![]() |
Cytat:
Bo w tym roku już chyba Słonia nie będzie? |
Wszystko wskazuje na to, że najcieplejszym miejscem w Polsce jest jedno ze wzgórz w parku księcia Sanguszki w Tarnowie. Miasto słusznie więc prezentowane jest jako "polski biegun ciepła". Szczególne miejsce Tarnowa na polskiej mapie pogody potwierdził niedawno Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.
Lato (czyli okres, kiedy przez kilka dni z rzędu temperatura przekracza 15 stopni Celsjusza) trwa w Tarnowie dłużej niż gdzie indziej, bo 118 dni. Książęta Sanguszkowie próbowali tu uprawiać winorośl, gdyż zauważyli, że okres wegetacji roślin jest tu wyjątkowo długi. W ostatnim trzydziestoleciu średnia roczna temperatura powietrza wynosiła w Tarnowie 8,7 stopnia Celsjusza. Najcieplej było w roku 2000, kiedy to średnia temperatura powietrza wynosiła 10 stopni. |
I po co komu Wikipedia, Sambor :bow:
|
A ja mam wrażenie, że Bielsko-Biała jest najbardziej mokrym miejscem w Polsce (może prócz polskiej części Morza Bałtyckiego). Tak odczuwam :)
|
No ja mieszkałem w Legnicy i Tarnowie, mogłem porównać ;)
Natomiast trochę wieści z 2011 z Elefanta: 4230 gości Najdalej na zlot miał koleś z Czelabińska - 5600 km |
Cytat:
|
Kiedy zacząłem wrzucać w google "czelabińsk" wyskoczyło mi jako jedno z pierwszych takie oto cuś: czelabiński chomik bojowy.
|
może to ten : http://www.youtube.com/watch?v=ADRoR...0C72F3D933866D
|
Z tego Czelabińska to on musiał już chyba jesienią wyjechać czyli nie tak tragicznie :)
|
Brrrr... masochiści... idę zrobię grzańca bo telepie od samego patrzenia...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:18. |