Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Skandynawia - jak to zrobić taniej, ale bez hardcoru? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31296)

wooocash 07.01.2021 19:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 712350)
a skolko wriemieni cza mieć aby tak na swobodzie zrobić na moto pętlę Dania, Norwegia, Finlandia??? Bez napinki ale jednak jadąc... dwa tygodnie??? czy nic sie nie zobaczy w tym czasie?

M

Ostatni wyjazd, wprawdzie nie przez Danie bo powrót promem ze Sztokholmu... Z południa Polski i reszta standard czyli Tallin, Mikołaj, Nordkapp, Lofoty, Droga Troli/Orłów, Sztokholm i prom do Gdańska... Dwa tygodnie może być napinka, szczególnie jak trafisz na kijową pogodę. My 17,5 dnia , niecałe 6,5tysięcy km(tylko dwa dni deszczu). Wyjazd trochę ponad 9 koła pln ale ja jestem mało porównywalny bo z żonką jeździmy na 2 motocyklach więc koszty promów czy paliwa znacząco idą w górę . Paliwo coś koło 3tysiaków, promy trochę ponad 2kzł(z czego 1,2kzł Sztokholm - Gdańsk). Spanie namiot na dziko, ale co kilka dni spanie w ciepełku hotelowym bo moja żona to zmarzluc(chyba 5 noclegów, średnio po 400zł), reszta jedzeniem, bilety wstępu, pamiątki :)

Dubel 29.01.2021 11:31

1 Załącznik(ów)
Załącznik 103728

Tabelka za przekroczenie prędkości z cennikiem obowiązującym w 2021 roku. Tyczy się od ograniczenia prędkości 70km/h i w górę. Poniżej ograniczenia 70 jest jeszcze bardziej restrykcyjnie. Cennik w NOK

Edit. Inntil oznacza do (np. Inntil 5km/h czyli od 0 do 5km/h) dlaczego to wstawiłem tu? Bo uważam że to nieoceniona porada jak zrobić Skandynawia taniej ;)

Piotr76 29.01.2021 12:12

Cytat:

Napisał dubel (Post 715686)
Załącznik 103728

Tabelka za przekroczenie prędkości z cennikiem obowiązującym w 2021 roku. Tyczy się od ograniczenia prędkości 70km/h i w górę. Poniżej ograniczenia 70 jest jeszcze bardziej restrykcyjnie. Cennik w NOK

Edit. Inntil oznacza do (np. Inntil 5km/h czyli od 0 do 5km/h) dlaczego to wstawiłem tu? Bo uważam że to nieoceniona porada jak zrobić Skandynawia taniej ;)

I jeszcze trzeba dopisać że od dzisiaj w nocy Norwegia jest całkowicie zamknięta. Ruch tylko dla tirów i mieszkańcom No. Turystycznie może być nie możliwe wjechać w tym roku. Do tego Szwecja i Finlandia zamknięta na Norwegię. Jak coś się zmieni na wiosnę to będzie dobrze

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Dubel 29.01.2021 13:34

Turystycznie raczej będzie możliwość ale fakt od dziś od północy tylko mieszkańcy mogą przekroczyć granice. Zamknięci z powodu bretyjskiej mutacji jesteśmy.

Piotr76 29.01.2021 15:54

Turystycznie raczej też nie pozwolą. Od kilku miesięcy wjeżdżam tylko z kontraktem i deklaracją gdzie będę na kwarantannie. Norki strasznie spanikowane są. Nawet Ci z którymi pracuję omijają mnie jak trendowatego.

Dubel 29.01.2021 17:14

Cytat:

Napisał Piotr76 (Post 715741)
Turystycznie raczej też nie pozwolą. Od kilku miesięcy wjeżdżam tylko z kontraktem i deklaracją gdzie będę na kwarantannie. Norki strasznie spanikowane są. Nawet Ci z którymi pracuję omijają mnie jak trendowatego.

Jestem przekonany że turystycznie w lato będą otwarci. Erna tez ma nadzieję że w wakacje sytuacja wróci częściowo do normy.

Piotr76 29.01.2021 17:19

Miejmy nadzieję, oby tak było. Ja też obiecałem kilku chłopakom z forum TCP że im zorganizuję wycieczkę po krainie fiordów i grzecznie czekamy na rozwój sytuacji.

Melon 29.01.2021 23:49

Dubel i Piotr informujcie na bieżąco czy jest sens szykować się na Norge.:)

matjas 30.01.2021 00:27

Ty Dubelku napisz lepiej co znaczy

FOTGJENGER :)

M

mdxmd 30.01.2021 11:10

Cytat:

Napisał matjas (Post 715775)
Ty Dubelku napisz lepiej co znaczy

FOTGJENGER :)

M

znaczy, że dalej chodzisz pieszo i zwiedzasz w zamkniętej przestrzeni. :)

co do przekroczeń prędkości nie da się kombinować i chować za inne auto itp... mierzą w najbardziej nieoczekiwanej porze i za krzaków, nie da się zauważyć wcześniej, jeżeli ktoś chce się wyszaleć po zakrętach to najprawdopodobniej będzie zły kierunek wycieczki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:16.