haa, poszukałem sobie trochu... ale brakuje mi jeszcze jednej informacji - który model LC8 i z jakiego rocznika miał największy skok z przodu?
Cytat:
Napisał rambo
(Post 195412)
...Najciekawsze własnie jaka jest własnie dlugośc sprężyn w dużym kacie.
|
i właśnie jest różna, w zależności od modelu i rocznika. Jedne mają 465mm (np. 990 ADV z 2010r) a np. 950 ADV S z 2004 ma 485mm. Natomiast wszystkie mają w serii twardość 4,8 i "d 5,25" (to chyba chodzi o średnice druta, albo o skok zwoju - nie wiem)
Znalazłem również i taką informację ,że do mojego zawiasu tj WP 4860 (ten typ jest również w LC 8-kach), moge sobie wsadzić sprężyny od 250mm do 551mm w klasach twardości od 3,6 do 9,8 :dizzy: i bądź tu mądry.
Teraz mam założoną 505/4,6 i z nap. wstępnym 25mm (o 5mm za dużo w stosunku do manuala) i jest trochu za miękko . Kombinując jak Rambo, tj. LC8 ma podobną wagę,
ten sam typ zawieszenia, i co wszem wiadomo, sprawuje sie wyśmienicie :), chyba sie pokusze o założenie sprężyny takiej jaka jest zakładana do kata (tego z najwiekszym skokiem i starszym rocznikiem) czyli prawdopodobnie 485/4,8.
I jeszcze jedno. Weźcie pod uwagę że, primo - UP-sy 48 są różne (z otwartym i zamkniętym kartridżem-czy jakoś tak) i mają inny rodzaj sprężyn, secundo - UP-sy z LC4 standardowo są śr. 43, wiec też są zupełnie inne sprężyny, i ładując takie zawieszenie do AT za bardzo nie ma tego z czym porównać (ni ma tak ciężkiej LC4-ki ;) )
to ja mam tyle, na ten temat.