Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Kurtka + spodnie do 4k (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33825)

rene82 10.04.2019 02:50

pomierzyłem chyba większość kurtek
mam 178 i 86kilo
revit sand 3 nie mogłem się wstrzelić w rozmiar, nie pasowała mi długość rękawów i sztywny materiał kurtki.
scott dual raid.....mieściłem się idealnie w L, nie krępowała ruchów, ale znowu materiał nie ten kurtka warta 800 stów nie 1800 zł
held open road nawet fajna i przemyślana, bardzo lekka,,,,wcisnąłem się nawet w 50! wtedy ochraniacze były na właściwych miejscach
wszystko z modeki mi odpadło - strasznie ciężkie, chciałem coś lżejszego,
z tego samego powodu rst
mierzyłem dainese d explorera - ale żeby ochraniacze były w dobrych miejscach potrzebowałem 50 a ta już była za bardzo opięta.

Inna sprawa że mam cały czas w szafie kombiaka Lagune Sece i już dawno się w niego nie mieszczę a rozmiar 52.
Mierzyłem tez dainese sandstorma.

Ale ostatecznie wybrałem spidi raid,,wcisąłem się w L w XL więcej swobody ale ochraniacze na łokciach w złych miejscach.
Kurtka lekka, ale myśle ze do 8-10 stopni tylko, z oczywistych względów nie testowana w lato.
Ochraniacze we właściwych miejscach już się sprawdziły przy paciaku na żwirze.

aadamuss 10.04.2019 08:18

Czy ta spidi ma taki inny w dotyku materiał?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

rene82 10.04.2019 10:01

Najprzyjemniejsza w macaniu była
1. d ainese d explorer - nazywają to mugello, mugello stretch
2. zaraz po tym był tatcel w wersji buse (open road jest bardzo lekki)
3. tatcelowe sa tez lepsze kurtki modeki tylko że bardzo cięzkie
4. włos za nimi może ex aequo z buse jest ten materiał spidi- nylon (Tenax chyba go nazywają)
5. dużo niżej dainese sandstron
....długo nic....
6. sztywna cordura chyba w scott dual raid
7.jeszcze bardziej sztywna w rst,równie sztywny materiał w revit (chyba to nawet nie była cordura)

qbaRD07 10.04.2019 12:51

Hej, właśnie zamówiłem zestaw Helda kurtka Carese II i Spodnie Torno.
Łaziłem jak baba (bez obrazy) po sklepach i mierzyłem te sukienki chyba 2 miesiace.
REVIT super, plan był na zestaw Defender, ale na mnie nie pasuje. Materiały spoko, wygląd to już w ogóle amerykancki taki. Ale nie dla mnie.
Fajne są ciuchy od IXS, dożo wentylacji, spoko wykonanie, ale chciałem goretex.
Held, pasował najlepiej kurtka L gacie M.
Held ma też opcję assistance, jeśli zapłacisz regularna cenę dostajesz na 5 lat gwarancję wykorzystania 50% kwoty wydanej na ciuchy od tego importera (nie tylko held). Warunek to notatka policji, że jakiekolwiek zdarzenie miało miejsce i nie musi ono dotyczyć ciuchów. Koszt to jakieś 300-400 bo taki rabat można otrzymać u sprzedawcy.
Nie wiem czy skorzystam z tej opcji, ale może komuś ta informacja się przyda.

Dlaczego CareseII ?
- Najlepiej leżał na mnie
- rozbudowana wentylacja
- gore tex zakładany na kurtkę (funkcja kondon), lub wpinana.
- pozytywne opinie użytkowników

JarekO 10.04.2019 13:39

Cytat:

Napisał qbaRD07 (Post 632310)
Łaziłem jak baba (bez obrazy) po sklepach i mierzyłem te sukienki chyba 2 miesiace.
REVIT super, plan był na zestaw Defender, ale na mnie nie pasuje. Materiały spoko, wygląd to już w ogóle amerykancki taki. Ale nie dla mnie.
Fajne są ciuchy od IXS, dożo wentylacji, spoko wykonanie, ale chciałem goretex.
Held, pasował najlepiej kurtka L gacie M.
Held ma też opcję assistance, jeśli zapłacisz regularna cenę dostajesz na 5 lat gwarancję wykorzystania 50% kwoty wydanej na ciuchy od tego importera (nie tylko held). Warunek to notatka policji, że jakiekolwiek zdarzenie miało miejsce i nie musi ono dotyczyć ciuchów. Koszt to jakieś 300-400 bo taki rabat można otrzymać u sprzedawcy.
Nie wiem czy skorzystam z tej opcji, ale może komuś ta informacja się przyda.

Dlaczego CareseII ?
- Najlepiej leżał na mnie
- rozbudowana wentylacja
- gore tex zakładany na kurtkę (funkcja kondon), lub wpinana.
- pozytywne opinie użytkowników

A o spodniach jakaś opinia? Szukam czegoś do szwędactwa. Revit Sand 3 odpadły.

Pozdrawiam

qbaRD07 10.04.2019 15:56

Ze spodniami to miałem przede wszystkim problem z rozmiarówką.
L były za duże, M z wpięta podpinka za małe i nieco krótkie.
Wyszedłem z założenia że goretex będzie używany na wierzch, a wtedy miejsca jest tyle ile trzeba. Buty mam wysokie i jakoś to wszystko w tej konfiguracji zaczęło pasować.
Co do samych spodni:
- wentylacja uboższa w porównaniu z kurtką, ale są wloty wentylacyjne i wyloty z tyłu
- skóra antypoślizgowa od wewnątrz ud i na d..pie - działa
- ochraniacze leża ok i generalnie portki pierwsza klasa jakościowo
- goretex da się bez problemu założyć na wierzch, to działa i jest wygodnie.

zylek 12.04.2019 10:28

O
Cytat:

Napisał qbaRD07 (Post 632310)

Mam od 2 lat. Wszędobylska ale...
1. Wyrwało się mocowanie zamka do spinania góry z dołem w kurtce.
2. W kieszeniach z czasem rzepy wyrywają gore, na samym brzegu pomiędzy końcem padki a miękka częścią rzepa. To pewnie od przeładowanych kieszeni, wiec uważaj.
3. U mnie cześć suwaka, za która ciągniesz się wyłamała w kurtce w dwóch zamkach.
4. Portki z tylu na dole są jasne, od łańcucha się brudzą bardzo.
5. W portkach po dwóch latach i około 27kkm zamki kieszeni górnych się rozlazły.
6. Czas naprawy to jakaś porażka, obecnie czekam na spodnie od 22 lutego.
7. Protektorzy z czasem się łamią, u mnie w łokciach.

Wniosek: Koniecznie zarejestruj gwarancje na 5 lat:https://www.held.de/275-0-5-Jahres-Garantie.html
Teraz pozytywy:
1. Mi pasuje rozmiarowo=wygodna.
2. Dobra wentylacja, w lecie nawet w okolicach 40 dawała radę. Paten z mesh użytym do wszycia zamka głównego w kurtce, super.
3. Zakładanie gore na wierzch, super sprawa. Tu małe ale kurtka wystaje spod gore może 1cm, wiec na końcu namoknie.
4. Materiał bardzo trwały po 2 latach i niezliczonych praniach, jasny kolor a jeżdżę praktycznie cały rok, ciagle wyglada dobrze. Modeka po 2 latach w czarnym kolorze na symatex złom, wszędzie meszek. Membrana od Medeki się rozsypała/złuszczyła. Chyba od temp, zostawiłem ja w kufrze alu na pół dnia i słoneczko podgrzało.
5. Kieszeń z tylu mega pojemna i zamykana na zamek.
6. Kluczowe zamki mimo przygód z częścią za która się ciągnie, są dobrej jakości. Po przebiegu jak wyżej, wszystko działa i nie wymagało podginania. Tylko te kieszenie w spodniach na zamku sprezynkowym:-/

Na koniec. Mogli by do gore dołożyć kaptur odpinany, podpinka robiła by robotę przeciwdeszczowki na kempingu i do zwiedzania.

O to chyba tyle.

chemik 12.04.2019 11:15

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 632201)
Podbije temat.
Ktora firma robi 3 dlugosci spodni tak jak np. Modeka ( rozmiar standard, rozmiar krotki, rozmiar przedluzany)

Polska SECA robi standard i przedłużane. Niestety tylko niektóre modele i tylko w czarnym kolorze. Jeszcze nie dojrzeli do tego, że coraz więcej motocyklistów preferuje kolory inne niż czarny.

LuckyStrike 12.04.2019 11:51

Cytat:

Napisał chemik (Post 632648)
Polska SECA robi standard i przedłużane. Niestety tylko niektóre modele i tylko w czarnym kolorze. Jeszcze nie dojrzeli do tego, że coraz więcej motocyklistów preferuje kolory inne niż czarny.

Ja ostatnio kupowałem Jeansy Trilobite i też mieli różne długości nogawek. Super portki swoją drogą tylko drogie trochę.

przemo77390 12.04.2019 12:17

Dzięki za info. Niestety ja musze mieć krótkie albo spodnie musza być tak skonstruowane żeby łatwo skrócić je oraz membranę i podpinkę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.