![]() |
Kazda SE bedzie lzejsza.
Zbiornik IMS 18 L nie wazy wiecej jak oryginał metalowy. Potrzebujesz tylko jeszcze bagaznik z alu. Jakis Tankbag z workami po bokach ( ala Vp45 Touratech) i styka Ja mam male sakwy na tyl bez stelazy z giantloopa dodatkowo Oryginal ma 147 kg i tyle bedzie ważył gotowiec na Pamir - niepotrzebne stopki pasazera |
Stawiam, że waży powyżej 165 kg zatankowany :)
PS. wiem z autopsji ;) |
no to stawiam flaszkę - Emek - kiedy? :P
|
Jak wrócimy to sie spotkamy, napijemy i będziemy ważyć.
|
po drugiej setce już nie ma sensu hehe
|
No takie mnie spotykały gady dzisiaj...
http://i.imgur.com/4JHfs1I.jpg http://i.imgur.com/z4ucDLF.jpg |
Mirek nigdzie z Tobą nie jadę ! :haha2:
|
Mati - takie to będą nam z ręki jadły :P
|
Czas odświeżyć kotleta ;)
Po powrocie z Bałkanów trzeba było zrobic co nieco (a drugie "nieco" będę robił w najbliższym czasie ale... Wymienione: 1) Opony (tył Michelin Enduro Competition VI, przód Pirelli MT21) 2) sprzęgło (tarczki + sprężynki) 3) olej Repsol OffRoad 10W40 + filtr I właśnie - po wymianie sprzęgła (pierwsze 200 km spokojnie - nie zauważyłem nic niepokojącego - nie było wycieku ani zapocenia, teraz jest około 350 km po wymianie, ostatnie 100 km dynamicznie przejechane) jest wsio jak powinno oprócz jednego "ale" - dzisiaj nie wytrzymałem i na 3h pojechałem w pola...po powrocie widzę zapocenie na deklu w sprzęgła w okolicy "wodzika"...tam jakiś oring czy cuś jest, bo nic nie zauważyłem...jest zapocone ale jak pomyślę, że świeży oleum mam zlewać to mnie strzyka...porady potrzebuję - obserwować? Wcześniej wlałem oleum 15W50 - może mieć to znaczenie? I jeden i drugi syntetyk... |
Moto zmienić na japsa
|
Cytat:
|
Na razie się poci, luzu nie było...tak mi się wydaje... dzięki - na razie w takim razie obserwuje a przy następnej wymianie oleju będę dumał. Dzięki :)
|
Trochę dzisiaj porobiłem :)
1) wzmocniona osłona silnika (koszt 40 PLN materiał, 25 PLN wyrzynarka, 3 PLN śruby i nakrętki). Może i nie jest to TT ale za koszt płyty TT mam: - płytę jak dla mnie PANCERNĄ (ori alu 2 mm + dodatkowe 4 mm), woltomierz na wypasie i opony (przód i tył) ;) http://i.imgur.com/yKlfTbO.jpg http://i.imgur.com/3kLE8RO.jpg http://i.imgur.com/bSuM40P.jpg http://i.imgur.com/7U0sVZL.jpg 2) podłączyłem woltomierz + termometr (na reszcie dokładny:D) na wypasie (sam reguluje jasność, ma alarmy i temperatury i ładowania) http://i.imgur.com/Yi1rt7j.jpg 3) założyłem pojedyncze diody LED jako światła postojowe (których nie miałem) ale i dzienne lub po prostu dodatkowe (włączane poprzez oddzielny włącznik wraz z gniazdami USB i woltomierzem) - to te kropeczki nad światłami ;) http://i.imgur.com/YEnSVEL.jpg 4) zakupionymi nasadkami do wykręcania śrub/nakrętek "niedowykręcenia" odkręciłem wyślizgane (bo zapieczone) śrubki zabezpieczające oś przedniego koła, nareszcie mogę zdjąć koło i zmienić oponę :D Tylna (Michelin EnduroCompetision VI) ma przejechane około 400 km (jakieś 150 po asfalcie) i zeszła jakieś 2 mm:vis: W terenie co prawda BAJKA, na asfalcie też nieźle ale jak się nie zatrzyma to w takim tempie zejdzie za po 2 k km:mur: Miał ją ktoś? Jakieś opinie na jej temat? 5) Umyłem i nasączyłem filtr powietrza ;) |
Cytat:
Czy wyswietla temp i napeicie na jednym wyswietlaczu? Jakos na zmiane? |
Cytat:
Generalnie ma czujnik światła, możliwość programowania wersji/opcji wyświetlania - ja ustawiłem naprzemienne wyświetlanie (po 4 sekundy), alarmy itp. Więcej się nie bawiłem bo instrukcja obszerna i możliwości ustawień dużo, dla mnie chyba nawet "za" ale za to chyba każdemu "dogodzi". |
Przed wyjazdem na wczasy założyłem z przodu zębatkę 13z, z tyłu 48z. Dzisiaj, po 5h snu i 1700 km zrobionych puszką, postanowiłem sprawdzić, co to dało...
qrwa - tak mnie mój X jeszcze nie sponiewierał nigdy:haha2: pewnie moje zmęczenie miało tu swoją rolę ale generalnie jest teraz mniej więcej tak: 1) szutry - bieg 1, 2, 3, 4 - zrywa przyczepność bez problemu (agresywna kostka praktycznie nowa), na 5 biegu już nie tak prosto ale też dałem rade :D 2) asfalt i prędkość przelotowa - spadła o jakieś 13 km/h i na razie do latania w koło komina jest ok 3) bieg 1, 2 - z gazu na koło bez problemu. na 3 biegu powyżej 4 tyś obrotów, gwałtowne zamknięcie i otwarcie przepustnicy i też na koło idzie z "gazu" 4) latanie bokami w zakrętach - noooo teraz to się lata :at: Ale mnie sponiewierał, wykończył, oj ja leszcz jestem chyba:D :dizzy: |
A jak z elastycznością?
|
Cytat:
|
Dzisiaj pojechałem się wymienić na Dzika, wersja BLACK z 2005 roku - noż prawie ideał!
Pojechałem...przejechałem się i po raz kolejny uzmysłowiłem, jaki mam fajny motocykl! I niech piszą, że "kable z Taiwanu a koła z gównolitu" - dla mnie na razie nie ma konkurencji (w podobnym zakresie cenowym i z takim przeznaczeniem oczywiście:umowa:) - X to według mnie definicja kompromisu ale takiego kompromisu, którego oczekujemy po motocyklach dualowych. Jeździłem i za KTM 525 napie...jąc jak liściem, jechałem 17h i 1000 km "na raz" jak dużym GS'em lub Afryką - dało się bez większego problemu! Dzisiaj wracając po nieodbytej transakcji zamiany na Dzika polatałem z Wojtekk - ależ było pięknie:dizzy::bow: Wojtas - następnym razem weź motocykl - będzie jeszcze fajniej a ja nareszcie wrzucę coś więcej niż 2 bieg, jadąc z Tobą :D https://i.imgur.com/zQmI20n.jpg https://i.imgur.com/QtSYjJD.jpg https://i.imgur.com/wXdw8Zx.jpg https://i.imgur.com/pC0Aelk.jpg https://i.imgur.com/2AQ5xTt.jpg |
Jak jechałeś za EXC na takich równinach jak na zdjęciach to się nie dziwię, że jakoś za nim się trzymałeś - zapraszam do mnie w góry - na pierwszym podjeździe pod moim domem zostaniesz na dole albo utopisz się w błocie - tylko u nas jest takie masełko - zapraszam. Jeździłem XCh, w super stanie i nowych gumach, żeby nie było.
|
Cytat:
Potraktuj to jak fantastykę w takim razie - może nie będziesz czuł się dotknięty :D A na poważnie - wyzwań tego typu z założenia nie przyjmuję i od razu możemy uznać, że: zostałem na dole/utopiłem się itp. a Ty jesteś lepszym Riderem ode mnie :Thumbs_Up: U mnie w wątku to takie bajania - nie traktuj tego na poważnie :dizzy::D:D EDIT: Chodziło mi kolego o pokazanie tego, co dla EXC jest nie do osiągnięcia - tak samo jak dla AT czy LC8 (mówię o szarych użytkownikach a nie o mistrzach) czyli o wszechstronności. X jest lekki, ma fajne zawieszenia a przy tym interwały serwisowe deklasujące EXC czy tego typu motocykle jeszcze przed startem. Oczywiście "liście" zawsze w pewnych warunkach zostawią duala - tak samo jak dual liścia. |
Kolego ja nie jestem żadnym mistrzem i też ciężko mnie urazić byle pierdołą, ale porównywanie exc do xch jest śmieszne bo to dwa różne światy, w drugą stronę tak samo mógłbyś porównać xch z at, zapraszam w Bieszczady, bez urazy
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Pokazując te dwie skrajności SUBIEKTYWNIE opisałem swoje spostrzeżenia. Ze mnie jest pizda nie rider ale np. taki Dakarowy na XCH mógłby zawstydzić niejednego "miszcza" na EXC :D I mogę tylko jeszcze raz napisać - w pewnych warunkach "liść" duala pokona, głównie wagą - ale tych "okoliczności" jest dużo mniej niż pola, w których z dualami typu XCh przegra. Piszę o tym jako człowiek, który nie może mieć i liścia i Dzika w garażu ale też jako człowiek, który świadomie zdecydował się na kompromis czyli motocykl dualowy. Według mnie X jest w klasie DUALI na szczycie listy. Mam doświadczenie z ciężkimi motocyklami i wczoraj, jak po dłuższym czasie dosiadłem Dzika to pierwsze co mi się rzuciło w oczy to właśnie waga. Był to zwykły ADV i zawieszeniowo wcale jakoś różnicy nie widzę. Silnik - liniowość w wyprawówkach enduro jest lepsza a tu przewagę ma X. Poza tym każdy ma prawo do subiektywnego opowiadania o swoich spostrzeżeniach...czy nie ma? Dziękuję za zaproszenie ale w Bieszczady jeżdżę bez takowych :) Zdrowia |
Na szczycie listy z dual enduro postawilbym na huske
Te 610ie. Pomijając nadwagę , x ma źle zestopniowana skrzynie biegów |
Cytat:
Franz - jak Ci się chce napisz czemu :Thumbs_Up: |
Kolego mirkosławski oczywiście, że każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii tylko nie dorabiajmy legendy do Xch bo jest wiele lepszych duali od niego
|
6 biegów dobrze zestopniowana skrzyni.
Elastyczny , wytrzymały silnik Dobre zawieszenie Mniejsze wibracje niż challenge Dużo informacji na amerykańskich i australijskich forach gdzie ma b.dobre opinie Była to największa konkurencja dla ktm I niestety huska została przez ktm przejęta W tym rzecz że nie ma wiele udanych duali W każdym z reguły czegoś brakuje W xr 650 L przeszkadzają mi wibracje na dłuższych przelotach. Silnik dr 650 se wygrywa kulturą pracy Ale honda ma znów dobry zawiech i zawsze jest coś... Mirkoslawski - strasznie się zacietrzewiasz... Więcej luzu |
Dlatego Honda bardziej offowa a Dr jednak zdecydowanie bardziej uniwersalny mi się zdaje. Ostatnio pyknąłem 1500 km DRką na Kaszuby tam latanie i back do Kielc bez zmęczenia. Mógłby być tylko ciut wyższy i byłoby super ale i tak jestem z niego mega zadowolony. W terenie zamieniłem się z kumplem na 1190 i banan mu z gęby nie schodził mimo że dużo mniej mocy niż w kacie.
|
Cytat:
Każdy chwali co ma lub chciałby mieć. Trzeba to uszanować i nie ma co się spinać choć można się niezgadzać. Nie pamiętam, w którym temacie przeczytałem, że LC8 nie jest wyznacznikiem niczego i jest dużo lepszych motocykli w tym segmencie. B chciałem zapytać autora o wskazanie przykładów bo, przyznane szczerze, w tym segmencie dla mnie ten motocykl nie ma konkurencji - jest LC8, długo nic i potem ciepłe kluchy. I, gwoli jasności, kierowała mną szczera ciekawość któreż to motocykle są aż tak dobre, że Dzik odpada (nie jestem w stanie na szybko wskazać motocykla ze zbliżonym rozkładem masy, charakterystyką pracy silnika czy odpowiednim zawiasem). No ale wiadomo: wywołanie do tablicy, rzekome podważanie forumowego autorytetu itp wywołałyby kolejny opad gówna zamiast merytorycznych argumentów. Apeluję: skupiajmy się na dyskusji, miejmy wzgląd na formę co by jakaś wiedzę zyskać. A propos: latałem EXC, usiadłem na 2 km na XCh i latam LC8. Porównywanie tych motocykli to jak zestawianie stroju Borata ze smokingiem. I w tym i w tym idzie popływać, i w tym i w tym pójdziesz do ślubu tylko pytanie: po ch*j? Pewien margines jest i na wszystkich trzech można robić pewne rzeczy ale nie wciskajmy sobie na wzajem rzeczy, które wiemy wszyscy na starcie. Czuwaj. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Poniosło mnie - Voxan, nie chciałem Cię urazić. Jeszcze raz tylko powiem - nie porównuje k tocykli a dałem je jako przykłady zastosowań. Mam świadomość co do różnic. Zdrowia
|
Cytat:
|
Mirkoslawski nie dajmy się ponosić, wszędzie na szczytach władzy tylko kłótnie. To jest jedyne w pl forum gdzie panuje tak przyjemna atmosfera. Jestem tu już bardzo długo, miałem wiele innych moto i byłem na różnych forach, FAT jest the Best.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
A jak spisaly się savy 23 rockrider na wycieczce
Wytrzymałość, przebieg, zdolność w terenie |
Taki dobry ten X czelendż a chcesz na ktma zamienić ;).
|
Cytat:
1) na czarnym (suchy i mokry) - bez uwag, tzn. kleiła i na mokrym i na suchym, nie miałem momentów, w których czułem brak przyczepności czy też brak kontroli 2) w offie - moim zdaniem tył lepiej radzi sobie niż np. e09, na pewno ma lepsze trzymanie boczne. W RO ze dwa razy wspiąłem się tam, gdzie DR na C02 nie dała rady (C02 miały jakieś 70% mięsa, moje 90 % mięsa). W piachu, w koleinach, kamieniach czy szutrze - pięknie. W błocie dosyć trudno ją oczyścić jak się zaklei 3) po 6 k km (z czego myślę, że około 4 k km po asfalcie) zostało 6 mm bieżnika na środku na tylnym kole (to jakieś 40% kostki) a więc przy jej cenie i jej właściwościach drogowych myślę, że to dobra guma. [QUOTE=ARG Taki dobry ten X czelendż a chcesz na ktma zamienić . [/QUOTE] X jest dobry a do dzika ciągnie mnie nie rozum a serce - dlatego te "zmiany poglądów" :vis:;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
No i pięknie. Cokolwiek zapewni wewnętrzną równowagę jest dobre :D
|
Jako że Twój post o sprzedaży został skasowany to napisze tu. Emek ma rację, a Ty zamiast wyciągnąć wnioski - atakujesz.
|
Franz, rozumiem. Szanuję.
|
Mój wątek o sprzedaży X jest na swoim miejscu bo widzę, że powstają TEMATY o tematyce zniknięć wątków z Forum itp ;)
P.S. Poprosiłem jednak Moderatora, aby zamknął temat bo za takowy go uważam. Dziękuję. |
odkopie.
panowie, ma ktoś może na sprzedaż bak TT? |
W Touratechu od 4 lipca będą dostępne.
|
Cezarus, dzięki, może jednak komuś zalega i chciałby się pozbyć w dobrej cenie.
|
Spróbuj na f650gs.pl
Ja tam znalazłem. Albo na pejszbuku... P.S. Wiesz że będziesz robił za cysternę? ;) |
tyran, spróbowałem już
wiem, że będę robił, ale rotopax za 300 jednak nie rozwiązał mojego problemu a nie chce dociążać subframe kolejnym rotopaxem. |
Nie będę zakładał nowego tematu a że kilku pomagających przy zakupie domagało się "czegoś więcej" więc naskrobię tutaj. Moto już zarejestrowane i skonfigurowane "po ludzku" czyli między innymi na koła fabrycznych a nie 17-tkach supermoto /oryginał Xchallenge, ale Niemiec zamiast kupić od razu Xmoto miał sen i kupił drugi komplet piast na których zaplótł wspomniane 17-stki/.
Pierwsze 200 km. pykło i jakieś bardzo ogólne zdanie sobie wyrobiłem: - na asfalcie siodło fabryczne to masakra /zakładając, że jest to dual a nie typowe enduro/ - wysoki przy ustawieniu "poduszki" pod wagę ale moje 120kg. skutecznie go obciąża i tragedii nie ma /wczoraj kumpel, który ma cirka 175cm. i chodzi w piórkowej próbował dosiąść i stojąc lewą na czubkach palców po prawej z 30cm. brakowału mu do gruntu:D/. Wsiadanie i zsiadanie nie jest "czystą przyjemnością" ale bez dramatu, jazda rekompensuje powyższe problemy;) - silnik bardzo OK :Thumbs_Up:, ciągnie z dołu, biegami nie trzeba się namachać, reakcja na gaz dość dynamiczna, po pełnym rozgrzaniu wysoka kultura pracy - nie bardzo wiem o jakich wibracjach tu koledzy pisali ?? chyba wcześniej Goldwingiem latali bo Ja specjalnie ich nie wyczuwam /oczywiście jak na singla w dualowym wyddaniu/, na zimnym nieco czuć i silnik pracuje "szczekliwie" ale to w końcu gość choć nie pomarańczowy to z ojczyzny Adolfa - skrzynia ?? Moto stało blisko dwa lata więc pierwsze kilometry sprzęgłowo/skrzyniowe nie należały do przyjemności, biegi wchodziły z wyraźnym oporem a sprzęgło podciągało, po wymianie urwanej regulacji na klamce /gwinty poszły w pizd.../, daniu w d... i innych brutalnych rozwiązaniach efekt osiągnięty. Nie bardzo wiem o co chodzi Franzowi ze źle zestopniowaną skrzynią ?? Są lepsze ale i sporo gorsze, ta w moim odczuciu należy do tych niezłych choć nie doskonałych, ciekaw jestem jak zareaguje na zmianę zębatki tył na taką plus 3-4 zęby. - wadą jest instalacja /Cezarus :bow:wiedział co mówi/, kable a w zasadzie kabeleczki :mur: niemiłosiernie delikatne, instalacja wymaga dopracowania i chwili uwagi, zegar i jego wskazania wariowały przy słabym aku. Generalnie ori kabeleczki nie budzą zaufania ale to jest do ogarnięcia. Minus w tym miejscu się jednak należy:Thumbs_Down: Podsumowując XChallenge mnie nie zaskoczył, tego mniej więcej się spodziewałem choć akurat mój egzemplarz kupiony zupełnie w ciemno /jeszcze raz WIELKIE :bow: dla Adama vel aadamussa/ a w zasadzie jego stan zaskoczył mnie bardzo pozytywnie :Thumbs_Up:. Póki co jest tak jak chciałem. Oczywiście jakieś mody już się kroją - Wydech GPR przyszedł wczoraj, kanister, który po zamontowaniu na prawym stelażu ma robić za drugi zbiornik idzie z ojczyzny koronawirusa, Motoz Desert + Karoo Extreme czekają na założenie /na felgach obecnie mam ori karoo z 2007 roku ;)/, podwyższenie kierownicy też już wysłane więc może do poniedziałki dotrze, siedzenie wstępnie przedyskutowane ale z uwagi na sezon może poczeka do jesieni, no chyba, że Teresa będzie miała cierpliwość i zastąpi jeszcze jakiś czas Challenga. Tyle na teraz, cd-może nastąpi:at: |
Trzymam kciuki -niech ten wątek znowu żyje bo X to według mnie bardzo dobre moto :) gratuluję zakupu i niech daje tyle radości, ile od niego oczekujesz ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:37. |