![]() |
Na razie wiadomo że anodowanie się wyciera, a nie rura. Mam nadzieje że położenie nowej anody załatwi sprawę.
Jest też coś takiego jak twarda anoda http://www.kashima-coat.com/en/exper...shima_coat.php |
Cytat:
|
Może to być położona anoda jedynie w celach 'zdobniczych' Dawniej golenie nie były w ogóle anodowane i jakoś się nie wycierały.
|
No właśnie co z tym wycieraniem się wiąże ? Lagi źle będą pracować czy nieszczelności jakieś powstaną ?
|
Cytat:
|
To pewne, ale czy wytarcie p na powłoce galwanicznej spowoduje luz wpływający na pracę.
|
No właśnie, bo pokrywa galwaniczne to chyba idzie w mikronach, a nie mm
|
Cytat:
Ciekawy jestem jak w tym przypadku zadziałałby środki typu ceramizer do układów hydraulicznych - zawsze byłby to najtańszy sposób na ochronę rur. |
Podobno są tacy co czują to ze lagi przyblokowuje w jednym miejscu... ja tego nie czuje.
To ze że nie wytarte sa panewki to dobrze wróży bo puki jest na nich teflon to nie wytrzeć się aluminium. |
W kontekście wycierania powłoki takie pytanie mam do szanownego grona:
Czy wytarta powłoka w lagach może objawiać się zwiększonym tarciem statycznym - tzn. trzeba większej siły by wprawić amortyzator w ruch niż siły potrzebnej do utrzymania tego ruchu (nie chcę tu się doktoryzować ale chodzi mi o siłę tarcia statycznego vs dynamicznego). Od jakiegoś czasu mam wrażenie jakbym coraz bardziej odczuwał na kierownicy łagodne pofalowanie asfaltu przy szybszej jeździe. Mam na myśli drogi o bardzo dobrej nawierzchni, które wcześniej uznawałem za równe jak stół, a teraz coraz bardziej czuję i widzę jak cały przód moto się porusza minimalnie góra/dół. Na nierównej drodze amortyzator działa ok i tego zjawiska nie widać. Opony zmienione i jest minimalnie lepiej. Przebieg 28 kkm ale może za dużo czytam na forach i się czepiam zamiast jeździć. Przegląd lag dopiero po sezonie zrobię. Ktoś, coś? Czy to tylko moja wyobraźnia? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39. |