Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

consigliero 29.08.2020 17:05

Syn miał jechać do Portugalii ale w okolicach Dune de Pyle zdecydowali że zbyt wiele granic do pokonania a wszędzie wzrosty zachorowań, czego się można było spodziewać, przy dużych migracjach ludzi. Raczej spędzi część czasu w tamtych rejonach. To samo dotyczy innych destynacji wakacyjnych, pozwolono ludziom poszaleć a teraz wracamy do rzeczywistości.

Dredd 29.08.2020 17:37

Cytat:

Napisał MichałCBR954 (Post 694898)
Panowie podpowie ktoś? Mam taką sytuację że pierwszy raz w życiu zorganizowalem sobie wakacje za granicą. W listopadzie zeszłego roku wykupiłem apartament w Chorwacji. Niestety nie da się z niego zrezygnować Wyjazd musiałby być jutro nad ranem na tydzień. No i zgryz bo pojechać pojadę ale wrócić nie bardzo jeśli Węgry rzeczywiście zamkną 1 września. Przez Austrię da się wrócić? Bo sprzeczne info znajduje. Wiem że przez tydzień wszystko może się zmienić i sytuacja jest nieprzewidywalna ale czytam że sporo osób jeździ więc może ktoś poradzi co tu robić bo w kropce totalnej jestem.

Na dzień dzisiejszy możliwy jest powrót z Chorwacji, zgodnie z tym, co podają poniższe źródła:

https://www.gov.pl/web/slowenia/slow...e-koronawirusa

https://www.gov.pl/web/austria/przyj...-przez-Austrie

https://www.gov.pl/web/czechy/wznowi...woj.-slaskiego

Z pewnym ryzykiem jednak musisz się liczyć. Sytuacja może zmienić się z dnia na dzień. Co Ci poradzić? Decyzję musisz podjąć sam.

P.S.
Piszę do Ciebie z Albanii, jest 32 stopnie i pełne słońce:D

MichałCBR954 29.08.2020 19:06

Cytat:

Napisał Dredd (Post 694915)
Na dzień dzisiejszy możliwy jest powrót z Chorwacji, zgodnie z tym, co podają poniższe źródła:

https://www.gov.pl/web/slowenia/slow...e-koronawirusa

https://www.gov.pl/web/austria/przyj...-przez-Austrie

https://www.gov.pl/web/czechy/wznowi...woj.-slaskiego

Z pewnym ryzykiem jednak musisz się liczyć. Sytuacja może zmienić się z dnia na dzień. Co Ci poradzić? Decyzję musisz podjąć sam.

P.S.
Piszę do Ciebie z Albanii, jest 32 stopnie i pełne słońce:D

Kusisz :-) Motocyklem przyjechałeś?

matjas 29.08.2020 21:49

no to moj wyjazd nach Romania chstrielił.

MichałCBR954 29.08.2020 22:14

Cytat:

Napisał matjas (Post 694962)
no to moj wyjazd nach Romania chstrielił.

Ciekawy jestem jednej rzeczy. W artykułach traktujących o Wegrach jest napisane że turystów nie będą wpuszczać ale ma być zapewniony korytarz tranzytowy wyznaczonym drogami jak przy pierwszym zamykaniu granic.

matjas 29.08.2020 23:19

Niby byłoby ok.
Ale ja mam trasę Budapeszt postój Bukareszt 5 dni Sofia 1 dzień i zuruck z jednym dniem w Budapeszcie. Nie wiem czy to nie za skomplikowane jak na obecne czasy :/

mikelos 30.08.2020 13:46

Wczoraj wróciliśmy z offowego wyjazdu po Albanii. Auto + 2 x moto na pace. Trasa ALB>MNE>CRO>BIH (korytarz Neum)>CRO>HU>SLO>PL bez żadnych problemów. Nocowaliśmy w trasie powrotnej na campingu na Węgrzech. Zero problemów, nikt nie chodzi w maseczkach. W Albanii spotkaliśmy dosłownie tylko dwóch Słowaków na GSsach. Kempingi puste, szalki puste - można było poszaleć :)

Dredd 30.08.2020 19:51

Cytat:

Napisał MichałCBR954 (Post 694934)
Kusisz :-) Motocyklem przyjechałeś?

Jeszcze nie przyjechałem z powrotem, ale jedziemy motocyklem.
Jak wrócę dam znać co i jak. Choć mikelos zapodał najświeższe wieści.
Powrotu nie planujemy przez Węgry, lecz przez Macedonię, Serbię, Chorwację, Austrię, Słowenię i Czechy. Teoretycznie da się w ten sposób przejechać.
W Albanii motocykli i turystów jak na lekarstwo.
Nas to w sumie cieszy, bo nie przepadamy za tłumem, zaś w obecnych czasach - tym bardziej.

next22 30.08.2020 21:32

Coś czytałem iż Słowenia zamyka sie na turystów z polski ?
Dziś przekraczałem granicę DE- AT-CH niby są jakieś kontrole nawet na wąskich górskich drogach (raczej wzrokowe dotyczy Austrii) miałem wrażenie iż panowie sami nie wiedzą po co stoją na drodze :)
Przepuszczają wszystkich .

Novy 30.08.2020 21:39

Cytat:

Napisał next22 (Post 695130)
Coś czytałem iż Słowenia zamyka sie na turystów z polski ?
Dziś przekraczałem granicę DE- AT-CH niby są jakieś kontrole nawet na wąskich górskich drogach (raczej wzrokowe dotyczy Austrii) miałem wrażenie iż panowie sami nie wiedzą po co stoją na drodze :)
Przepuszczają wszystkich .

Turystów polskich z Polski...
Jak jedziesz na niemieckich tablicach to wszystko wygląda inaczej ;)

MichałCBR954 30.08.2020 21:54

Cytat:

Napisał Dredd (Post 695117)
Jeszcze nie przyjechałem z powrotem, ale jedziemy motocyklem.
Jak wrócę dam znać co i jak. Choć mikelos zapodał najświeższe wieści.
Powrotu nie planujemy przez Węgry, lecz przez Macedonię, Serbię, Chorwację, Austrię, Słowenię i Czechy. Teoretycznie da się w ten sposób przejechać.
W Albanii motocykli i turystów jak na lekarstwo.
Nas to w sumie cieszy, bo nie przepadamy za tłumem, zaś w obecnych czasach - tym bardziej.

Będę wdzięczny za informację. Ja się zdecydowałem jednak na wyjazd. Granica Chyżne ok 7 rano pustki. Słowacja - Węgry w Ostrzychom koło 10 przed południem zero problemów. W tej chwili nocka nad Balatonem. Spostrzeżenie mam podobne. Jak na tak popularne miejsce dosyć pusto. Sami Węgrzy. Bardzo mało obcokrajowców. Za cały spacer spotkałem dwa polskie auta. Jutro próbuje wjechać do Chorwacji. Pytałem właścicielki domu czy wie na jakiej zasadzie będzie można przejechać przez Węgry po 1 września. Powiedziała, że zgłosić że sie jedzie tranzytem i że zaprasza na noc bo to blisko autostrady i przecież policja nie będzie stać na każdym zjeździe i pilnować :D Chyba nie chce żebym anulował booking noclegu na powrocie :)

Adagiio 01.09.2020 08:12

https://www.onet.pl/turystyka/onetpo...9y6cm,07640b54

MichałCBR954 01.09.2020 08:43

Wczoraj granicą H-CRO w Letenye bez problemu. Bardzo mały ruch jednak widać pojedynczych turystów wjeżdżajacych do Chorwacji. Jestem okolicach Makarskiej i tutaj sporo turystów głównie z Polski i Czech. Maseczki w restauracji itp. Poza tym luz.

Rychu72 01.09.2020 11:05

Tu w miarę aktualne info

https://reopen.europa.eu/pl/map/SVK

rene82 01.09.2020 18:46

Fajna stronka ale....

1.wczoraj analizowałem kwestie wegier(tranzyt) i doszedłem do wniosku jak na tej stronce.

DZiś
2. Na https://www.gov.pl/web/dyplomacja/wegry
wg naszego ministerstwa tranzyt ok, pobyt nie

matjas 01.09.2020 19:02

Musisz mieć test nie starszy niż 5 dni czy nawet dwa.
Szkoda dupe sobie zawracać - odpuściłem i temat ogarniam zdalnie.

Tranzyt ok.

Nynek 01.09.2020 20:39

Generalnie na granicy Węgiersko - Chorwackiej pogranicznicy zachowują się co najmniej dziwnie tzn. biorą dokumenty w łapy od każdego przejeżdżającego bez jakiegokolwiek zabezpieczenia ( brak rękawiczek i masek), co w razie kontaktu z covidem przez pogranicznika macającego wszystkie paszporty może być zajebistym źródłem zakażeń. Sam nie wiem co o tym myśleć ... jest to po prostu bez sensu przy tych wszystkich obostrzeniach. :dizzy::dizzy:

matjas 01.09.2020 21:00

czego się chłopie spodziewasz - to wszystko jest kompletnie bez sensu...
dzieci mają chodzić po szkole w maskach na lekcjach bez masek. to ma sens? zapewne...

Pirania 01.09.2020 22:27

Coś tu mocno śmierdzi..

Novy 02.09.2020 23:24

Granica Niemcy-Dania przejazd bez problemu.
Na granicy należy tylko okazać dokument tożsamości i jazda dalej.

Dodatkowo na granicy w obydwu kierunkach stoją busy nazwane Corona-Mobil,
gdzie każdy zainteresowany może zrobić sobie za darmo test :D

PS. W Danii nie trzeba nigdzie chodzić w maseczce.

Novy 03.09.2020 00:26

W Danii spotkałem Polkę prowadzącą Pizzerię. Od słowa do słowa i weszliśmy na wiadomy temat.
Takiego cyrku to nigdzie się oficjalnie nie dowiesz - np. w Danii w tym roku miał być całkowicie zlikwidowany system gotówkowy!
Ludzi naciskano, żeby oszczędności, które trzymają w bankowych sejfach wpłacali na konta bankowe.
System monetarny miał być całkowicie zniesiony i wymieniony na elektroniczny, ale ludzie się nie zgodzili i do tego nie doszło.

Podobnie było z koroną - uczniowie/studenci mieli mieć lekcje on-line, ale zastrajkowali i około dwóch dni nie włączali netu, nie łączyli się ze szkołą i przywrócili im normalne zajęcia i tym samym wirus sobie 'zniknął' :D :D :D

Czyli to jeszcze nie koniec!
Najlepsze przed tobą - jak mówiło kiedyś hasło browaru Piast! 😊

Jac 03.09.2020 08:46

Czy możemy wrócić do rozmów związanych z podróżowaniem, a nie podejściem różnych osób do kwestii COVID-19? Ten wątek nie jest od tego. Mamy inny temat o wirusie, który pozwala każdemu wyżyć się ze swoją wiedzą, a przede wszystkim opinią.

El Komendante 03.09.2020 10:16

Otóż nie.
Dobra informacja dla jadących do Danii.

W Baskonii wszyscy zamaskowani, niewiele wyjątków.

wierny 03.09.2020 10:32

Cytat:

Napisał Jac (Post 695792)
Czy możemy wrócić do rozmów związanych z podróżowaniem, a nie podejściem różnych osób do kwestii COVID-19? Ten wątek nie jest od tego. Mamy inny temat o wirusie, który pozwala każdemu wyżyć się ze swoją wiedzą, a przede wszystkim opinią.

Nie pasujący post przeniosłem do odpowiedniego wątku w HP. Przypominam koledzy, że jesteśmy w dziale podróżniczym. Dzięki Jac za zwrócenie uwagi.;)

luk2asz 03.09.2020 11:10

Cytat:

Napisał El Komendante (Post 695802)
Otóż nie.

Dobra informacja dla jadących do Danii.

W Baskonii wszyscy zamaskowani, niewiele wyjątków.

Proponuje jednak sprawdzać informacje.
W Danii jest obecnie tak jak poniżej i maseczki też są ale nie wszędzie :

W Danii utrzymana zostaje. kontrola graniczna. Nadal zakazane są zgromadzenia powyżej 100 osób.
Przy zachowaniu podwyższonych standardów higieny, w tym m.in. odstępów 1 metra i limitu osób w pomieszczeniach (jeśli dotyczy) ponownie otwarta jest już większość instytucji w branżach usługowej, handlowej i gastronomicznej, jak również instytucje kultury i rozrywkowe (z wyjątkiem tzw. "życia nocnego"), instytucje sportowe oraz żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i szkoły średnie.
Cudzoziemcy wykazujący wyraźne objawy, takie jak suchy kaszel i gorączka, nie zostaną wpuszczeni do Danii.
Wjazd do Danii dla obywateli polskich
Wjazd do Danii w celach turystycznych
Możliwość wjazdu do Danii dla obywateli i rezydentów krajów Unii Europejskiej, Schengen i Wielkiej Brytanii zależy od tego, czy dany kraj znajduje się na liście krajów „otwartych” czy „zamkniętych”. Lista ta aktualizowana jest w każdy czwartek o godz. 16.00 i obowiązuje od kolejnej soboty, godz. 00:00. Aktualna listę można znaleźć pod adresem: https://politi.dk/en/coronavirus-in-...open-or-banned. Podczas kontroli na granicy należy okazać dokument tożsamości.
Wyspy Owcze oraz Grenlandia mogą być objęte innymi wytycznymi, dlatego sugerujemy kontakt bezpośrednio z policją pod numerami infolinii: Wyspy Owcze: +298 30 40 40, Grenlandia: +299 80 11 00.
Od soboty 22 sierpnia obowiązuje wymóg noszenia maseczek lub przyłbic w transporcie publicznym w Danii. Wymóg obowiązuje przez całą dobę i dotyczy wszystkich podróżnych powyżej 12 roku życia.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

El Komendante 03.09.2020 12:07

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 695815)
Proponuje jednak sprawdzać informacje.
W Danii jest obecnie tak jak poniżej i maseczki też są ale nie wszędzie :

To cytat ze strony polskiego MSZ (nie wiem, jak często strona jest aktualizowana).
Jak wiemy, stan f-czny bywa skrajnie różny od prezentowanego przez oficjalne źródła.
Dlaczego, to rzeczywiście nie temat tego wątku. Z tamtego "właściwego" się wycofałem.

Rozumiem, że kwestionujesz info Novy`go...?

luk2asz 03.09.2020 12:50

Cytat:

Napisał El Komendante (Post 695824)
To cytat ze strony polskiego MSZ (nie wiem, jak często strona jest aktualizowana).
Jak wiemy, stan f-czny bywa skrajnie różny od prezentowanego przez oficjalne źródła.
Dlaczego, to rzeczywiście nie temat tego wątku. Z tamtego "właściwego" się wycofałem.

Rozumiem, że kwestionujesz info Novy`go...?

Cytuje źródło, dla jednych mniej lub bardziej wiarygodne. W czasie tej pandemi miałem okazję kilka razy wyjechać do krajów, gdzie jest nawet stan epidemiologiczny, gdybym sugerował się tylko plotkam zamieszczanymi na rożnego rodzaju forach, to siedziałbym u siebie w ogródku. Takie informacje jak ten cytat są przydatne, ważne żeby potwierdzić je np. w danej ambasadzie telefonicznie.
I takie informacje są dla mnie sensowne w tym wątku, plotki proponuje w innym temacie, do którego również nie zaglądam.

El Komendante 03.09.2020 13:44

Ok.
Ja nie odbieram info Novy`ego jako plotkę.
<Granica Niemcy-Dania przejazd bez problemu.
Na granicy należy tylko okazać dokument tożsamości i jazda dalej.

Dodatkowo na granicy w obydwu kierunkach stoją busy nazwane Corona-Mobil,
gdzie każdy zainteresowany może zrobić sobie za darmo test

PS. W Danii nie trzeba nigdzie chodzić w maseczce.>

Tylko jako informację praktyczną.

Drugie info, jako ciekawostkę i moim zdaniem obrazuje podejście ludzi na miejscu do zagadnienia, co jest równie istotne.

MSZ nie rekomendował wyjazdów do wielu krajów, które zdarzyło mi się odwiedzić i nic mnie złego nie spotkało a i tysiącom osób je odwiedzających - również. Te informacje (z wielu źródeł) należy po prostu weryfikować.
Stąd dla mnie info Nowy`ego (jako przykład) jest bliższe temu, co tam f-cznie możemy zastać.

Podobnie jest w wątku o zmianie przepisów leśnych w Rumunii. Można by dyskusję zakończyć na oficjalnym stanowisku rumuńskiej służby leśnej i temat zamknąć.

Pozdro

Neno 03.09.2020 14:04

Cytat:

Napisał El Komendante (Post 695824)
To cytat ze strony polskiego MSZ (nie wiem, jak często strona jest aktualizowana)

Nie wiem jak często, ale albo bardzo rzadko, albo niektóre informacje docierają do nich z wielki opóźnieniem.
Takie OC dla auta/motocykla, dla podróżnych w Gruzji, wymagane jest już od kilku lat a jeszcze nie tak dawno wisiało u nich, że nie jest wymagane (być może nadal tak jest).
Ja tam te strony traktuję jako niepewne źródło informacji i szukam potwierdzenia gdzieś dalej.

kristoch 03.09.2020 14:30

A może ktoś jakieś fakty podrzucić z kierunku na Bałkany? Pisząc o faktach mam na myśli takie info jak niektórzy wcześniej pisali: „jechałem wczoraj przez taką, a taką granicę. Było tak, a tak...”
Jutro ruszamy z kumplem w kierunku Alp, ale pogoda się chyba tam psuje i w Austrii podejmiemy decyzję czy skręcić w kierunku na Słowenię, Chorwację, Bośnię i Serbię. Chyba, że da się ściąć do Albanii przez Czarnogórę. Docelowo Serbia albo Albania.
Dzięki!

Pii 03.09.2020 15:14

My z bratem w sobotę w tym samym kierunku, docelowo Peloponez może się gdzieś stykniemy lub będziemy sobie uzupełniać info odnośnie aktualnych sytuacji na granicach?

luk2asz 03.09.2020 15:18

Cytat:

Napisał kristoch (Post 695845)
A może ktoś jakieś fakty podrzucić z kierunku na Bałkany? Pisząc o faktach mam na myśli takie info jak niektórzy wcześniej pisali: „jechałem wczoraj przez taką, a taką granicę. Było tak, a tak...”
Jutro ruszamy z kumplem w kierunku Alp, ale pogoda się chyba tam psuje i w Austrii podejmiemy decyzję czy skręcić w kierunku na Słowenię, Chorwację, Bośnię i Serbię. Chyba, że da się ściąć do Albanii przez Czarnogórę. Docelowo Serbia albo Albania.
Dzięki!

Słowenię przejedziesz tranzytem. Chorwacja bez problemów. Węgry nie wpuszczają. W pn wróciłem z Chorwacji. Miałem być w Czarnogórze ale się wysralo z innych powodów, dlatego jestem na bieżąco. Rozmawiałem z ambasadami. Warto do nich dzwonić. Do Bih jak masz badanie 48h to wjedziesz. Bez badania nie wjedziesz. Wyjątek Neum i tranzyt do Dubrownika. Czarnogóra wjedziesz od Chorwacji, Serbii. Do Serbii od Chorwacji. Jeżeli Węgry nie wpuszczają to powrót z Czarnogóry masz przez Chorwację.

kristoch 03.09.2020 15:19

Cytat:

Napisał Pii (Post 695848)
My z bratem w sobotę w tym samym kierunku, docelowo Peloponez może się gdzieś stykniemy lub będziemy sobie uzupełniać info odnośnie aktualnych sytuacji na granicach?

Pewnie. A do Grecji wpuszczają?

Pii 03.09.2020 15:45

się zobaczy:D

Dredd 03.09.2020 16:46

Cytat:

Napisał kristoch (Post 695845)
Dzięki!

Właśnie wróciliśmy z Albanii.
Do Albanii jechaliśmy: Czechy- Austria - Słowenia - Chorwacja - (fragment BiH do Dubrownika) - Czarnogóra
Powrót: Macedonia - Serbia - Chorwacja - Słowenia - Austria - Czechy.
Przejazd bez najmniejszych problemów.
Skoro byliśmy w Albanii, niektóre z w/w krajów, powinny puścić nas tylko tranzytem (tak bynajmniej stoi na gov.pl).
W praktyce nikt o nic nie pytał, ani niczego nie sprawdzał.

matjas 03.09.2020 17:10

Węgry NIBY maja tranzyt ale nie byłem wiec nie wiem na bank.

kristoch 03.09.2020 21:56

Dobre wieści. Dzięki,👍

Pirania 03.09.2020 22:00

Kumpel jakoś chyba koło soboty chciał do Bośni wjechać to Go odesłano mimo jakiś kwitów co miał, polskich papirów od swojego Kamandira z OSP.. Pojechał na HR jajca opalać ..;)

motormaniak 03.09.2020 22:25

No właśnie , czy ktoś może potwierdzić tranzyt przez Węgry. Na stronie MSZ jest napisane: "Cudzoziemcy w tranzytowym ruchu osobowym mogą wjechać na terytorium Węgier jeśli poddadzą się na granicy badaniu zdrowia i badanie to nie stwierdzi podejrzenia zarażenia COVID-19.
Dalszym warunkiem wjazdu w celu tranzytu jest:
- wiarygodne potwierdzenie celu podróży oraz kraj docelowego;"
Czy ktoś wie jak wygląda to w praktyce ?
Jadę w sobotę.

matjas 03.09.2020 22:31

Ja pytałem znajomej firmy z HU Biatorbágy pod Budapesztem i napisali ze możesz wjechać jak masz ważne badanie kowidowe. Chuj wi co to znaczy. Ja miałem u nich zostać na dwa dni to miało być nie starsze niż dwa dni bodaj.
Pojebane to jest mocno.
M

Cynciu 03.09.2020 23:36

powróciłem 28.08 więc już mogło się zmienić.
Słowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria, Do Grecji nie wjechałem ze względu na brak badań COVID, Serbia, Czarnogóra, Serbia, Rumunia, Węgry, Słowacja, PL.

Na żadnej granicy nikt nie pytał czy tranzyt czy turystycznie czy przemyt. Nigdzie nie wypełniałem żadnych kwitów. Bez problemów.
Z badaniami do Grecji też bez problemów wjeżdżali. Bez badań wypad nazad. Badania robili też na granicy ale tylko tym którzy mają już badania ale są wątpliwości.

motormaniak 04.09.2020 00:06

Tylko od 1.09.2020 Węgry zamknięte i tylko tranzyt. Zastanawia mnie jak udowodnić że tylko jadę tranzytem

Novy 04.09.2020 00:15

Obiło mi się o uszy, że jeśli ktoś miał tranzytem jechać to należało mieć wydrukowany taki papier z napisem 'TRANZYT'? (i chyba kodem QR czy kreskowym).
Pewności nie mam.

luk2asz 04.09.2020 00:23

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 695931)
Tylko od 1.09.2020 Węgry zamknięte i tylko tranzyt. Zastanawia mnie jak udowodnić że tylko jadę tranzytem

Proponuję wykonać telefon do ambasady w Budapeszcie.

Choć tu jest jasne wszystko:
TRANZYT

Cudzoziemcy w tranzytowym ruchu osobowym mogą wjechać na terytorium Węgier jeśli poddadzą się na granicy badaniu zdrowia i badanie to nie stwierdzi podejrzenia zarażenia COVID-19.

- spełnienie warunki kodeksu kontroli granicznej Schengen;

- wiarygodne potwierdzenie celu podróży oraz kraj docelowego;

- aby gwarantowany był jego wjazd do kraju sąsiadującego z Węgrami i będącego na planowanej trasie jego podróży.

Cudzoziemcy w ruchu osobowym tranzytowym przez terytorium Węgier mogą przejechać przez terytorium Węgier tylko wyznaczonymi trasami: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

Informacje o przejściach granicznych, wjeździe i wyjeździe z Węgier w drogowym ruchu tranzytowym, trasach przejazdu, czasie oczekiwania na odprawę, informacje o sytuacji drogowej, miejscach postojów oraz czasie wyznaczonym na opuszczenie terytorium Węgier itp. znajdują się na stronie internetowej policji http://www.police.hu/en/news

Poruszając się wyznaczoną trasą, można przerwać podróż - oprócz miejsc wyznaczonych - tylko
w sytuacji awaryjnej wymagającej nagłej interwencji technicznej lub medycznej.

Adagiio 04.09.2020 07:34

Chcąc jechać na południe olejcie Węgry jeśli macie obawy. Jeździe przez Trieste na Koper i po pół godziny jesteście na Chorwacji, to turystycznie.
W celach zawodowych nie ma żadnych ograniczeń, jeśli masz do wykonania usługę, czy inna czynność zawodową na terenie Węgier to pokazujesz na granicy zlecenie i to wszystko, jak jedziesz tranzytem do innego kraju to na CMR. Żadnych naklejek nie trzeba drukować, policjanty taką naklejkę sami przykleją, albo dadzą i każą przykleić na szybę i tyle. Stację i parkingi na których mogą się zatrzymywać tranzytowcy, oznaczone są napisem na drogowskazach only transit. Zadnych problemów nie ma w celach zawodowych czy związanych z działalnością gospodarczą aby przejechać przez Węgry.

JaroGL 04.09.2020 09:21

Chciałbym za tydzień przejechać Węgry tranzytem. Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego punktu: udokumentowany pobyt w kraju docelowym? W jaki sposób ma to być udokumentowane? Czy wystarczy potwierdzenie np z Booking?

Adagiio 04.09.2020 09:34

Przepisy, przepisami, ale i tak wszystko zależy od interpretacji policjantów na konkretnej granicy. Węgrzy nie chcą żeby jeździć do nich, lub przez ich kraj, gdzieś dalej turystycznie. Dlatego wprowadzili taki zakaz.

Cezarus 04.09.2020 10:02

Węgrzy wpuszczają Słowaków, Czechów i Polaków, już kilku znajomych motocyklistów przejeżdżało bezproblemowo.

luk2asz 04.09.2020 10:04

Cytat:

Napisał JaroGL (Post 695955)
Chciałbym za tydzień przejechać Węgry tranzytem. Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego punktu: udokumentowany pobyt w kraju docelowym? W jaki sposób ma to być udokumentowane? Czy wystarczy potwierdzenie np z Booking?

Udokumentowany pobyt dotyczy pobytów służbowych.

Rozi73 04.09.2020 14:56

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 695960)
Udokumentowany pobyt dotyczy pobytów służbowych.

a możesz coś więcej napisać ?
jakąś podstawę prawną, źródło tej informacji ?
bo z Rozporządzenie Rządu Węgier Nr 408/2020 (VIII.30.) XXXX) (A Kormány 408/2020. (VIII. 30.) (Korm. Rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól). dotyczące go przekraczania od 1 września 2020r. granicy Węgier z paszportem lub innym dokumentem podróży w celach nieoficjalnych (prywatnych) wynika co innego:

TRANZYT
Cudzoziemcy w tranzytowym ruchu osobowym mogą wjechać na terytorium Węgier jeśli poddadzą się na granicy badaniu zdrowia i badanie to nie stwierdzi podejrzenia zarażenia COVID-19.

- spełnienie warunki kodeksu kontroli granicznej Schengen;
- wiarygodne potwierdzenie celu podróży oraz kraj docelowego;
aby gwarantowany był jego wjazd do kraju sąsiadującego z Węgrami i będącego na planowanej trasie jego podróży.

źródło: https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd--...yt-na-wegrzech

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.