Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

ex1 29.10.2014 10:08

Cytat:

Napisał fassi (Post 401752)
no to tu masz jezyk tego co obiecal pomoz jak wrog bedzie stal u bram ;)

http://www.motogp.com/en/news/2014/K...17+MotoGP+plan

hehe ale zmanipulowałeś z tym silnikiem hondy! :D

"We had plans to go first to Moto2 somehow and grow maybe in smaller steps, but it doesn’t make a lot of sense to build a KTM with a Honda engine inside so it would never be a real KTM. So we decided to make the big jump and go into MotoGP. We are already very busy with this and we are trying everything to get ready for 2017."

Lepi 29.10.2014 10:13

it would never be a real KTM

redrobo 29.10.2014 10:16

a nie wiem o czym tu dyskusja, co te motocykle maja z rzeczywistoscia wspolnego? naklejke? ale mniejsza o to. dobrze, ze czesc z Was uwaza konstrukcje KTM za idealna podstawe w sensie zawieszenia, ramy, ukladu hamulcowego itd... no fakt nie ma tam silnika HONDY... nie zmienia to faktu, ze KTM robi rewolucje, ma najwiekszy rozwoj, podbija rynek, przejmuje klientow:)
Ale poczekajmy jeszcze te pare dni... na serio chcialbym by HONDA cos dobrego pokazala, cos co przejmie czesc swietnej historii XRV. i nie bedzie ociezalym skuterem.

ex1 29.10.2014 10:47

dokładnie jestem tego samego zdania!.. kibicuję każdemu kolejnemy motocyklowi w gatunku ADV, a im lepszy tym lepiej!

mam jednak wiele obaw patrząc na najnowsze produkcje hondy!

http://motovoyager.net/wp-content/up...4-Vultus-2.jpg

puszek 29.10.2014 11:00

Spokojnie,wszystkie sygnały mówią, że będzie to maszynka o charakterze enduro...Po latach nieobecności Honda wróciła na Dakar. Motory się sprawują znakomicie i tylko geniusz Comy odbiera im dominującą pozycję... CRF 450 rally jest podobno szybsza od KTM Comy. Dojeżdża do mety :-))
Tyle inwestycji Hondy to według mnie atak na pozycję KTM-a na tym rynku, i Africa będzie tylko jednym z nowych motorów enduro. I dobrze. Gdzie dwóch się bije tam my skorzystamy.

ex1 29.10.2014 12:54

... miewam odmienne zdanie.. ;)

Dzieju 29.10.2014 13:48

Cytat:

Napisał ex1 (Post 401762)

Popatrz na to inaczej.
To tak naprawdę klienci decydują o kierunku produkcji.
Jeśli by danego modelu nie kupowali to i firmy by ich nie produkowały.
Ja bym się zastanowił raczej nad modelem psychologicznym współczesnych odbiorców.

madafakinges 29.10.2014 13:54

Nie zgadzam się z tym. Np. nie widziałem nowego crosturera, ani ST a wiem że w moim 80tyś. Sączu są dwa nowe GSy a dużego nowego kata widuje co najmniej raz w tyg.

Lepi 29.10.2014 14:07

No to jak to w końcu jest, Honda robi to, czego oczekują klienci czy jednak nie?

motormaniak 29.10.2014 14:16

Cytat:

Napisał ex1 (Post 401762)
dokładnie jestem tego samego zdania!.. kibicuję każdemu kolejnemy motocyklowi w gatunku ADV, a im lepszy tym lepiej!

Równiez kibicuje każdemu moto z segmentu ADV.
Ale ta Honda co wstawiłeś wydaje się zajebista!!!!!! Zajebisty kibel :)
Owszem - motocyklem ADV robię 2 wyjazdy w roku, na CRF robie 3 wyjazdy w miesiącu, a "kiblem" zasuwam dzień - w dzień, wczoraj, dziś i jutro, cisnąc w korkach i tracąc przyczepność na zamarzniętych kałużach. Mój moto na co dzień powinien mieć:
automatyczny napęd, dobre prowadzenie, wąski w talii, zwrotny, dobre przyśpieszenie do 120, ale płynne, grzane manetki, dobrą osłonę od wiatru i przydał by się ABS oraz kontrola trakcji bo na śniegu i lodzie... i fajnie żeby nie palił zbyt dużo, bo latając co dziennie bardziej czuć spalanie w portfelu niż robiąc ADV 2 razy w roku...

krzeszu 29.10.2014 14:27

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 401777)
Popatrz na to inaczej.
To tak naprawdę klienci decydują o kierunku produkcji.
Jeśli by danego modelu nie kupowali to i firmy by ich nie produkowały.
Ja bym się zastanowił raczej nad modelem psychologicznym współczesnych odbiorców.

Podobna dyskusja toczy się w kwestii ramówki telewizyjnej: tworzy się coraz więcej gniotów bo ludzie tego oczekują czy odwrotnie - ludzie oglądają gnioty, bo tv narzuca taki poziom. Ja w przypadku motocykli i tv stawiam na to drugie. A swoją drogą - co jest nie tak z tym motocyklem/skuterem?
Dzieju - ani Ty, ani ja, ani tysiące jeżdżących starymi afrykami nie jesteśmy grupą docelową dla firm motocyklowych. Większość z nas zakupi dzisiejsze nowości może za 10 lat... nie rozumiem co ma do tego wszystkiego model psychologiczny. Masz siano, stać Cię na nowy motocykl, to śmiejesz się w duchu z naiwności takich jak my, którzy wmawiają sobie, że jeżdżą najlepszym/bezawaryjnym sprzętem na świecie i po prostu idziesz do salonu, żeby kupić sobie 1200 GS/KTM/to cudo ze zdjęcia itp. Co ma do tego psychologia? Ludzie "godnie" zarabiający, patrzą na motocykle z zupełnie innego punktu niż Ci, któzy muszą kupować używane handbary...

Lepi 29.10.2014 14:41

Masz u mnie piwo.

Dzieju 29.10.2014 14:49

Krzeszu
Jesteś w błędzie i patrzysz przez pryzmat posiadanej kasy czyli jak większość ludzi.
Mam inne podejście, nawet dysponując kwotą na dany sprzęt nie kupie go bo mnie na niego stać tylko kupię to co mi pasuje nawet jeśli będzie starsze.
Na pierwszym miejscu stawiam przyjemność z jazdy danym pojazdem który się mieści w założonym zasięgu finansowym.
Przykładowo wolę spalić 1-2 litry więcej w V6 niż je zaoszczędzić w karłowatym silniku.
Nie mierzmy innych swoją miarką bo każdy ma inne wartości.

krzeszu 29.10.2014 14:59

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 401786)
Krzeszu
Jesteś w błędzie i patrzysz przez pryzmat posiadanej kasy czyli jak większość ludzi.
Mam inne podejście, nawet dysponując kwotą na dany sprzęt nie kupie go bo mnie na niego stać tylko kupię to co mi pasuje nawet jeśli będzie starsze.
Na pierwszym miejscu stawiam przyjemność z jazdy danym pojazdem który się mieści w założonym zasięgu finansowym.
Przykładowo wolę spalić 1-2 litry więcej w V6 niż je zaoszczędzić w karłowatym silniku.
Nie mierzmy innych swoją miarką bo każdy ma inne wartości.

Ale że mam jej dużo czy mało? Jako kierownik afryki pokazałem chyba odmienny od większości pogląd, starając się wczuć w grupę docelową producentów a nie patrzeć przez swój pryzmat. Tak jak Ty stawiam na przyjemność z jazdy i dlatego rodzinę wożę nowym vw, a sam poruszam się 17-letnią hondą prelude. Ale co to ma do rzeczy? To trochę za mała próba statystyczna, żeby wypowiadać się o "trendzie". Inna sprawa, że pisząc: "Mam inne podejście, nawet dysponując kwotą na dany sprzęt nie kupie go bo mnie na niego stać tylko kupię to co mi pasuje nawet jeśli będzie starsze." piszesz właśnie ze swojego pkt. widzenia.

Tymon 29.10.2014 15:06

Moze ktos tu posprzata bo zeszlo z Nowej Afry na KTM...

acokurra 29.10.2014 15:34

Gdyby nowa Afryka od razu była 15 letnia i za 9k PLN to byłby to najlepszy motór świata. Poczekamy, zobaczymy :D

krzeszu 29.10.2014 15:38

Cytat:

Napisał Tymon (Post 401789)
Moze ktos tu posprzata bo zeszlo z Nowej Afry na KTM...

Startuj na moderatora. 47 stron peplania o dupie maryny a Ty nagle jakieś oftopy zauważasz? Strach się odezwać.

Dubel 29.10.2014 15:51

Nie Dzieju, to Ty jestes w bledzie bo inny punkt widzenia (rozny od Twojego) wcale nie oznacza ze ktos jest w bledzie. To po pierwsze.
Po drugie przyjemnosc z jazdy jest subiektywna ocena i karzdy ma swioje preferencje, oczekiwania i wymagania.
Lubisz swoja RD03 chwala Ci za to, uwazasz ze nie ma lepszego motocykla - swietnie, ale nie negoj tych co lubia miec wiecej mocy w piecu, lepsze zawieszenie i ergonomie o stylistyce i modzie nie wspominajac.
Pozdro

PS. Tymon - to kolejny watek w ktorym beszczelnie sie przypierdalasz do administracji forum, zal Ci cos sciska ze nie jestes juz modem czy co?

myku 29.10.2014 16:16

hehe.Krzeszu,niech Lepi jeszcze postawi ci piwo ode mnie,a ja mu potem kase oddam :D.A co niektorych poczytac starajac sie ich zrozumiec,konczy sie jak dla mnie bolem glowy ;)
Ps.Bede w Mediolanie w tym roku wiec albo umre ze smiechu,albo z przecierania oczu ze zdziwienia

Tymon 29.10.2014 16:28

Cytat:

Napisał dubel (Post 401792)
Nie Dzieju, to Ty jestes w bledzie bo inny punkt widzenia (rozny od Twojego) wcale nie oznacza ze ktos jest w bledzie. To po pierwsze.
Po drugie przyjemnosc z jazdy jest subiektywna ocena i karzdy ma swioje preferencje, oczekiwania i wymagania.
Lubisz swoja RD03 chwala Ci za to, uwazasz ze nie ma lepszego motocykla - swietnie, ale nie negoj tych co lubia miec wiecej mocy w piecu, lepsze zawieszenie i ergonomie o stylistyce i modzie nie wspominajac.
Pozdro

PS. Tymon - to kolejny watek w ktorym beszczelnie sie przypierdalasz do administracji forum, zal Ci cos sciska ze nie jestes juz modem czy co?

Oj odrazu z przypierdalaniem...
Napisalem tylko ze juz nie o Afri w tym watku jest. Zagladam raz na jakks czas bo licze na jakies newsy w tym temacie a tu jak w wiekszosci watkow balagan.

Czy mi zal dupe sciska ze nie jestem modem? Nie bardzo - robie swoje w swojej grupie i jest ok.

A, co do "sie przypierdalania" - wyrazam swoja opinie - chyba mam ku temu prawo?

Nie ma sensu sie niepotrzebnie stresowac...

puszek 29.10.2014 16:38

Cytat:

Napisał myku (Post 401793)
hehe.Krzeszu,niech Lepi jeszcze postawi ci piwo ode mnie,a ja mu potem kase oddam :D.A co niektorych poczytac starajac sie ich zrozumiec,konczy sie jak dla mnie bolem glowy ;)
Ps.Bede w Mediolanie w tym roku wiec albo umre ze smiechu,albo z przecierania oczu ze zdziwienia

Bedziesz Myku co prędzej sprzedawal swoje BMW i KATY zeby poczuć drzenie nowej Królowej.... Zostaniesz karnue wydalony ze wszystkich tych forów BeŁeMwu...a my Ci wspaniałomyślnie wybaczymy błądzenie....:at::at::at:

myku 29.10.2014 16:39

Kto wie,puszku,kto wie.Jestem otwarty na mila niespodzianke :)

ex1 29.10.2014 16:40

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 401782)
Równiez kibicuje każdemu moto z segmentu ADV.
Ale ta Honda co wstawiłeś wydaje się zajebista!!!!!! Zajebisty kibel :)
Owszem - motocyklem ADV robię 2 wyjazdy w roku, na CRF robie 3 wyjazdy w miesiącu, a "kiblem" zasuwam dzień - w dzień, wczoraj, dziś i jutro, cisnąc w korkach i tracąc przyczepność na zamarzniętych kałużach. Mój moto na co dzień powinien mieć:
automatyczny napęd, dobre prowadzenie, wąski w talii, zwrotny, dobre przyśpieszenie do 120, ale płynne, grzane manetki, dobrą osłonę od wiatru i przydał by się ABS oraz kontrola trakcji bo na śniegu i lodzie... i fajnie żeby nie palił zbyt dużo, bo latając co dziennie bardziej czuć spalanie w portfelu niż robiąc ADV 2 razy w roku...

kibel w ruchu miejskim.. ;)

http://www.motorcycle.com/blog/wp-co...32-547x389.jpg

naprawdę uważacie że to jest fajny motocykl..? :D

myku 29.10.2014 16:42

No przeciez to Honda,wiec zajebista:D

motormaniak 29.10.2014 16:48

batman podobnym śmigał - a On byle czym nie jeździł :) Koła podobne jak w moim Kacie.. filigranowe takie.
W tej hondzie przydał by się jeszcze kardan i LPG!

edycja - dsorry to był robocop...
http://i.imgur.com/oGcdqiY.jpg

madafakinges 29.10.2014 17:00

Za-je-bi-st-yyyy

QrczaQ 29.10.2014 17:04

Jako zalozyciel wątku, demokratycznie podejmuje decyzje. Tymon i Dubel wypadaja z tego watku z przepychankami jako OOT Wstydzcie sie!

Co do zasobu portfela i wybierania nowego vs starego pojazdu. Moje zdanie. Fure mam z 2001 bo jest wygodna, mocna, oszczedna i sam duzo moge naprawic a i malo sie psuje. Pewnie moglbym kupic nowy ale mnie to nie interesuje. Wracajac z wystaw samochodowych do mojego auta nic mi nie brakuje. A w nowych samochody niestety za duzo jest ekonomii i marketingu np. jaką zaleta dla uzytkownika jest fifting kazdego roku, kasowanie serwisow przez serwer w Monachium itd.

Podobnie mam z motorami:
2001 Wildstar - super uzytkowy klasyk, nowy w tym stylu bedzie niestety gorszy (brzydszy - tansze kola itd., wiecej pali - ekologia itd)
1996 - DR650 - nowy w tym stylu bedzie taki sam, a tego nie szkoda zostawic na czarnym lądzie.
1986 R80G/S Paris-Dakar - takich motocykli juz nie robią, bo by zbankrutowali :-)

Ale pewnie jak bede chcial cos do dalszych podrozy to kupie LC8 jak Pan Honda Suicziro zawiedzie w Mediolanie.

zbys 29.10.2014 17:30

Ja czekam na potwierdzenie, jak tylko będzie potwierdzenie ze jest nowa afri to wsiadam na afri i ogień na premierę :at:

redrobo 29.10.2014 17:33

Wez jakies uspakajajace ziolo ze soba i termos herbaty z melisy:-) w razie rozczarowania.

madafakinges 29.10.2014 17:43

http://www.visordown.com/motorcycle-...how/25797.html

QrczaQ 29.10.2014 17:58

According to Young Machine [...] Honda will also have its new 1000cc, parallel twin powered Africa Twin adventure bike at the show.

Hmmm... emocjonujace. Moze bedzie chociaz na co narzekać.
Szczerze mowiac, patrzac na nowe modele Hondy. Jak mnie nie rozczaruja, to sie sam sobie zdziwie. Chociaz CFR daje promyczek nadziei.

krzeszu 29.10.2014 18:22

Cytat:

Napisał QrczaQ (Post 401813)
According to Young Machine [...] Honda will also have its new 1000cc, parallel twin powered Africa Twin adventure bike at the show.

Hmmm... emocjonujace. Moze bedzie chociaz na co narzekać.
Szczerze mowiac, patrzac na nowe modele Hondy. Jak mnie nie rozczaruja, to sie sam sobie zdziwie. Chociaz CFR daje promyczek nadziei.

Wyprzedzę niektórych: Africa twin z rzędową dwójką to już nie Africa Twin!!!! :at:

;)

Lepi 29.10.2014 18:38

Nawet jak będzie V-Twin, super glancuś to kto z Was weźmie to z salonu ciorać po krzakach? Szkoda będzie....

banditos 29.10.2014 18:53

Cytat:

Napisał ex1 (Post 401683)
mega! tylko co z tym tworem się dzieje, czemu honda nie wygrywa na nm żadnych wyścigów?

Ex chyba nie oglada wyścigów :lol8:

myku 29.10.2014 20:10

Ciekawe czy nowa Afryka,najlepszy motocykl wszechswiata tak zrobi
http://www.youtube.com/watch?v=aIb63ZrEBLw

Krzych_BBI 29.10.2014 20:15

A co w tym takiego mądrego ?

myku 29.10.2014 20:18

Jak to co ?150KM :haha2:

fassi 29.10.2014 20:19

MYku, niewiem czy nowa afryka tak zrobi, ale stara afryka napewno to umi. do 3ciego biegu, na asfalcie...

puszek 29.10.2014 20:50

Fassi, gościu na ktm potrzebuje 150 km...Afrykanerowi wystarczy 62...cza umić..:at::at::at:

Zet Johny 29.10.2014 20:57

Myku tak czy siak duża odpowiedzialność na Ciebie spada jak się wybierasz do Mediolanu. Mam nadzieję że nie będziesz się ociągał żeby czym prędzej wrzucić fotki i inne szczegóły na forum.

redrobo 29.10.2014 20:59

A wlasnie... 5 lat jezdze motocyklem i jeszcze nie pojalem do czego ta technika palenia gumy ma sluzyc? Ni w chuj nie kumam, serio. Czy ma to byc sluzyc zwiekszeniu temperatury gumy dla lepszego startu? Moze to ma utrudnic start slabszym zawodnikom? Najslabszy skuter pali gume wiec wyznacznikiem mocy to nie jest... podpowiedzcie.

tyran 29.10.2014 21:04

Taki rytuał przed zmianą. ;)

Navaja 29.10.2014 21:08

Cytat:

Napisał zetjohny (Post 401844)
Myku tak czy siak duża odpowiedzialność na Ciebie spada jak się wybierasz do Mediolanu. Mam nadzieję że nie będziesz się ociągał żeby czym prędzej wrzucić fotki i inne szczegóły na forum.

Jak się ociągał?
Oczekiwane jest, że będzie transmitował live prosto ze stoiska Hondy. ;)

myku 29.10.2014 21:20

Johnny.chlopaki sie napinaja,ze ponoc 60KM to to dla czego warto zyc i nic im wiecej nie potrzeba :haha2: oprocz blekitnego nieba.Mediolan mnie przeraza,bo jak cos bedzie nie tak,to wszysto na zywo zobaczasz w TV.Bedzie Burda i rozpier...ol na maxa.Mam stresa i nie chce tam jechac,ale chyba bede musial.Ekipa z Polski potwierdzila przyjazd po mnie do mnie,wiec czuje ciezar :p

Zet Johny 29.10.2014 21:24

Przecież wiesz że część z nas już wyrzuciła telewizory :D i nie ma gdzie oglądnąć. Musisz zdać relację i oby to były dobre wiadomości.

myku 29.10.2014 21:27

Ale jak bedzie cos nie tak,to nie bedzie linczu?Ja wierze,ze....jak to bylo?100KM 180Kg 800cm ,zawias przynajmniej WP co tam jeszcze...:haha2:

bicio 29.10.2014 21:29

Jak będzie lipa w Mediolanie to bierzemy płaszcze i tarcze z logo AT i walimy na krucjatę do Japonii rzucać toporami w drzwi fabryki :D
Głowę Myka się nabije na pal jako element dekoracyjny siejący spustoszenie w psychice księgowych Hondy :)

myku 29.10.2014 21:32

Cytat:

Napisał redrobo (Post 401845)
A wlasnie... 5 lat jezdze motocyklem i jeszcze nie pojalem do czego ta technika palenia gumy ma sluzyc? Ni w chuj nie kumam, serio. Czy ma to byc sluzyc zwiekszeniu temperatury gumy dla lepszego startu? Moze to ma utrudnic start slabszym zawodnikom? Najslabszy skuter pali gume wiec wyznacznikiem mocy to nie jest... podpowiedzcie.

Ta wiedza przychodzi dopiero po 10 latach jazdy:D

myku 29.10.2014 21:34

Bicio,ale ja jezdze Katem a do Italii jade czysto turystycznie z moim nowym Samsungiem S5.Jestem bogu ducha winny ;)
ps.moja suczka nawet jedzie ze mna.

motormaniak 29.10.2014 21:44

"Jak będzie lipa w Mediolanie to bierzemy płaszcze i tarcze z logo AT i walimy na krucjatę do Japonii rzucać toporami w drzwi fabryki "
Bicio - obawiam się że Honda motocyklowa nie ma już żadnej fabryki w Japonii....

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05.