![]() |
czy będzie 0,8 czy 1,4mm to i tak bez różnicy a fajka jak się przepali to nawet nie wiadomo jaka powstaje przerwa
|
a może fajki padają od świec?
swoją drogą, być może to zludzenie po zimie, ale motor idzie wyraźnie zwaawiej. Może ta. druga para świec nie jest jednak od parady. |
Jeśli jedna fajka nie działa zmienia się sposób spalania mieszanki tak mniej więcej.Organoleptycznie można to zauważyć np,w ciemnym garażu.Odpalamy silnik i grzejemy,tam gdzie jedna świeca nie działa kolektor wydechowy robi się jaśniejszy.Można powiedzieć że świeci.
|
Melon, zdaje sobie sprawę, chociaż teoretycznie (gdzieś o tym czytałem) to prędkość rozchodzenia się ognia w cylindrze jest większa niż średnia nierównomierność zapłonu na świecy A i B. czyli, znowu teoretycznie, mieszankę odpala zawsze jedna świeca, zanim druga wytworzy łuk, to już nie ma czego podpalać.
Ale z drugiej strony po coś pan Hąda dwie świece w. garnek wsadzil. Wyobrażam sobie, że z tymi prędkościami to nie tak do końca i jednak druga świeczka skraca cykl zapłonu, czyli..? że na obroty szybciej się wkręca? Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Wczoraj odświeżyłem sobie pamięć wsiadając na 1290 R, ergonomiczniejsze to od nowej ATAS. Przy okazji ciekawostka wersja R wychodzi na oponach szosowych, nie ma już w konfiguracji opon kostkowych przy zakupie
|
Ktoś potrafi mi wytłumaczyć fenomen ceny tych świec? :dizzy:
|
A co Cię tak bulwersuje?
Ze musisz wydać kasę na świece irydowa, która powinna wystarczyć lekko na 100kkm? |
Matjas, ale fakt, że jest irydowa, nie uzasadnia ceny 150 zł / szt. Świeczka o identycznej konstrukcji a tylko mniejszej ciepłocie kosztuje 1/2 tego. Być może jest nawet trwała (dwie zewnętrzne świece z nieuszkodzonymi fajkami są w idealnym stanie i nie było potrzeby ich wymieniać), ale ewidentnie jest jakiś fuckup z tymi fajkami.
|
Nie da się znaleźć zamiennika?
A co to za fajki ze takie drogie???? |
jedno i drugie NGK.
identyczne świece ngk ale o innej ciepłocie kosztują 60 zl. analogiczne fajki (rezystancja, długość) różniące się de facto elementami silikonowymi są po 100 zł. takze jest to ewidentne zdzierstwo. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:58. |