Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

44FG 07.03.2020 16:32

Cytat:

Napisał Emek (Post 671211)
Sorki :D. Za oknem ładnie, a chopy zamiast jeździć to dywagują jak postawić moto na centralkę :osy:.

Co racja to racja. Aby zakończyć ten dryf przy okazji trzymając się tematu tego wątku chciałem oficjalnie ogłosić, że CRF1100 da się postawić samemu na stopce centralnej. Udało mi się bez zdejmowania kufra :D

mdxmd 07.03.2020 18:53

jak zapakujesz te kufry po sufit to zapomnij całkowicie, że masz centralkę, trochę pomaga zwiększenie napięcia wstępnego sprężyny bo nawet na pusto będzie lepiej. A jak koniecznie będziesz chciał stawiać motocykl na centralce w pełnym załadunku to zmień na BMW tam myślą inaczej przy projektowaniu, nigdy nie miałem z tym problemu, w japończykach dyskopatia gwarantowna.

44FG 07.03.2020 19:16

Też tak mi się wydaje. W sumie do niczego mi ona niepotrzebna poza jakimiś robótkami przy motocyklu, łańcuchu, etc. Bardziej z ciekawości chciałem zobaczyć jak się moto wrzuca na tą centralkę i trochę się zdziwiłem ile to wysiłku wymaga.

tadzik 07.03.2020 20:04

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 671226)
jA jak koniecznie będziesz chciał stawiać motocykl na centralce w pełnym załadunku to zmień na BMW tam myślą inaczej przy projektowaniu, nigdy nie miałem z tym problemu, w japończykach dyskopatia gwarantowna.

Miałem Bandita z 99 roku. Tam centralka była tak zaprojektowana, że stawiałem na nią praktycznie bez użycia rąk. Wystarczyło stanąć na stopce. Stare transalpy też miały takie półokrągłe stopki właśnie dlatego, żeby działały jak kołyski i siup na stopkę.
We współczesnych motocyklach chyba nikt się nad tym nie rozczula, ważne są osiągi, masa itp.
Takie czasy, im nowsze tym chu...jowsze :)

CzarnyCzarownik 07.03.2020 20:10

Jak wrzucenie moto na centralkę (na pusto) wymaga trochę wysiłku, to teraz do tego wysiłku dodaj wagę 3 kufrów i wsadu, bo tyle trzeba podnieść dodatkowo aby moto wskoczyło do góry.

Niestety, ale kufry alu nie są lekkie. Z tego co pamiętam to moje spakowane sakwy boczne ważyły tyle co puste kufry...

Trzeba było przez zimę zapisać się na siłownię i podźwigać trochę żelaza, to by było łatwiej :D

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Dubel 07.03.2020 20:33

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 671232)

Niestety, ale kufry alu nie są lekkie. Z tego co pamiętam to moje spakowane sakwy boczne ważyły tyle co puste kufry...

Nie wiem z jakimi kuframi to porownywales, pare kompletow w zyciu mialem z rozna waga ale bez przesady.

consigliero 07.03.2020 22:11

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 671226)
jak zapakujesz te kufry po sufit to zapomnij całkowicie, że masz centralkę, trochę pomaga zwiększenie napięcia wstępnego sprężyny bo nawet na pusto będzie lepiej. A jak koniecznie będziesz chciał stawiać motocykl na centralce w pełnym załadunku to zmień na BMW tam myślą inaczej przy projektowaniu, nigdy nie miałem z tym problemu, w japończykach dyskopatia gwarantowna.

Fakt, stawianie BMW GS1200 ADV na tzw centralce nie jest żadnym wyzwaniem, że niby miałbym żonę prosić aby mi pomogła ! ?

Ale jak smarować łańcuch w CB500x bez centralki, oto jest pytanie

CzarnyCzarownik 07.03.2020 22:12

Od Merty z Bielska, były z alu 2mm (lub 1.5mm?) - to były duże i pancerne skrzynki. Z tego co pamietam to na pusto było koło 7kg ... potem własnie tyle wagi miały moje spakowane sakwy crosso i z tego się śmiałem. Sprawdzane było jedno i drugie na tej samej wadze, tego samego dnia :)

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

bukowski 07.03.2020 22:25

Ja słyszałem o świetnym patencie z centralką. Działa tak naprawdę w kazdym motocyklu Adv, tylko czasem trzeba poprosić mechanika. jest to działanie drastyczne i nie każdy może się przełamać, ale. powiadam wam, warto, po trzykroć warto.

Trzeba otóż do tego mocne klucze, chyba 12, konto na allegro albo szpadel.
Najtrudniej dobrać się do śrub, którymi przymocowana jest cetralka do ramy. Kręcimy, mocno kręcimy przeciwnie do wskazówek zegara, aż śruba puści.
Motocykl trzeba postawić na kosie. Wyjmujemy śrubę, nakrętkę, podkładki. Wkładamy do woreczka foliowego. Ostrożnie zdejmujemy to żelastwo z motocykla.
Logujemy się do popularnego serwisu aukcyjnego i wystawiamy centralkę. Jeśli nikt nie kupi, wtedy pozostaje nam szpadel: kopiemy głęboka dziurę, wrzucamy tam centralkę, zasypujemy i zapominamy.

Motocykl wam się odwdzięczy mniejszym spalaniem, zyska parę punktów do lansu, będzie też łatwiej podnosić go z gleby, bo to w końcu parę kilo. No i skończy się nap... lanie w terenie.

To super patent jest. Polecam!!!!

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Romano 07.03.2020 22:33

Spróbujcie przy stawianiu na centralkę ciągnąć prawą ręką do góry za set podnóżka pasażera, jak dla mnie sprawdza się bardzo dobrze.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:07.