Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Smak Porto [Wrzesień 2011] (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10667)

lena 21.11.2011 10:40

10 Załącznik(ów)
Jazda nocą staje się normą podczas tej podróży, nie stresujemy się więc gorączkowymi poszukiwaniami noclegu o zachodzie słońca.
Jest 2 października, postarzałam się o kolejny rok i znowu spędzam ten dzień motocyklowo, poza domem (rok temu w zacnym towarzystwie w Białej :Thumbs_Up:).
Rysuje się więc szansa kolacji przy świecach :D.
Mała, lokalna restauracyjka pozytywnie nas zaskakuje.

Załącznik 26112

Załącznik 26113

Język francuski jak zwykle stawia nas w nieco kłopotliwej sytuacji, ale w tym wypadku obie strony mają chęć porozumienia, więc po małej etiudzie z pogranicza pantomimy i kabaretu na nasz stół wjeżdżają lokalne specjały, mmmmniam!

Załącznik 26114

Załącznik 26115

Rozgrzani i posileni ruszamy z zadzieją ujrzenia pięknie oświetlonego wiaduktu Millau. I tu ...suprised - kryzys jest wszędzie :D :

Załącznik 26116

Lokujemy się na lądowisku paralotniarzy, skąd mamy luk na nasz cel.

Załącznik 26117

Rankiem widok radykalnie się zmienia :).

Załącznik 26118

Załącznik 26119

Załącznik 26120

Musimy ponownie wjechać na autostradę, żeby dotrzeć do punktu widokowego. Wysyłamy kilka mms - ów. Między innymi do dezerterów, którzy deklarowali się wcześniej na ten wyjazd :D i to bynajmniej nie z dobroci serca, ale ku podniesieniu ciśnienia.
Robimy przerwę na francuskie śniadanko w typowej pasitterie : Croque Monsieur + Roule au fromage i kawa :).

Załącznik 26121

lena 21.11.2011 10:47

[/quote]
Cytat:

Napisał majki (Post 207078)
Aż musiałem wpisać w gógle, żeby zobaczyć co to znaczy. Ach te kobiety i ich kolory.

To nie trzeba było w szkołę kamieniami rzucać :haha2:. Ach ta dzisiejsza młodzież :D

lena 21.11.2011 10:58

7 Załącznik(ów)
Punkt widokowy przy wiadukcie Millau okazuje się strzałem w dziesiątkę. Oszczędni niech nie żałują 4 E na przejazd motocyklem ( osobówka 7 E :)), bo poza informacją turystyczną jest tu też "kawałek" Prowansji.

Załącznik 26142

Załącznik 26143

Załącznik 26144

Załącznik 26145

Sale audiowizualne w bardzo dynamiczny i ciekawy sposób prezentują miasta i miasteczka Pirenejów, czyli zabytki, kulturę, sztukę, wypoczynek i turystykę oraz faunę i florę. Na miejscu można obejrzeć np. gablotę z mrówkami :) (żywymi !), rękodzieło a także zakupić regionalne produkty i pamiątki w niewielkim sklepiku.

Załącznik 26146

Załącznik 26147

Zawracamy -ostatni przejazd przez wiadukt.

Załącznik 26148

bajrasz 21.11.2011 11:20

Architektura Gaudiego powala na kolana. Co Wojtek konsumował w tej lokalnej restauracyjce...jagnię to było...wygląda bardzo apetycznie.

lena 21.11.2011 11:26

9 Załącznik(ów)
Na Prowansję czekałam przez całą podróż. Żałuję,że nie udało nam się dotrzeć tutaj na przełomie czerwca i lipca, czyli w porze kwitnienia lawendy. Moje zmysły rozgrzewały relacje i zdjęcia Jaru (dzięki za podpowiedzi :)) :Thumbs_Up: (ale także Lupusa i 7Grega z innych rejonów Europy - dzięki chłopaki), nie mogłam się więc doczekać tego zakątka Francji. I nie zawiodłam się ! Widoki. klimat, ludzie...fantastyczni. Jeżeli miałabym wybrać sobie miejsce na dom w obrębie Europy, to zdecydowałabym się osiąść właśnie tu.

Planujemy pokręcić się po lokalnych dróżkach, więc jako bazę wypadową obieramy Awinion. Niedogodności kempingowe równoważy fantastyczny widok na starówkę miasta : mury obronne, pałac papieski i most St Benezet.

Załącznik 26155

Załącznik 26156

Nocne eksploracje mamy we krwi.

Załącznik 26157

Pałac papieski z przyległościami.

Załącznik 26158

Załącznik 26159

Czyżby Majki zmienił zdanie i jednak postanowił do nas dołączyć? Niestety :Thumbs_Down:, to lokales.

Załącznik 26160

Miasteczko tętni życiem. Stare mury mieszczą nie tylko restauracje i hotele, ale również urzędy i zwykłe mieszkania, w niezwykłym wszak otoczeniu.

Załącznik 26163

Załącznik 26161

Załącznik 26162

lena 21.11.2011 11:33

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał bajrasz (Post 207097)
Co Wojtek konsumował w tej lokalnej restauracyjce...jagnię to było...wygląda bardzo apetycznie.

I smakowało równie dobrze jak wygląda :). To był stek wołowy, choć Wojtek ubolewał,że nie wieprzowy :D, bo On świniożerca jest.

Załącznik 26164

JARU 21.11.2011 12:31

Zastanawiam się tylko, czemu do mnie nie zajechaliście ;)

lena 21.11.2011 12:34

Cytat:

Napisał JARU (Post 207121)
Zastanawiam się tylko, czemu do mnie nie zajechaliście ;)

Tak to właśnie jest, jak się blondynka dogaduje :dizzy:. Byłam przekonana,że zjechałeś już do Polski.

jorge 21.11.2011 13:03

Cytat:

Napisał lena (Post 207088)
Musimy ponownie wjechać na autostradę, żeby dotrzeć do punktu widokowego. Wysyłamy kilka mms - ów. Między innymi do dezerterów, którzy deklarowali się wcześniej na ten wyjazd :D i to bynajmniej nie z dobroci serca, ale ku podniesieniu ciśnienia.

No i wiedziałem, że to nie z okazji pamięci, a z okazji co by płakać :mur:. ale i tak dzięki :bow:

BLOB 24.11.2011 08:32

:umowa::lukacz::confused:
No ile jeszcze ??..................................... mam czekać

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:54.