Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Dlaczego lubię KTM-a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11357)

Lepi 22.11.2011 18:06

Jak fajnie zrobisz będziesz miał zamówienie na mała serię. Ci co mówią, że im w afri mocy nie brakuje albo kłamią albo nie jeździli niczym mocniejszym ;)

maryjan 22.11.2011 18:21

Tylko pytanie czy jest sens? :)
Te kilka KM które brakuje Ci w Afryce znajdziesz w Super Tenerze :).
A jak dalej mało to wsadzisz silnik z TDM 4tx i masz 80 kilka kucyków.
Jak dobrze sprzedasz Africę to zostanie Ci rezerwa $$ na modyfikacje ST :)

Cibor klv 22.11.2011 18:37

Cytat:

Napisał maryjan (Post 207425)
Tylko pytanie czy jest sens? :)
Te kilka KM które brakuje Ci w Afryce znajdziesz w Super Tenerze :).
A jak dalej mało to wsadzisz silnik z TDM 4tx i masz 80 kilka kucyków.
Jak dobrze sprzedasz Africę to zostanie Ci rezerwa $$ na modyfikacje ST :)

Przyrost mocy ma sens tylko wtedy kiedy masa jest na stałym poziomie, ST będzie sporo cięższa od Afry rd 03 z 70 konnym silnikiem. Stosunek mocy do masy będzie na korzyść w Afrze. Te przymiarki robię czysto teoretycznie, tak naprawdę żeby ocenić czy taka rzeźba ma sens trzeba by mieć silnik i ramę i przymierzyć, jesli okazałoby się, że silnik jest ciut za długi to by wymagało cięcia ramy i sporej rzeźby zatem zasadność takiej operacji byłaby dyskusyjna. Prościej byłoby wziąć piec od Trapa 700. W przypadku Afry rd 03 to zysk 10 KM i myślę , ze dałoby radę wykorzystać moduły od 03 a także zrobić to na gaźniku.

rambo 22.11.2011 21:35

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 207374)
Silnik Afryki fajny jest, ale faktycznie czas leci i konkurencja nie stoi w miejscu weźmy choćby Suzuki.. silnik SV 650 z 99 roku wprawdzie miał pewien feler (podająca panewka od gumowania) ale po 2001 roku to poprawiono i powstał równie długowieczny piec co w Afrze a z mniejszej pojemności dostarczający 72 KM, gdyby kąt rozwarcia cylindrów był taki jak w Afryce większość latała by Afrykami z silnikem Suzuki. Kawasaki zrobiło zajebistego rzędowego twina 650, równie elastycznego i mocnego jak w Suzuki i podejrzewam, że równie niezawodnego jak w Afrze i może nawet po rzeźbie zmieściłby się w ramę Afry (rzędowy twin, albo V o małym kącie rozchylenia cylindrów, to idealne rozwiązanie do dużego enduro, krótki silnik pozwala na zastosowanie długiego wahacza, przy rozsądnym rozstawie osi). Silnik Afry też ma potencjał, tylko pajace z Hondy obrali inny target, a z palcem w dupie mogli go rozwiercić do 800 cm dać 4 zawory, dwa wałki rozrządu i bez szkody dla trwałości wydusić 80KM kto by wtedy zawracał sobie głowę LC8?

Jak znajdziesz silnik od SV650 który przy 100 000km ma fabryczną kompresje to daj znać :p Napewno te silniki sv i dl nie mają nic wspólnego z trwałością hondy

rambo 22.11.2011 21:36

Cytat:

Napisał puszek (Post 207407)
Kttos mi mówil o zapodaniu rotaxa do lc 4... zawiecha dobra , moto lekkie , silnik oszczędny i bardzo trwaly...

Milcz bo usieke :D

Dzieju 22.11.2011 22:06

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207422)
Ci co mówią, że im w afri mocy nie brakuje albo kłamią albo nie jeździli niczym mocniejszym ;)

Prawdą jest że w AT przydało by się tak z np z 70KM , zwłaszcza w 2 osoby i z ładunkiem.Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ciut dorzucić.... kosztem paliwa oczywiście.
Ale czy tak naprawdę moc jest podstawowym wykładnikiem?
Dla wielu nie jest a ważne jest coś zupełnie innego :)

Dzieju 22.11.2011 22:10

Cytat:

Napisał Babel (Post 207315)
Starzejesz się Dzieju ;)

No wiesz z czasem się po prostu inaczej patrzy na świat , inaczej niż 20 lat temu.

Cibor klv 22.11.2011 22:10

Cytat:

Napisał rambo (Post 207461)
Jak znajdziesz silnik od SV650 który przy 100 000km ma fabryczną kompresje to daj znać :p Napewno te silniki sv i dl nie mają nic wspólnego z trwałością hondy

Akurat miałem sv i dl i swego czasu odwiedzałem amerykańskie fora tychże i z tego co amerykany pisali to 100 tys mil robią bez większych problemów, oliwy nie biorą, kosz nie napirdala.. zgoda był jeden kolo co zrobił na sv 138 tys mil i silnik padł, ale jak sam twierdził nie zmieniał oleju tak często jak powinien... Afryka po czymś takim z takim przebiegiem, żarła by olej tak jak benzynę, ta długowieczność tych silników to trochę jednak mit na wyrost, tzn są długowieczne , ale Afryka nie jest jakimś tam odosobnionym wyjątkiem, sporo jest motocykli, które robią bez pierdnięcia 200 tys.....znajomy miał gsxr 1100 95 rok , moto miało 250 tys w kołach i posypała się dwójka, silnik jako taki dalej latał jak ta lala.

rambo 22.11.2011 22:13

Ja w SV i DL nie wierze. Mam na to pare dowodów.

Lepi 22.11.2011 22:17

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207473)
Prawdą jest że w AT przydało by się tak z np z 70KM , zwłaszcza w 2 osoby i z ładunkiem.Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ciut dorzucić.... kosztem paliwa oczywiście.
Ale czy tak naprawdę moc jest podstawowym wykładnikiem?
Dla wielu nie jest a ważne jest coś zupełnie innego :)

Dla mnie to nie jest oczywiste.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:15.