![]() |
Ja czytałem na stronie węgierskiej ambasady, że możesz jechać do firmy z którą prowadzisz biznies. Pewnie jakieś pismo załatwia sprawę. Może będę miał okazję się wypowiedzieć za tydzień...
|
Matjas, w celach zawodowych nie ma żadnych ograniczeń, nie było ich kiedy zamknięte były wszystkie granice, to tym bardziej bez przeszkód z wjazdem obecnie. Zakaz dotyczy wyłącznie przemieszczania turystycznego, Szengen nie jest zawieszony jak było przez kilka miesięcy.
Nikt nie zabronił Ci pracować, nawet jak była całkowita blokada. Moi znajomi budujący domy na Słowacji, przez cały okres trwania blokady jeździli codziennie i wracali po robocie do kraju. Kumpel, który wynajmuje mieszkania w Budapeszcie dla turystów w każdy piątek tam jeździ i wraca w sobotę, dziś też pojechał. Wypisz sobie zlecenie, lub delegację z adresem gdzie jedziesz wykonywać czynności zawodowe i to wszystko. A to co piszą na naszych stronach to o kant dupy można rozbić, osobą decyzyjną jest zawsze człowiek na granicy. Jadę we wtorek przez Budapeszt, mogę Cię zabrać i wysadzić gdzie chcesz na trasie Miszkolc > Lendava :haha2:. |
Jakbym miał z Tobą jechać to na pewno nie po to żeby wysiadać u wągrów :D :D :D
|
To może z pierwszej ręki:
w środę, 2 września po południu wjechałem bezproblemowo puszką na Węgry. Uwierzyłem stronie wegierskiej policji, że jedyne czynne przejscie ze Słowacją to Rajka i specjalnie tam pojechałem. Dwóch poicjantów z termometrem spytało nas dokąd i po otrzymaniu odpowiedzi: Budapeszt machnęło ręką. Wyjeżdżaliśmy w czwartek po południu przez Komarno, które podobnie jak Sahy czy Ostrzyhom miało być zamknięte a okazało się, że ruch wali w obie strony. Tak więc to tyle, jeżeli chodzi o informacje podawane w mediach. |
Mam nadzieje ze już wkrótce całe to pojebanstwo się rozsypie.
Patrzcie nawet na granicach maja w dupie już. I bardzo cieszę. M |
Od kolegi, który wczoraj wrócił z RO :
, wracaliśmy wczoraj, na granicy Rumunia-Węgry zero problemu, sprawdzenie dowodu osobistego i dowodu rejestracyjnego. Pani nie dała nam naklejek na moto (kleją na samochody takie z napisem tranzyt, jak taka masz to musisz jechać wyznaczoną trasą w kierunki Polski i masz zaznaczone miejsca możliwego postoju). My bez naklejek mogliśmy się poruszać po całych Węgrzech. Nie wiem jak wjazd do Węgier, na granicy słowcako-węgierskiej, wegierska Policja blokowala drogę i sprawdzała w jakim celu jedziesz (możliwości wjazdu masz na stronie gov.pl jak wpiszesz Węgry). Z tego co mówił nam spotkany na trasie gość na moto, jechał z Polski do Chorwacji i na wjeździe na Węgry pokazał dokąd jedzie, dostał naklejkę tranzyt na moto i miał 24 godz. na przejazd Węgrami (wyznaczona droga jak wyżej). Jak widać teoria na gov. to jedno, a praktyka drugie. Myślę, że nawet w ambasadzie nie wiedzą jak jest. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Dziś Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja. Paszport pokazywałem tylko na Słoweńsko Chorwackiej, reszta bez zatrzymywania.
|
Dzisiaj ok. godziny 19 na granicy CRO-H w Letenye, pogranicznik chorwacki wziął dowód i oddał ledwo się spojrzawszy. Węgier wziął dowody, spytał czy do Polski jadę, nakleił nie na Afrykę naklejkę z tranzytem i kazał jechać. Żadnych pomiarów temperatury czy innych rzeczy. Pogranicznicy bez masek i rękawiczek, dzień jak codzień. Ok 23 granica H-SK Sahy, straż węgierska ściągneła mnie na bok bez legitymowania, zobaczył że jest naklejka tranzyt i kazał jechać.
|
Czy ktoś posiada aktualne wieści o Korsyce i Sardynii ? MSZ i Gov już czytałem a,że widzę dużo na granicach więc już wiem ,że inaczej piszą niż widzą na miejscu.
|
Na Sardynii nie ma żadnych paranoi, oprócz zamkniętych disco. W północnych regionach wyspy trza w masce też na zewnątrz i na plaży. Dziś wszedł w życie nowy dekret fazy 3, ale z tego co czytałem to nic się nie zmieniło w stosunku do tego co było wczoraj. To raczej w kierunku szkół, które od poniedziałku otwierają po pół roku przerwy. Co konkretnie Cię interesuje, we środę jestem w Romie to mogę się dowiedzieć. Ogólnie spokój jeśli chodzi o zarazę, wszyscy mają już na to wszystko wyjebane od dawna.
|
Model włoski mi się podoba :)
|
Na temat Korsyki we włoskiej prasie jest bardzo mało info, znalazłem tylko to : https://www.corsicaoggi.com/sito/cor...-nuove-misure/
Od wczorajszego wieczoru oba departamenty wyspy, wraz z wyspą Reunion i innymi departamentami we Francji kontynentalnej, zostały przeniesione do obszaru aktywnego krążenia wirusa covid-19, zidentyfikowanego jako strefa czerwona. Środek opublikowany dzisiaj 6 września w dzienniku urzędowym wraz z dekretem nr 2020-1115 zawierającym zmiany w dekrecie nr 2020-860 z dnia 10 lipca 2020 roku w sprawie przedłużenia stanu wyjątkowego. Wczoraj na Korsyce odnotowano 64 nowe infekcje na 1519 wykonanych wymazów; 33 mieszkańców Korsyki Południowej, 29 mieszkańców Górnej Korsyki i 2 nierezydentów na wyspie. W sumie od 1 lipca do dnia dzisiejszego 747 pacjentów było pozytywnych na Covid, z czego 14 było hospitalizowanych. Strefy są definiowane na podstawie liczby pozytywów na 100 000 mieszkańców: Zielony: mniej niż 10 na 100 000; Pomarańczowy: od 10 do 50 na 100 000; Czerwony: ponad 50 na 100 000 mieszkańców. Obecnie średnia krajowa wynosi 56,86. Jakie zmiany? Przejście do czerwonej strefy daje prefektom więcej uprawnień do przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wirusa. Będą mogli zakazać poruszania się pojazdów i ludzi, na przykład przywracając limit podróży poza promieniem 100 kilometrów od miejsca zamieszkania. Będą też mogli zamykać miejsca publiczne, takie jak restauracje, bary, muzea, centra handlowe i inne. W związku z tym na razie nie ma żadnych nowych środków, ale obecnie prawo zezwala na ich wprowadzenie, gdy tylko będzie to konieczne. |
Adagio... masz może info jak z Tunezja..? i promami.. z włoch..? bez problemu można wyskoczyć..? na tydzień..?
|
Nikt z moich znajomych z IT nie był tam w od początku zarazy, tak że nic nie wiem.
|
Według niemieckiego Instytutu Zdrowia (Robert Koch Institut) Tunezja nie stanowi żadnego zagrożenia.
Przejazd (wjazd na kołach) z Danii do Szwecji - znudzona celniczka tylko machała ręką, żeby jechać. W Szwecji (w Danii tak samo) maseczki obowiązują wyłącznie w komunikacji miejskiej (metro, autobus, taxi). Przed wjazdem na prom Szwecja-Polska (po stronie szwedzkiej) Polacy mierzą temperaturę jakimś chińskim badziewiem. Na promie teoretycznie obowiązkowo maseczka, której prawie nikt nie miał na twarzy. |
W Tunezji byliśmy w marcu , nasz znajomy z Douz donosi , że turystów mało , wirusa mało , ogólnie jest super .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Zona wlasnie tam jest. Przylatujac z Niemiec musi robic tygodniową kwarantanne o której nie było mowy w Niemczech robiąc dwa dni przed wylotem testy...wynik negatywny. To ze Tunezja jest czysta nie znaczy ze Polska dla niej tez. Proponuje sie dowiedziec. Poza tym swietny kraj i moj lutowy wyjazd milo wspominam.
|
Dzięki Adagio
|
pytanko wybieram się jutro na moto w Sudety ,i tak se myśle co by wyskoczyć na parę dni do Czech , ktoś w ostatnich dniach przekraczał granice PL/CZ w tych okolicach ,jakieś problemy itp.?
czy wszystkie przejścia są czynne ,szczególnie te małe czy raczej kierować się na główne ? ktoś coś ? |
:Thumbs_Up:
Dzisiaj. Słowacja - Węgry. Policjanci zatrzymują nieTIRy, czyli potencjalnych turystów. Jeśli się ma rezerwację na telefonie albo jakiś papier, że rezerwacja jest w ogóle jakakolwiek w Rumunii to jedzie się dalej. Ja o tym nie wiedziałem a mimo to tez pojechałem dalej. Powiedziałem, że jadę do Rumunii, do przyjaciela. Taka bajka te kontrole. "Każą to stoimy i zatrzymujemy". Węgry - Rumunia zwyczajna procedura z pokazaniem paszportu i w drogę. CF |
Do Czech wjezdalem w sobite w Cieszynie. Zadnych kontroli itd, normalny przejazd jak zawsze.
|
Trasa z PL do Zadaru (08.09.2020) - chciałem wjechać na Węgry przejściem Pamhagen â Fertőd, ale Madziarzy mnie cofnęli i stwierdzili, że tranzyt tylko autostradami (zgodnie z mapą na stronie węgierskiej policji). Na przejściu Nickelsdorf â Hegyeshalom już bez problemu, ale musiałem okrążyć cały Balaton (niby można na skróty, ale jak złapią to może być cienko... naklejka 'tranzyt' nie ma tu nic do rzeczy - wystarczą obce tablice), tankowanie niby tylko na oznaczonych kilku stacjach. Inne granice bez problemu- Czechy, Słowacja, Austria, Chorwacja.
|
Do 10.09 Maroko mieło zamknięte granice, czy te obostrzenia podtrzymali, czy orientujecie się czy otwarli juz granice?
Znalazłem link: https://www.traveloffpath.com/morocc...-need-to-know/ Ale nie znam jej wiarygodności. Czy Afryka się otwiera? |
od 14.09 dla osób odwiedzających Sardynię obowiązkowe przedstawienie testu negatywnego na covid19
w przypadku braku wykonanie testu w 48h w placówce zdrowia Sardynii i h..........j strzelił plan zmiana kierunku będzie |
Wczoraj powrót z Alp . Italia , Austria, Niemcy , Czechy - bez najmniejszego problemu
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Wsiądź w prom w Genova i płyń na Sycylie, jest o wiele bardziej atrakcyjna na moto. Na Sardynii było trochę problemów z zarazą w sierpniu i nagłośnili to w mediach jak się zaraził Berlusconi i Briatore. Ale od 14 to nie ma sensu, za dwa tygodnie kończą sezon wakacyjny i zamykają większość hoteli, pensjonatów i knajp.
|
Od 2.09 do 11.09:
słowacja-węgry-rumunia-serbia-albania-czarnogóra-chorwacja-węgry- czechy na granicy węgierskiej wypełniony świstek papieru z datą wjazdu, bez naklejek, nikt juz tego dalej nie sprawdzał,tranzyt max 24h na granicy serbskiej teoretyczny tranzyt 12 h (co niby wynika ze strony gov), na miescu bezproblemowo, chociaż przy mnie kogoś cofnęli. W innych krajach zadnych problemów. Do chorwacji wjazd bezproblemowy. Dalej tylko na dowodzie (po co pokazywać paszport z wbitymi wizami). I znowu na wegierskiej chcieli tym razem wkleić naklejki, ale po konwersacji z miła Panią strażnik, ta powiedziała że nie potrzebne i zasugerowała szybki odjazd) - szybki przejazd przez Szombathely na północ, a nie wyznaczonym tranzytem przez Budapeszt). Polska i Serbia to no covid zone...znaczy pełną ludzi (belgrad pełen), czarnogóra i chorwacja wyludniałe, nieliczni odpowiednio ruscy i polacy. Bratysława pusta. |
Znaczy Serbia jakie wymagania, tylko tranzyt?
|
Cytat:
skad masz te wiesci..? |
Też tak słyszałem o Sardynii - na szczeście udało się być w lipcu :)
|
Cytat:
|
Cytat:
dzięki.. :) |
Cytat:
Powyższe zweryfikowane, żadnego problemu z wjazdem i pobytem. Belgrad żyje duuużo bardziej niż nadmorskie turystyczne miasta |
Cytat:
|
Odnośnie Sardynii, rząd zaskarżył do trybunału decyzje o obowiązkowym teście na zarazę wprowadzonym przez gubernatora wyspy, jest niezgodna z art. 16 konstytucji o wolnym przemieszczaniu na terytorium IT. Z tego co piszą to w piętek zostanie najprawdopodobniej uchylona.
|
No to jeszcze pytanie o Macedonię? Ktoś coś?
|
Na Macedonię masz jeden dzień, jeśli dobrze zrozumiałem policjanta na granicy, to powiedział "jeden dzień" choć polska ambasada mówi już o 5 godzinach bo inaczej kwarantanna, także ten tego, wyjechaliśmy tego samego dnia co wyjechaliśmy. Ogólnie nie jest źle. Polska, Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja, Czarnogóra, Albania, Macedonia, Bułgaria, Rumunia, Węgry, Słowacja, Czechy, Polska bez problemów, tylko paszporty, dokumenty moto, ubezpieczenie tam gdzie zawsze. Trochę nas pogonili z jazdą w Macedonii i nie wpuścili nas górą do bih, chcieli test, jak nie masz to z powrotem, Grecję jednak odpuscilismy przez ten test.
|
To tyle, co na targ do Kumanowa wjechać...
|
TAR anulował dziś dekret o obowiązku testów przy wjeździe na Sardynie, lub posiadaniu ważnego badania. Nowe przepisy obligują do używania masek 24h również na zewnątrz.
|
Moze nie do konca koronowirusowo, ale na pewno podróżniczo:
https://tvn24.pl/najnowsze/bialorus-...-litwa-4695056 Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
Może jakieś newsy czy nastąpiły
zmiany we Włoszech co do turystyki ? |
Cytat:
Maseczki w miejscach publicznych, jak wszędzie. |
ja się dzisiaj dowiedziałem, że raczej tak na luzie nie wjadę do Ruskich...
jakieś specjalne papiery potrzebne - żółte mam ale ponoć nie wystarczą... m |
Czy to prawda że granica niemiecka ma być zamykana?
|
Cytat:
|
Cytat:
Chwila moment i nas tez nie wpuszczą, skoro na dziki budują :-) |
Cytat:
Bo na chwilę obecną Niemcy podają, że obszarami zagrożenia są obszary: Austria - za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące kraje związkowe (Bundeslandy): Bundesland Wien (od 16. września) Bundesland Vorarlberg (od 23. września) Bundesland Tirol (od 25. września), Dania – za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące regiony: Region Hovedstaden (od 23. września), Holandia - za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące prowincje lub kraje autonomiczne: Nordholland (Noord-Holland) (od 16. września) Südholland (Zuid-Holland) (od 16. wrzesnia) Utrecht (od 23. września) Aruba (od 26. sierpnia) St. Maarten (od 26. sierpnia), Luxemburg (14. lipca – 20. sierpnia i od 25. września), Francja – Następujące obszary / regiony zamorskie są obecnie uważane za obszary ryzyka: Auvergne-Rhone-Alpes (od 9. września) Bretagne (od 23. września) Centre-Val de Loire (od 23. września) Hauts-de-France (od 16. wrzesnia) Île-de-France (od 24. sierpnia) Korsika (od 9. września) Normandie (od 23. września) Nouvelle-Aquitaine (od 9. września) Occitanie (od 9. września) Provence-Alpes-Côte d’Azur (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) - (od 24. sierpnia) Terytorium zamorskie: Französisch-Guyana (od 21. sierpnia) Terytorium zamorskie: Guadeloupe (od 26. sierpnia) Terytorium zamorskie: St. Martin (od 26. sierpnia) Terytorium zamorskie: La Réunion (od 16. września), Szwajcaria – za obszary ryzyka uznaje się następujące kantony: Freiburg (Fribourg) - (od 16. września) Genf (Genewa) - (od 9. września) Waadt (Vaud) - (od 9. września). Znaczy to tyle, że wracając z pobytu (z własnej woli) w obszarze zagrożonym (do Niemiec) należy przejść kwarantannę. Tak zabezpieczają się niemieccy pracodawcy mówiąc dalej, że za okres kwarantanny (dwa tygodnie) nie będzie przysługiwać wynagrodzenie. Wskazałem wyłącznie kraje graniczące z Niemcami. O Polsce na razie nie ma mowy. |
|
Cytat:
|
Jakby komuś przyszło do głowy lecieć do uk z nl to nie polecam.
M |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:00. |