Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

aadamuss 02.10.2023 21:42

Szynszyl - adaptery można kupić do różnych baterii.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Ivan 03.10.2023 10:09

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 831423)
Szynszyl - adaptery można kupić do różnych baterii.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Adaptery to można stosować do prostych odbiorników typu lampa. Niestety bardzo często nowe akumulatory mają elektronikę, która m.in. chroni przed rozładowaniem czy przegrzaniem dlatego jeśli nie współgra to z narzędziem to można szybko popsuć narzędzie lub akumulator.
Awaryjnie oczywiście tak, ale długoterminowo może zrobić więcej szkody niż pożytku.

WojtasA 06.11.2023 10:30

1 Załącznik(ów)
Nietypowe pytanie mam na początek tygodnia.

Od 10 lat używam takiego małego kompresora Meec z Jula, głównie do dopompowywania kół w pojazdach, czasem do wydmuchania na zewnątrz tego co się zbierze na podłodze garażu i raz do roku do opróżnienia nawodnienia przed zimą. Co rok wymieniam olej i planowałem to zrobić wieczorem, ale zdałem sobie sprawę, że od "zawsze" dolewam oleju z tej samej butelki która ma litr pojemności. Ale ponieważ do kompresora wchodzi tego jakaś miniaturowa ilość to jeszcze jest tego w ciul.

I teraz samo, jakże nurtujące, poniedziałkowe pytanie: wiecie może czy taki olej starzeje się i w sposób istotny traci właściwości przez lata będąc przechowywany w zamkniętej butelce w garażu?

"Na oko" wygląda bez zmian, pachnie też jak trzeba :D Czytałem, że dla olei silnikowych to 2-4 lata po otwarciu, ale w sprężarce ciut lżejsze warunki pracy są ;) i mam opór przed bezsensowną produkcją odpadów.

Oto ów olej:

Załącznik 129608

matjas 06.11.2023 11:13

OLEJ to.

:D

WojtasA 06.11.2023 11:45

Cytat:

Napisał matjas (Post 835481)
OLEJ to.

:D

:haha2:

Dzięki

Vidon 17.11.2023 05:34

Planuje zakupić zgrzewarkę/spawarkę do plastiku/tworzywa, bedzie odświętnie używana, więc raczej coś budżetowego, idzie do 100zł coś kupić ? Fajnie jakby był to zestaw już z zszywkami różnego rodzaju.

Ktoś coś ?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

szynszyll 13.12.2023 09:26

2 Załącznik(ów)
lekko mnie zdziwko 'ebło' bo wyskoczyła mi reklama zestawu kluczy Gedore w... Lidlu. zestaw moim zdaniem nie warty swojej ceny i do tego nie ma bardzo waznej dla japoni 12-ki ale z ta firma uznawana za 'premium' jeszcze sie w tej sieci nie spotkałem.

p.s. za ta kase mozna kupic doskonale 'wykrecone' o 90 stopni - juz w tym dziale o nich bylo - SATA X-BEAM.

Melon 13.12.2023 16:45

W Lidlu w ogóle ich po...ło z cenami kluczy.

szynszyll 13.12.2023 16:53

Cytat:

Napisał Melon (Post 839288)
W Lidlu w ogóle ich po...ło z cenami kluczy.

sprawdzalem cene tych Gedore na wolnym rynku i tak mniej wiecej kosztuja. ja mam tylko dwa narzedzia tej firmy: srubokret PH2 30cm i nie przepadam za nim - dokupilem WERA PH2 30cm i jednak koncowka lepiej 'siada' i zestaw malych imbusow. zasadniczo firma obok Facoma, Hazeta czy Bety uchodzi za europejskie 'dobre narzedzia'. stad pewno ceny. tak jak napisalem jednak - brakuje bardzo waznej 12-ki a te wykrecone SATA uwielbiam.

kolega raz sie skusil na Lidl-owski zestaw Parkside plasko-oczkowe z grzechotka. po kilku uzyciach praktycznie wszystkie grzechotki sie zaciely - nic to nie bylo warte. ja jakos nigdy nie odwazylem sie kupic czegokolwiek od nich.

Melon 13.12.2023 17:47

Robię kluczami z Lidla [nie narzekam] ale kiedyś były tanie tera ceny jak za markowe więc wolę markowe.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:56.