![]() |
consigliero, toż to samo napisalem
Moje foty byly z kluczem szwedzkim |
Leniwy jestem w starym roku, polećcie mi jakąś wkrętarke z udarem do użytku garażowo domowego za max 500zł może być mniej.
|
Olej ten udar bo i tak nic tym sie nie da wywiercic.
Za taka kase to kup w Lidlu ichniego Parksidea albo jeszcze swego czasu był tam mały Bosch z 2ma bateriami |
Mam dwie: einhel i milwaukee. Różnica między jakością i parametrami taka sama jak i w cenie :). Odkąd mam tą milwaukee to nawet nie użyłem ani razu klasycznej wiertarki. Wiercenie z udarem w ścianach/suficie robi się tak samo jak sieciową wiertarką (hez młota)
|
siwy, zauważ o jakim budżecie mowa ;)
|
Od roku tyram akumulatorową wkrętarkę Ryobi z leroy i robi robotę, mogę polecić
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Potrenuję na wiosnę ze SPAX-ami :D |
Pany udar do wkręcania a udar do wiercenia to są dwie całkiem inne zabawki.
Prywatnie mam Ryobi zakrętarka jest OK w fabryce Makitę jest bardziej poręczna. |
W domu używam Ryobi one+ od 2015 mam tych narzędzi około 15, wyremontowane dom, wybudowalem garaż, wyremontowane warsztat i duzooo w koło domu i dalej żyje wszystko. Za te pieniądze ciężko coś lepszego. Używam w pracy sprzętu prof makita, hilti, festol czy dewalt i jest lepszy ale porównując cena jakość ryobi wypada bardzo dobrze
|
Od kilku lat używam malutką Black&Decker z BP za punkty. Do śrubek i małych wierteł działa wyśmienicie. Miałem dokupić drugą bakterię, ale nie ma takiej potrzeby. Ładuję bardzo rzadko, trzyma pojemność wyśmienicie. Jak się kiedyś zepsuje, kupię taką samą.
Do wiercenia z udarem mam potężny młot pneumatyczny Graphite 58G862 1500W - w każdy beton wchodzi jak w masło. Kupiłem go, gdy wierciłem w betonie zwykłą wiertareczką z udarem mechanicznym i dwa otwory mordowałem z pół godziny. Wiertareczka nieźle dostała w doopę przy okazji... Do śrub używam klucza pneumatycznego 680 Nm. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. PS Wcześniej miałem inne tanie wkrętarki i zawsze problemem były akumulatorki, które padały dość szybko. |
Dziś aku robią już robotę :)
W makicie szybciej padnie operator niż bateria :) Najlepszego w nowym roku :) |
Cytat:
|
W drewnie powyżej 4 mm wiercę dziurki pod wkręta, 1-2 mm cieńszym wiertłem, zależy jakie drewno, i wchodzi jak w masło, a trzyma że ho, ho...
|
Cytat:
|
Cytat:
Zwróciłeś uwagę że piszę o grubych wkrętach? Badania naukowe dowodzą, że wytrzymałość takiego rozwiązania jest dużo większa. Drewno jak pęknie wkręcając grubego wkręta, to jest to dopiero błąd. Z kolei w dąb w życiu nie wkręcisz wkręta powidzmy fi 10 mm bez ukręcenia go. Zwykłych wkrętów nie robi się ze stali narzędziowej. Ja napisałem bardzo ogólnie. Dużo zależy też od rodzaju i rozmiarów drewna w jakie wkręcasz wkręta, no i długości wkręta. Średnicę wiertła dobiera się odpowiednio do twardości drewna i wysokości gwintu. |
Czasem warto nawiercać by materiał nie pękał wszystko zależy od sytuacji. Twardość drewna itp.
Fajne są teraz śruby kręcone bezpośrednio w beton bez dybli. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wurtha wchodzą jak w masło, 120x6, 120x8, 160x6. Bez nawiercania, wkrętarka ryobi
|
Przy robieniu wieźby patrzylem jak ciesle wkręcali SPAXy no powiem ze aż miło było patrzec jak wchodziły bez żadnego wiercenia a czesto łączyli belki 20cm.
Na wiosne bede robił altane i tez mam zamiar je kupić. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
http://fachowydekarz.pl/wp-content/u...-nad-glowa.jpg Obecnie na rynku są wkręty ciesielskie o średnicy 8, 10 mm i długościach do 400mm które z łatwością wkręca się w więźby. Tyle że wkrętarka ich nie pociągnie ale zakrętarka śmiga aż miło :) |
Niedługo okaże się, że Mada będzie wkręcał tą akumulatorową wkrętarką za 5 stów przęsła do drewnianych mostów... :haha2:
Cytat:
Idę na piwo. |
Ludzie - dawno nie robiłem niczego kompresorem :). Proszę o poradę jaki sprzęt do malowania (okazjonalnie, blacha i przydomowe) i piaskowania (pistolet, maska etc.) polecacie. Pytanie do użytkowników :).
|
Jak masz dużo cierpliwości to wypiaskujesz kompresorem 25l z castoramy za 300zł i pistoletem do piaskowania z butelki i pistoletu do dmuchania (dysza chyba miała 3mm). Piaskowania około 15-20sekund. Ja tak bawiłem się z zaciskami, pompami i wyszło dla mnie bomba. Malowanie to nie problem i taki kompresor da radę malować z pistoletem mini hvlp. Ale malowanie raptorem czy barankien odpada takim małym kompresorkiem.
Jak chcesz piaskować amatorsko, ale poważniej to kompresor potrzebujesz naprawdę spory i 2 fazy na pewno odpadają. Ja już bym więcej nie bawił się w piaskowanie tym pierdkiem :) Jak chcesz to tu możesz zobaczyć efekty piaskowania takim zestawem: https://youtu.be/YRopDK8XuW0 Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Piasek jest jakiś extra czy z piaskownicy? pozdr adam
|
Mikrokulki szklane 100-200 mikrometrów do alu, a do gaźnika była soda.
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
|
Wkręcając wkręty w twarde drewno trzeba nawiercać, również w miękkie jeżeli jest konieczność użycia wkręta na skraju przykręcanego elementu i to nie wiertłem 1-2 (chyba ,ze wkręt jest 4) ale takim ,jaka jest średnica wewnętrzna wkręta. Podobnie i łeb wkręta powinno się nawiercić jeśli wkręcamy w twarde drewno.
Osobiście ,gdy wkręcam dłuższe wkręty ,to poza nawierceniem maczam czubek wkręta w oleju lub ślinię go. Na wkrętach zjadłem zęby;) |
Hej. Macie może doświadczenie z wyrzynarkami. Jaką dokładną kupić?
|
To zależy co chcesz wyrzynać?
|
Wyrzynarka dokładna ? tego chyba nikt jeszcze nie zrobił mam taka wersja w kartonie
Choć do drewna i płyt wirówowych używać wole zagłebiarki. |
Jeśli do drewna, sklejki i plastiku, to dokładniejsze od ręcznych są wyrzynarki stołowe. Łatwiej prowadzić materiał. Te ręczne to jak deskę do sławojki obrabiasz... ;) Mówiąc serio, dużo zależy od opanowania techniki cięcia.
Dawno temu kupiłem ręczną najtańszą, żeby potestować i daję nią radę do dziś. Dokładna obróbka to tylko na pile stołowej i frezarce. |
To ja zapytam o otwornicę do metalu. Potrzebuję zrobić kolka otworów w stali gr 2-5 mm. Jakąś konkretną markę polecicie? Na rynku pełno tego tylko czy to co warte?
Znalazłem otwornicę ProFit ale cena zabija. |
Do małych średnic w stali używam frezu a do większych wiertła stożkowego milwaukee.
|
Nie podajesz Torak jakie to fifirifi tych otworów oraz ile ma ich być.
Przy 5 mm i wiertle stożkowym/stopniowym możesz nie przebić się jedną średnicą przez materiał - jeśli możesz wiercić z dwóch stron to ok, jeśli profil to dupa. Chyba, że nie przeszkadza Ci gzymek/fazka z większej średnicy. Jak otwory powyżej 35mm to są otwornice skolko ugodno z wiertłem prowadzącym. Robi to dobrze pod warunkiem wolnych obrotów i systematycznego podlewania chłodziwem. Chłodziwo lub jakiś tam cutting fluid ogólnie i tak obowiązek przy każdej obróbce. Od biedy może być WD40 - zawsze to lepiej niż nic. Max co robiłem ten sposób to 70mm w 4mm stali czarnej. Idzie bez problemu wiertarką aku na pierwszym biegu. Jedyny warunek jest aby zanim zacznie się wiercić na dobre wyrobić sobie wyraźny rowek prowadzący bo inaczej szlag tafi pilota. DAHIK :D Jeśli otworów nie jest wiele po taniości casto lub leroy gdzie możesz pomacać otwornice i adaptery. Na poważną robotę będziesz wiedział jak się uzbroić. M |
Czy wiertarki kolumnowe ze znanego portalu za 500-600 zł są coś warte? Zawsze były stołowe napędzane paskiem?
|
Cytat:
A marka Morse? Ładnie robi na jutubie :-) Co do wiertarek kolumnowych. Kiedyś miałem potrzebę zakupu takiej dla freza fi 35 do drewna. LIPA.Silnik za słaby stawała przy najmniejszym obciążeniu. NA szczęście trafiłem na przetarg syndyka i kupiłem WS-15 za grosze. NIDOZAJECHANIA |
Panie, 35-40 w stali 5mm to już nie jest amatorszczyzna :) wiertło stożkowe stopniowanie ma wysokość skoku (głębokość danego fi) 4-5mm. Co do jednej ściany profilu i otworu pod nasadkę to stożek może się nie nadać bo do 35mm musiałby wejść dość głęboko i możesz wwiercić się w przeciwległą ścianę. Kup otwornicę danej średnicy z wiertłem prowadzącym, tzw. Koronkę
|
Toż właśnie to chcę kupić:D. Powtórzę więc pytanie:
Jakiej marki? (najlepiej z doświadczenia) |
Jak chcesz mieć na lata to kup coś markowego. Jak jednorazowa akcja to za cenę dwóch otwornic masz komplet chińczyka. Czasem muszę zrobić otwór 25 - 70 to kupiłem tani zestaw otwornic, wymieniłem wiertła prowadzące gdyż były z plasteliny i daje radę, koronki są naprawdę dobre jakościowo. Polewam chłodziwem albo używam terebora. Mam też otwornice z węglikiem ale nie było okazji używać. No i wypada żeby maszyna nie miała bicia / luzu na wrzecionie bo efekty słabe i narzędzie szybko niszczy.
|
Jak już zaczniesz wiercić, to wycofuj co chwilę narzędzie, bo się zapycha, nie wypchnie wióra jak wiertło. Dużo chłodziwa. Sam mam jakieś marketówki typu Verto, Dedra,ale za mało otworów zrobiłem żeby pisać jak to żywotne. Gryźć, gryzie, choć niektóre potraciły po kilka zębów..
Kiedyś pożyczyłem taką wiertarkę za kilka stów. Wiertło 12 poszło, ale się paski ślizgały, podstawka gięła, kolumna to samo. Kupiłem zx7016 używkę i jestem zadowolony :) |
Używam Wurtha i Milwaukee, najłatwiej dostępne i w miarę przyzwoite. Nie jest to wyższa półka ale też nie są z plasteliny
|
Cytat:
Współpracują z różnymi firmami i dają tylko swój znaczek :) Są to jednak raczej te lepsze marki, z którymi współpracują. |
Zgadza się, rebranding. Ale wkrętarki które wyglądają jak Skill z naklejka wurtha działają już od 12 lat.
|
Ja koronki mam z Boscha wpinam je w sds bo w młotowiertarce mam sprzęgło to mi rak nie wyrwie jak złapie w pracy używałem bahco oraz jakiś niebieskich chyba irwin nie zapominać o smarze do wiercenia i wolne obroty i będzie ok
|
A skończyło się na otwornicy Hitachi (obecnie Hikoki) działa:).
Dziękuję za pomoc. |
wlasnie odebralem od kuriera. regularna cena to okolo 130pln. sadze ze za taka kase warto.
https://allegro.pl/oferta/stanley-ze...RoCWlwQAvD_BwE |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:28. |