Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

matjas 04.09.2020 14:58

Ja czytałem na stronie węgierskiej ambasady, że możesz jechać do firmy z którą prowadzisz biznies. Pewnie jakieś pismo załatwia sprawę. Może będę miał okazję się wypowiedzieć za tydzień...

Adagiio 04.09.2020 20:37

Matjas, w celach zawodowych nie ma żadnych ograniczeń, nie było ich kiedy zamknięte były wszystkie granice, to tym bardziej bez przeszkód z wjazdem obecnie. Zakaz dotyczy wyłącznie przemieszczania turystycznego, Szengen nie jest zawieszony jak było przez kilka miesięcy.
Nikt nie zabronił Ci pracować, nawet jak była całkowita blokada. Moi znajomi budujący domy na Słowacji, przez cały okres trwania blokady jeździli codziennie i wracali po robocie do kraju. Kumpel, który wynajmuje mieszkania w Budapeszcie dla turystów w każdy piątek tam jeździ i wraca w sobotę, dziś też pojechał. Wypisz sobie zlecenie, lub delegację z adresem gdzie jedziesz wykonywać czynności zawodowe i to wszystko. A to co piszą na naszych stronach to o kant dupy można rozbić, osobą decyzyjną jest zawsze człowiek na granicy. Jadę we wtorek przez Budapeszt, mogę Cię zabrać i wysadzić gdzie chcesz na trasie Miszkolc > Lendava :haha2:.

matjas 04.09.2020 21:18

Jakbym miał z Tobą jechać to na pewno nie po to żeby wysiadać u wągrów :D :D :D

Navaja 04.09.2020 22:12

To może z pierwszej ręki:
w środę, 2 września po południu wjechałem bezproblemowo puszką na Węgry. Uwierzyłem stronie wegierskiej policji, że jedyne czynne przejscie ze Słowacją to Rajka i specjalnie tam pojechałem. Dwóch poicjantów z termometrem spytało nas dokąd i po otrzymaniu odpowiedzi: Budapeszt machnęło ręką.
Wyjeżdżaliśmy w czwartek po południu przez Komarno, które podobnie jak Sahy czy Ostrzyhom miało być zamknięte a okazało się, że ruch wali w obie strony.

Tak więc to tyle, jeżeli chodzi o informacje podawane w mediach.

matjas 04.09.2020 22:14

Mam nadzieje ze już wkrótce całe to pojebanstwo się rozsypie.
Patrzcie nawet na granicach maja w dupie już. I bardzo cieszę.
M

luk2asz 05.09.2020 15:06

Od kolegi, który wczoraj wrócił z RO :

, wracaliśmy wczoraj, na granicy Rumunia-Węgry zero problemu, sprawdzenie dowodu osobistego i dowodu rejestracyjnego. Pani nie dała nam naklejek na moto (kleją na samochody takie z napisem tranzyt, jak taka masz to musisz jechać wyznaczoną trasą w kierunki Polski i masz zaznaczone miejsca możliwego postoju). My bez naklejek mogliśmy się poruszać po całych Węgrzech. Nie wiem jak wjazd do Węgier, na granicy słowcako-węgierskiej, wegierska Policja blokowala drogę i sprawdzała w jakim celu jedziesz (możliwości wjazdu masz na stronie gov.pl jak wpiszesz Węgry).
Z tego co mówił nam spotkany na trasie gość na moto, jechał z Polski do Chorwacji i na wjeździe na Węgry pokazał dokąd jedzie, dostał naklejkę tranzyt na moto i miał 24 godz. na przejazd Węgrami (wyznaczona droga jak wyżej).

Jak widać teoria na gov. to jedno, a praktyka drugie. Myślę, że nawet w ambasadzie nie wiedzą jak jest.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

motormaniak 05.09.2020 21:21

Dziś Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja. Paszport pokazywałem tylko na Słoweńsko Chorwackiej, reszta bez zatrzymywania.

MichałCBR954 07.09.2020 00:48

Dzisiaj ok. godziny 19 na granicy CRO-H w Letenye, pogranicznik chorwacki wziął dowód i oddał ledwo się spojrzawszy. Węgier wziął dowody, spytał czy do Polski jadę, nakleił nie na Afrykę naklejkę z tranzytem i kazał jechać. Żadnych pomiarów temperatury czy innych rzeczy. Pogranicznicy bez masek i rękawiczek, dzień jak codzień. Ok 23 granica H-SK Sahy, straż węgierska ściągneła mnie na bok bez legitymowania, zobaczył że jest naklejka tranzyt i kazał jechać.

Futrzak 07.09.2020 14:24

Czy ktoś posiada aktualne wieści o Korsyce i Sardynii ? MSZ i Gov już czytałem a,że widzę dużo na granicach więc już wiem ,że inaczej piszą niż widzą na miejscu.

Adagiio 07.09.2020 18:37

Na Sardynii nie ma żadnych paranoi, oprócz zamkniętych disco. W północnych regionach wyspy trza w masce też na zewnątrz i na plaży. Dziś wszedł w życie nowy dekret fazy 3, ale z tego co czytałem to nic się nie zmieniło w stosunku do tego co było wczoraj. To raczej w kierunku szkół, które od poniedziałku otwierają po pół roku przerwy. Co konkretnie Cię interesuje, we środę jestem w Romie to mogę się dowiedzieć. Ogólnie spokój jeśli chodzi o zarazę, wszyscy mają już na to wszystko wyjebane od dawna.

matjas 07.09.2020 18:58

Model włoski mi się podoba :)

Adagiio 07.09.2020 19:49

Na temat Korsyki we włoskiej prasie jest bardzo mało info, znalazłem tylko to : https://www.corsicaoggi.com/sito/cor...-nuove-misure/

Od wczorajszego wieczoru oba departamenty wyspy, wraz z wyspą Reunion i innymi departamentami we Francji kontynentalnej, zostały przeniesione do obszaru aktywnego krążenia wirusa covid-19, zidentyfikowanego jako strefa czerwona.

Środek opublikowany dzisiaj 6 września w dzienniku urzędowym wraz z dekretem nr 2020-1115 zawierającym zmiany w dekrecie nr 2020-860 z dnia 10 lipca 2020 roku w sprawie przedłużenia stanu wyjątkowego.
Wczoraj na Korsyce odnotowano 64 nowe infekcje na 1519 wykonanych wymazów; 33 mieszkańców Korsyki Południowej, 29 mieszkańców Górnej Korsyki i 2 nierezydentów na wyspie.

W sumie od 1 lipca do dnia dzisiejszego 747 pacjentów było pozytywnych na Covid, z czego 14 było hospitalizowanych. Strefy są definiowane na podstawie liczby pozytywów na 100 000 mieszkańców:

Zielony: mniej niż 10 na 100 000;
Pomarańczowy: od 10 do 50 na 100 000;
Czerwony: ponad 50 na 100 000 mieszkańców.
Obecnie średnia krajowa wynosi 56,86.

Jakie zmiany?
Przejście do czerwonej strefy daje prefektom więcej uprawnień do przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wirusa. Będą mogli zakazać poruszania się pojazdów i ludzi, na przykład przywracając limit podróży poza promieniem 100 kilometrów od miejsca zamieszkania. Będą też mogli zamykać miejsca publiczne, takie jak restauracje, bary, muzea, centra handlowe i inne.

W związku z tym na razie nie ma żadnych nowych środków, ale obecnie prawo zezwala na ich wprowadzenie, gdy tylko będzie to konieczne.

ex1 08.09.2020 00:00

Adagio... masz może info jak z Tunezja..? i promami.. z włoch..? bez problemu można wyskoczyć..? na tydzień..?

Adagiio 08.09.2020 08:38

Nikt z moich znajomych z IT nie był tam w od początku zarazy, tak że nic nie wiem.

Novy 08.09.2020 09:04

Według niemieckiego Instytutu Zdrowia (Robert Koch Institut) Tunezja nie stanowi żadnego zagrożenia.

Przejazd (wjazd na kołach) z Danii do Szwecji - znudzona celniczka tylko machała ręką, żeby jechać.

W Szwecji (w Danii tak samo) maseczki obowiązują wyłącznie w komunikacji miejskiej (metro, autobus, taxi).

Przed wjazdem na prom Szwecja-Polska (po stronie szwedzkiej) Polacy mierzą temperaturę jakimś chińskim badziewiem.
Na promie teoretycznie obowiązkowo maseczka, której prawie nikt nie miał na twarzy.

Cezarus 08.09.2020 09:22

W Tunezji byliśmy w marcu , nasz znajomy z Douz donosi , że turystów mało , wirusa mało , ogólnie jest super .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

myku 08.09.2020 09:32

Zona wlasnie tam jest. Przylatujac z Niemiec musi robic tygodniową kwarantanne o której nie było mowy w Niemczech robiąc dwa dni przed wylotem testy...wynik negatywny. To ze Tunezja jest czysta nie znaczy ze Polska dla niej tez. Proponuje sie dowiedziec. Poza tym swietny kraj i moj lutowy wyjazd milo wspominam.

Futrzak 08.09.2020 11:52

Dzięki Adagio

A.R.T. 08.09.2020 22:50

pytanko wybieram się jutro na moto w Sudety ,i tak se myśle co by wyskoczyć na parę dni do Czech , ktoś w ostatnich dniach przekraczał granice PL/CZ w tych okolicach ,jakieś problemy itp.?
czy wszystkie przejścia są czynne ,szczególnie te małe czy raczej kierować się na główne ?
ktoś coś ?

CeloFan 08.09.2020 23:28

:Thumbs_Up:
Dzisiaj.
Słowacja - Węgry.
Policjanci zatrzymują nieTIRy, czyli potencjalnych turystów. Jeśli się ma rezerwację na telefonie albo jakiś papier, że rezerwacja jest w ogóle jakakolwiek w Rumunii to jedzie się dalej. Ja o tym nie wiedziałem a mimo to tez pojechałem dalej. Powiedziałem, że jadę do Rumunii, do przyjaciela.
Taka bajka te kontrole. "Każą to stoimy i zatrzymujemy".
Węgry - Rumunia zwyczajna procedura z pokazaniem paszportu i w drogę.
CF

GregoryS 09.09.2020 01:25

Do Czech wjezdalem w sobite w Cieszynie. Zadnych kontroli itd, normalny przejazd jak zawsze.

ArEZ 13.09.2020 13:32

Trasa z PL do Zadaru (08.09.2020) - chciałem wjechać na Węgry przejściem Pamhagen – Fertőd, ale Madziarzy mnie cofnęli i stwierdzili, że tranzyt tylko autostradami (zgodnie z mapą na stronie węgierskiej policji). Na przejściu Nickelsdorf – Hegyeshalom już bez problemu, ale musiałem okrążyć cały Balaton (niby można na skróty, ale jak złapią to może być cienko... naklejka 'tranzyt' nie ma tu nic do rzeczy - wystarczą obce tablice), tankowanie niby tylko na oznaczonych kilku stacjach. Inne granice bez problemu- Czechy, Słowacja, Austria, Chorwacja.

nemo 13.09.2020 13:54

Do 10.09 Maroko mieło zamknięte granice, czy te obostrzenia podtrzymali, czy orientujecie się czy otwarli juz granice?

Znalazłem link:
https://www.traveloffpath.com/morocc...-need-to-know/

Ale nie znam jej wiarygodności.

Czy Afryka się otwiera?

Futrzak 13.09.2020 19:31

od 14.09 dla osób odwiedzających Sardynię obowiązkowe przedstawienie testu negatywnego na covid19
w przypadku braku wykonanie testu w 48h w placówce zdrowia Sardynii
i h..........j strzelił plan zmiana kierunku będzie

Śwagier 13.09.2020 21:15

Wczoraj powrót z Alp . Italia , Austria, Niemcy , Czechy - bez najmniejszego problemu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Adagiio 14.09.2020 09:49

Wsiądź w prom w Genova i płyń na Sycylie, jest o wiele bardziej atrakcyjna na moto. Na Sardynii było trochę problemów z zarazą w sierpniu i nagłośnili to w mediach jak się zaraził Berlusconi i Briatore. Ale od 14 to nie ma sensu, za dwa tygodnie kończą sezon wakacyjny i zamykają większość hoteli, pensjonatów i knajp.

rene82 14.09.2020 10:29

Od 2.09 do 11.09:
słowacja-węgry-rumunia-serbia-albania-czarnogóra-chorwacja-węgry- czechy
na granicy węgierskiej wypełniony świstek papieru z datą wjazdu, bez naklejek, nikt juz tego dalej nie sprawdzał,tranzyt max 24h
na granicy serbskiej teoretyczny tranzyt 12 h (co niby wynika ze strony gov), na miescu bezproblemowo, chociaż przy mnie kogoś cofnęli.
W innych krajach zadnych problemów. Do chorwacji wjazd bezproblemowy. Dalej tylko na dowodzie (po co pokazywać paszport z wbitymi wizami). I znowu na wegierskiej chcieli tym razem wkleić naklejki, ale po konwersacji z miła Panią strażnik, ta powiedziała że nie potrzebne i zasugerowała szybki odjazd) - szybki przejazd przez Szombathely na północ, a nie wyznaczonym tranzytem przez Budapeszt).
Polska i Serbia to no covid zone...znaczy pełną ludzi (belgrad pełen), czarnogóra i chorwacja wyludniałe, nieliczni odpowiednio ruscy i polacy. Bratysława pusta.

El Komendante 14.09.2020 21:57

Znaczy Serbia jakie wymagania, tylko tranzyt?

ex1 15.09.2020 08:50

Cytat:

Napisał Futrzak (Post 697073)
od 14.09 dla osób odwiedzających Sardynię obowiązkowe przedstawienie testu negatywnego na covid19
w przypadku braku wykonanie testu w 48h w placówce zdrowia Sardynii
i h..........j strzelił plan zmiana kierunku będzie

skad masz te wiesci..?

Babel 15.09.2020 09:27

Też tak słyszałem o Sardynii - na szczeście udało się być w lipcu :)

Emek 15.09.2020 09:30

Cytat:

Napisał ex1 (Post 697276)
skad masz te wiesci..?

https://my-sardinia.com/en/coronavirus-sardinia

ex1 15.09.2020 12:13

Cytat:

Napisał Emek (Post 697283)

dzięki.. :)

rene82 15.09.2020 17:27

Cytat:

Napisał El Komendante (Post 697246)
Znaczy Serbia jakie wymagania, tylko tranzyt?

Na stronie naszego gov jest dwuznaczny opis że jest/był tranzyt 12h, ale również jest opis że teraz niby ok.
Powyższe zweryfikowane, żadnego problemu z wjazdem i pobytem. Belgrad żyje duuużo bardziej niż nadmorskie turystyczne miasta

El Komendante 15.09.2020 18:08

Cytat:

Napisał rene82 (Post 697319)
Na stronie naszego gov jest dwuznaczny opis że jest/był tranzyt 12h, ale również jest opis że teraz niby ok.
Powyższe zweryfikowane, żadnego problemu z wjazdem i pobytem. Belgrad żyje duuużo bardziej niż nadmorskie turystyczne miasta

:Thumbs_Up:

Adagiio 16.09.2020 08:19

Odnośnie Sardynii, rząd zaskarżył do trybunału decyzje o obowiązkowym teście na zarazę wprowadzonym przez gubernatora wyspy, jest niezgodna z art. 16 konstytucji o wolnym przemieszczaniu na terytorium IT. Z tego co piszą to w piętek zostanie najprawdopodobniej uchylona.

El Komendante 16.09.2020 19:29

No to jeszcze pytanie o Macedonię? Ktoś coś?

Pii 17.09.2020 08:41

Na Macedonię masz jeden dzień, jeśli dobrze zrozumiałem policjanta na granicy, to powiedział "jeden dzień" choć polska ambasada mówi już o 5 godzinach bo inaczej kwarantanna, także ten tego, wyjechaliśmy tego samego dnia co wyjechaliśmy. Ogólnie nie jest źle. Polska, Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja, Czarnogóra, Albania, Macedonia, Bułgaria, Rumunia, Węgry, Słowacja, Czechy, Polska bez problemów, tylko paszporty, dokumenty moto, ubezpieczenie tam gdzie zawsze. Trochę nas pogonili z jazdą w Macedonii i nie wpuścili nas górą do bih, chcieli test, jak nie masz to z powrotem, Grecję jednak odpuscilismy przez ten test.

El Komendante 17.09.2020 10:37

To tyle, co na targ do Kumanowa wjechać...

Adagiio 17.09.2020 14:20

TAR anulował dziś dekret o obowiązku testów przy wjeździe na Sardynie, lub posiadaniu ważnego badania. Nowe przepisy obligują do używania masek 24h również na zewnątrz.

Tank 17.09.2020 21:10

Moze nie do konca koronowirusowo, ale na pewno podróżniczo:
https://tvn24.pl/najnowsze/bialorus-...-litwa-4695056

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

Grzechu2012 22.09.2020 20:08

Może jakieś newsy czy nastąpiły
zmiany we Włoszech co do turystyki ?

Artek 22.09.2020 20:10

Cytat:

Napisał Grzechu2012 (Post 698103)
Może jakieś newsy czy nastąpiły
zmiany we Włoszech co do turystyki ?

Byłem tam kilka dni temu. Bezproblemowy wjazd/wyjazd.
Maseczki w miejscach publicznych, jak wszędzie.

matjas 22.09.2020 21:51

ja się dzisiaj dowiedziałem, że raczej tak na luzie nie wjadę do Ruskich...
jakieś specjalne papiery potrzebne - żółte mam ale ponoć nie wystarczą...
m

Melon 26.09.2020 17:47

Czy to prawda że granica niemiecka ma być zamykana?

Artek 26.09.2020 18:31

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 698835)

To kto tam będzie pracował? :D

luk2asz 26.09.2020 21:29

Cytat:

Na razie to budują ogrodzenie na granicy. Na dziki.
Chwila moment i nas tez nie wpuszczą, skoro na dziki budują :-)

Novy 27.09.2020 13:36

Cytat:

Niemiecko-Polska?

Bo na chwilę obecną Niemcy podają, że obszarami zagrożenia są obszary:

Austria - za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące kraje związkowe (Bundeslandy):
Bundesland Wien (od 16. września)
Bundesland Vorarlberg (od 23. września)
Bundesland Tirol (od 25. września),

Dania – za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące regiony:
Region Hovedstaden (od 23. września),

Holandia - za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące prowincje lub kraje autonomiczne:
Nordholland (Noord-Holland) (od 16. września)
Südholland (Zuid-Holland) (od 16. wrzesnia)
Utrecht (od 23. września)
Aruba (od 26. sierpnia)
St. Maarten (od 26. sierpnia),

Luxemburg (14. lipca – 20. sierpnia i od 25. września),

Francja – Następujące obszary / regiony zamorskie są obecnie uważane za obszary ryzyka:
Auvergne-Rhone-Alpes (od 9. września)
Bretagne (od 23. września)
Centre-Val de Loire (od 23. września)
Hauts-de-France (od 16. wrzesnia)
Île-de-France (od 24. sierpnia)
Korsika (od 9. września)
Normandie (od 23. września)
Nouvelle-Aquitaine (od 9. września)
Occitanie (od 9. września)
Provence-Alpes-Côte d’Azur (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) - (od 24. sierpnia)
Terytorium zamorskie: Französisch-Guyana (od 21. sierpnia)
Terytorium zamorskie: Guadeloupe (od 26. sierpnia)
Terytorium zamorskie: St. Martin (od 26. sierpnia)
Terytorium zamorskie: La Réunion (od 16. września),

Szwajcaria – za obszary ryzyka uznaje się następujące kantony:
Freiburg (Fribourg) - (od 16. września)
Genf (Genewa) - (od 9. września)
Waadt (Vaud) - (od 9. września).

Znaczy to tyle, że wracając z pobytu (z własnej woli) w obszarze zagrożonym (do Niemiec) należy przejść kwarantannę.
Tak zabezpieczają się niemieccy pracodawcy mówiąc dalej, że za okres kwarantanny (dwa tygodnie) nie będzie przysługiwać wynagrodzenie.

Wskazałem wyłącznie kraje graniczące z Niemcami.
O Polsce na razie nie ma mowy.

Jac 28.09.2020 18:10

Wygląda na to, że na UA znów można.

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly...arantanna.html

Melon 28.09.2020 20:13

Cytat:

Napisał Novy (Post 698917)
Niemiecko-Polska?

Bo na chwilę obecną Niemcy podają, że obszarami zagrożenia są obszary:

Austria - za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące kraje związkowe (Bundeslandy):
Bundesland Wien (od 16. września)
Bundesland Vorarlberg (od 23. września)
Bundesland Tirol (od 25. września),

Dania – za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące regiony:
Region Hovedstaden (od 23. września),

Holandia - za obszary ryzyka uznaje się obecnie następujące prowincje lub kraje autonomiczne:
Nordholland (Noord-Holland) (od 16. września)
Südholland (Zuid-Holland) (od 16. wrzesnia)
Utrecht (od 23. września)
Aruba (od 26. sierpnia)
St. Maarten (od 26. sierpnia),

Luxemburg (14. lipca – 20. sierpnia i od 25. września),

Francja – Następujące obszary / regiony zamorskie są obecnie uważane za obszary ryzyka:
Auvergne-Rhone-Alpes (od 9. września)
Bretagne (od 23. września)
Centre-Val de Loire (od 23. września)
Hauts-de-France (od 16. wrzesnia)
Île-de-France (od 24. sierpnia)
Korsika (od 9. września)
Normandie (od 23. września)
Nouvelle-Aquitaine (od 9. września)
Occitanie (od 9. września)
Provence-Alpes-Côte d’Azur (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) - (od 24. sierpnia)
Terytorium zamorskie: Französisch-Guyana (od 21. sierpnia)
Terytorium zamorskie: Guadeloupe (od 26. sierpnia)
Terytorium zamorskie: St. Martin (od 26. sierpnia)
Terytorium zamorskie: La Réunion (od 16. września),

Szwajcaria – za obszary ryzyka uznaje się następujące kantony:
Freiburg (Fribourg) - (od 16. września)
Genf (Genewa) - (od 9. września)
Waadt (Vaud) - (od 9. września).

Znaczy to tyle, że wracając z pobytu (z własnej woli) w obszarze zagrożonym (do Niemiec) należy przejść kwarantannę.
Tak zabezpieczają się niemieccy pracodawcy mówiąc dalej, że za okres kwarantanny (dwa tygodnie) nie będzie przysługiwać wynagrodzenie.

Wskazałem wyłącznie kraje graniczące z Niemcami.
O Polsce na razie nie ma mowy.

Dzięki :)

matjas 28.09.2020 20:52

Jakby komuś przyszło do głowy lecieć do uk z nl to nie polecam.

M

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:00.