Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Szpej turystyczny - Produkty i Porady (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Jaki materac pod namiot w rozsądnej cenie? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=479)

Mirmil 15.04.2014 16:51

Cytat:

Jeśli chodzi o wygodę , to dla mnie zdecydowanie wygodniejsza jest "samopompa" . Poza tym mata samopompująca jest znacznie mniejsza po zwinięciu od karimaty . Przed rozłożeniem namiotu trzeba sprawdzić nogą , czy nie ma kolców lub sztywnych wyschniętych pozostałości po innych roślinach . Po przebiciu na sucho ciężko jet znaleźć dziurę . Wystarczy zlać wodą , a zaklejenie nie jest problemem . W matach samopompujących zazwyczaj jest zestaw naprawczy .
Zlanie woda nie zawsze dziala.
Poza tym,zeby zlac taka mate woda trzebe jej zuzyc kilka litrow. A w afryce niezawsze masz taki luksus.
Najlepiej mate wsadzic do wanny z woda. Tylko nie wszyscy maja wanny w domu :)
Czasami dziurka jest na tyle mala, ze powietrze wydostaje sie tylko pod duzym cisnieniem - np pod ciezarem czlowieka.
Zaklejenie nie jest problemem - daj mi swoj adres, to Ci przesle moja mate, ktorej nie moge dobrze zakleic juz od 2 lat.
Dziura ma 20 cm dlugosci, zrobila sie przez przypadek i teraz jest lipa.

Cytat:

Zalegnij w sklepie na jednym i drugim . Zobacz co lepiej komfortowo Tobie pasuje. Na motocykl zawsze biorę matę samopompującą . Po wysokich skalistych górach , bez kawałka bardziej miękkiego podłoża nie jeżdżę .
Gdybym miał wybrać się w góry na pieszą wycieczkę , gdzie spanie w większości ma się odbywać na skalnej powierzchni zabrałbym karimatę .
Wiadomo,ze wygodniej bedzie na grubszej macie
W sklepie masz warunki konfortowe- plaskie podloze.
Po calym dniu na motocyklu, lub po calum dniu amrszu po gorach, z plecakiem docenia sie konfort snu na macie samopompujacej.
W gorach, na skalistym podlozu, gdzie czesto sa kamienie, ja biore bezwzglednie mate samopompujaca.
Bo jest wygodniej i jest duzo mniejsza od karimaty.
A na motocykl karimate- gabaryt mi nie przeszkadza, a jest niezniszczlana- wiec na moto jej nie przebije

Orzep 15.04.2014 18:27

Mirmil, a ty nie masz gdzieś w "składziku" niechcianej samopompującej, w atrajcyjnej cenie?
Fanty, które wystawiasz, zazwyczaj mają "dobre" ceny... ;)

Pozdro Orzep
p.s. Ostatnio zmierzyłem swoją starą dekatlonową, na której było wygodnie!
Dlugość lekko ponad 180cm, więc się zastanawiam, czy chcę wydać "tyleMilionów" na 196cm ThermAresta!
...czy jednak ThermArest180tkę z demobilu?

Mirmil 15.04.2014 18:33

Podobno najlepsze thermaresty z tych lzejszych to 40th anniversary
Zapytaj sie Nena, on taka uzywa, sprowadzalem mu z USA nowke sztuke- ale ciezko bylo kupic, bo to jakas limitowana edycja i na stanie byly tylko w jednym sklepie w calej ameryce.
Jakby co,to na polowe maja moge miec.

sebol 15.04.2014 21:52

Mirmil 20 cm. to japa-rozdarcie , a nie dziura . Opony bezdętkowej też nie naprawisz kołkiem gumowym jak będzie rozpruta na 6 cm .

Mamy różne spostrzeżenia w jaki teren wziąć karimatę lub matę samopompującą. Skaliste - kamieniste podłoże często ma ostre kanty . Na pierwszy rzut można ich nie zauważyć . Na skale - kamieniach ( nie mówię tu o jakiś sporych egzemplarzach ) na przebitym flaku maty śpi mi się mniej wygodnie jak na karimacie , a ryzyko uszkodzenia maty jest większe. To jednak tylko moje zdanie .

miroslaw123 22.04.2014 10:24

Przetestowałem w święta decathlonową w rozmiarze XL. Komfort bardzo zbliżony do zwykłego materaca dmuchanego, więc o niebo lepiej niż na karimacie. Nawet bez powietrza ma kilka mm grubości więc w razie dziury na pewno będzie lepiej niż w dmuchanej, choć gorzej niż na karimacie, długość 195 jest rewelacyjna, dla mnie szkoda, że dodali też kilka cm do szerokości, bo różnica w zwiniętej zwykłej a XL jest spora, oczywiście dzięki temu lepiej się śpi ale w transporcie te kilka cm robi różnicę. Nowa sama się średnio napompowała, ale później już jest lepiej, nawet te 8-10 dmuchnięć nie przeszkadza, generalnie (na razie) polecam :D

MrWaski 02.06.2020 14:34

Mirek, wziąłeś tę Forclaz 400?
Ja też dzisiaj taką kupiłem w Decathlonie. Dużo znajomych chwaliło ten model.
Wahałem się nad tą większą i ciut grubszą z zamkami błyskawicznymi do łączenia z drugą, ale jej waga trochę mnie przeraziła (1,7 kg) - podróżuję z plecaczkiem, więc wszystko razy dwa. Cena też była niewąska, doszedłem do wniosku że spróbuję te najtańsze, a jak się sprawdzą to za 3-4 sezony sie zobaczy.

mishieck 02.06.2020 15:09

W Skalnik.pl w promocji dnia jest mata sampompujaca za 150 zł.

Afro_BAU 02.06.2020 23:52

6 lat brawo!!!

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:03.