![]() |
Cytat:
|
Ciekawe to jest ze MSZ jeszcze w tej chwili nie uzupełnił danych.
|
"Chorwacja od 1 lipca zrezygnowała z wjazdu bez zaświadczeń zdrowotnych na rzecz Unijnego Certyfikatu COVID lub testu. Z kolei rząd Słowacji zdecydował, że od 9 lipca niezaszczepionych będzie obejmować obowiązkowa kwarantanna."
"Od najbliższego poniedziałku na Słowacji zostaną wprowadzone bardziej szczegółowe kontrole graniczne. Służby mają sprawdzać większość samochodów, wjeżdżających do kraju, co ma być częścią trójstopniowego systemu, zatwierdzonego przez rząd." https://turystyka.wp.pl/nie-tylko-ch...6502074673696a |
|
Litwa
Planuję z rodziną ruszyć na Litwe niby nie ma żadnych ograniczeń ale na naszej stronie MSZ jest info, że każdy przekraczający granicę musi się zarejestrować i otrzyma kod QR podkreślam każdy.
I tutaj zaczynają się schody bo wkracza do akcji coś takiego jak paszport możliwości gdzie na podstawie kodu Qr możesz lub nie korzystać z różnych usług czyli wjechać możesz ale w restauracji już nie zjesz w środku... pozostają pytania co z hotelem co z kempingiem .... czy kod QR pozwoli pójść do toalety? Sądziłem, że naszym odbija ale wygląda na to iż się myliłem. :( |
Kenia
Cytat:
|
Cytat:
Impreze organizuję ja, ale ustalioliśmy sobie kiedyś na ty, forum, jak jeszcze byłem jakimś modem, że nie reklamuję sie tu. Podeslę Ci więc na priv... |
Powiedzcie jak wyglada temat z Czechami i Niemcami na weekend?
Można tam nocować? Normalnie podróżować turystycznie? Czy jedynie nocleg po pl stronie i wypady partyzanckie. Czy wogule teren zamknięty dla nas? Interesuje mnie czeska Szwajcaria i Saksonia Pytają nieszczepieni antysystemowcy. Tak dodam 20-27.06 robiliśmy Rumunię Granice sk h ro i z powrotem przekraczane.w niedziele, w tamtą stronę sk/h zasypany mostek kupą piachu, oczywiście przejechaliśmy boczkiem. Z powrotem czynne Żadnych służb Na powrocie przy wjeździe z RO do H nawet dokumentów nie okazywaliśmy |
Cytat:
To samo piszą o Madziarach, że bez wcześniejszej rejestracji nie otrzymasz pokoju w hotelu itd. Taaa. Jasne. :D |
Do tej pory do Czech bylo bez ograniczen, ale.. na Czeskich stronach byl wspominany obowiazek rejestracji, czego nie bylo na naszych stronach. Oficjalnie zeby skorzystac z hoteli, restauracji itd trzeba przedstawic negatywny wynik testu, zaswiadczenie o przechorowaniu albo zaszczepieniu.
Zasady zmienia sie od 9 lipca: po 9 lipca osoby niezaszczepione muszą wypełnić formularz rejestracyjny na granicy i przedstawić test antygenowy lub PCR. Możliwe jest wykonanie testu w Czechach, ale nie później niż piątego dnia po przyjeździe. Testów nie muszą robić osoby w pełni zaszczepione lub ozdrowieńcy. https://podroze.onet.pl/aktualnosci/...ionych/0c7dpj2 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |