Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

Franz 15.10.2021 17:30

Cytat:

Napisał Babel (Post 751995)
To może trafiłem podróbę - zrobię zdjęcie łancuchów rowerowych po Motorexie i ci podeślę .
Do KTM tego nie używam - bo latam tylko off - jak użyłem to wszystko usmarowane było :(

Ten olej ma to do siebie , że trzeba używać z umiarem
oraz odczekać.
Łańcuch jak oblepi to siła odśrodkowa wyrzuci syf na zewnatrz.
Podobnie jak w zwyklym hipolu. Uzywam kilka lat i nie zdarzyło mi się jeszcze myć lancucha , co przy syntetycznych bialych i klejacych byloby niemożliwe.
Przy prędkości rowerowej być może się klei syf - nie ma dużej siły odśrodkowej. To moja teoria. Każdy uzywa to co mu pasuje.
Fakt olej syfi felgę i szprychy gdy jest go za dużo
Schodzi jednak dobrze po umyciu plynem do silników.
Robię mycie co drugi , trzeci wyjazd i felga ze szprychami są czyste.

Mam jeszcze 2 spraye motorexa Nastepnym razem wezme ten Twoj. Moze jest lepszy . Spróbować warto

Dredd 15.10.2021 18:21

Cytat:

Napisał Babel (Post 751952)
A jak kupiłem Motorex offroad i sie rozczarowałem - uważam że wiele lepszy jest Ipone Offroad do smarowania łańcucha
I wg mnie tylko smarujesz jak nie latasz w trudnym terenie - bo inaczej nasmarowany łańcuch zbiera cały syf ( piach /błoto)
- ale o tym już było

Babel, a pewien jesteś, że mówisz o Motorex Offroad, a nie Adventure?

Ja na początku używałem Motorex Adventure (po posmarowaniu i wyschnięciu łańcuch jest biały) i to był jakiś dramat. Wszystko kleiło się do łańcucha tak, że zacząłem zastanawiać się, czy nie lepiej w ogóle go nie smarować.
Żeby potem umyć łańcuch zużyłem prawie pół litra nafty, szczotkę do mycia łańcucha i godzinę czasu :vis:. Aha,jeszcze cały środek Motorexa do czyszczenia łańcucha (który uważam za bardzo słaby; do nafty to się nawet nie umywa ;) ).

Potem kupiłem smar Motorex Offroad (o konsystencji raczej oleju) i od tego czasu łańcuch czyściutki. Nie czepia się go specjalnie ani błoto, ani piach. Da się potem łańcuch umyć karcherem bez żadnych środków. Faktem jest natomiast, że jak posmaruje się łańcuch zbyt obficie, trzeba odczekać z dobę, bo potrafi skapnąć.

Dlatego dziwię się trochę temu co mówisz.

Dubel 15.10.2021 19:34

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 751996)
Wiem, wiem, wódki jeszcze nie piliśmy więc nieładnie że skracam dystans ale ubawił mnie ten powrót do ledwie co wałkowanego tematu i jeszcze idzie weekend z dobrą pogodą to i nastrój mam żartobliwy.

Już usuwam tą wypowiedź a Ty decyduj czy ma zostać w Twoim cytacie.

spoko. spoko moze zabraklo jednej emoty w moim komentarzu, nic nie musisz usowac ;)

Danny 17.10.2021 23:23

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Faland86 (Post 751867)
Jezdzicie cos czy piszecie na forum? Dzisiejsze krzaczory 😁

Jeździmy, aż fot nie ma czasu robić…

Babel 18.10.2021 08:32

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Dredd (Post 752012)
Babel, a pewien jesteś, że mówisz o Motorex Offroad, a nie Adventure?
.

Teraz to ja sam nie wiem - może to jakas podróba - obiecana fota łancucha roweru posmarowanego Motorexem. W Ipone offroad czepiało się tego znacznieeeeeeeeee mniej

garbaty 18.10.2021 09:31

Takie same doświadczenia miałem z motorexem. Wcześniej używałem BoOil i tak się nie lepiło. Teraz tylko przekładniowy i po kropelce na ogniwo.

Faland86 18.10.2021 09:35

Cytat:

Napisał Babel (Post 752251)
Teraz to ja sam nie wiem - może to jakas podróba - obiecana fota łancucha roweru posmarowanego Motorexem. W Ipone offroad czepiało się tego znacznieeeeeeeeee mniej

Polecam. Nic sie nie czepia. Lancuch czysty po wielu kilometrach mazowieckich szutrow i kopnych piachow. Sprawdzalem po 400km - nadal czuc "tlusta" powloke. Babel, to co pokazales na zdjeciu to jakas tragedia.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e8c191ec62.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

JarekO 18.10.2021 10:05

Ja tez uzywam ten wynalazek suchy. Prawie 11kkm zrobione i smaruje jak mnie dżwięk dochodzący od łańcucha zaczyna drażnić (rzadko). Przy 10kkm na przeglądzie w ASO cmokali ze zdziwienia, że nie trzeba naciągać łańcucha. 790-tka nie ma wcale lekko u mnie. Jako wyciszacz bardzo polecam. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na żywotność napędu.

JaTomek 18.10.2021 10:18

Cytat:

Napisał Babel (Post 752251)

Być może w rowerze łańcuch wolniej się porusza i bardziej narażony na bród. Identycznym smaruję w motocyklu i generalnie łańcuch jest prawie czysty po jeździe, chyba że naprawdę jest mokro i dużo błota.

Ja w rowerach smaruję jakąś oliwą do łańcuchów rowerowych z dopiskiem "rain". Prawdopodobnie jest trochę gęstszy i lepiej się klei. Istotna jest technika aplikacji. Najpierw nakładam po kropelce na każdą tulejkę i obracam kilka razy korbą, żeby olej zniknął. Później szmatką wycieram nadmiar. Po jeździe łańcuch zawsze czysty.

Sytuację jak Twoja miałem jak smarowałem łańcuch smarem do łańcuchów do wózków widłowych. No i nie zbierałem nadmiaru po nałożeniu.

Faland86 18.10.2021 21:39

Sorry, nie doczytalem, ze chodzi o lancuch rowerowy 😊 Tak, lancuch w rowerze zbiera lepiej bo na brud przyklejony do lancucha dziala mniejsza sila odsrodkowa i ten mniej chcetnie go opiszcza 😉 Ale...! Ale uzywam S100 w swoim rowerze i lancuch czysty. No ale to nie MTB tylko trekking a ja Janusz w sandalach a nie pro player 😉

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:00.