![]() |
Ja akurat po przygodzie z dr350 mam zawsze termometr w powietrznym silniku i miałem również w każdym przed incydentem z dr350 ;)
W moim xt600 roboczo było 110C przy normalnej jeździe latem niezbyt gorącym. W xl600lm było 95C i po przekroczeniu 95kmh do 100kmh temperatura zaczynała wzrastać aż do 120C wiec trzeba było odpuszczać. W 80GS trzyma równe 110, jak chłodniej to 95-100. Ciekawe ile wygrzeje sie jesienią bo już chwile nie jeździłem. W enfieldzie ledwo liże 90. Na pewno powietrzaka można przegrzać. Wielu mówi wyjeb termometr ale gdybym nie miał termometru w dr350 uszkodziłbym silnik bo zle złożyłem gaźnik i chodził na oparach - nie dałem podkładki pod iglice. |
Ja mam termometr oleju w kokpicie, ale od jakiegoś czasu nie podłączony. Idą kabelki do śruby spustu oleju z dołu silnika. Zabieram się już długo żeby to naprawić, może tej zimy zrobię.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
ale jaki problem? że na czym polega?
|
Prostota i przemyślana konstrukcja tego motorka jest dla mnie fenomenalna jak na tamte lata. Problemem zawsze jest użytkownik a nie silnik i świadoma eksploatacja motocykla chłodzonego wiatrem .
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
- duzy zbiornik - podwojna lampa - kopnik i rozrusznik - palenie nie wymagajace sprawnego aku - schowana wysoko kiwaczka - wysoko umiejscowiony filtr powietrza z gabki - niesmiertelny prosty silnik - sucha miska olejowa + duzy zbiornik oleju - solidna plyta alu wzor do nasladowania. XT600E 3TB zostala koncertowo spier... jezeli chodzi o jej porownanie do XT600Z 3AJ - udaje hard enduro, ktorym nie jest |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja tylko takie krótkie pytanie: do którego roku były czarne silniki w 3AJ?
Moja '88 jeszcze miała czarny |
Cytat:
|
Cytat:
|
Udało mi się zrobić 550km na 1 zbiorniku na paliwie jakościowym z UA.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
A u mnie idzie jesień. Pojawił się kolor żółty.
|
Cytat:
Zapytłem o kolor silnika w konteście tej lalki Adagiio. Nie czepiam się absolutnie, lecz czarne kartery ma a rok 90. Mogę się mylić, 3AJ '88 z czarnym silnikiem to np. inne (krótsze) przełożenia skrzyni. Siwy silnik w 3AJ '90 za to sporo wspolnego ma z późniejszą 3TB |
Cytat:
|
Patrząc na zdjęcie zamieszczone przez Mallorego wychodzi że moja po malowaniu modelowo jest z 88, tylko u mnie nie ma już kopajki. W IT nie ma roku produkcji w dowodzie rejestracyjny, mam też oryginalny dowód rejestracyjny wydany w 1990 roku przy pierwszej rejestracji. Motorek był u jednego właściciela przez cały czas. Yamaha ma jakiś sposób żeby po nr. VIN sprawdzić rok produkcji ? Nie że mi na tym jakoś specjalnie zależy, ale jakby była tak możliwość to czemu nie.
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Dalej koloruję Tenerkę
|
Kopajki nie miała żadna 3AJ, wczesniejsza czy późniejsza. A jej zalozenie to koszty sumarycznie nie wielkie, to tak na marginesie.
Skro jest papier z pierwszej rejesracji z '90 to wszystko jasne. Buda ma malowanie '88 = moto z wypustu 88r. W IT liczy sie od daty pierwszej rejestracji. Ten szczegół także namieszal sporo jak kupowalem GSX1400 z pod Pizy. Modelowo 2003 a w papierach 2005. Moto przestało 2 lata.w salonie na wystawce. |
1 Załącznik(ów)
tak to wyglada jezeli chodzi o VIN-rocznik. robilem kiedys Tenere 600 z kopajka, wiec albo jakis dziwak albo ktos piec przekladal. kraju pochodzenia nie znam. niebiesko - zolta na podwojnej lampie.
|
Z tabelki zapodanej powyżej wynika po nr. VIN że moja nie jest ani z 1988, ani 1990 rok, tylko z 1989. Nigdy we włoskim dowodzie nie był podawany rok produkcji żadnego pojazdu. A to nie wiedziałem że 3AJ nie miała kopajki.
|
2 Załącznik(ów)
wszyscy po ludzku i tylko my musimy wymyslac jak zwykle. cyt.
Warto wspomnieć o kilku różnicach dotyczących dowodów rejestracyjnych oraz samych aut pomiędzy Polska, a krajami UE. Podstawowa różnica dotyczy daty produkcji pojazdu. Niestety nie znajdziesz jej na dowodach aut sprowadzonych z zagranicy. Jedynie w Polsce uznaje się rozpoczęcie użytkowania auta od daty produkcji. Na innych dowodach rejestracyjnych znajdziesz datę pierwszej rejestracji. Może to stanowić problem ponieważ zgłaszając auto do podatku akcyzowego należy podać rok produkcji. Rozwiązaniem będzie wcześniejsza wizyta u diagnosty i rozkodowanie numeru VIN. paszport k... na samochod, jakby to było coś świętego. polacy mają pierdolca na punkcie samochodów. pięćset pieczątek, hologramów, znaków wodnych i nalepek. szajba. nie wiem jak dzis, kiedyś w GB wystarczyl dokument V5C i tyle w temacie. a nie ksiażeczka do nabożeństwa warta pewnie z tablicami i wszystkimi nalepkami wiecej niz niejedno auto na naszych drogach. jeszcze wizy wyjazdowe powinni wbijać jak chcesz z rzeszowa do tarnowa pojechac :D p.s. wiem ze od wrzesnia 2022 juz jej nie daja ale stara musisz miec gdybys chcial zbyc pojazd rejestrowany przed ta data. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nawarstwia się kilka spraw: chłodnica jest stosunkowo mała i zasłonięta, pompa oleju mniej wydajna i najgorsze, że powietrze zaciągane jest do AirBoxa dokładnie znad gorącego silnika. Yamaha sama przyznała się do błędu wypuszczając wersję 1VJ/1VK z poprawionym Airboxem. Była to podwersja 2RW - identyczna z 1VJ tylko airbox jak od 3AJ, ale z oznaczeniem 2RW na klapie airboxa. Numer VIN 2RW motocykla. Jeżeli kolega to Kowal (pozdrawiamy Piotr:))) to ma wersję 3AJ w sumie 3AS (ma szwajcarkę z telewizoreM) - chłodnica oleju większa, pompa oleju wydajniejsza i zmieniony AirBox j.w co w sumie daje dużą różnicę do chłodzenia w 1VJ. Pomijając to - to co wyprawia ze swoją tenerą Kowal po świecie jest NJALEPSZĄ jej reklamą - żaden inny motocykl chyba by tego nie wytrzymał. Cytat:
Tu masz Adam wyciągnięte od Yamahy przeze mnie fiszki do 1VJ: http://150.254.222.97/serwisowki/1VJ.PDF A najlepiej zadzwonić do ArturaS - on ma wszystko w głowie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
W pierwszym poście tego wątku Adam wyjaśniłem podstawowe różnice. 34L/55W - tylko kopniak, 1VJ/1VK/2RW - kopniak i guzik, 3AJ/3AS - tylko guzik. |
2 Załącznik(ów)
No dobra. Napisy zrobione. Strona wizualna ukończona. Trzeba się zabrać za silnik i podzespoły.
|
Ołszit! :) miód i cytryny! :)
|
Wspaniała robota!
|
Zeus - ale mnie wkurzyłeś:))) Śliczna!!!!
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka |
1 Załącznik(ów)
Zdjąłem pokrywę zaworów. Wszystko wygląda nieźle, brak śladów zużycia wałka rozrządu, krzywek, panewek, dźwigienek zaworowych itp. W związku z faktem że przed rozbiórką motocykl świetnie palił, jeździł i nie sprawiał problemów to stwierdziłem że jak jest dobrze to nie ma co psuć i nie będę go rozbierał bez potrzeby. Zrobi się podstawowy serwis, odmaluje i spowrotem w ramę.
|
A tak przy okazji - gdzie można ściągnąć jakąś serwisówkę do 1VJ, wszędzie wyskakuje mi xt600e? Interesuje mnie jaki olej z filtrem trzeba zalać oraz jaką świecę i luzy zaworowe. Ma ktoś takie info?
|
Cytat:
http://150.254.222.97/serwisowki/ |
1 Załącznik(ów)
Wielkie dzięki Mallory. Napewno mi się przyda. Za to przesyłam porównanie mojego silnika przed i po odnowieniu:
|
Jaka farba. To obecnie dla mnie istotny temat.
|
Wysłałem ci Matjas priv.
|
Chyba nie wiem?
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Engine is in the house.
|
1 Załącznik(ów)
Pytanko. Jaki olej zalać do tenerki 1VJ? Serwisówka podaje 20W40 lub 10W30. Co polecacie? Np motul 5100 10W30 będzie ok?
|
W jakim klimacie jeździsz? :D
|
Na tenerce będzie 40% szosa i 60% szutry, lasy, trochę błota bez katowania. Taki turystyczny offroad. No i klimat polski.
|
Widzę że na zagranicznych forach stosują olej 15W40. Czy to dobry typ?
|
Osobiście w ST używam 15W50, pełen syntetyk.
Ale wyjaśniając serwisówke, bardzo ogólnie rzecz biorąc... 10W jest na zimę, 20W na lato. O olejach masz cały temat rzekę. |
W instrukcji obsługi z 1989 roku jest że 20W50.
|
1 Załącznik(ów)
Skończyłem elektrykę - wszystko działa. Układ smarowania podłączony, muszę jeszcze kupić przewody paliwowe i niedługo będzie pierwsza próba odpalania.
|
Kurde, ale masz tempo.
Zima się jeszcze na dobre nie zaczęła, a projekt zaraz ukończony i testy by trzeba zrobić :) |
Szanowni, potrzebuję nowe śruby do owiewki i tylnych boczków do 3AJ, ktoś doradzi gdzie kupić ? Tylko Yamaha, czy można gdzieś indziej ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Maszyna odpalona. Technicznie zostały ostatnie szlify. Cos dokręcić, wyregulować itp. A to uszczelki kranika zmienić bo jeden trochę puszcza a to heble wyregulować a to kable upiąć itp.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:10. |