![]() |
Cytat:
Ciężko mi porównać bo Trampkiem nie pojeździłam zbytnio w terenie tak jak Tuaregiem. Mogę jedynie powiedzieć, że Trampek wydaje się być lżejszy i zwinniejszy od Tuarega, wg mnie ma kapkę niżej środek ciężkości. Tuareg za to ma no lepsze zawieszenie i skoki. Bardziej zadziorny w teren, Trampek bardziej asfaltowy się wydaje. No ale to taka opinia słaba bo muszę pojeździć nieco Trampkiem w offie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Trampkiem zrobiłem 300km i trochę w terenie. Na drogach polnych i szutrowych radzi sobie świetnie, przy moich ograniczonych umiejętnościach, czuję że jest stabilnie i pewnie. Przy dużych muldach i dziurach nie przejedziesz szybko, zawias jest zbyt twardy. Jednak spokojnie (nie mówię że żółwim tempem), spokojnie przejedziesz. Co ważne, waga bardzo pomaga. Podparcie się nogą nie powoduje zbytniego obciążenia i zagrożenia ze zaliczysz glebę. Też dobrze się manewruje, jest dobrze wyważony.
Na ten moment minusem jest siedzenie, marszczy się i jednak nie jest jakieś super wygodne. |
Trochę cisza w temacie to może się wychylę…
Pierwszy tysiak za mną. Teraz trochę trza doposażyć, założyć pieluchę na wiszącego dzyndzla no i zobaczymy jak to będzie się sprawować. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dd79c992d4.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...34d9e5dca3.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...84c5c0f990.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Co wy tam, trojaczki macie? :-)
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Widzę, że osłony boczne łatwo się ściąga? 2-3 śruby i po sprawie?
|
XL 750 transalp
Cytat:
Cytat:
Mój już ubrany w pampersa i gmole. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...42d5c7e399.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Ładne toto :)
|
3 Załącznik(ów)
mysle, ze te kolektory mozna bylo puscic troche niżej - nie potrzeba by wtedy centralki :D w 1989 robili to tak. nie przeszkadzalo w zdjeciu dekla sprzegla i nie wymagalo demontazu kolektorow jak w durnym TA czy AT.
p.s. to ze strzalka to jest miska olejowa? to ma suchy czy mokry obieg oleju? w danych pisze 3,9L oleju - musi byc suchy bo za boga by sie to w misce nie zmiescilo. nie znalazlem jeszcze OEM, zeby poogladac. p.p.s. przednie zaciski to te same 50-cio letnie nissiny od kosiarki + guma. :) dali by brembo i oplot. reszta japoni juz uznala wyzszosc Włochów i chwała im za to. p.p.p.s. trampek jest sporo mocniejszy i sporo lzejszy - chinczycy zrobia madrzejsze kolektory za kilka miesiecy. p.p.p.p.s. sory ale nie ogarniam tego 'wyrostka pod silnikiem' :D nie widzialem czegos takiego nigdy. trzeba dużo grzybów shiitake pojeść, zeby cos takiego stworzyć. respekt. jakby kolektorow nie puscic to zostaje ten 'cuś', którego trzeba chronić. wiec wlasciwie kolektory ochraniaja miske olejową. no ale sucha to dwie pompy i dodatkowy zbiornik. |
1 Załącznik(ów)
1989. 10 zaworow. 4 litry oleju w obiegu. DOHC. ruch jest wszystkim - postęp jest niczym! dobrej nocy.
p.s. a no i filtr oleju na złość trudny do up... |
3 Załącznik(ów)
Załącznik 127411
Załącznik 127412 Załącznik 127413 Mokra miska a na dole smog żeby. W wielu szosowych moto tak jest. Crf ma sucha miskę więc i silnik plaski. |
Załącznik 127411
Załącznik 127412 Załącznik 127413 Mokra miska a na dole smog żeby. W wielu szosowych moto tak jest |
No ale to nie jest motocykl szosowy. Oczywiscie zgodnie z tradycja honda go bedzie tlukla 40 lat i wsadzala do wszystkiego - od motorowki po lekkie samloty akrobacyjne :)
p.s. xtz750 ma sucha miske. 1.3l w silniku, 2.7l zbiornik. dwie pompy itd. |
Ciekawe czy dałoby się ten piec do KATki (Klasyczna Africa Twin) wrzucić? Pojemność pasuje.:D
|
Cytat:
|
Cytat:
Choć w obecnych czasach wybór i różnorodność w tym segmencie jest naprawdę duża. |
silnik z afriki mial premiere w 1983 wiec w 1975 byl na deskach kreslarskich. produkowany jest do dzis. sluzyl w wielu motocyklach. taka uroda hondy. yamaha robi motocykl=robi silnik. teraz kawasaki czyni cuda ze swoim r2 z Versysa 650 - wsadzaja go do wszystkiego. kasa, misiu, kasa...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ja jestem prostym wsiowym chamem z popapracia co wierzy w sztywne mosty, blokady i reduktor. przelaczane cyfrowo tryby jazdy mnie nie kreca i dotykowy wyswietlacz lcd z wi - fi.
p.s. mialem daihatsu wildcat 2.8D ( to samo co rocky) przez jedna zime i to bylo najlepsze 4x4 jakie znam :) teraz w salonach nie ma takich aut. sram na tapicerke z alcantary :D https://www.youtube.com/shorts/WSAIM...?feature=share |
3 Załącznik(ów)
czary mary :) sie bede nudzil to zrobie zestawienie gdzie wkladali silnik z hondy VT500C z 1983, ktora jest prababką afryki :D
|
trampek wygrywa wagą, resztę można przerobić... ciekawy jestem czy tylny amortyzator będzie pasował od CRF, miskę oleju zapewne da się przerobić bo w tym cynglu jest tylko końcówka smoka obciąć to z 5cm i miskę pospawać i będzie prześwit. W pionie raczej nikt tym nie będzie jeździł.
https://www.bike-parts-honda.pl/hond...79/E14/1/45972 nie widzę przeszkód aby to obciąć przynajmniej o połowę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Trampka (XL750) mam od 2000 km. Ma kilka rzeczy co nie do końca mi się podobają(lampa, kanapa mogłaby być trochę wygodniejsza) ale na asfalt, lekki teren dobrze się sprawuję. Wycieczki we dwójkę koło Wrocławia, czy w góry sprawiają że gębą się cieszy. Więcej radości z życia i km pokonanych :)
|
Cytat:
Wrzuć jakąś fotkę Trampiszona w plenerze , czy gdziekolwiek. Pozdro.:at: |
3 Załącznik(ów)
Więcej zdjęć i filmów robię podczas jazdy:) ale 3 znalazłem
|
Super foty świetnego Moto.:Thumbs_Up: Jeśli będziesz filmy na YouTube wrzucał , to daj znać. Chętnie pooglądam.:)
|
Ma ktoś ochotę pogrzebać? Udostępnię na przymiary tylny amor od crf1000 na testy nawet na kilka miesięcy. Jestem bardzo ciekawy czy podejdzie p&p.
|
a przy okazji niech zmierzy średnicę rur przy dolnej półce może też będą pasować od CRF
|
2 Załącznik(ów)
Orginalne opony zupełnie nie nadają się w teren czy łąkę. Ale trzeba przyznać że dzielność oraz masa całości dają radę. Pogoda też jeszcze dopisuje w zakolu Odry.
|
U mnie Metzeler Karoo Street i na suche są git.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Pytanie do użytkowników: jakieś wady nowego trampka? Na yt większość to ochy i achy jaki on dobry.
|
Dla mnie główne wady to nieco kiepski jednak zawias. No nie jest on w offa tylko na asfalty i delikatne szutry.
Mały prześwit, ogólnie w większości przypadków nie przeszkadza ale jak mi się na Sardynii czy Korsyce trafiła droga usłana sporymi kamieniami to trzeba było mądrze kminić jaki tor jazdy obrać. Musowo solidna płyta. U mnie sw-motech i jest git. No i trzecia wada chyba do tej najbardziej nie mogę się przyzwyczaić to motór nie idzie z dołu. Dobrze się zbiera dopiero od około 3000 obrotów. O ile na czarnym to akceptuje to w terenie nie umiem się do tego przyzwyczaić. Mam wrażenie, że przez to w offie jeżdżę Trampkiem dużo wolniej niż jeżdżąc innymi motocyklami. Aa i jeszcze tryby i wyłączenie kontroli trakcji abs itp. Zrobili to dość upierdliwe i czasochłonne. Najgorzej jak zapomniałam wyłączyć bajery i trafił sie podjazd. Nie idzie jechać. Momentami myślałam, że będę się nogami odpychać. Dźwignia hamulca nożnego dość miękka. Przydałoby się ją do płyty przywiązać linką coby się nie odginała tak mocno. Wrzuciłam filmy z dwóch pierwszych etapów wyjazdu wakacyjnego wiec można zerknąć jak sobie Trampki śmigały https://youtu.be/A4V77-gtbW8?si=kZs1LIfhM-tRkT95 https://youtu.be/9HnqLfqf2Ik?si=ByYCIMHM82HTgbd8 https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...debb06ef20.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e9a4acad4c.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...47c6fe4cc6.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Skatuje taki jeden z drugą motocykl na kamieniach a ty człowieku kupuj potem używkę "jeżdżoną tylko do kościoła"
|
2 Załącznik(ów)
|
He, he, ktoś chyba na EICMę pojechał ;). Ja za 2 tygodnie daję na NEC Motorcycle Live więc też pooglądam.
|
Cytat:
Szwajcaria: Nie zapomnę jak rolnikowi padło sprzęgło w Samuraju i pojechaliśmy do wioski w dolinie po nowe z salonu Subaru Justy 4x4. Do tego nowego Subaru hyc w filcakach, a do bagażnika cielak i w drogę. Popatrz na to z perspektywy, że wybierasz w salonie wymarzone moto z asesoriami i dajesz dyla w krzaczory. Bo masz taką możliwość. Fakt, mój trampek od 2014 nie był ani razu w porządnej bajurze, za to xt600z tenere było jak było :D, a dzisiaj jest już sentymentalnym wspomnieniem, tematem do renowacji. Nasze wywody są słuszne tylko w perspektywie z której wychodzą. Ten trampek powyżej jest w innej perspektywie. Ten sam trampek w sile wieku za parę lat będzie łojony w ten sam sposób i będzie to fajne? :D |
Zaczekaj, nie jeździłem nowym trampkiem tylko macałem i wg. mnie zawias ma w stylu starego viadra znaczy tapczan, a to już średnio się nadaje na czarne z winklami. Wg. mnie Honda poszła całkowicie po taniości z tym zawiasem bo np. tylny nie ma szybkiej regulacji napięcia sprężyny. To do czego to się nadaje, solo bez bagażu, no jak ten sag opanować ?
|
Dzięki Asiu za Twoje kilka słów. Fajne te Wasze wyjazdy, zazdraszczam :)
Co do trampka to rozważałem zakup w ciemno, bez przysiadki nawet. Nie jest to jednak dobry pomysł, tym bardziej że pieniądz nie jest mały. Muszę wziąć na testy i trochę pojeździć, problem jest taki że najbliższy dealer jest 200km ode mnie. |
Widzę dużo gadania, bez macania. Na takie kamulce to nie każda maszyna od tak z salonu da radę bez modyfikacji - bądźmy szczerzy. Na swoim zrobiłem 4k od sierpnia, czy to sam, czy w 2. Teksty że zawias na czarny i winkle jest słaby darujcie sobie.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Bo to nie koleżanka o tym napisała. ;)
|
A to przepraszam, wiek, używki i ignore list jak widać ograniczają percepcję ;)
|
Rozumiem. ;)
|
Cytat:
Chociaż z drugiej strony… ja po jeździe testowej byłam zadowolona a dopiero gdy kupiłam i pojeździłam w Piemoncie to dostrzegłam co mi nie pasuje w tym moto. Także jazda testowa może być spoko ale i tak po dłuższym zapoznaniu może okazać się, że jednak nie do końca moto pasuje. Cytat:
Podać Ci vin do tych katowanych? Co byś wiedział jakich Trampków nie kupować? Swoją drogą ja nie uważam, żeby przejechanie po kamienistej drodze było ich katowaniem. Cytat:
Na czarnym nie stwierdzam problemów z zawieszeniem, dla mnie jest git. Trochę się w tym roku po czarnym wyjeździłam. Kiepski zawias to miały 600tki. W 750 jest dużo lepiej ale nie tak dobrze jak w t7 czy Tuaregu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Gdzieś mi chodził nowy Trampek po głowie ...ale nie wiem muszę się przymierzyć.
I mam nadal jesienną rozkminę - Trampek/T7/ Aprilia - choć jakoś się jej boję jakościowo może niesłusznie i mój faworyt to póki co 1090 Jak znam życie to pewnie zostanie EXC + dokupię coś na szosę :D Asia - czy możesz mi na priv dać kontakt - zawsze jak się pogada to więcej człowiek się dowie :) |
Cytat:
ciekaw jestem, czy przednie amorki podejdą od CRF1000, gdyby ktoś zmierzył średnicę rur w trampku zaraz przy dolnej i górnej półce mogę sprawdzić. Tylny amorek też można sprawdzić ale tutaj bez demontażu pomierzyć trudno. Pisze to dlatego iż amorek od CRF to ok 600zł a lagi przód ok 2000-3000zł jeżeli chodzi o prześwit to nie widzę problemu z przeróbką miski i będzie spokojnie ok 4cm więcej ale to już może co u niektórych powodować bóle głowy więc nie ciągne tematu... W przypadku poprawienia "dołu silnika" pozostaje tylko zmiana przełożeń lub przeróbka mapy nie ma dołu z prostego powodu ... EKO, dlatego jest elektroniczna przepustnica, która aby spełnić normy nie otworzy się więcej w tych zakresach obrotów w których nie będzie EKO. Jakby nie kombinować to przerabiając trampka na lepszy na pewno skończymy cenowo na T700 a jak bardziej się rozpędzimy (wkłady, ohlinsy i mapa) to i CRF1100 :) |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |