa" i już nie wrócisz. |
1/3 bieżnika to już kupa w terenie. No ale nie jadę na kołach. Umarłbym na kacie. C02 ma homo?
|
E09 Dakar bedzie dostępny dopiero z dostawą na rozpoczynający się sezon żużlowy, więc troszkę trzeba jeszcze poczekać
|
Cytat:
|
Nie przekonałeś mnie. Homologowane mają ograniczoną wysokość bieżnika. C-02 ma zdecydowanie większy....
|
Dakary są na pewno twardsze dlatego lepiej spisują się w wysokich temperaturach. Co za tym idzie mniej się zużywają.
|
No widzisz, a ja czytałem i słyszałem, że Dakar ma tą sama mieszankę gumy i ten sam bieżnik. Różnica ma leżeć w karkasie.
Jak ja nie lubię twardych opon :mur: No nic, znalazłem na aledrogo i wypróbuję. |
Właśnie, jak się sam nie przekonasz to nie będziesz wiedział czy dla ciebie będą dobre.
|
No więc dotarły do mnie miętuski. Pierwsze wrażenie to bardzo nisku profil z przodu. Porównałem do zjechanej MT 21 i niestety mitas nie ma się czym szczycić.
Ale ale, ponoć tył miał być DAKAR. Nic takiego na oponie nie widzę. Powinno to być oznaczone? Mam czuć się wydymany? |
chyba zółty pasek leci po bieżniku w dakarach w zwykłych 9tkach nie miałem
|
No pasek jest, żółty. Właśnie przełyżkowałem przód, teraz płukanie gardła i biorę się za tył.
|
W Dakarach jest żółty pasek jak pisał Henryk. Zjechałem jedne Dakar i kilka E-09 i zwykła dziewiątka zdecydowanie wolniej schodzi na twardym:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:36. |