![]() |
M6 20 Nm to na bogato przecietnie w alu to tak okolo 10 Nm wiec bezwzglednie sruby za kazdym razem do wymiany. Nic dziwnego ze uzywane sie poddaly.
|
Teraz to i ja wiem... Wkrecajac dwie sruby mialem wrazenie ze aluminiowe gwiny w piascie tez szlak trafia. Zmienie wsxystko zapobiegawczo i bedxie spokój. Tylko te nerwy...
|
Cytat:
|
|
2 Załącznik(ów)
Dziś na granicy Turecko Greckiej pękły górne mocowania plastików. Niezłe jaja. Jeszcze z sześć tysi do domku a tu taka niespodzianka. Ciekawe co powiedzą u Pomirskiego na takie nietypowe zgłoszenie gwarancyjne:mur::haha2:
|
Powiedzą, że to przez nieoryginalne gmole hehe. Nie wymieniali Ci ostatnio filtrów czasami? Może się uczyli zdejmować plastiki i sami urwali?
|
Płać i płacz powiedzą. Drogie elementy a ich uszkodzenie to raczej wina tego co ostatnio to składał.
|
Do gmoli plastików się nie odkręca. Ostatni przegląd na 1kkm i zaraz po nim wyjechałem. Ostatni raz motocykla dotykał serwisant u Pomirskiego. Czy podczas przeglądu po pierwszym 1000 km ściąga się plastiki? Filtr się wymienia?
|
Po 1000 tylko zmiana oleju. Plastików nie powinni zdejmować.
|
Cytat:
Odnośnie gmoli to był żart. Hmm do filtrów nie, ale do montażu jakichś akcesoriów typu navi już tak. Mnie urwali jeden bolec trzymający owiewkę przy lampie i go przykleili, ale noeudolnie, bo sie znowu urwał jak zdementowałem plastik, widać było klej którym zapaskudzona była również gumowa tulejka, w którą bolec wchodził, ale ciezko to potem udowodnić, ze to nie ja, bo oni zamontowali dobre. |
Czy to w Adv Sport?
|
Bubel do szescianu
Muszel daj znać jak serwis podejdzie do tematu.
|
Tak. To w ATAS. Wyglada na sponiewierane bo od taśmy wysmarowane. Nikt poza serwisem na 1000 nie dotykał motka. Uchwyt do telefonu mam na pałąku szyby. Dam znaka. Na razie latam po zatoce kotorskiej i wracam ok weekendu. Myślę, że w sobotę od razu z trasy wpadnę do Pomirskich.
|
No przy okazji wymiany napedu wyszło, ze jest uszkodzony uszczelniacz na wałku zdawczym (do wymiany) tylko pytanie czy do tej czynności trzeba rozbierać silnik?
|
Nie trzeba, tylko pamiętaj o tym że masz olejarkę i może to z niej olej się tam zbiera, a nie z uszczelniacza, żebyś nie wymieniał dobrego na dobry...
|
Każę se pokazać dziure jak niewierny Tomasz 😁
|
Cytat:
|
Więc nie będę się śpieszył i napiję się po drodze w Koszycach dobrego piwka:) Może do tego czasu nic nie odpadnie:)
|
No i tak to wygląda, wg ASO takie uszkodzenie nie podlega gwarancji. Upiera sie też że bez rozpołowenia silnika nie idzie tego zmienić.
Koszt jedynie 5000 zlotych. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b298e6f768.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f93fa37946.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...071575cd69.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...dde5cd5005.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c665e5a713.jpg |
Ty a jak dałeś radę to tak popierdzielic???
Ja się domyślam jak ale pytam. Czy zębatka zdawcza ma niesymetryczne wypusty??? :) Kto wymieniał łańcuch na nowy? Teraz do meritum - nie mam tego w rękach wiec niech mnie poprawia ci co mieli ale IMO spokojnie uszczelniacz jest do wymiany tak jak widać i niech sobie łeb rozpołowią za polowe tej stawki. M |
Tez sądze ze bez problemu wymieni się go "bezinwazyjnie". Jezeli nie, to faktycznie prostota konstrukcji poraża...
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Ja nie robiłem nic, wszystko ASO w Krakowie, oni mieli mi zmienić napęd.
Twierdzą ,że mi tam jakiś kamyk wpadł i zrobił rujnację. Tylko czemu nie zrobił rujnacji też na karterze . Myślisz, ze to oni sami przy wymianie zębatki? Daj mi wodę na młyn hehe to jutro ich wystrzelam :) |
Czyli co... było git, wymienili łańcuch i zaczęła się polka?
Powtarzam pytanie o symetrie zębatki. Jeśli wypusty po obydwu jej stronach są niesymetryczne i ktoś założył przez roztargnienie lub niewiedzę zebatke odwrotnie to masz odpowiedz - nity łańcucha zrobiły swoje. O ile oczywiście średnica ich drogi pasuje do śladu. Kamyk??? Mocno nie sadze choć po zastanowieniu wszystko jest możliwe. Tak czy owak co najwazniejsze - kwestia rozebrania silnika to próba spenetrowania twojego jestestwa. Imo jeśli nie ma nieprzewidzianych okoliczności to po zdjęciu wszystkiego wymiana tego uszczelniacze powinna zająć 5 minut tym bardziej ze nie musisz się nim przejmować.Mówię serio. Jak już tam jesteś to wymień obydwa uszczelniacze. M |
Polka się zaczęła jak wymieniali napęd i w trakcie wymiany to zauważyli i od razu zadzwonili. Jestem w stanie uwierzyć we wszystko,bo bolec od owiewki też mi urwali, a potem pokleili nieudolnie.
Tylko jak ja mam komuś udowodnić,że się pomylili, niestety przed oddaniem do ASO nie robiłem zdjęć jak to wyglądało. Ale jak sobie policzę 1. po wymianie kół nie dokręcone śruby kontrujące na tyle. 2.Urwany bolec owiewki 3. Po serwisie 24000 nagle pojawiły sie problemy z kontrolką abs, przyczyny zlalezc nie potrafią 4. Po tym samym serwisie znalazłem dziwną śrubę między owiewkami, okazała się być mocowaniem pod chłodnicą. 5. Teraz ten uszczelniacz. 6. A jeszcze żle zamontowany moduł hamowania, bo instrukcji nie doczytał montujący chyba. Chyba mam jakiegoś strasznego pecha. |
Albo pecha albo cholernie nieudolnych serwisantow! Moja cierpliwość do nich dawno sie skonczyla...
|
Troche tego jest...
Za dużo jeździsz. Twoja wina :) Jakbyś jeździł mniej to nie trzebaby serwisować. Jak przed serwisem nie ciekło to temat chyba jasny ale udowodnić im to... M P.s. Moja hipnoza o zębatce raczej legła. Jest symetryczna według netu przynajmniej... Aaaale może ktoś podważał??? ;) jak tacy agenci tam robią to chgw. |
piszecie o honda Arher w Krakowie? a ja chciałem u nich kupować...:dizzy:
|
1 Załącznik(ów)
wg tego chyba się nie da bez rozpoławiania.
|
Radio, podjedź do Adama i zobacz co powie choć zarobiony po uszy bo gadaliśmy wczoraj
|
Bez jaj, zle to czytasz: oil seal flange to tylko flansza ustalająca głębokość osadzenia uszczelniacza w dużym otworze technologicznym bez karbu stosującego uszczelniacz.
Sam simmerring jest klasyczny. Chcesz się upewnić to nie rozkminiaj tego tak tylko znajdź nr części lub uszczelniacz i wtedy obczaj co i jak. Absolutnie nie wierze ze w dobie oszczędności wszędzie, Honda dała jakies pojebane uszczelnienie metalowo gumowe z flansza, dla wymiany którego trzeba polowic silnik. Pamiętaj ze masz jeszcze oring lub D ring na wałku. Od razu tez to wymień. Oczywiście mogę się mylić ale nie sadze. M |
Hm.... mi całe szczęście skończyła się gwarancja i nie mam już dylematu. Dotychczas byłem zadowolony ale po ostatnim serwisie:
Nie dokręcone śruby regulacji naciągu łańcucha. Nakrętka tylnej osi dokręcona ok 50 Nm czyli jakieś 1/3 tego co powinno być. Nie dokręcona śruba spustu oleju - normalnie sączył się olej. O drobiazgach w stylu wyłamanych bolców owiewki nie wspomnę. Moto robił nowy mechanik. I to była moja ostatnia wizyta w rpm motocykle Wro - choć do tej pory ich chwaliłem. Także myślę, że sieć dealerów Hondy nie jest gotowa na słynną prostotę budowy NAT ;-) i dlatego chyba lepiej serwisować samemu ... lub wrócić do BMW 😬 |
1 Załącznik(ów)
To uszkodzenie czy tylko złe foto?
|
Radio wisisz browara :) przykro mi :)
NoPFKL1006911DescOIL SEAL, 39X72X8 |
Cytat:
Tak wyglada nowahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...0793ec3f19.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...80322a8867.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...bac4ef457b.jpg Widzą tam jakiś kołnierz, który nie pozwala na wyrwanie starej i osadzenie nowej. In Honda's infinite wisdom, they have designed it so engine has to be split to replace this seal. Big job for such a pissy wear item. The seal has a locating ridge that runs full circumference of seal. Na adv tak piszą |
Cytat:
|
Nalezy wyrwac to badziewie i wstawic zwykly bez kolnierza,tak sie wydaje
|
5000 to koszt robocizny, czy nowego silnika?
a to wina serwisanta czy bubla?
|
Ale co? Koniecznosc rozłożenia silnika do wymiany simmeringu za 5 zł, umieszczonego na walku zdawczym, czyli uszczelnieniu, ktore powinno umozliwiac szybką jego wymianę po np charatnięciu przez kamyk, w przysłowiowym rowie w Mongolii. Przeciez to ponoć prosty motocykl. :)
Może silikon sanitarny starczy hehe.
Ciekawe czy ktm pomyslał o takiej ewentualności i tam się da wymienić. Na allegro silnik kompletny 5000- 6000 zł |
Kurde przecież to jest guma ja bym próbował bez rozpolawiania to wyciągnąć
|
[QUOTE=radiolog;596586
Na allegro silnik kompletny 5000- 6000 zł[/QUOTE] Hehe mialam racje, ze za ta cene to nowy silnik kupisz 😜 Madafakinges, wlasnie ponoc byc moze da sie wydlubac (oczywiscie niezgodnie z zaleceniami hondy)... A czy na 100%to jutro moze sie dowiem. |
To ile ma ten motocykl przebiegu?
|
Pierdolicie koledzy - to jest zwykły uszczelniacz. Pierdolic - opowiadać pierdoly jakby kto zapimniał.
Skąd wogle pomysły o jakimś wypychaniu od środka uszczelniacza itd - widziałeś kiedyś ciśnienie w silniku????? Wyjąc tuleje dystansowa z walka i młotkiem rzymskim z prętem z pazurem trzy pyknięcia i go nie ma. Oznaczenie numeru części i wymiaru jest podane. Nie ma nad czym się rozwodzić i opowiadać głupot na dodatek. Zrobicie zaraz Radiologowi remont pieca w nowym motku :) M |
Cytat:
M |
Matjas dobrze mówi. Rozpolawianie silnika to jakiś hardkor i ostatnia ostateczność
|
Jedyna opcja to musisz przyciągnąć maszynę na weekend do Białego Brzegu. Spokojnie z piątku na niedzielę ogarnie się ten temat zespołowo przy piwku! ;)
|
Wyjęcie uszczelniacza to nie problem. I można go zniszczyć wyciągając. Problem może nastręczyć umiejscowienie nowego.
|
Od południą żyć mi się nie chce hehe
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |