![]() |
1 Załącznik(ów)
Cel był szlachetny, smutek nie jest w stanie zdominować przesłania.
Pamięć i tożsamość trwa! Radość obcowania z miejscem i nadzieję obrazują kwitnące kwiaty, które rozwinęły się dopiero w domowym cieple pokazując cały ten majstersztyk przyrody. Ku wiosennemu pokrzepieniu serc Załącznik 122682 |
Dziękuję Tomek, że podtrzymałeś tradycję wyjazdu do Huty Pieniackiej w rocznicę jej zagłady. Ja w tym roku nie mogłem, choć bardzo chciałem. Trzeba szykować się na lato.
Relacja i zdjęcia chociaż na chwilę przeniosły mnie w tamte strony. Pamięć trwa. |
Tomek tylko pochylić głowę wypada a odemnie duży ukłon
|
Chylę głowę przed TOBĄ.
pozdrowienia |
:bow::bow::bow:
|
Dziękuję Kolego za to, że tam pojechałeś i za to, że to opisałeś. Szacunek.
|
Dziękuję.
|
https://www.youtube.com/watch?v=lqW_qvRDC_o
Pozwole sobie wkleić .Atomek co o tym myślisz? |
Grubo. Ręce opadają. :mad:
|
Cytat:
Uważam, że link nie ma nic wspólnego z wątkiem. Rozumiem rozgoryczenie Polaków zaistniałą sytuacją wynikającą z nadużyć w sferze pomocowej dla UA i dramatyczną próbę zwrócenia naszej uwagi, ale tytuł filmu jest szkodliwym nadużyciem, bo wcale nie dotyczy Bandery. Sprawa dotyczy tzw. muzeum zwycięstwa nad despotyzmem, które „ma obalić rosyjskie mity historyczne o wielkiej i niezwyciężonej Rosji” (im większa Rosja, tym większy musi być kraj, który ją pokona). To nie moja bajka,to nie ten wątek. Taka próba wrzucenia wszystkich bolączek bieżących spraw do „wołyńskiego worka” przynosi więcej szkody, niż pożytku. Obnaża słabość naszego społeczeństwa i jego struktur na najniższych szczeblach, pozwalając dostać się do jego władz osobom nie mającym rozeznania naszych interesów, w imię bliżej nie nazwanych wartości. Zwłaszcza wartości z kręgów różnych kulturowo a wręcz z obcej cywilizacji tzw. przemocowej, żyjącej z wojny. To rozgoryczenie będzie się nasilało, bo w większości widzimy zwykłych Ukraińców, cichych, chodzących jak my do pracy, miłych i otwartych… ale niestety słyszymy głośne, coraz to nowe żądania działaczy reprezentujących ich związków i tłustych fundacji, nie zadowalających się już tylko promocją zwrotu słownego „w Ukrainie” i publicznym śpiewaniem Czerwonej Kaliny. |
jak to śpiewał kiedyś wałbrzyski jeden zespół:
Polityka wielka polityka Mali ludzie nią manipulują |
3 Załącznik(ów)
Skoro o rozgoryczeniach mowa
Jakieś trzy lata temu interesowałem się losem pięknego pomnika- monumentu "Rzeź Wołyńska"rzeźbiarza światowej sławy- Andrzeja Pityńskiego. Groteskowe było to, że w Polsce, w kraju, w którym wciąż żywe jest wspomnienie nierozliczonej, okrutnej śmierci kilkuset tysięcy Polskich obywateli z Wołynia i Małopolski Wschodniej, nie ma dla niego miejsca. Jak gorący kartofel przekazywany z rąk do rąk, tak i przekaz tego pomnika parzył coraz bardziej, wraz z postępującą politpoprawnościa. W międzyczasie artysta zmarł i zabrakło w Polsce miejsca na ustawienie wybitnego dzieła, które zamiast pięknym, coraz częściej nazywano kontrowersyjnym, zbyt dosadnym, okrutnym, bulwersującym i obrażającym Ukraińców. Stanowisko ukraińskiego parlamentu: https://wiadomosci.dziennik.pl/wydar...w-toruniu.html Był okres, że jedyną nadzieją był Rydzyk i Toruń. Bo kto, jak nie on i gdzie, jak nie w Parku Pamięci Narodowej? Dziś już nie dziwię się, że ostatecznie na miejsce prezentacji pomnika wybrano maleńką Domostawę w Gminie Jarocin, gdzie wspólnota wojennych losów jej mieszkańców wraz z okolicznymi miejscowościami: Jarocinem, Momotami Dolnymi i Górnymi, Łążkiem Zaklikowskim i Pikulami zaistniała z mieszkańcami Kresów Wschodnich poprzez masowe zbrodnie popełnione przez Niemców i ich ukraińskich kolaborantów, w tym SS Galizien. KU PAMIĘCI I PRZESTRODZE! Dziś już nie dziwię się, że tu a nie w Toruniu. I że nadal realizacja jest w toku, bo ze społecznych zbiórek, które muszą pokryć wszystko, łącznie z urzędniczym oporem... W Toruniu już rok temu w pompatyczy sposób, przy współpracy z IPN, zrealizowano park- monument na wzór Jad Waszem- w podzięce szlachetnym Ukraińcon ratującym Polaków. Ja dodam od siebie: ratującym w czasie Rzezi Wołyńskiej od okrutnej śmierci z rąk często innych sąsiadów- Ukraińców. "Cieszę się, że toruńskie Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny wzbogaca się o kolejne miejsce przekazujące prawdę o bohaterskich i tragicznych dziejach naszego narodu" "Swoją podstawą zaświadczyli, że chrześcijańska etyka i solidarność międzyludzka są silniejsze niż terror, zbrodnie i ludobójstwo" -powiedział Prezydent "Mam nadzieję, że przyjdzie czas na pojednanie polsko-ukraińskie, że przyjdzie czas, gdy takie pomniki będziemy stawiać również na Ukrainie, tak jak w Izraelu upamiętnieni są Polacy i przedstawiciele innych narodów, którzy podczas II wojny światowej ratowali Żydów. Mam nadzieję, że na Ukrainie znajdzie się miejsce dla ich rodaków, którzy wznieśli się na wyżyny człowieczeństwa "dodał prezes IPN. Zdjęcia stąd:https://ipn.gov.pl/pl/aktualnosci/10...snia-2020.html Załącznik 123303 Załącznik 123304 Wszystko dobrze, tylko czy nie powinno to się odbyć w odwrotnej kolejności? Sytuacja w Domostawie w lutym wyglądała tak: zdjęcie moje Załącznik 123305 |
Pozwól ATomku, że nawiązując do Twojego wpisu zostawię w tym wątku kilka słów.
Tadeusz Kumik, autor monografii zatytułowanej „Ulanów”, dodaje, że tereny Zasania Niemcy określali nikczemnie mianem „Banditenland”, co nie da się przetłumaczyć inaczej, jak tylko„ziemia bandytów”: „Stąd tak częste pacyfikacje okolicznych terenów. W czasie takich akcji nikogo nie oszczędzano, często palono całe wsie z ludźmi i ich dobytkiem. W ogień wrzucano niemowlęta. W tak groźnych chwilach każdy krył się, gdzie mógł, w schronach, na strychach, w kościołach, w grobach na cmentarzu...” Jeżeli ten pomnik ma gdzieś stanąć w Polsce to stanie w tych okolicach. To też ziemia Śp. Andrzeja Pityńskiego urodzonego w Ulanowie. Sledzę temat pomnika od dawna, wiem, że w lutym odlewnia w Gliwicach wydała pomnik, udało się go rozebrać i przewieźć na miejsce. Nie jest jeszcze wiadome czy stanie on w lipcu na cokole w Domostawie ale wszystko jest na dobrej drodze. Jarocin w powiecie niżańskim to mój matecznik, stąd pochodzi cała moja rodzina od strony śp. taty. 12 czerwca 1943 roku podczas pacyfikacji Jarocina mój dziadek Jan oraz jego osiemnastoletni syn - Władysław. Zginęli z rąk żołnierzy ukraińskich w służbie Niemców. Obława na Jarocin była zasługą okupacyjnego ukraińskiego wójta gminy Jarocin i ukraińskiego duchownego zamieszkującego w pobliskiej wsi Dąbrówka, obydwaj słynęli z nękania polskiej ludności. https://kedyw.pl/index.php/2018/06/1...i-wsi-jarocin/ Ksiądz kanonik Kędzierski został spalony żywcem: W kronice parafii jarocińskiej czytamy: „Po północy z 11 na 12 czerwca 1943 r. widziano, jak ks. Kanonik klęczał przy barbarzyńcach obok płonącej stodoły, a oni go bili po twarzy. Rzekomo za to, że w ogniu słyszane strzały świadczyć mogły o składzie broni partyzanckiej w stodole. Tymczasem amunicja pod rzucana była przez barbarzyńców umyślnie dla zatuszowania ohydnej zbrodni. Nad ranem 12 czerwca, mniej więcej koło godziny 6 kiedy już ogień objął wszystko i dym buchał wszystkimi otworami wepchnięto ks. Kanonika w ogień gorejącej plebanii i sztyletem pchnięto go w plecy. To samo uczyniono z domownikami ks. Kanonika, w skład których wchodziła staruszka gospodyni Aniela Jędruch i ze wsi dwie staruszki, przytulone do plebanii z litości tylko ks. Kanonika: Katarzyna Gagat i Anna Pawłowska. Wszystkie trzy kobiety staruszki podzieliły los swego duszpasterza”. i dalej: „Leżał w kuczkach twarzą do ziemi, przysłaniając sobie usta rękami przed duszącym dymem. Zachowana była niemal cała postać, tylko że niektóre części ciała, jak ręce, nogi, głowa były całkowicie spopielone, tak że przy pierwszym zaraz dotknięciu wszystko się rozsypało. Pozostał tylko uskwarzony kadłub bez rąk, nóg i głowy z wypalonymi wnętrznościami. Pod piersiami znaleziono kawałek niedopalonej sutanny, resztki kamizelki, a w jej kieszonce okulary, 100 złotych i Nowennę do Matki Bożej Nieustającej Pomocy. W plecach widoczne były cięcia sztyletem. Nie ulegało najmniejszej wątpliwości, że są to autentyczne zwłoki ks. Kanonika”. Coś jest w tych okolicznych jarocińskich lasach. Ciężko to określić, coś jakby wisiało w powietrzu kiedy zawsze latem zaglądam tam na motocyklu. Gęsta, ciężka atmosfera ciemnego sosnowego lasu. To uczucie mi towarzyszyło zawsze odkąd będąc gówniarzem zapuszczałem się tam nad Gilówkę z młodszą siostrą i kuzynkami pomoczyć nogi w zimnej wodzie i połapać małe ryby w rękę, czy odwiedzając groby dziadków na pobliskim cmentarzu. Czasem lecąc w Bieszczady czy Beskidy, czy też inne Bałkany warto zjechać z nowej trasy i powłóczyć się leśnymi duktami Lasów Janowskich. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 123358 |
Czemu nie. Gilówka malutka, ale Bukowa lub Tanew, tam fajnie można by było gdzieś nogi pomoczyć. Trzymam kciuki, że Walczakowi się uda ten pomnik postawić.
https://sztafeta.pl/2023/03/26/ofiar...a-sie-pomnika/ |
4 Załącznik(ów)
Bardzo lubię symbole, zwłaszcza narodowe. Niosą za sobą tradycję i tożsamość i cały bagaż starań pokoleń o ich utrzymanie.
Tak sobie z ciekawości obejrzałem dzisiaj nadanie najstarszego i najwyższego odznaczenia państwowego Rzeczypospolitej Polskiej Prezydentowi UA Załącznik 123544 Załącznik 123545 Ale mam problem z innym symbolem, który dumnie prezentuje Prezydent UA na swoim prawym ramieniu. Nie, nie jest to herb Ukrainy,który wygląda tak: Załącznik 123546 Wobec tego, co to za symbol z mieczem? I nie jest to herb sił zbrojnych UA. Jedyne, co mi przypasowało to to: Załącznik 123547 https://pl.wikipedia.org/wiki/Nacjon...ukrai%C5%84ski Czy może ktoś się orientuje lepiej w tej symbolice? Proszę o same konkrety, nie chcę podnosić ciśnienia. |
Mi się podniosło. Ręce opadają.
|
To ewidentne nawiązanie do symboliki OUN-UPA.
A sam tryzub został już w 2020 roku uznany przez brytyjskie służby za symbol ekstremistyczny https://www.magnapolonia.org/brytyjs...stremistyczny/ |
A nie jest to czasem chiński sweterek i chińskiemu grafikowi się pomyliły symbole jak je ściągał z internetu? ;)
Ps. Groby na Wołyniu drża, ale nie ze strachu. |
Cytat:
I za to off course nasz długopis nagradza: Order Orła Białego (OB) – najstarsze i najwyższe odznaczenie państwowe Rzeczypospolitej Polskiej nadawane za znamienite zasługi cywilne i wojskowe dla pożytku Rzeczypospolitej Polskiej. |
żeby nie było - nie głosowałem na to coś
|
Cytat:
Taka historia: W tamtym roku byłem na dwudniowej integracji firmowej. Bardzo wczesnym podchmielonym porankiem jakoś wpadł mi w oko tatuaż u jednego młodego pracownika z produkcji (Polak). Ciekawości mojej było nie mało. Zapytałem: - o tatuaż, czy wiesz co oznacza ten symbol? - kiwanie głowa. nie - ... Gość na prawej ręce miał wytatuowanego tryzuba. Zapytałem skąd pomysł na taki tatuaż. "Za granicą pracował i mu zrobili znajomi ze wschodu. Słabe jest to ze świadomość naszej młodzieży jest na tyle mierna, że dał sobie to wytatuować a tamci zrobili to zapewne nie bez kozery. Skąd miał wiedzieć jak wojny punickie zakuwał przez szkolne lata. BTW. na WSK 3 mówiłem tryzub:D |
W grze czołgi, samoloty i działa a ja pytam o jakiś mieczyk.
Nadal nie wiem, co oznacza symbol wyeksponowany w czasie spotkania głów dwóch państw, nad którym pracują zastępy specjalistów od wizerunku i które obciążone jest protokołem dyplomatycznym. Trudno to nazwać cyrkiem, czy porównać do tatu kogoś tam, gdzieś tam. A o tej świadomości właśnie mówimy. Kto zwraca dziś uwagę na symbole? Ano zwracają ci, którym na nich zależy i ci, którzy je prezentują, zwłaszcza, kiedy są w oku kamer całego świata. Cytat:
|
Cytat:
Ten tryzub jest zaczerpnięty z Herbu OUN M, czyli mielnikowców. Wcześniej był również herbem przedwojennego OUN. Fakt. To nie byli grzeczni chłopcy. Skrajnie prawicowa ideologia, ale ugrupowanie (w sensie OUN M) miało mało wspólnego z ludobójstwem naszych Rodaków. OUN B, czyli "ludobójcze bandery". W swoim herbie miał tryzub bez rękojeści miecza.. Przez szacun dla autora wątku wkleje tylko link, aby nie epatować https://pl.wikipedia.org/wiki/OUN-B#...tionalists.png Wspólcześnie skrajne środowiska prawicowe na UA zdarza się, że łączą ten symbol będący jednocześnie herbem przedwojennego OUN z "banderowskimi barwami". Ale to już bardziej współczesne wariacje. Politycznie w apolitycznym wątku:) Osobiście uważam gest Zełenskiego za ukłon w stronę na chwilę obecną wpływowych skrajnie prawicowych środowisk na UA W sensie: Nie klękam przed Lachami. Gest na ukraińskie podwórko. |
Dziękuję.
|
Chętnie dowiedziałbym się czy ten symbol jest dobry dla Polaków, czy nie jest dobry?
Powinni też go nosic na ramieniu w ramach solidarności czy nie? Już wiem że dobry dla Ukraińców. A dla nas? |
Fazik. Zawsze możesz sobie powiedzieć, że ten miecz to Piastowski Szczerbiec strzegący pokoju na UA.
Chcesz, znam miłą tatuażystkę? zrobi Ci wszędzie, gdzie dosięgnie. Masz dość miejsca? |
Taaaa, a niemieckie dwie błyskawice to był związek zawodowy elektryków...
|
Cytat:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...18a00ddc81.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2c99b707da.jpg Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
https://pl.wikipedia.org/wiki/OUN-M Luti. Ostatecznie edytowałem tego posta i powycinałem te mądrości z wikipedi, bo nie dawało mi to spokoju. Napiszę jeszcze raz. Masz rację, że ludzie z OUN-M w porównaniu z Banderowcami wyglądają nieporównywalnie lepiej. Zwłaszcza,jeśli chodzi o to, co wytłuściłeś, czyli ludobójstwo rozumiane w sposób właściwy do tego wątku. Chciałem jednak zaznaczyć, że relatywnie sporo więcej ich przeżyło przez emigrację umożliwioną im przez gen. Andersa, wszak byli nadal obywatelami IIRP. Jednak skażenie nacjonalizmem integralnym pozostało i dziś odżywa w dużej mierze dzięki nim i ich spadkobiercom, posiadającym znaczne wpływy. Jako moderatorzy kierują i wspierają działania w stylu âUkraina ponad wszystko, ponad wszystkichâ nie oglądając się na ofiary. Stąd uważam, że jakiekolwiek powiązania mentalne z tym, co znamy ze wspólnej historii powinny wyczulać, zapalać czerwoną lampkę nie tylko wśród zwykłych ludzi, jakimi tu jesteśmy, ale u naszych włodarzy. Zaistniała sytuacja obrazuje brak ich wyczucia. Jeszcze raz dziękuję za wiążącą odpowiedź. |
Elegancko Lachy wysmarowane wazeliną i na kolanach.
|
miło pooglądać Cię od tyłu. nawet całkiem całkiem choć na moje kryteria jesteś spóżniony o minimum trzy dekady.
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
Ciekawy byłbym waszych reakcji, gdyby jakiś Niemiec z dwoma błyskawicami na sweterku dostał odznaczenie od prezydenta PL. Rozumiem że spokój by was uratował.
Jeśli żona się wysmaruje wazelina to znaczy że nienawidzi swojego męża? :D Ps. Czyli znak na sweterku jest ok jak widzę. Można już naklejki drukować i sobie na auta naklejać, bo to symbol który odznaczył prezydent. Może jakie grupowe zamówienie na forum? Będzie taniej. Poza tym jak pisałes Brzeszczot, to jest znak młodzieżówki. Ślepy zauwazy, że to całkiem inny znak, ale możemy też go wrzucić na naklejki |
Jak trzeba być ograniczonym, żeby symbol, który miał Zełeński na bluzie, a którego znaczenia to forum jeszcze nie rozgryzło, porównać do symbolu SS???
|
Jeszcze nikt nie rozgryzł tego symbolu. Naprawdę udajesz czy Ty tak serio?
Forum, naprawdę dalej niweicie co to za Symbol? Miejsce odwagę i napiszcie Zimiokowi , bo się porozgryza biedny na śmierć. Zaraz się dowiem, że tryzub bronił Polaków przed niemieckimi błyskawicami. Ps. Forumie, Czy to ten sam symbol czy już inny? https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cp...m128096569.jpg PS2. Przeczytałem właśnie wyedytowany post ATomka. Sorry Lutiy masz rację. Wołyń nie jest uznany za ludobójstwo więc prawnie wszystko się zgadza. Można się rozejść. W Niemczech jest związek dziadków którzy uważaja że nie każdy Niemiec z bylskawicami był zły. A Wehrmacht był wzorem zolnierza. Kończę więc rozpoznawanie symboli. |
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Rozpisywać się specjalnie nie będę :)
Symbol o którym rozmawiamy, jest czysto OUNowski. Podaję linkę do zaproszenia na wykład odnośnie symboliki OUN (2016) Wykładowca: Oleksandr Kucheruk - kierownik Katedry Ukraińskiego Uniwersytetu Narodowego "... Zdaniem wykładowcy, w naszych czasach trójząb z mieczem, "wychodząc" z wąskiego kręgu partyjnego, stał się uznanym znakiem Rewolucji Godości i wojny z rosyjskim okupantem na wschodniej Ukrainie..." http://kmoun.info/2016/10/20/trizub-...simvoliki-oun/ btw. Mało kto wie w Polsce że chociaż OUN powstawało jako organizacja faszyzująca (a może i nawet faszystowska) to III Nadzwyczajny Zjazd OUN w1943r oficjalnie odrzucił ideologię Integralnego Nacjonalizmu Doncowa (czyli właśnie ukraińską wersję faszyzmu). W starym, emigracyjnym wydaniu "Słowa i czasu" był artykuł niejakiego Huka, ostatniego wyższego dowódcy UPA, który w tamtym czasie działał w donieckiej(SIC!) komórce OUN. Wydawał się pisać o tych postanowieniach zjazdu z aprobatą, a o Doncowskim nacjonaliźmie jakbyb ze wstrętem.. Miałem tych czasopism plecak. Pojechały na Uniwersytet Kijowski - a szkoda |
Znaczy jak pokarze dziadkowi ten znak, a on stwierdzi to mordercy którzy wymordowali mu rodzinę mam powiedzieć, nie oni mają tylko bardzo podobny znak ???
Najlepiej wymazać pewne fakty z historii, zamieść pod dywan i dla dobra oczywiście nie naszego twierdzić to nie jest znak nacjonalistycznej organizacji tylko podobny. |
1 Załącznik(ów)
Pokaż dziadkowi klamrę z pasa wermachtu z '39 a następnie niech go Bóg ma w swojej opiece.
|
Właśnie pojezdzilem trochę po Wrocławiu.
Sporo aut z UA. Niektóre tablice maja po lewej stronie UA i nad symbolem państwa flagę. Inne zaś mają UA i wzmiankowany tutaj SYMBOL. Czy powinienem się gniewać? Idę na rower. |
Matjas
Clua to czy tryzub z mieczykiem czy bez:). Istotnie prawnie jest natomiast tło na jakim tryzub występuje (link poniżej) Zawsze możesz się nie zgodzić jak Pan Tomasz z Lublina. https://wiadomosci.wp.pl/ukrainiec-z...9346510137473a |
Cytat:
Stąd ten wstręt. Doncow był za słaby i śmieszny z tym swoim "fanatycznego romantyzmem" wcielającym Ukraińców w obrońców Europy przed sowieckim barbarzyństwem. Oprócz Doncowa był jeszcze przecież Kołodyński, Konowalec... III Zjazd OUN w1943r (Terebieże- około 15km od Huty Pieniackiej) to zwykłe przejęcie władzy przez młodzież OUN- świeżą krew i rozpoczęcie krwawego dzieła ludobójczych czystek etnicznych właśnie w myśl tej ideologi samoistnej Ukrainy tylko dla Ukraińców. "Całkowite usunięcie wszystkich zajmańców ziem ukraińskich". To powołanie UPA. To początek Rzezi Wołyńskiej. To pierwsza "bitwa" pierwszej sotni nowej UPA... III Nadzwyczajny Zjazd OUN z sierpnia1943 (po apogeum Ludobójstwa Wołyńskiego z lipca 1943) to tylko pochwała i akceptacja działań UPA "Kłyma Sawura". Jedna z jego dyrektyw z maja 1943 jako głównodowodzącego UPA, jak dla mnie, to jest WYROK na WOŁYŃ, swoiste zielone światło okrucieństwa, istota prowieniencji mordów: (...) powinniśmy przeprowadzić wielką akcję likwidacji polskiego elementu. Przy odejściu wojsk niemieckich należy wykorzystać ten dogodny moment dla zlikwidowania całej ludności męskiej w wieku od 16 do 60 lat (...) Tej walki nie możemy przegrać, i za każdą cenę trzeba osłabić polskie siły. Leśne wsie oraz wioski położone obok leśnych masywów powinny zniknąć z powierzchni ziemi. W dniach 21-25 sierpnia 1943 brał udział w III Zjeździe OUN we wsi Złota Swoboda[21], gdzie Mykoła Łebed i Mychajło Stepaniak skrytykowali taktykę UPA na Wołyniu, określając działania podjęte przeciwko Polakom jako bandyckie. Grupa działaczy OUN z Wołynia podjęła jednak obronę "Kłyma Sawura" domagając się powtórzenia doświadczeń z Wołynia także na terenie Galicji... Całe biuro Prowidu łącznie z Szuchewyczem wystąpiło w obronie "Kłyma Sawura" 27 sierpnia 1943 na mocy rozkazu nr 3 "Kłym Sawur" stanął na czele Głównego Dowództwa UPA a Ty piszesz o rzekomym odejściu UPA od metod ukraińskiego integralnego nacjonalizmu! Jak chcesz nazwać ideologię OUN po lutym 1943 i jej wiodącą wówczas frakcję OUN-Bandery? Chcesz powiedzieć, że nie była to ukraińska wersja "czynnego nacjonalizmu" -faszystowskiego, integralnego nacjonalizmu? Niestety wszystkie kontrowersje krążą wokół tej najczarniejszej od metod i czerwonej od krwi schedy po jej "bohaterach", po jej "walce" narodowowyzwoleńczej, państwotwórczej, kreującej postawy wielu dzisiejszych Ukraińców. Ich wolny wybór. |
Cytat:
A to chyba zaskakujący finał tej akcji ? https://nowiny24.pl/umorzona-sprawa-...ar/c1-14206011 tu szczegółowo o całym zajściu. Wrażliwi lepiej niech nie czytają: https://kresy.pl/wydarzenia/banderow...-postepowanie/ |
....no tak, "nie wiedzieli co oznacza ten symbol", umorzono :mur:
ps.wiadomo, że w potrzebie należy i trzeba pomagać! Warto jednak myśleć aby samemu sobie dodatkowo nie szkodzić.... https://www.youtube.com/watch?v=7DWT6NguaBk&t=1s |
Pozwalam sobie wstawić link do aktualnych spraw, o jakie toczył się tu spór:
-upamiętnienie wątpliwych bohaterów -mordercza odpowiedzialność OUN M -skala (większość radnych Kijowa) -brak reakcji polskiej ambasady -wymordowanie obywateli IIRP narodowości żydowskiej Można zapytać wprost kogo to wszystko obchodzi? Ile to już lat... To tylko mój przykład na to, że sprawy dzieją się każdego dnia a nie w okrągłe rocznice https://kresy.pl/wydarzenia/w-kijowi...sador-izraela/ |
Tomek to jest bardzo przykre i wychodzi na to, że nasz reprezentują cudzoziemcy lub bez owijania zdrajcy.
|
1 Załącznik(ów)
Czy to jest jeszcze w ogóle Polska??
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Dlaczego te flagi papieskie na zdjęciu są tylko w połowie ukraińskie? Bo papież był tylko w połowie Ukraińcem?
Przynajmniej tak wypowiada się pani prof. Monika Płatek wykładowca z UW: "Nie było papieża Polaka. Przecież jego matka była Ukrainką" https://www.fakt.pl/polityka/szokuja...-polka/qf38zqc :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:04. |