![]() |
Cytat:
|
na prośbę jeszcze kilka fotek..
5 Załącznik(ów)
Poniżej fotki przy nocnym oświetleniu i z lepiej ustawionym balansem bieli.Poprzednie wydawały się niebieskie.
Te lepiej odzwierciedlają kolor nowego podświetlenia deski i tripa. Teraz widzę, że następnego tripa podśwetlę zwykłą białą diodą a nie wzmacnianą, lub zamontuję potenc. Fotki nr 1,2 bez lampy błyskowej Fotki nr -3,4,5 z fleszem. Załącznik 6835 Załącznik 6836 Załącznik 6837 Załącznik 6838 Załącznik 6839 |
Adaśko, gdzie ten tester zakupiłeś?
|
1 Załącznik(ów)
w sklepie motocyklowym ;-) na allegro
Podaje linka http://www.allegro.pl/item719119935_...iecia_12v.html a jeśli aukcja się skończy to może nr tel do sprzedającego 667739946 Bardzo miły Pan ...na moją prośbę całą płytkę "zalakierował" deklarując jej "hermetyczność" Jestem laikiem w dziedzinie elektroniki ;-( Kupując warto poprosić o taką opcję /nie kosztuje nic , a przy okazji czegoś nie sp....my / Jedyna "wada" to brak rysuneczku motocykla ;-( Jest samochód ...ale pewnie mając więcej zamówień pojawi się jedynie słuszna szata graficzna ;-) Testowałem dziś u kolegi w Varadero. Jak dla mnie rewelka |
|
Cytat:
|
niech mnie ktos poprawi jak sie myle - wg. serwisówki poprzwny prąd ładowania to 14,0 - 15,0V przy 5000 obr.
tester aku na "zielony" zakres od 12-14,3V a czerwony od ponad 14,3V. czyli - jak bedzie na zieloni to albo bedzie prąd ok albo za mały ,a jak bedzie na czerwono to bedzie ok albo za duży............. |
14-15V bez obciążenia wychodzące z regulatora chyba ale się mogę mylić
akumulator można naładować do 14,4 (z podłączonymi kablami od lądowania) i nie więcej bo można mu zaszkodzić jak do tego podlaczysz inne odbiorniki (obciazenie) to miernik o ile jest precyzyjny pokazuje dosyć sensownie to samo z dolna granica poniżej 12V na akumulatorze zaczyna szkodzić mu. teoretycznie widok żółtych diodek oznacza jakaś awarie (brak ładowania\akumulator zdycha) |
Cytat:
Ja tak tylko się zastanawiam, czy nie warto mimo wszystko jeśli już mówimy o dokładnych pomiarach nie wsadzić w układ miernika/amperomierza/voltomierza jaki by podawał prądy w różnych miejscach instalacji. Może mnie zaraz objedziecie, ale taki dodatkowy czujnik wsadziłbym przed i za regulator napięcia. Pokaże on dodatkowo, czy alternator daje radę i jakie prądy idą na regler. Coś mi się tylko wydaje, że to mądrzejsze pudełko niż zwykły woltomierz powinno być. |
Ramirez, Afryczka to nie statek z NASA ;) myśle, ze takie zaawansowane techniki to sie bardziej przydadzą przy diagnozowaniu już powstałej usterki a nie 24/7 zwłaszcza, że nie widzialema na forum tematu padający alternator :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:57. |