Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Yamaha (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Tribute to Yamaha XT 600 Z Tenere (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32760)

Adagiio 13.07.2024 20:20

Szanowni potrzebuje kupić pompę paliwa, nie chińskie dziadostwo tylko taką co podziała, czytałem że podobno robią włoskiego producenta Tre-rosso choć osobiście nigdy się z tą marką nie spotkałem, ale piszą że z powodzeniem jest stosowana w XTZ 660 czy 750. Według mnie tam były montowane Mikuni przynajmniej u mnie w XTZ i w Tenerce taka jest, mniejsza o to bo nowej Mikuni nie znalazłem, albo nie potrafię szukać.
Ktoś coś działającego mógłby polecić ? Nie chcę montować używki. Działa na grawitacyjnym, ale pod większym obciążeniem ma lekką czkawkę i dlatego chcę założyć nową pompę.

Mallory 13.07.2024 23:11

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Adagiio (Post 856722)
Szanowni potrzebuje kupić pompę paliwa, nie chińskie dziadostwo tylko taką co podziała, czytałem że podobno robią włoskiego producenta Tre-rosso choć osobiście nigdy się z tą marką nie spotkałem, ale piszą że z powodzeniem jest stosowana w XTZ 660 czy 750. Według mnie tam były montowane Mikuni przynajmniej u mnie w XTZ i w Tenerce taka jest, mniejsza o to bo nowej Mikuni nie znalazłem, albo nie potrafię szukać.
Ktoś coś działającego mógłby polecić ? Nie chcę montować używki. Działa na grawitacyjnym, ale pod większym obciążeniem ma lekką czkawkę i dlatego chcę założyć nową pompę.

Nowa 2700 pln:)))
https://www.cmsnl.com/products/fuel-...sy_1vj1391001/
Czy jest nie wiem, ale do koszyka mi dodało, usunąłem szybko:)))

A może spróbować zestaw naprawczy? Choć nie wiem jak z jakością.
https://www.biketeile-service.de/Yam...pumprepairkit/
lub
https://www.bts24.co.uk/en/engine/fu...forxt600z.html

Lis 14.07.2024 00:47

Te pompy nie lubią postoju na sucho. Muszą być zalane. Dobiłem w ten sposób moją oryginalną.
Ale szukając docelowego rozwiązania proponuję kup tymczasowo chińczyka.
Mam w XTZ750 i jest ok. Tylko szukaj gładkiego odlewu. Kupiłem najtańszą za 36zł i była porowata. Efekt żółty nalot na obudowie. Dokupiłem taką w okolicy stówki i jest naprawdę w porządku. Obie sprawne.
Szukałem oryginału i się poddałem. Zestaw naprawczy to moim zdaniem dobra opcja. Dotarłem to firm, które podlinkował Mallory więc ich nie podaję. Ale z nich nie korzystałem.
Moim docelowym rozwiązaniem są dwie pompy: chińczyk podciśnieniowy + elektryczna z Virago - każda na osobnym kraniku i w moim przypadku to się sprawdza.

ctomch 14.07.2024 05:29

Proszę. Coś kiepsko szukaliście :)

https://www.shop.rhcc.pl/pl/podcisni...i-df52-82.html

Mallory 14.07.2024 08:22

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał ctomch (Post 856729)
Proszę. Coś kiepsko szukaliście :)

https://www.shop.rhcc.pl/pl/podcisni...i-df52-82.html

No tak Tomek - całkowita racja. Pomyślałem, że Adam ten model zna skoro research robił dodatkowo w Italii. Z tego założenia wyszedłem. Może źle...

Jest też na Gmoto i wielu innych stronach:
https://gmoto.pl/obrotowa-pompa-pali...ni,599360.html

Wszędzie dają logo i Mikuni i że producent Mikuni: Mikuni, Kod producenta: DF52-82. Małą niepewność (w "chińskich" czasach) daje dopisek: "Producent: jakość porównywalna z produktami OEM"

Jednak faktyczne Tomak - ja bym tę kupił za ok 300 PLN i założył. Wg mnie to raczej oryginał.

Dodatkowo znalazłem listę pomp mikuni i ich wydajność - choć bez DF52-82:)

Adagiio 14.07.2024 08:25

Dzięki za rady, to by się zgadzało o czym pisze Lis mój motorek stał z pół roku rozbebeszony bez baku, przed rozebraniem pompa działała, po złożeniu przestała. Moim zdaniem ta pompa jest trochę przekombinowana z tymi dwoma podciśnieniami i membraną co robi za dodatkowy kranik i z tego powodu nie będę jej reanimował tylko wymienię. W Afrikach jeździłem na Mikuni i nic nie przelało choć nigdy nie zamykałem kranika w baku.
Ps. Lis podeślij link do tej chińskiej pompy, którą uważasz że działa.

Pompa o której pisałem to ta https://allegro.pl/oferta/91-99-yama...yny-7814258994 Włosi na forum Yamahy uważają że dobrze działa, tam kosztuje 35 euri, wiec tyle samo co na Allegro ale mam wrażenie że to chińczyk.

ctomch 14.07.2024 08:36

Ja kupiłem właśnie tę pompę i jest identyczna ze zdemontowaną zgnitą z 1VJ. Oryginał Mikuni. Skąd wynikają te astronomiczne kwoty gdzie indziej nie wiem, choć się domyślam :D

Aha, zestaw naprawczy jest niewiele tańszy, nie opłaca się brudzić sobie rąk.

Cytat:

Napisał Mallory (Post 856731)
No tak Tomek - całkowita racja. Pomyślałem, że Adam ten model zna skoro research robił dodatkowo w Italii. Z tego założenia wyszedłem. Może źle...

Jest też na Gmoto i wielu innych stronach:
https://gmoto.pl/obrotowa-pompa-pali...ni,599360.html

Wszędzie dają logo i Mikuni i że producent Mikuni: Mikuni, Kod producenta: DF52-82. Małą niepewność (w "chińskich" czasach) daje dopisek: "Producent: jakość porównywalna z produktami OEM"

Jednak faktyczne Tomak - ja bym tę kupił za ok 300 PLN i założył. Wg mnie to raczej oryginał.

Dodatkowo znalazłem listę pomp mikuni i ich wydajność - choć bez DF52-82:)

Adagiio 14.07.2024 14:51

Cytat:

Napisał Lis (Post 856740)
Ta pompa z Alle wygląda jak mój chińczyk za 36 zł. Ze zdjęć wygląda, że jest porowata. Być może to bez znaczenia, ale ja mam podciśnieniówkę zamontowaną w pionie. Stąd być może wykwit w pokrywie górnej. Może w poziomie będzie ok... Jeśli chcesz, mogę tę zdemontowaną wysłać. Na próbę idealna, a jest szansa, że pochodzi.
Jak dojdziesz do ładu z oryginalną, lub zestawem naprawczym to wymiana trwa 5 minut.
Obecnie używam tej: https://pl.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2pol

ps. może warto byłoby wydzielić przyziemne dywagacje nt. pomp z tak fajnego wątku jak tribute ;-)

Dziękuję za propozycję nie będę Cię fatygował, kupię w Gmoto, zapytałem Pawła o pochodzenie i napisał mi że te co ma w ofercie to oryginał Mikunii. Kumpel z Romy posiada dwie nówki, które lezą w pudełku ze 20 lat jak jeszcze szefował w Yamaha i po likwidacji firmy zabrał wszystko co było do Tenerki, jedną może mi podarować jakbym nie znalazł. Tak że temat ogarnięty.

Boldun 15.07.2024 17:53

2 Załącznik(ów)
Ja tak troszeczkę z innej beczki...
Panowie, w jakiej wysokości płacicie OC?
Lekko mnie zaskoczyła kwota... a wszyscy mówią że drożej co rok.
Składka Roczna w wysokości 22pln ��
Moto nie ma żółtych blach... dodam

ArtiZet 15.07.2024 20:44

A to nie jest tak, że nabyłeś w ciagu ostatniego roku ten pojazd razem z OC zbywcy i jest to tylko Twoja różnica ( dopłata) do policy zbywcy ??

P.S. ja za RD03 płacę 147zl w PZU z full zniżkami

Boldun 15.07.2024 22:22

Eee. Nie. Różnicę dopłacałem zaraz po nabyciu/przepisaniu ubezpieczenia na siebie. W wysokości właśnie tych 22pln za okres luty-lipiec
Nie mam w zwyczaju śmigać na czyimś. Zawsze przepisuję OC zaraz po zakupie wraz z przerejestrowaniem.
Ciekawe ze poprzedni właściciel placił Roczną składkę 57pln. Papierach z PZU stoi ze wazne było do 19 lipca br.
Teraz mam wybór czy kontynuować.. chyba się skuszę ;) tylko nie wiem czy za rok czy dwa nie przyjdzie jakieś Chore "wyrównanie"
Qfa, składki OC w wysokości 50-70pln to płaciłem +/- 25lat temu

Boldun 16.07.2024 09:43

Cytat:

Napisał Lis (Post 856822)
Jaki ma to związek z Tenere?

Taki że to ubezpieczenie dotyczy XT600Z Tenere 3AJ `88

Za poprzedną, którą sprzedałem 2 lata temu, płaciłem 125pln

Edyta.
Połączyłem się z ubezpieczycielem - PZU
Po kilku przełączeniach udało się sprawę wyjaśnić.
Przez błąd w systemie, motocykl z racji wieku został zaliczony jako zabytkowy, (posiadajacy żółte tablice).
Składka za moto wynosi 72pln

Motocykl na żółtych tablicach dostaje 70% zniżki od ręki.

Ergo:
Klient dopłacił 50pln i nadal jest zadowolony.

szynszyll 27.07.2024 13:21

1 Załącznik(ów)
z dziś. rakieta w tle dla uwiarygodnienia :D

Mallory 27.07.2024 13:29

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 857587)
z dziś. rakieta w tle dla uwiarygodnienia :D

??? będzie relacja z rozbiórki tenerki 3aj:)))
SUPER!!!

szynszyll 27.07.2024 13:42

Cytat:

Napisał Mallory (Post 857590)
??? będzie relacja z rozbiórki tenerki 3aj:)))
SUPER!!!

nie ma co rozbierac za bardzo - drobne grzebniecie - juz wiem co nawala - to prosta drynda wiec nie trudno ja diagnozowac - w tym tez jej sila na koncu swiata

szynszyll 28.07.2024 08:35

2 Załącznik(ów)
nie sadze aby to stanowilo istote problemu - chlopak ma wyraznie za bogato - ale profilaktycznie gaziory przelecimy w myjce przez ~1h

pytanie: jakie dysze powinny byc w 3aj? wszedzie mam podane: 48, 160 i drugi gaznik 125.

ja mam: 46, 145 i drugi gaznik 125 - dramatu nie ma ale zaczynam miec watpliwosci czy to wogole gaznik z 3aj bo dodatkowo ma inny pływak i zaworek iglicowy. ktos wie z jakiego modelu XT moze byc taki zestaw? wychodzi mi na rozkladowkach, ze yamaha w tych gaznikach w zaleznosci od wersji stosowala dwa rozne plywaki i zaworki.

szynszyll 28.07.2024 08:48

2 Załącznik(ów)
i juz sobie sam odpowiadam - w zaleznosci od ilości wypitej sake w xt600 - w tym samym okresie - stosowano:

1JK1410701 lub 2JN1410700

żółty ch... wie na co?! żeby nudy nie było :D

p.s. oba nadal w pełni dostępne

Mallory 28.07.2024 09:34

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 857591)
nie ma co rozbierac za bardzo - drobne grzebniecie - juz wiem co nawala - to prosta drynda wiec nie trudno ja diagnozowac - w tym tez jej sila na koncu swiata

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 857617)
nie sadze aby to stanowilo istote problemu - chlopak ma wyraznie za bogato - ale profilaktycznie gaziory przelecimy w myjce przez ~1h

pytanie: jakie dysze powinny byc w 3aj? wszedzie mam podane: 48, 160 i drugi gaznik 125.

ja mam: 46, 145 i drugi gaznik 125 - dramatu nie ma ale zaczynam miec watpliwosci czy to wogole gaznik z 3aj bo dodatkowo ma inny pływak i zaworek iglicowy. ktos wie z jakiego modelu XT moze byc taki zestaw? wychodzi mi na rozkladowkach, ze yamaha w tych gaznikach w zaleznosci od wersji stosowala dwa rozne plywaki i zaworki.

O to mi chodziło głownie z tym rozbieraniem, tu bardzo często jest ciekawie. Cuda się tu dzieją po kilku właścicielach szczególnie.

Ale można poustawiać pięknie gaźniki w tenerze i potem nie dotykać:)))

Oprócz samych dysz i ich rozmiaru ważne są iglice i ich numery, żeby rozbryzgiwały paliwo prawidłowo. Zmiana samych iglic powoduje często zmianę podczas jazdy - poszarpywanie na małych obrotach itp. No ale komu ja to piszę:)))

Tu rozmiary najważniejsze do XT mam u siebie - to szybka ściaga:

http://150.254.222.97/serwisowki/techdata2.pdf

Inna potrzebne fiszki i serwisówki też:
http://150.254.222.97/serwisowki/

Dysze lewa prawa:
1990 - 160/118, iglice/pozycja: 5C44/3 5X7A/3
1988 - 165/125, iglice/pozycja: 5C48/3, 5X76/3

Potem tan gaźnik jest czuły na czas otwierania się prawego względem lewego - przedaje się wiertełko:
https://lh3.googleusercontent.com/-z.../DSCF9044s.jpg

No i poziom - tu nasz Mistrz Tenerowy ArturS pokazuje jak to sprytnie poza motocyklem ustawić - film cudowny:)))

szynszyll 28.07.2024 13:57

2 Załącznik(ów)
okazuje sie, ze w zaleznosci od humoru byly dwie sruby regulacji skladu mieszanki:

50M1410500 i 51Y1410500

p.s. i dwa rodzaje tloczkow od ssania - z bolcem i bez. nie wiem co zoltym odbilo :O silnik wlasciwie ten sam, gazniki wlasciwie te same i takie cyrki. na bogato bylo kiedys...

Mallory 28.07.2024 21:07

1 Załącznik(ów)
Tam było jeszcze kilka szopek w zależności od wersji - pisałem gdzieś wcześniej.
Np podciśnienie tłokowe (34L, 55W) lub membranowe, jakieś ustrojstwo dodatkowe na szwajcarię w góry wyglądające jak mini-radar:) itp...
Wszystko do zrobienia.

Ale najgorszy jest taki wężyk występujący np. w 3TB zakończony "bułą" z filterkiem - po latach ten filierek już nic nie chwyta i potrafi przez to lecieć do cylindrów piach i zabija silnik.
Jeśli gaźnik to mna (może ktoś wymienił na taki, zdarza się) to koniecznie trzeba ten filter wymienić, albo założyć tam filtr paliwa (sic!) albo jakiś gąbkę nową.

Wrzucam zdjęcie i film - widać go w filmie na początku (facet to zdejmuje).

PS. Jeszcze jedno - w zestawach naprawczych u nas na Allegro (nie pamiętam producenta) oring ten od rurki ssania uszczelniający ją od strony komory pływakowej - nie trzema dobrze i objawia się to kichaniem i długim rozruchem na ssaniu, zagada i zgaśnie - wymiana na minimalnie grubszy lub z ASO rozwiązuje problem.

szynszyll 28.07.2024 21:59

ja te czarne buły zastepuje filtrem paliwa jaki jest w XRV na waz fi10. w 99% przypadkow gabka skruszala i zostala wessana do silnika. czesto wystepuja w Mikuni BST. Honda natomiast stosowala ten sam patent tyle, ze w formie kwadratowej - czasem trwale zamknietej czasem otwieranej by gabke dalo sie wymienic np. st1100.

Lis 28.07.2024 22:29

3 Załącznik(ów)
Od dwóch lat do XTZ używam własnej samoróbki. W dobie drukarek zrobienie czegoś takiego jest banalne.
Po zeszłym sezonie czysto.
Zdjęcia poniżej...

szynszyll 29.07.2024 09:02

1 Załącznik(ów)
jest dobrze ale nie beznadziejnie

Boldun 29.07.2024 12:41

1 Załącznik(ów)
Piękny i świecący :)
"banany" do airboxa teraz- za każdym razem rzucam niecenzuralne słowa ;)
Pytanie z innej beczki:
Ma kto/zalega u kogoś taki dynks od ssania? z kokpitu chcę zdjąć i w gniazdo co innego dać.

szynszyll 29.07.2024 15:52

1 Załącznik(ów)
fap, fap, fap, fap... no śliczny jestem ale jak tym ludzie jezdza na koniec swiata to ja nie wiem :D ostatniego duzego singla ( xtz660) mialem własnego ~2008 pod dupą, więc się letko odzwyczaiłem od tego 'rolniczego' asortymentu :D potem to tyle co dookoła stodoły bo staram się sprzętami klientów nie jeździć jak koniecznie nie muszę.

Mallory 29.07.2024 19:35

1 Załącznik(ów)
3aj.....

Zmyler 30.07.2024 01:44

Cytat:

Napisał Boldun (Post 857694)
Piękny i świecący :)
"banany" do airboxa teraz- za każdym razem rzucam niecenzuralne słowa ;)
Pytanie z innej beczki:
Ma kto/zalega u kogoś taki dynks od ssania? z kokpitu chcę zdjąć i w gniazdo co innego dać.

Nie jestem pewny na 100( troche czasu upłynęło) ale do 3aj chyba ten cycek od ssania pod zbiornik nie wejdzie. Coś mi się wydaje że za ciasno tam na niego, ale zaznaczam że to nie jest pewność ale coś.mi świta....

Bohun 30.07.2024 09:20

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 857713)
fap, fap, fap, fap... no śliczny jestem ale jak tym ludzie jezdza na koniec swiata to ja nie wiem :D ostatniego duzego singla ( xtz660) mialem własnego ~2008 pod dupą, więc się letko odzwyczaiłem od tego 'rolniczego' asortymentu :D potem to tyle co dookoła stodoły bo staram się sprzętami klientów nie jeździć jak koniecznie nie muszę.

Tak było, śrubki w kasku od daszku się odkręcały. Dzisiaj może to plomby by wypadały. :D

Boldun 30.07.2024 09:46

Cytat:

Napisał Zmyler (Post 857744)
Nie jestem pewny na 100( troche czasu upłynęło) ale do 3aj chyba ten cycek od ssania pod zbiornik nie wejdzie. Coś mi się wydaje że za ciasno tam na niego, ale zaznaczam że to nie jest pewność ale coś.mi świta....

Piotrek, miałem w poprzedniej zamontowane i mieści się aqratnie ;)
Nawet na maxa wyciągnięty "grzybek" nie haczy o zbiornik

Lucky Luke 30.07.2024 11:12

Cytat:

Napisał Mallory (Post 857726)
3aj.....

Z jakiego to filmu ? :D

Zmyler 30.07.2024 12:34

Cytat:

Napisał Boldun (Post 857760)
Piotrek, miałem w poprzedniej zamontowane i mieści się aqratnie ;)
Nawet na maxa wyciągnięty "grzybek" nie haczy o zbiornik

No to albo miałem inny gaźnik albo coś mi się poeebaoo - czasu upłynęło w ch...

Boldun 30.07.2024 13:09

1 Załącznik(ów)
Uzupełnię informację, może się przyda :)
Generalnie chodzi o to że linka od ssania montowanego na kierownicy jest dość kłopotliwa, w małej osłonce metalowej pod zbiornikiem zebiera się najróżniejszy brud, a woda spływa czasem wzdłuż linki do gaźnika, dlatego ssanie nie cofa się do końca (zielonkawa plama z wody, tłuszczu itp.).
Rozwiązanie: przejście na obsługę przyciskową z XT500N lub XT600, bezpośrednio na gaźniku - niezawodna rzecz.
Dla wszystkich gaźników XT/TT/XT600Z począwszy od '88, tłoki ssania z przyciskiem są identyczne.
Dławiki sterowane linką w Tenere można wymienić na prosty dławik, który można wkręcić bezpośrednio w gaźnik.
Numer części Yamaha odpowiedniej gałki ssania (tłok ze szpilką) to 2KF-14371-01.
Istnieje inny wariant 5Y1-1410A-00 (tłok bez szpilki), który NIE będzie działał z późnym gaźnikiem Tenere.
Można użyć dławika guzikowego z szpilką dla 1VJ i wcześniejszych - jeśli wyjmiesz szpilkę. Zwykle wystarczy ją po prostu wyłamać.
Oto dławik linowy 1VJ obok dławika guzikowego 2KF

Mallory 30.07.2024 17:14

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 857766)
Z jakiego to filmu ? :D

Le comiche 2, Movie, 1992
Tu to kiedyś znalazłem:

https://www.imcdb.org/v122049.html

szynszyll 27.09.2024 13:58

1 Załącznik(ów)
znalezione na FB

Mallory 29.09.2024 18:36

A co kupiła Itchy Bots po wielu innych motocyklach? (Dzięki za linka Michał)

nabrU 29.09.2024 21:41

Nowy motocykl Noraly

Noraly właśnie ujawniła czym wybiera się w następną podróż dookoła świata.

https://youtu.be/vHUMI6sXt6Q?si=1NKz9i3PF-bZuVdM

matjas 29.09.2024 22:12

Jak się przesiadła na takie kowadło to pewnie jakieś grube zadupia będą grane.

chomik 29.09.2024 23:15

Trochę to dziwne, bo mogła po prostu kupować nową CRF300R A co 30tyś i tyle. Poczekajmy jednak, aż powie co w tym motocyklu zostało zmienione...

nabrU 30.09.2024 01:10

Cytat:

Napisał chomik (Post 861675)
Trochę to dziwne, bo mogła po prostu kupować nową CRF300R

No ale przecie do tej pory jeździła CRF300 Rally, więc szuka raczej czegoś innego.

Adagiio 30.09.2024 08:24

Dla mnie nie dziwne, tym co kupiła może jeździć 30 lat a nie zmieniać co 30 tys. I ma z głowy stres że przy wywrotce w czarnej dupie uwali chłodnicę , przewód, pompę i zostanie unieruchomiona. A to chyba ważne jak się samemu jeździ. CRF 300 to nie stara pancerna Tenerka, za 30 lat nikt już nie będzie pamiętał że było CRF 300 a Tenerki będą dalej jeździć :).

chomik 30.09.2024 09:13

Cytat:

Napisał nabrU (Post 861680)
No ale przecie do tej pory jeździła CRF300 Rally, więc szuka raczej czegoś innego.

No tak i tylko dlatego zmieniła, że nakręciła w niej ponad 50k i ostatnio rozbierała silnik gdzieś w dupie, jak rozwalił jej koleś sprzęgło w błocie. Jednakże moim zdaniem łatwiej naprawić taką CRF niż Tenerkę z brakiem części. Może i pancerna Tenerka ale czy rzeczywiście tak łatwo ją naprawić? Przy obserwacji jaki problem braku części nastaje w XRV to mam wątpliwości. A już za 30 lat to Tenerka pozostanie wspomnieniem. Jakoś nie widzę motocykli z czasów wojny jeżdżących po bezdrożach. CRF to jednak ciąglę dość analogowy motocykl.

Bałtrok 30.09.2024 09:25

Jeszcze jedna sprawa. Mówi w filmie, że motocykl jest mocno przerobiony.
To też nie ułatwi roboty serwisowi który nie będzie wiedział co i jak zostało porobione.

Adagiio 30.09.2024 18:22

W przeciwieństwie do Hondy, Yamaha posiada w ofercie części do strych motorków, co będzie za 30 lat nie wiemy, ale można się przygotować i mieć gotowy zrobiony silnik na półce w garażu jeśli się jeździ dużo i daleko. Silnik Tenere zrobiony jak należy przeżyje ten od CRF-y. I nie wymaga żadnych napraw przez co najmniej 100 tys oprócz podstawowych czynności serwisowych. A prostota jego konstrukcji polega na tym że jest chłodzony wiatrem i ma mniej podatnych na uszkodzenia rzeczy to po mojemu. Ja mam silnik do Africi z przebiegiem 28 tysiaków kupiony wiele lat temu, ale się nie doczekał wymiany bo moje Afrci nigdy się nie popsuły.
Wcale nie uważam że CRF 300 to zły motorek, nie mniej jednak rozumiem tych co jadą starym na wyprawy do czarnej dupy. Ja cenię te motorki za prostotę, przewidywalność i niezawodność, ale niech każdy wybiera to co uważa za odpowiednie i tym jeździ. Bo ani mnie nikt nie przekona do nowego, ani ja nie mam zamiaru przekonywać o zaletach starych.
Zdrowia.

AfroMan 30.09.2024 20:13

Historia Yamahy Tenere

Mallory 01.10.2024 15:30

Podróżnicy i youtuberzy odkrywają motocykle znane dla nas od dawna z fajności.

FAT to taki trendsetter.

Najwpierw Adam Rieman ze starą AT ma od roku 1,5 ml wyświetleń a teraz Itchy Bots w dwa dni 1 mln z tenerą 600:))

Cóż może w ukryciu czytują FAT z translatorem:)))

Emek 01.10.2024 15:49

Lajków widać brakuje i czymś pani holenderska musi przyciągać nowych userów naczy folołersów.

Mallory 04.10.2024 12:32

1 Załącznik(ów)
Spoiler.
I widać w 1VJ wpakował najlepszy silnik wg. niego czyli od 3AJ - ostatnio tak faktycznie mi powiedział Motoritz, że tak przerabia wszystko na silniki z 3AJ.

Marcin-BB 04.10.2024 12:53

a co tam konkretnie jest lepsze Marcinie w tym 3AJ? Poza tym, że fabrycznie nie ma kopki i trzeba ją dokładać ze starego modelu?:D

Mallory 04.10.2024 13:08

Cytat:

Napisał Marcin-BB (Post 862141)
a co tam konkretnie jest lepsze Marcinie w tym 3AJ? Poza tym, że fabrycznie nie ma kopki i trzeba ją dokładać ze starego modelu?:D

Tak na szybko:
- w 1Vj zębatka zdawcza jak w starej AT - w 3AJ przykręcana.
- smarowanie - srebrne modele 3AJ mają inny układ olejowy, jest dodatkowy zewnętrzny przewód olejowy od filtra oleju, większa chłodnica oleju,
- pompa oleju jest wydajniejsza jest w 3AJ srebrnym.
To chyba najważniejsze.

Tak czy inaczej Motoritz teraz twierdzi, że wymienia silniki na od 3AJ - wszystkiego nie zdradza, co i jak przerabia, to jego know-how. Myślę, że wpływ ma na to także ilość silników, które ma dostępne na półce u siebie ... taki domysł, brak pewności

Marcin-BB 04.10.2024 13:44

Dzięki. Widać, że chłop ma to przerobione wzdłuż i wszerz!:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.