![]() |
dajcie walek, dajcie zabezpieczenie to sprawdze ile to jest w stanie wytrzymac przy sile podanej na sciaganie z walka, przy zadanej przez producenta sile dokrecenia sruby zaciskajacej. wiele zalezy od precyzji wykonania w/w elementu i spasowania z walkiem.
idealnie by bylo gdyby w srodku byl kołnierz wchodzacy w wyciecie na walku przeznaczone dla blaszki zabezpieczajacej. wtedy byloby 100% pewnosci ze to sie nie zsunie. |
|
Jak Szynszyll stwierdzi, że to działa, to kupuje.
|
Uwazam tak jak Szynszyl ze bardzo wiele zalezy od jakosci wykonania i materialu z ktorego to wyrzezbiono. Gdybym to ja mial stworzyc zrobil bym to z deka inaczej. Element bym pozdzielil na pol (poprzecznie) a w srodku zrobil bym rowek na pierscien zegera ktory zakladal bym na walek. Takie rozwiazanie zapewnilo by 100% pewnoci prawidlowego osadzenia zebatki. Choc dalej pozostaje problem taki ze cale obciazenie ma byc przenoszone przez dwie sruby M6 zabezpieczenia na zebatke i dalej. Takie rozwiazanie ma sens tylko i wylacznie z polaczeniem takiego patentu i klejenia zebatki w celu zniwelowania ubytkow materia w miejscu styku zebatki i walka. By obciazenie bylo przenoszone z walka na zebatke ,a nie z walka na zabezpieczenie i dalej na zebatke.
Uff, to zem sie naprodukowal mam nadzieje ze zrozumialy jest moj wywod. Pozdro |
Ten patent z zaciskana obejmą na wałku nie przemawia do mnie. Moduł wielowypustu pewnie jest odwzorowany z nowego (niezużytego) wałka. Moduł nie będzie więc "kompatybilny" ze zjechanym wałkiem, który ma poratować. Dubel proponuje klej by te niekompatybilności skompatybilizować ;)
Ściągnięcie zębatki z wałka jest tak niebezpieczne?? Chyba nie potrzebna nadgorliwość. Już ratuję się przykładem husqa te 450ie kajś 60hp a zębatka zabezpieczona jedynie zegerem. Kleiłbym i nie kombinował zbytnio. Niższe koszty i sprawdzone, upierdliwy demontaż. zdrowia |
Cytat:
Pozdro |
1 Załącznik(ów)
Rekomendowany przez moja osobę zestaw do osadzania zębatki na walku. Od lewej zmywacz, aktywator, klej.
Załącznik 78061 |
Jaki koszt takiego zestawu?
|
Cytat:
|
Cytat:
__________________ |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:58. |