![]() |
Orzep.
zwykły materac to tylko dmuchana konstrukcja samopompa ma w środku gabkę, która pod otwarciu materaca sie rozpręża. Też trzeba dodmuchac, ale tu wystarczą 3-4 dmuchy by osiągnąć właściwą twardość. I nawet przedziurawiony nie staje się jakimś flakiem. |
Ziarko, mądrego to miło poczytać - dziękuję.
|
Czy faktycznie to jest taki problem napompować materac o grubości 5-7 cm? Dużo się trzeba nadmuchać?
Mnie nie do końca przekonują te dmuchane gąbki - zajmują tyle samo miejsca co zwykła karimata. Mają też wady zwykłego dmuchanego materaca - dziurawią się, waga największa ze wszystkich rozwiązań. |
Tych wad ,wydaje się, być pozbawiony mój materac . Nie jest to konstrukcja samopompująca , co swoje waży , tylko materac pompowany z wypełnieniem izolacyjnym . W moim przypadku sztuczny puch , droższe mają gęsi puch. Pompka jest elementem konstrucji i zapewniam że pompowanie idzie sprawnie. Jestem pewien że termarest też ma takie w swojej ofercie
Wysłane z mojego XT1032 |
Znalazłem taką stronę: http://haertle.net/porady-turystyczn...c-turystyczny/
Kolega Adam się bardzo napracował, a nam się może przydać takie zestawienie - każdy może wybrać sobie co mu bardziej pasuje :) |
Kolega się napracował, ale... niewiele z tego wynika dla moturystów. To jaką mata ma termoizolację nie ma znaczenia dla podróżujących motorkiem, natomiast istotną sprawą jest wygoda, objętość, trwałość (skuteczność) i rzadziej ciężar. I tak po wielu miesiącach, a być może i latach ;) prób i błędów w tej dziedzinie, mogę jedynie doradzić wybór w zależności od miejsc które odwiedzamy. Południe Europy, Afryka (sahel), tereny pustynno stepowe i selva to nie miejsce na maty dmuchane - prędzej czy później przebiją je małe trudne do eliminacji kolce które są wszędzie. Znalezienie dziury i łatanie materacy to czynność generalnie przykra, dlatego też warto jednak zakupić jakąś karimatę z górnej półki. Tutaj nie warto oszczędzać, ponieważ nieprzespana noc to beznadziejny dzień after. Ja biorę ze sobą już od wielu lat patent Thermaresta o taki:
http://www.cascadedesigns.com/therm-...z-lite/product Dobrze się na tym śpi, ale jeszcze lepiej siedzi przy obozowaniu czy też w chwilach odpoczynku. Oczywiście nie daje to takiego komfortu jak materac dmuchany, tyle że nie ma to dla mnie znaczenia. Parę setek nocy przespanych! to dobra rekomendacja ;) Na północy nie ma problemu z kolcami więc hulaj dusza - i to by było na tyle. |
Lupus - idelanie ujales sedno sprawy.
Ja tez do afryki zawsze biore karimate,ale taka dobra. Dmuchane, samopompujace sie tam nie sprawdzaja. Duza wygoda,jak sobie robisz sjeste w cieniu drzewa( czetso akacji). Rozkladasz karimate, kladziesz sie, lezysz,spisz godzinke, pozniej skladasz i jedziesz dalej. Z samopompujaca to bylby za duzy problem. |
Karimata ma jedną wadę - objętość ;(
Ale jak mam wybrać jakiś tam komfort (powiedzmy, że 30% tego co na dmuchawcu ale na CAŁYM wyjeździe) a spania w pełnym komforcie przez 30% wyjazdu a potem brak komfortu bo mata dziurawa... to zdecydowanie wybieram system wspomniany przez Lupusa. Jeszcze nie mam ale jak się będę wybierał w Afrykę poniżej Maroka to na pewno zakupię. |
Rozumiem racje Lupusa- mocno on chudy i "letki" jest- więc marna grubość tejże karimaty nie robi mu problemu ,no i na Afrykę na pewno to najlepszy wybór, ja zaś ,ze względu na stare gnaty(a zdarzyło mi się spać na takiej jak wymieniana przez Lupusa i wesoło nie było rano) i brak w najbliższym czasie targetu pn.Afryka, jednak wybiorę też wyrób Therm-a-rest, tylko nie karimatę jeno "samopompe" 3,8 mm- tylko sprawdzać podłoże przed snem!!:)
|
Ziarko nie zgodzę się z Tobą . Samopompujący po przebiciu też robi się flakiem .
Jeśli chodzi o wygodę , to dla mnie zdecydowanie wygodniejsza jest "samopompa" . Poza tym mata samopompująca jest znacznie mniejsza po zwinięciu od karimaty . Przed rozłożeniem namiotu trzeba sprawdzić nogą , czy nie ma kolców lub sztywnych wyschniętych pozostałości po innych roślinach . Po przebiciu na sucho ciężko jet znaleźć dziurę . Wystarczy zlać wodą , a zaklejenie nie jest problemem . W matach samopompujących zazwyczaj jest zestaw naprawczy . Zalegnij w sklepie na jednym i drugim . Zobacz co lepiej komfortowo Tobie pasuje. Na motocykl zawsze biorę matę samopompującą . Po wysokich skalistych górach , bez kawałka bardziej miękkiego podłoża nie jeżdżę . Gdybym miał wybrać się w góry na pieszą wycieczkę , gdzie spanie w większości ma się odbywać na skalnej powierzchni zabrałbym karimatę . |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:03. |