![]() |
To bardzo dobra opona, ale:
1. trwałość tyłu = 60% TKC-80 - a majtas tani nie jest; do tego troche mniej przewidywalna na mokrym - ale na tyle mała różnica, że może się zasugerowałem. 2. trakcja na piasku vs. mitas e09 - duża przewaga 9. To znaczy na plaży e10 kopie się momentalnie - Patiomkin i Motormaniak mieli niezłą polewke rok temu nad Pilicą, oni sobie jezdzili wkoło mojej matyldy wkopanej po oś. W tym roku np. bez najmniejszego problemu jezdzilem sobie po polance w Strzeniowce, na e09 właśnie. |
Ja śmigałem na najbardziej popularnym zestawie E09tył/TKC przód, z minusów to hałas tylnego kapcia. Na suchym bez zastrzeżeń obie pozamykane, na mokrym -wiadomo trzeba uważać, szczególnie na tył. Chyba nie ma bardziej uniwersalnego zestawu asfalt-off, ogólnie polecam.
|
Z E07 nie wyszło więc będzie "coś" ala najbardziej popularny zestaw, mitasy przód E10 /tył E09. Tak se dziś w garażu siedziałem E-10 oglądałem i znalazłem że ona jest kierunkowa.Niby tak samo kolcki ułożone a ma zaznaczony kierunek obrotu.:confused:
|
4 Załącznik(ów)
Dlugo to trwalo bo dokladnie 22 244 km, ale pomalutku Mitasek sie poddaje:)
W sumie juz go nie ma heheh |
moj mitas po 3 miesiacach nie nadawal sie do uzytku
https://lh3.googleusercontent.com/-o...619_183200.jpg |
W temacie Mitasowym:
-są już dostępne E-09 do dużego KATA150/70/18 Tutaj akurat teraz w komplecie: http://moto.allegro.pl/mitas-e09-dak...740868340.html ale jak ostatnio lookałem były też same tylne po 360pln Pytanie do panów sprzedawców: -Macie to takie już coś? Jak tak to czy cena jakaś konkurencyjna względem powyższej? Bo zaraz jak kasa jakaś się znajdzie będę chciał takie dwie tylne zakupić. Albo może są dostępne te 140/80/18? Jeśli macie jakieś info , poproszę podzielić się wiedzą. Dzięki i pozdro!!!!! |
To ja zapytam z innej mańki :
mam AT RDO7 93r. Zrobiłem dopiero jakieś 5500km, czyli słabo jeżdżę. Zima idzie i kupiłbym oponki na teren lekki, pola, szutry i jak by było ciepło dojazd do pracy do miasta 30km po asfalcie. Kasy mam mało wiec myślę o Mitasach Pomożecie ? Aha prześledziłem cały fanklub Mitasa i wiele innych wątków o oponach, żeby nie było ze jestem leniwy. Dzięki za pomoc !!! P.S. Znaczy jakie opony by dla mnie były najlepsze?? |
Nie napiszę nic nowego.
Przód: TKC80 Tył: Mitas E09 |
ostatnio zapodałem w teren c02 pięknie ryje :D
|
Panowie, a ja zapytam w temacie, ale z innej beczki.
Czy E09 występuje w rozmiarze 150/70/17? Czy jest bezdętkowa? Kto to ma i gdzie mogę kupić, za ile? Chcę przez zimę skompletować opony do R1100GS i chyba uderzę w zestaw popularny. Na przód raczej na pewno TKC80. Na tył ciągle się zastanawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Do Afry w teren C02, a do ktma C04 i robi robotę bardzo dobrze!! :lc8: :D Cytat:
|
Zapytałem na PW ale ciągle czekam na odpowiedź, a ja niecierpliwy człowiek jestem :P.
|
Z Hubim się kontaktuj nie przez privy na forum tylko telefonicznie, albo przez kontakt ze strony. Teraz zarobiony jest, bo ma remont w garażu.
|
Witojcie:at:
Polecam w teren Mitasa C02 Robi bardzo zacnie jedynie na mokrym asfalcie trzeba pamiętać :oldman: , że to taka a nie inna oponka:D Przód mam Pirelli MT 21 rallycross i do C02 jest chyba optymalnie :rules: Pozdrawiam |
Cytat:
Najlepsze wyprawowe polaczenie do Afryki( kontynent),gdzie jest sucho, kamienisto,ale czasami trafi sie bloto lub duzo piasku. Komplet mozna zabyc za niewiele powyzej 400 zl(przod 2.75 21) Na komplecie spokojnie mozna zrobic 20 000 km Przod super na asfalcie jak i w terenie, ale w kamerunskim blocie i tak wszystko sie zakleja Tyl E07 wytrzymaly na obciazenia,malo sie sciera, na cieplym asfalcie rewelacja,a na szutrach i w terenie przy lekko obnizonym ciznieniu tez jest ok |
Cytat:
:Thumbs_Up: 270zł. |
a ja śmigam już chyba z 20k km na mitasach E07 przód i tył (końcówka),
fakt ze na błotku nie daje rady, bo się zakleja, ale szutry, piach i asfalt całkiem nieźle. Na mokrym delikatnie z gazem. |
Rambo, też się nad tym zastanawiałem. Tyle że ja chciałbym bezdętkową, a z tego co na allegro się znajduje widzę, że 140-stki są TL i TT. Ponadto widzę wersję Dakar z żółtym paskiem i też TL. Czy jest ona bardziej wytrzymała niż zwykła? Robił ktoś jakieś porównanie?
|
Podam przykład, tego lata na zadupiu załapałem sporego gwoździa z tyłu, gdzie miałem E09 Dakar. Zero ciśnienia, a mimo to spokojnie jechałem przez kilkanaście kilometrów do najbliższej stacji benzynowej utrzymując prędkość około 50 km/h. Sam karkas opony trzymał dystans od felgi, chroniąc ja przed uszkodzeniem. A oponę po wymianie dętki użytkuję do dziś.
|
1 Załącznik(ów)
A ja se sprawiłem dziś MITASKI E 07 TYŁ i PRZÓD (366zł)w tym koszt przesyłki 18zł .Zobaczymy jak spiszą się w 2013r. Wtedy sam wydam werdykt o tym modelu.Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba, bieżnik jest agresywny czyli można lekki piaseczek brać śmiało.Do błotka to pewnie z dystansem ale DOBRY KOŃ TO I PO BŁOCIE ZAPITOLI.Co do uślizgu na mokrym, zdam relacje jak już będę śmigał. A jeżdżę teren 50% asfalt 50%.
|
We wrześniu polatałem sobie po Ukrainie i Rumunii (2tyg) właśnie na takich MIT
E 07. Spisywały się bdb. Na Transfogaraskiej i Transalpinie (obie trasy tam i z powrotem) traktowane były dość ostro, i tylko 2 razy minimalnie ujechał tył, choć opony były z uporem "zamykane" do końca (ha -banan dookoła głowy :D)! Później na Rajdzie Podlaskim (ufff:Thumbs_Up::lol8:) -też dały radę, i jakoś wężami przebrnąłem przez "ruchome piaski" wraz z pasażerem!.. Jedyne mankamenty opon to hałas w zakresie 80-110km/h, ciut "ponadrywane" u nasady, kostki w tyle, i utrudnione prowadzenie w błocie i grząskim piachu -ale może to z powodu wagi moto i (nie)umiejętności woźnicy :Sarcastic:... Póki co, gumy nadal żyją i jutro znów jadę pomęczyć je na szuterkach! :at: Pozdrowionka i szerokości... |
No właśnie jak to było w kabarecie, BĘDZIE PAN ZADOWOLONY!!!. Aż:drif: żeby wypróbować w terenie :D.
|
Na temat E07 mógłby się Żuczek wypowiedzieć ;)
Z tego co pamiętam ... : jadę w deszczu, naciskam hamulec i nadal jadę ... :D |
a ja wziąłem mitasy e09 na tył i przód wiem ze e09 na tyle sie dobrze zachowuje ale może macie jakieś doświadczenia z przednim mi e09 podpowiedzcie czy to tragiczny błąd i od razu szukać czegoś innego czy da rade. ???
|
Moim zdaniem błąd, trzeba było tak jak większość poleca: Przód TKC80, a tył E09. TKC super trzyma na asfalcie nawet mokrym. Zjeździłem komplet i żadnych problemów w deszczu i na suchym,, także na przodzie tylko tą oponę widzę :Thumbs_Up: Mitas będzie od Ciebie wymagał więcej uwagi i dużo ostrożniejszą jazdę.
|
Cytat:
Ogólnie cena/jakość polecam. Pewnie jest bardziej uniwersalna od E09, którą przetestuje w 2013 :) i wytrzyma więcej asfaltowych przelotów [E07]. Cytat:
|
A jak bym e 09 przód zamienił na e 07 ? Mam dobry dostęp do mitasow a z continentalami lekki problem.
|
Ja polecam mitasy e 10 - mam i przód i tył, nawinięte jakieś 4000 km z czego pewnie ze 2000 - 2500 po asfalcie - zeszła niewiele (myśle, że wystarczy spokojnie na drugie tyle z palcem w nosie), w różnych temp i różnych warunkach (i deszcz, i deszcz + 5 stopni celsjusza) - dla mnie lepiej na ancfalcie niż na e09 a w terenie nie widzę różnicy (błoto, piach, szuter) :)
|
Mitas nie ważne jaki model zawsze w deszczu był kiepski na asfalcie. Ja do E-07 z tyłu założyłbym na przód Metzelera Enduro 3 Saharę albo Heidenau K60.
|
To i ja się pochwalę, że zamówiłem niedawno E07 na tył - z przodu mam teraz TKC80 a na tyle kończy mi się K60 - Scout...
Jeżdżę po Irlandii gdzie czasem nie pada - sie okaże jak ten Mitas sie bedzie sprawował ;) |
kiedy ja na e10 przejechałem w deszczu jakieś 700 km (albo lało albo było po deszczu ale mokro) i nie miałem najmniejszego uślizgu. Myślę, że to bardziej dotyczy nawierzchni (czasem asfalt ma za dużo smoły jak jest kładziony 20 lat temu itp), stylu jazdy (jak leje ja jadę emerycko na każdej oponie), ewentualnych awaryjnych hamowań (ja miałem jedno - też brak uślizgu) i wieku opony (szczególnie mitasa). Jak jest nowy - nie ma jak dla mnie dramatu - poprzednio latałem na TKC przód i e09 dakar tył.
|
Udało mi się zamienić przód e09 na e07, tył został e09 myśle ze będzie lepiej na asfalcie niż 2x e09. Co o tym sądzicie?
|
3 sezon zakończyłem na komplecie E09
Miałem jeden sezon na przodzie TKC i nie widzę aż takiej różnicy, żeby za nią dać dwa razy więcej niż za E09. Przód E09 jest na pewno lepszy w terenie, a na szosie nie ma różnicy. Na mokrym uważam tak samo nie zależnie czy jadę na TKC czy E09. E07 przód a tył E09 to jakieś nieporozumienie. |
Cytat:
|
Przód E10 tył E09 jeśli mitasy. Ceny E10 nieznacznie wyższa od 7 Na ten sezon założyłem ze 2 tyś polatałem asfalt szutry połoniny. Bez uślizgów z przodu. Jedynie w ziemi gliniasto- lessowej 10 nie dawała rady (za gęsto kostka zabijała się). Na winklach zamykałem i bez problemów trzymała.
|
igi
Czy wychodząc na plaże ubierasz na jedną nogę sandał a na drugą glana?? Przednia i tylna opona się uzupełniają, więc po co kombinować. Jeśli zakładasz kostki to bądz konsekwentny i na pewno to wyjdzie na dobre. Można chodzić w różnych butach, ale po co?? ;) |
Ludzie często zakładają na tył ostrzejszą oponę bo mają problemy np z jakimiś podjazdami czy ogólnie w błocie. Po prostu tylna opona nie przenosi momentu obrotowego. I myślą, że w tym problem. To że przód nie ma prowadzenia nadrabiają podpierając się nogami. Jeśli chce się jeździć w offie to przednia opona powinna mieć ostrzejszy bieżnik niż tylna. Umożliwia to utrzymanie większej prędkości i samooczyszczanie się opon.
Oczywiście na asfalcie ma to duże minusy. Trudno hamować na naprawdę terenowej oponie z przodu. |
W tym roku zjeździłem E09 przód/tył.Tył się oczyszcza jak się odkręci :D Następna oponka Mitasowa na przód to C-17 ,jeździłem na takim przodzie,co prawda nie na swoim moto ale daje rade na czarnym a w terenie miód/malina.Natomiast na Tył polecam C-02 ,dwie już zajeździłem :D Trzeba o niej pamiętać w czasie jazdy po asfalcie,można bokiem polecieć jak na SM :D
W deszczu jakiej oponki bym nie miał,nie sprawdzam granic ich przyczepności edit: Lepi dobrze Pisze |
trzeba także pamiętać, że opony z serii C nie są dopuszczone do ruchu
|
Ok już trochę kumam, do kompletu 07 tył i 09 przód dokupie konfigurację odwrotna i będę miał wersje bardziej terenową 07 i bardziej asfaltowa 09.
|
Cytat:
|
Oczywiście sorki.
|
Cytat:
|
Z tego co mi wiadomo opony z czerwonym paskiem nie są dopuszczone.
Nie wyszukiwałem nigdy dokumentacji to popierającej, bo było to dla mnie logiczne. |
Takie info znalazłem o C02:
"Opony posiadają homologację do jazdy szosowej, potwierdzoną certyfikatem DOT oraz ECE-R75" |
Smigam na zestawie afrykanskim TKC / e o9. I jak wiadomo jest to halasliwy zestaw, ale mozna sie przyzwyczaic. A jak z halasem w mitasach e 10 ? Oczywiscie na asfalcie :-)
|
Cytat:
|
Na ile km takie tkc/e09 dadza rade? 10kkm? Mieszana jazda 50/50 off/on?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:57. |