Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

NUROFEN 06.11.2014 13:16

bada wytrzymałosc ;-)

fassi 06.11.2014 13:16

Redrobo, jakie extremalnie. Badam granice sprzetowe, a pozatym ciagle czekam na odwaznego ktory mi udowodni ze wspolczynnik tarcia zelazo o zelazo jest WIEKSZY niz wspolczynnik tarcia zelazo o smar z piaskiem.

Tak wiec ja dbam o lancuch i nie skazuje go na powolne scieranie dosypujac piachu. Wy co smarujecie jestescie extremistami :D

Ciagle flaszka czeka :D

jorge 06.11.2014 13:19

Cytat:

Napisał fassi (Post 403425)
Tak wiec ja dbam o lancuch i nie skazuje go na powolne scieranie dosypujac piachu. Wy co smarujecie jestescie extremistami :D

Ciagle flaszka czeka :D

Jako posiadacz oliwiarki od Pałeła powiem, że to jeden chuj :D.

tymczasem poczytajcie mi mamo:

http://blog.motorcycle.com/2014/05/1...t-application/

redrobo 06.11.2014 13:24

w moim lancuchu (wiem w Twoim juz nie) sa jeszcze uszczelki zwane o-ringami, nie mozemy zatem porownywac obydwu konstrukcji:)
EXTREMALNIE to znaczy na jednej z granic, domyslam sie ze jestes zupelnie po innej stronie mocy niz tzw. hard enduro - po prostu przemieszczsz sie i juz, dlatego po przejachaniu sie katem od razu podziekowales, rozumiem nie kazdy musi chciec tego samego.
Czyli z ciekawosci jeszcze podpytam: Lancuch kupiles jak miale 10000 smigasz na nim 50000? i jeszcze podziala 25000?

killjoy 06.11.2014 13:29

jak słucham takie mądrości niejakiego fassiego to się słabo robi...
ludzie skąd wy się bierzecie??

killjoy 06.11.2014 13:30

nieposmarowany łańcuch to jest olbrzymia strata mocy... ale królowa ma moc!!

Dubel 06.11.2014 13:32

Cytat:

Napisał fassi (Post 403420)
Wszystko oryginalne. Lancuch dorwalem tu na forum lekko uzywany, jakies 10 000. U mnie jeszcze wytrzyma 25 :D bo nie smaruje lancucha wogole, jedynie na zime psikne bo mi go rdza bierze.

MAm 40ste zebatke z tylu i to ona zawsze siada po 30 000. Przednia by jeszcze polatala. Nie jezdze szybko wiec moge sobie pozwolic na braki rezerw w bezpieczenstwie lancucha.

JAkbym mial kata tobym musial co 10 000 lancuch wymieniac, i wiem ze napewno to TANIEJ by bylo :D

Powiadasz przejechales 120tys. km i masz wszystko orginalne :haha2::haha2::haha2: Na bajki jeszcze za wczesie :D
Mysle ze opowiedziales juz wystarczajaco o tym jak dbasz o moto, co to dla Ciebie adwenczr ;) i jak eksplatujesz swoje moto. Mysle ze porownania nie maja sensu gdyz wiekszosc posiadaczy ktm preferuje jazde off o ktorej Twoja afryka nie ma pojecia :) Jesli chcesz sie dowiedziec jak zuzywa sie afri przy jezdzie w terenie porozmawiaj na ten temat z Misza, Biciem, Ramoneza itd oni nie maja orginalnych fabrycznych hamulcow , lozysk czy uszczelniaczy w lagach :D
Hmm a moze Puszek cos powie na temat wytrzymalosci elementow eksplatacyjnych w Afri?? :D

Pozdro

fassi 06.11.2014 13:32

Redrobo, u mnie tez sa oringi i do konca trzymaja. Problemem jest tylnia zebatka. Lancuch i zebatki co zalozylem mialy nalatane 10 tys + 25 tys czyni 35tys. to moja maxymalna granica, pozniej tylnia zebatka robi sie okragla.

Ja uzywam zgodnie z przeznaczeniem. Zrobma maly test. Wezmy dwa te same auta, spuscimy olej ze skrzyni biegow. Ja pojade bez oleju a Ty nalejesz oleju z piaskiem do skrzyni i zobaczymy ile ujedziemy ;)

Jorge, fajny patent znalazles. Kumal ogolnie o czym tam pisza, ale chetnie posluchalbym specjalsty od angieslkiego coby to w punktach zalapal.

Dubel, ja uzywam motura jako konia codziennego i to mnie sie najbardziej liczy i w tym celu nabylem afryke. Tak, mam wszystko oryginalne, lozyska w kolach (na zebatce tylko wymienilem) tarcze hamilcowe (ale juz sie koncza) i reszte. Uszczelniaczy w widlach tez nigdy nie wymienialem, podejrzewam ze sa oryginalne. Wiec gdzie tu bajki robie?

UWAGA: nikogo nie namawiam do uzytkowania moto tak jak ja :D

Killjoy, tak, ten piasek na lancuchu pomaga w smarowaniu i dodaje mocy :D

redrobo 06.11.2014 13:48

Cytat:

Napisał fassi (Post 403431)
Ja uzywam zgodnie z przeznaczeniem. Zrobma maly test. Wezmy dwa te same auta, spuscimy olej ze skrzyni biegow. Ja pojade bez oleju a Ty nalejesz oleju z piaskiem do skrzyni i zobaczymy ile ujedziemy ;)

W test taki moglbym wejsc, tylko ze Twoj silnik odtluszcze na maxa i wysusze najpierw. OK? Rozumiem ze rozpedzilibysmy te motocykle do jakiejs roboczej predkosci 70-80 km/h? No to teraz tylko znalezc druga afryke co ktos by tam chcioal piasek wsypac...

A uzywanie motura? Skoro Ci sie sprawdza - rob swoje:)
Prosze jednak jakbys sie ruszal dalej swoim sprzetem, z przyjaciolmi - zrob porzadny serwis i powymieniaj to wszystko co ludzie wymieniaja czesciej.:) zeby nie robic postoi na naprawy...

Lepi 06.11.2014 13:51

fassi, czy Ty w ogóle jesteś zainteresowany nową afrą czy tylko pianę bijesz ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:19.