![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
@Aadamuss tu masz fajne porównanie puchu do syntetycznego wypełnienia jakim jest Primaloft. https://8a.pl/8academy/primaloft-czy-puch/
Generalnie to jak już było napisane musisz sobie odpowiedzieć w jakich warunkach będziesz użytkował śpiwór. Uniwersalnych rozwiązań niestety nie ma. |
Dzięki za link, tego mi brakowało. Czy primaloft jest jakoś oznaczony/certyfikowany na produkcie? Czy można trafić zwykłą watę ? pozdr adam
|
Nie zwracaj uwagi na nazwę. Ten primaloft wcale nie jest jakiś super hiper w porównaniu z innymi ocieplinami czy nawet zwykłą owatą. Zwróć uwagę czego używa wojsko. Polecam Carinthia. Tam jest GLoft. Jak już mowa o syntetykach. Kluczem jest zachowanie odpowiedniej sprężystości w okresie czasu. Primaloft mi się tak wypierdział w jednym śpiworze że z pierwotnej pusztystości zostało niewiele. Carinthie mam z 15 lat i nie zmieniła struktury. Fakt,nigdy nie prane. Pranie powoduje ogromną utratę sprężystości włókien co ma konsekwencje w spadku termoizolacyjności. Ten spadek jest duży.
|
Carinthia robi świetne jakościowo rzeczy, klasa sama w sobie. Ten ich Gloft to jest właśnie odmiana Primaloftu. Decydując się na śpiwór z wypełnieniem z Primaloftu lepiej wziąć taki z włókien ciągłych (trochę gorsze parametry termiczne, ale są bardziej trwałe, lepiej znoszą pranie i kompresję).
|
Cytat:
Przy okazji: porzadne upranie i fachowe porzadniejsze wysuszenie puchowki przywraca jej pierwotna objetosc nawet po wielu latach. |
Jak widać jest nas więcej. Nie to że nie piorę śpiworów, piorę ale tylko te gdzie wewnątrz jest np. bawełna. Full syntetyk to wietrzę jedynie.
|
Cytat:
Jestem zadowolony, przy temp pow 10C jest OK. |
W tej cenie i parametrach to kupiłbyś primalofta poniżej 1 kg.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11. |