Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Łożyska kół (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=723)

Kazmir 02.04.2012 19:32

IMHO ta metoda opisana tutaj jest dopuszczalna, jak jesteśmy 300km od domu w "czarnej du....e" Tak wybijane po skosie łożyska powodują wyrabianie gniazd. Co to znaczy i jakie są potem konsekwencje niektórzy wiedzą.;)

Piastę należałoby podgrzać i używać ściągacza bezwładnościowego. W podgrzaną piastę łożysko można palcem wcisnąć;) Ja się na tym nie znam, ale przeczytałem to gdzieś........:)

szymon25 02.04.2012 21:26

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 231568)

Piastę należałoby podgrzać i używać ściągacza bezwładnościowego. W podgrzaną piastę łożysko można palcem wcisnąć;) Ja się na tym nie znam, ale przeczytałem to gdzieś........:)

wydaje mi sie ze podgrzanie spowodowało by rozszerzenie metalu... tak wiec piasta zrobiła by sie ciaśniejsza. Lepiej chyba włożyć łożyska do zamrażarki na nockę, wtedy się trochę zmniejszą i wejdą bez problemu. Przynajmniej ja tak robiłem i było ok. :)

walek 10.04.2012 16:13

Niestety źle Ci sie wydaje Szymon.Jak polożysz piaste np. na rozgrzaną płytę kuchenki elektrycznej a łożysko na parę minut do lodówki to łożysko doslownie wrzucasz w piaste jakby bylo z 2 numery za małe :) i jak temp. wróca do ładu siedzi sobie ciaśniutko.Sprawdzone w praniu :Thumbs_Up:

Kazmir 10.04.2012 23:14

Dzięki walek:Thumbs_Up::) Czasami opadam z sił;) ze starości.....;)

Dzieju 11.04.2012 01:33

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 233086)
Dzięki walek:Thumbs_Up::) Czasami opadam z sił;) ze starości.....;)

Oj Kazmirze nie wszyscy fizykę stosują w praktyce ;)
A starość to pojęcie bardzo względne , kto żegluje i jeździ motocyklem ma zapewnioną młodość wieczną :) , także luzuj talię ;)
Jeszcze wiele mil i km przed nami.

Kazmir 11.04.2012 12:32

Dzięki Dzieju za wsparcie bo jakiegoś doła mam....Chyba trzeba dosiąść królowej, zapalić zioła i będzie OK:haha2:;)

Dzieju 11.04.2012 14:23

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 233153)
Dzięki Dzieju za wsparcie bo jakiegoś doła mam....Chyba trzeba dosiąść królowej, zapalić zioła i będzie OK:haha2:;)

Trochę zaśmiecamy , ale potem posprzątam, proponuję wskoczyć na Afryki bryknąć na mazury i wciągnąć szmaty .....a zioło wieczorkiem przy ognisku ..... czy coś może się temu połączeniu równać :drif:

rambo 11.04.2012 14:28

To ja też jade, choć kryzysu nie mam :)

Kici 11.04.2012 14:29

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 233104)
.. kto żegluje i jeździ motocyklem ma zapewnioną młodość wieczną :) ...

A Wieczny tak ta młodość rozdaje?

jorge 13.07.2012 13:25

Pany po ilu km średnio padają łożyska kół w RD07a ? Pytam z ciekawości, nie chcąc śmiecić w ogłoszeniu Mirmila. Ja mam jeszcze oryginalne i zastanawia mnie do ilu km jeszcze wytrzymają ? (Obecnie najechane mam lekko ponad 38000 km). Mirmil napisał, że ma wsio TIP TOP (nawiązując do jego ogłoszenia - ja wymieniłem oryginalną tylną zębatkę nie wiem sam po co :mur:), a więc pytanie dotyczy pierwszej wymiany ORYGINALNYCH części.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20.