![]() |
Czosnek.. gratulacje! To jest TEN DZIEŃ kiedy stałeś się mężczyzną...:p:Thumbs_Up:
|
Dla mnie słowa tego Pana o bezawaryjności są nie do obalenia.
https://www.youtube.com/watch?v=Ua7f5FbPw8E Ciekawe jakby NAT wyglądała po takim katowaniu kata :) |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Oh hell yeah!! ;)
|
W końcu udało mi się zobaczyć na żywo mojego nowego KATa
No ładne to to :) Jednocześnie Calgon uświadomił mi jak bardzo odjechał mi technologiczny pociąg po 13 latach po Afryce. W związku z tym mam pytanie na co zwracać uwagę w początkach eksploatacji żebym czegoś nie zepsuł na dzień dobry. Co też warto dokupić? |
Ale nowy, czyli jaki?
|
Cytat:
|
A tak, przepraszam. 1190R z 2015r
|
Cytat:
|
Ok 39000. Był robiony serwis przy 30000 z regulacją zaworów. Co do ekologii to nie wiem ale raczej wszystko zostało.
|
Wywal SAS , zrób olej w silniku i zawiasie i ciesz się zjazda. Jak będzie grzało po nogach pomyśl o izolacji tylnego kolektora, jak będzie szarpać kierownicą zmień amor skretu. Warto zerknąć na filtr powietrza i airbox , jeśli zawory i świece zrobione na bank to raczej nic więcej .
Warto też wywalić sondy z kolektorów |
Dzięki Dubel!
|
Cytat:
ale to juz taka bardziej zachciewajka niz koniecznosc :D |
Amor skrętu absolutna konieczność
Izolacja kolektora raczej też, ale nawet z izolacją jest fajnie i ciepło późną jesienią czy wczesną wiosną i dodatkowe grzanie kanapy jest absolutnie zbędne. Lusterka akcesoryjne, jak myslisz o offie, bo przy paciaku pękną na pewno, to samo handbarów dotyczy. W R szyba jest za niska, zmiana np na powerbronze jest ok |
Nie mam co prawda ale potwierdzam że lusterka tam strzelają przy glebach. Bym wymienił jak radzi radiolog chyba że kolega lubi mody Rally. :D
https://i.imgur.com/TiYMXhe.jpg |
Cytat:
Apropo szyby, podwyrzszen kierownicy, przerobki kanapy, handbarow czy klamek akcesoryjnych sie nie wypowiadam bo to indywidualna sprawa preferencji. Osobiscie mam do dzis orginalne handbary i lusterka ale do klamek orginalnych nie mysle wrocic, tak samo polecam podnozki Pivot lub chinski zamienik, podwyzszenie z przesunieciem kierownicy jak i wysoka szybe tez mam bo poprawia mi to ergonomie. Nie mniej jest to zawsze indywidualna sprawa dopasowania motocykla do siebie i swoich potrzeb, natomiast wywalenie SAS, lambda, zawory itd to sprawy techniczne ktore warto ogarnac. Jak lubisz latac bez ABS i ESP warto zainwestowac w Dongle ktore pozwala wylaczyc je na stale, to znaczy po przekreceniu stacyjki ustawienia ABS-ESP pozostaja nie zmienne. |
A w jaki sposób uszczelniliście airbox? Są jakieś gotowe patenty, czy rzeźba własna wg fantazji?
|
Są patenty , jest ich parę , ja mam dobrze natluszczone połączenie i przy swoim stylu użytkowania nie widzę potrzeby większej rzeźby. Jako prefiltry mam skarpety z siateczki (orginalne) a w airboksie siedzi DNA
|
https://www.youtube.com/watch?v=h8FMY1svmrA
Rozwaliło mi głowe. 2017r 1290 na kole w standardzie robi 122konie 2020r 1290 139koni... Jak sobie przypomne jak jeździ 'stara' dwunastka to aż się boje wyobrazić co się musi dziać z tym... Pomarańczowi przesadzają. |
Tak sobie luźno myślę czy może sezonu chwilę wcześniej nie rozpocząć i popykać po polach i lasach. I do tego bym musiał opony jakieś wrzucić. Znalazłem w odpowiednim rozmiarze TKC 80 na przód za dobre pieniądze, ale jakoś nie mogę znaleźć nic na tył. Polecicie coś w ludzkich pieniądzach ? Pacjent to KTM 1190 Adventure. Rozmiar gumy 170/60/17.
|
Cytat:
|
Tak. Mam wersję z kołami 17 i 19 cali.
|
To masz dostepne np. AX41, Scorpion Raly str, tkc70 rocks, k60 scot, trx mision
|
A co za problem zacząć na czarnym, jak zima marna. Ja to już czasami jeżdżę . W lesie to teraz chyba tylko idzie sprzęta utopić
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
Chciałbym pojeździć po szutrach. Na asfalt mam SCORPION TRAIL 2.
|
Dobrze koledzy radzą, załóż na tył GPS-a. Pojeździsz na nim i po szutrach i w błotku da rade i po piaszczystym też pojedzie. Mój pierwszy GPS zrobił 17kkm (zostało ok. 3-4mm bieżnika), w tym wiele wypraw z żoną. W komplecie z TKC80 na przodzie to niezmiennie, w mojej ocenie, najbardziej uniwersalny zestaw opon w relacji cena/trwałość/możliwości/bezpieczeństwo.
|
Cytat:
|
Mam taki problem, wyłącza mi zasilanie nawigacji.
Występuje to nawet po długiej jeżdzie, startuje działa, ostatnio robię 250km ciągiem przerwa na tankowanie i już nie działa, zanika zasilanie. W serwisie na przeglądzie powiedzieli, komputer odcina w pierwszej kolejności dodatkowe urządzenia ze względu na obniżenie napięcia. Stwierdzono, że akumulator nie trzyma parametrów. Dziwne na starcie napięcie jest ok bo załącza a pomimo ładowania 250km. jest spadek?. Zdarzyło się to wielokrotnie. Czy jest to możliwe. Kończy mi się gwarancja i nie wiem czy cisnąć na serwis. Akumulator i tak nie podlega gwarancji, serwis uświadomił mnie, gwarancja do pierwszego przeglądu czyli 1000km., dziwne? Zasadnicze pytanie, czt to nie jakis inny problem ? |
Zmień aku bo to najszybsza opcja i sprawdź czy problem pozostał. Jest to możliwe ze właśnie aku świruje bo one ciepła nie lubią a w Kacie moŻe się grzać od silnika niemiłosiernie. Zmienisz a problem się powtórzy masz podstawy żeby iść na serwis.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Nic dodac, nic ujac.
|
Dzięki,
Aku kupiony, tylko z testem kiepsko pogoda, gwarancji jeszcze 2 tygodnie na moto. |
A który model? Mój po 2 sezonach działa bezproblemowo
|
Yuasa YTZ14S, był i taki kupiłem.
Moto nabyłem w sierpniu zeszłego roku, poprzedni własciciel odstawił go do sprzedania 3mc wcześniej, stał na rozładowanym aku, może dlatego nie trzyma jak trzeba. |
Jaki model KTM hehe, rozładowany do 0 aku to potem szmelc
|
A tak przy okazji, KTM przestał chyba wspierać aplikację KTM my ride z nawigacją turn by turn i nie ma jej obecnie w applestore, jest tylko KTMconnect, ale to tylko dla modeli 2021/2022.
|
4 Załącznik(ów)
No to jedziemy z tegorocznym serwisem przygotowawczym do sezonu. Nowością na ten rok jest wielorazowy filter oleju :D
Załącznik 114578 Załącznik 114579 Załącznik 114580 Załącznik 114581 Ps. KTM nadal jeździ i się nie psuje, po zimowym postoju odpalił od strzała. |
Ktoś podpowie czym zastąpić mega drogiego Motorexa ? LIQUI MOLY lałem, ale wydaje mi się, że po niewielkim przebiegu biegi gorzej chodziły niż w Motorexie (a może to tylko tak mi się wydawało :) ). Lał ktoś Repsola ? Zastanawiam się też jeszcze nad jedną, a mało popularną firmą Yacco. Tylko tam mnie jeden parametr martwi: Kinematic viscosity at 100°C - 20. W motroxie tj chyba niecałe 18. Gdzieś wyczytałem, że niby dobrze bo film olejowy trwalszy, ale niektóre pompy mogą nie wytrzymać bo za gęsty. Myślałem też o Amsoil, ale gdzieś kolega Dredd pisał, że musiał po nim silnik robić w Harleyu. I bądź tu mądry :).
|
Ja latam w 950 na BelRay.
Temat z olejami to temat rzeka ;) |
1 Załącznik(ów)
Co prawda nie mam KTM ale znajomy polecał mi ostatnio takie coś.
ENEOS GP4T ULTRA RACING+ 10W-50 Ponoć właśnie pod KTMy. Parametr , który podałeś jest poniżej 18 jak w motorexie. |
Emek, a gdzie on go kupuje bo właśnie nie mogę znaleźć Eneosa o parametrach 10w50 ? Leje olej tej firmy do auta i jestem zadowolony.
|
Nie wiem. Rozmowa dotyczyła w zasadzie 4x4 bo to serwis terenówek i tak zeszło na motocykle. Nie mam pojęcia gdzie to kupić w tej klasie lepkości.
|
Cytat:
Osobiscie leje do wszystkiego LM mialem mala przygode z Vavolinem w KTM ale zdecydowanie LM mi bardziej lezy. Z firm olejowych w zasadzie ufam LM i Vavoline |
1 Załącznik(ów)
Mój mechanik leje shell. Miałem zalany w LC8 i silnik wyraźnie kulturalnie pracował.
|
A co z motorexem jest nie tak? O ile jest droższy od LM lub Motula? Do EXC leje Motula i chyba zamienię w 790 Motorexa na rzecz Motula. Jeden zakup i mam opędzone dwa sprzęty. Tak mi wychodzi.
|
Największy problem to że większość jest podrabiana i środku znajduje się najtańszy 10W/40 samochodowy za 13.5 zł za litr potraktowany tylko odpowiednim barwnikiem.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:56. |