Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   Kącik cycatych BMW GS 100/1100/1150/1200/1250 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41877)

herni 15.02.2022 19:58

Cytat:

Napisał matjas (Post 768706)
Ojezuczemułaj?

Najbardziej kundlone i niepoważane z beemek…
Chyba dlatego ze najbardziej niezawodne w historii firmy ;)

To chyba jednak kaseta jest.

A fuj z rzedowkami i jeszcze w dodatku od bełemwu.

skarp 15.02.2022 21:38

Zimny, mam wątpliwości, czy aby nowe zabawki na stelażu szyby umożliwią maksymalne położenie/obniżenie szyby? Na początku jeździłem z szybą ustawiona w położeniu najbardziej pionowo ale szybko okazało się, że jak o dwa ząbki położyłem na siebie to zniknęły turbulencje i zrobiło się ciszej, a jak dołożyłem deflektor to już całkiem byłem w siódmym niebie :).

zimny 15.02.2022 22:08

Cytat:

Napisał skarp (Post 769612)
Zimny, mam wątpliwości, czy aby nowe zabawki na stelażu szyby umożliwią maksymalne położenie/obniżenie szyby? Na początku jeździłem z szybą ustawiona w położeniu najbardziej pionowo ale szybko okazało się, że jak o dwa ząbki położyłem na siebie to zniknęły turbulencje i zrobiło się ciszej, a jak dołożyłem deflektor to już całkiem byłem w siódmym niebie :).

Celny strzał skarp :Thumbs_Up: po VStromie pewnie też byłeś zepsuty jego doskonałą ochrona od wiatru.

Tak, wszystko jest tak poustawiane ze szybę można maksymalnie pochylić (lub prawie) i w takiej pozycji bardzo dobrze mi się jechało w trasie po zakupie. Do tego mam w razie potrzeby deflektor niski darkojaka jakby było trzeba. Szyba fabryczna.

Także wszystko mierzyłem, tworzyłem i wyginalem z uwzględnieniem tej kwestii :)

skarp 15.02.2022 22:39

W takim razie pełen profesjonalizm. Mam założonego średniego darkojaka, na fabrycznej szybie, jeżdżę w kasku typu enduro i jest mi z tym dobrze. Pojawiają się jeszcze kwestie wzrostu czy wysokości kanapy, także nic tylko testować i układać pod siebie.

zimny 15.02.2022 22:53

No właśnie kanapa w tym moto jest super. Nie dość że mam fabrycznie obniżona to jeszcze ma regulacje. Mając 1.7m wzrostu to istotne.. Po 250km nie czułem że jechałem, bardzo dobrze wyprofilowana etc.

Z tym że mi i na DLu i na trampku na fabrycznych było ok. Także mam niewielkie wymagania.

Z deflektorem pokombinuje jak będzie potrzeba w sezonie, też nie mam wymagań żeby było jak na skuterze z żaglem. Trochę niech sobie wieje, mało wybredny w tym jestem.

Cezarus 15.02.2022 23:02

Najlepszy zestaw kanap to kanapa kierowcy od ADV i kanapa pasażera od zwykłego . Nic nie trzeba przerabiać i można robić naprawdę duże przeloty dzienne.

zimny 21.02.2022 11:48

Prace nad beemką powoli zmierzają do końca. Moto jest po wymianie wszystkich płynów i przeglądzie przez mojego mechanika. Pojawił się drobny (mam nadzieję) problem z działaniem ABSu.

Po wymianie płynu hamulcowego przez mechanika zachowanie jest nastepujące:
1. Odpalam, miga lampka od ABS, po paru metrach gaśnie, wszystko prawidłowo.
2. W jeździe po załączeniu ABSu tj przyblokowaniu tylnego koła (chyba, bo nie przyglądałem się dokładnie) zaświeca się czerwona lampka z wykrzyknikiem i ABS później nie działa. Możliwe że dzieje się to bez użycia hebla w stopniu uruchamiającym ABS - przyznam że aż tak się dokładnie nie przyglądałem a warunki do jazdy były marne ostatnio i brak czasu.
3. Po zgaszeniu i odpaleniu - patrz pkt. 1, wszystko prawidłowo.

Mechanik nie po raz pierwszy robił w GSie 1200, zasugerował mi dwie kwestie:
1. Doładowanie akumulatora bo długo nie był ładowany i nie jest za mocny mimo że nowy z czerwca 2021. BMW podobno nie lubi spadków napięcia. Moto stało ostatnie 1,5 miesiąca. No ale w jeździe łądowanie jest na poziomie 14,2-14,4V więc nie wiem czy to to. Wspomniał że dla pełnego obrazu żebym doładował aku i potestował - tak zrobię oczywiście.
2. Ocenił że sprawdzi czujnik ABSu tył, może się coś zabrudziło przy wymianie oleju w PG i czyszczeniu okolic, ew. powtórzy całą procedurę odpowietrzenia hamulców i pompy.

Pompa ABS była regenerowana w Prestige serwis w Kruszewie 2 lata i ok 2 tys km temu jeśli ma to znaczenie, poza tym po zgaszeniu i starcie wszystko działa.

Mechanik oczywiście daje rękojmię i zajmie się tematem.

Czy może znacie takie objawy i jest to coś banalnego do weryfikacji? Jak np. przerywanie przy nagłym odkręceniu gazu w Transalpie 600 oznacza w 98% przypadków nieszczelność na łączeniu króćca dolotowego z airboxem :)

Nie przejąłem się tematem zbytnio, bo już nie te lata żeby się ekscytować, podpytuję z ciekawości, może temat jest znany i banalny.

Pozdrawiam
zimny

matjas 21.02.2022 11:56

może być, że aku. jestem przekonany, że modulator nie jest w stanie dostać tyle mięsa z samego alternatora ile by chciał podczas hamowania ostrego, gdzie silnik jest na wolnych obrotach i gdzie jest pobór od świateł, na ładowanie itd. sprawdź jeszcze czy dzieje się tak samo PO uruchomieniu i PO jeździe około pół godziny. szacuje się, że aku odzyskuje naładowanie po uruchomieniu w jakieś 15 minut dopiero.

nie uważam, że to czujnik w sensie jego -||- odległość od grzebienia - to zupełnie bez sensu. gdyby tak było to układ po pierwsze by się nie uzbrajał a po drugie nie załączał przy pierwszym hamowaniu. po linii czujnika ew. bym się zastanawiał czy nie ma jakichś uszkodzeń na wiązce, samej instalacji czujnika - rzy zahamowaniu, wibracjach może coś przestaje łączyć ale awarie instalacji mają to do siebie, w takich przypadkach, że rzadko dzieją się idealnie tak samo za każdym razem.

co do modulatora nie wypowiem się. jeśli się uzbraja i działa przy hamowaniu myślę, że jest OK.

zimny 21.02.2022 13:06

Matjas, dziękuję! To co mówisz to mniej więcej to o czym mój mechanik mówił - ponoć ten agregat przy ostym heblu lubi pociągnąć prądu.

Doprecyzowując - gdy system jest uzbrojony po odpaleniu i ruszeniu, wciskam tylny hebel i ABS DZIAŁA. Koło się nie blokuje i odbija na pedale - system pracuje. Później zapala się lampka i ABS już nie działa. Po odpaleniu - ponownie uzbraja się i działa. Faktem jest, że od mechanika przejechałem 4km to testując. Może powinienem przejechać 30-40, albo doładować porządnie aku (tak zresztą zrobię).

matjas 21.02.2022 13:13

jak pisałem - spróbuj dobić aku do pełna lub stestuj dopiero po jakimś czasie jazdy - oczywiście testujesz tył... a co z przodem? tak samo?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:15.