![]() |
Cytat:
|
Cytat:
CO do tego sterownika to sądzę ze jest to przekażnik (lub cos na jego kształt) czyli to co jest na schemacie Saito jako rozwiazanei preferowane. Raczej na plus. Choć wykonanie - jak widać - na minus. Fajny opis, Krzysiek. |
O prądach w instalacji można się dużo dowiedzieć, mając zamontowany na pokładzie woltomierz.Ja swój woltomierz wpiołem za stacyjką.
Teraz już wiem dlaczego manetki trzeba podpinać bezpośrednio do akumulatora.No chyba że napięcie zza stacyjki wykorzystamy do wysterowania cewki przekażnika. Skoki napięcia w instalacji są bardzo duże.Przy załączeniu świateł drogowych, napięcie w instalacji spada bardzo mocno.Mój woltomierz przestaje działać, sterownik manetek też pewno by je wyłączył.Zobaczcie zresztą sami: |
RE-WE-LA-CJA
Fajnie ze ci się chciało. Mam tak samo, oprócz tego cuda z wlaczniem drogowych swiatel i zgasnieciu Voltomierza. Takich jaj to nie mam. Nie masz tam jakiegos zwarcia? Wyglada ze wskazania sa zaniżone praktycznie przez caly czas pracy silnika i na wolnych i na swiatłach. Zwalamy na podlaczenie czy na wyskalowanie? Bo ładowanie i regulator jest napewno dobrze - trzeci sezon tak jeżdzę. |
Ciekawa sprawa.Jeśli u Ciebie jest podobnie,a woltomierz na długich CI nie gaśnie, to może mam coś nieteges.Jakie masz wskazania woltomierza na długich?Woltomierz podłączyłem zaraz za stacyjką.Mam Włoszkę ,przerobiłem lampy wg.patentu Wasilczuka.Gdybym miał zwarcie, to jarało by bezpieczniki lub instalację.
Na bank, różnicy wskazań winne są spadki napięcia.Podczas prób podłączyłem bezpośrednio pod klemy,wskazywał na odpalonym silniku 14,5V.Za stacyjką jest 1V mniej. Może woltomierz ma zabezpieczenie, poniżej jakiegoś napięcia się wyłącza.Najniższa działka na nim to 8V,czyżby tak mocno spadało napięcie?Jasność świecenia lamp to raczej wyklucza.Będzie trzeba zrobić mały doktoracik. |
Od wczoraj badam temat grzanych manetek bo chc ę jakieś w przyszłym tygodniu kuopić i dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Podobno wyszła wadliwa seria Oxfordów z uszkodzonymi sterownikami (często się wyłączają) i podobno importer gratis je wymienia (sterowniki).
Dlatego aby uniknąc takiej sytuacji najprawdopodobniej jednak kupię Daytony np takie http://pro-adventure.pl/manetki-ogrz...tona-22mm.html (cena taka sama jak Oxfordy) |
Dziś zamontowałem Oxfordy i się trochę zdziwiłem. Okazało się, że manetki są o ok 7mm krótsze niż oryginały i teraz mam takie chamskie przestrzenie między manetkami a przełącznikami a przy rolgazie dodatkowo lata mi "podkładka" co oddziela manetkę od mocowania rolgazu. Trochę marnie to wygląda...
|
Jakby Ci to powiedzieć, w Afrykach nie mamy tego problemu. Tytuł działu nie jest widać wystarczający...
|
Rozumiem Batman ze nie zanabyles jednak Dayton jak zapowiadales? co bylo powodem ze jednak Oxfrody??????:lukacz:
|
No właśnie, nie chciałem zakładać nowego wątku i sam jestem ciekaw jak wygląda sprawa z manetkami. W końcu Oxfordy to gówno czy jesteśmy za?:)
Moje stare manetki rozpadły się i w sumie zastanawiam się co wybrać. Daytony i Oxfordy są w podobnej cenie: http://allegro.pl/item712372052_oxfo...2009_22mm.html http://allegro.pl/item701408539_mane...rte_panel.html Temat mega aktualny, zwłaszcza, że teraz mamy lato :) Pozdrawiam!! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:25. |