Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

matjas 14.11.2024 23:45

Z tymi aku zależy jak się trafi. Mam parę baterii co mają po 6-7 lat i jest ok.

muszel72 14.11.2024 23:54

Jeśli chodzi o sprzęt dla małolata. Jest coś takiego jak MRF. 140 CC kosztuje kilka tysi nowe a zabić tego się nie da tak prosto. Sam odkupiłem od kolegi z Foruma dla swojego szkodnika i pięknie się nauczył dwóch kół i to w terenie. Wyjebek kilka było, części po kilkadziesiąt/kilkanaście zł i uważam, że Yamaha czy inne markowe to gruuuuba przesada do nauki. Wystarczy zresztą zobaczyć co z tym wyczyniają na jutubach.

szynszyll 15.11.2024 08:40

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 864873)
Jeśli chodzi o sprzęt dla małolata. Jest coś takiego jak MRF. 140 CC kosztuje kilka tysi nowe a zabić tego się nie da tak prosto. Sam odkupiłem od kolegi z Foruma dla swojego szkodnika i pięknie się nauczył dwóch kół i to w terenie. Wyjebek kilka było, części po kilkadziesiąt/kilkanaście zł i uważam, że Yamaha czy inne markowe to gruuuuba przesada do nauki. Wystarczy zresztą zobaczyć co z tym wyczyniają na jutubach.

to zdecydowanie za duze dla tego dzieciaka, ta ttr50 byla w sam raz, tata tylko byl 'oszczednym polakiem' i pojechal na drugi koniec polski po 'okazje' kosztujaca 1/3 ceny rynkowej. to sie zawsze konczy tak samo. problem w tym, ze do tego nic nie ma na rynku ( nawet uszczelek) a mechanizm jak widzicie jest mocno skomplikowany. tam w tej sprzeglo-skrzyni wszystko bedzie zmielone i naprawa tego wg mnie bedzie nieoplacalna. problem w tym, ze ja sie juz napracowalem + poszlo troche kasy w nadwozie :(

p.s. w silniku oczywiscie byl wlany motodoctor bo rodak rodaka nie oszuka bo to grzech a to przeciez arcy katolicki narod

szynszyll 15.11.2024 08:43

Cytat:

Napisał Melon (Post 864871)
Pamiętaj zawsze może być gorzej :D

no mogles sobie kupic np. C......0 :D

Hawk1985 15.11.2024 12:16

Cytat:

Napisał Melon (Post 864863)
Jurek masz jakieś pomysły , bateria nowa, rozrusznik sprawdzony a ewidentnie brakuje prądu ? :)

https://www.youtube.com/watch?v=T4l2...channel=muzykm

Nie miałem nigdy Varadero, ale miałem kiedyś taką sytuację w DLu
https://youtu.be/x7xbgmPKCjk?si=41niXvTOkMCuQQ8l

Winowajcą był przetarty gdzieś przewód od przycisku rozrusznika, być może u Ciebie jest podobna historia.

Może w Varadero jest pod kanapą złącze jak w DLu? Jeśli tak to spróbuj odpalić go pomijając przycisk rozrusznika.

Wytapatalkowano

szynszyll 15.11.2024 12:24

2 Załącznik(ów)
muzyk muzyka przeciez nie oszuka :D mamy winnego - polskie narodowe koło antyzębowe w skrzyni :D

next22 15.11.2024 19:12

Cytat:

Napisał Melon (Post 864868)
Taki problem gość z foruma viadrowego ,chyba mu napisze niech się zamelduje na naszym Forum :)

Meloniasty :) ja tam kiedyś pisałem na forum Varadero o uślizgujących się zębatkach przeniesienia napędu rozrusznika (obsadzane na gorąco )
warto sprawdzić

fassi 15.11.2024 19:25

Szynszyl, nie kumam do końca co z ta zębatka. Na silikonie założona czy jak? Sadzy z komina napchało?

Melon 15.11.2024 21:22

Cytat:

Napisał next22 (Post 864947)
Meloniasty :) ja tam kiedyś pisałem na forum Varadero o uślizgujących się zębatkach przeniesienia napędu rozrusznika (obsadzane na gorąco )
warto sprawdzić

Dzięki wstawię ale zara przecie sam możesz chłopakowi napisać :)

szynszyll 15.11.2024 21:27

Cytat:

Napisał fassi (Post 864949)
Szynszyl, nie kumam do końca co z ta zębatka. Na silikonie założona czy jak? Sadzy z komina napchało?

ma sciete/zmielone zeby. silnik juz na stole jutro go otworze to pstrykne fotki. juz wiem ze bedzie KAPLICA w calej skrzyni. tam bedzie Drezno na wiosne 1945 :(

szynszyll 16.11.2024 15:46

1 Załącznik(ów)
Gloria Victis!

Tez by mi zeby powypadaly gdyby na grilu pijany 150-cio kilowy wujek na mmnie wskoczyl i zaczal napierac po sadzie, zeby sie popisac :(

Melon 16.11.2024 16:07

No i co tera części masz ? Można jak to na jutubie pokazują zregenerować :D

szynszyll 16.11.2024 16:19

Cytat:

Napisał Melon (Post 864987)
No i co tera części masz ? Można jak to na jutubie pokazują zregenerować :D

przerobie na elektryka - tam nie ma skrzyni :D

kawałki są bez problemu

Dlugi_TA 18.11.2024 10:41

Szynszyl

Podjął byś się regeneracji pompy cieczy z TA650?
Cieknie strona płynu, jest jakiś tutorial wymiany uszczelniaczy (bo Honda przewiduje wymianę tylko całej pompy), ale tam trzeba podspawać do wirnika mocowanie pod ściągacz a później nabić go na wałek.
Jakoś tak nie oceniam się na siłach, by za to się zabrać...

szynszyll 18.11.2024 10:58

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 865049)
Szynszyl

Podjął byś się regeneracji pompy cieczy z TA650?
Cieknie strona płynu, jest jakiś tutorial wymiany uszczelniaczy (bo Honda przewiduje wymianę tylko całej pompy), ale tam trzeba podspawać do wirnika mocowanie pod ściągacz a później nabić go na wałek.
Jakoś tak nie oceniam się na siłach, by za to się zabrać...

a uzywki nie idzie kupic? nigdy tego nie robilem ale narzedzia sa, spawarka jest - jak sie nie boisz, ze bardziej spierdole to zapraszam :D zakrec do mnie albo napisz priv 576545509

p.s. fiku-miku i wiem kto ma uzywke na sprzedaz

Dlugi_TA 18.11.2024 11:20

Nowa ok. 1700PLN, używki pewnie po 1/2-1/3 ceny nowej a czy za chwilę nie będą ciekły - nie mam pewności.
Temat na zimę, bo na razie jeszcze ujeżdżam jak tylko lekko na "+" jest :-)
Odezwę się :-)

szynszyll 18.11.2024 11:32

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 865053)
Nowa ok. 1700PLN, używki pewnie po 1/2-1/3 ceny nowej a czy za chwilę nie będą ciekły - nie mam pewności.
Temat na zimę, bo na razie jeszcze ujeżdżam jak tylko lekko na "+" jest :-)
Odezwę się :-)

dzis ma mi kolega podac cene bo wlasnie wyciaga zajechany silnik z ramy i bedzie go kawalkowal - przemyslisz sprawe, a z tego co widze to nie jest jakas wielka filozofia ta regeneracja. w kontakcie.

Tygrys 74 18.11.2024 19:48

Czuba zamiast męczyć się z tą skrzynią yamahowska taniej będzie jakiegoś mrf 50 wstawić w ramę ��

szynszyll 18.11.2024 21:48

ja sie z niczym nie mecze - ja nie jestem orange czoper - poszlo zamowienie do yamahy na nowe oem za 1000pln i po ludzku na nowych trybach i uszczelkach to poskladam. tata byl oszczedny - niech tata placi. mnie sie nie chce patentow robic ze spawaniem ramy i osiowaniem lancucha. nic plug&play nie wejdzie bo sprawdzalem po uszach + airbox + kolektor. sorry.

szynszyll 21.11.2024 18:21

1 Załącznik(ów)
nowy YSS wrzucony do Tigera 800. przyjmuje zaklady czy sie wysmarka przed koncem gwarancji :D moto sporo jezdzone ale tylko asfalt bo to wersja XR. oryginalna SHOWA poddała się przy ~80 tys km.

Jarczoq 22.11.2024 00:07

Nie sądzę. Montowałem takie do różnych (po za cross-ami) i jak do tej pory (a to już będzie w jednym przypadku ponad 50kkm) działa prawidłowo. Sam mam w Bieliźnie, FJ i AT emulatory od nich i działają wzorowo. Po za tym, YSS można bez problemu serwisować. Na szkoleniu była mowa o wymianach oleum co 30kkm (na szosie - w terenie częściej), ale (ponoć) fabryczny nawet po 50kkm zachował całkiem sporo początkowych parametrów.

szynszyll 22.11.2024 04:06

1 Załącznik(ów)
emulatorow yss zamontowalem sporo, centralna sprężynke po raz pierwszy. dostalem dobra cene + jest gwarancja + podobno sa bardzo łatwe w naprawie/serwisie. nowy oryginal w ASO zabijal cena a zadne z niego cudo. polecony fachowiec nie poradzil sobie z regeneracja uszkodzonego. wskoczylo wiec to. jak sie cos popsuje to bede pisal, bo opinie na sieci sa bardzo skrajne.

next22 22.11.2024 21:52

Weź Szynszyl się opanuj
plujesz na chinszczyznę a promujesz co?
pamiętasz Rambo?

Jarczoq 22.11.2024 23:19

To jeszcze nie czajna ino Taiwan.

szynszyll 23.11.2024 04:31

2 Załącznik(ów)
to nie jest taiwan ale tajlandia. oryginal kosztuje 7300pln - juz widze jak wyskakujesz z takiej kasy za amor do motocykla wartego 15 tys. YSS kosztowal 1650pln. ja nic nie 'promuje' - napisalem, ze tak klient zdecydowal i takie cos zalozylem. chciałby Wilbersa zalozylbym Wilbersa. jak beda z tym klopoty to bede pisal. chyba z doroslymi ludzmi rozmawiam. Rambo pamietam, ale nie wiem co to ma do rzeczy? tajlandzkie sa tez filtry HiFlo, ktore 'promuje'. w ogole mam dzialke u tajów i co miesiac przychodzi przelew z ambasady, bo tylko dzieki mnie sie to jeszcze kreci :D YSS pierwsza fabryke otworzylo w 1983 i od tej pory sie rozwija - mozna sobie na ich stronie poczytac. jak wyzej: beda z tym klopoty - bede pisal. kolegom w Triumph-ie odbiła palma i trzeba sobie jakos w tej sytuacji poradzic a pole manewru jest ograniczone bo Triumph to wciaz na rynku dziwadelko i malo kto robi do niego akcesoryjne kawałki tak jak do Hondy czy KTM.

p.s. a Rambo tez agent bo mial świnie wietnamską :D

herni 23.11.2024 07:59

myślę, ze kierowniczka (właścicielka motocykla) i tak nie odczułaby różnicy między nowym a zużytym amortyzatorem.Zresztą tak jak 70% właścicieli motocykli

szynszyll 23.11.2024 08:34

trudno mi znalezc na tak postawiona sprawe madra odpowiedz :| Ty Herni jestes w której czesci? w tych 30 czy 70 procentach?

Melon 23.11.2024 09:30

Jprdl a co tu odczuwać jak oliwa wycieka :D
Klient nasz pan i montuje się graty jakie sobie zażyczy a w tym wypadku chodziło o kesz więc ma jak ma. Mnie było stać na ori to taki wstawiłem za jedyne 1400

herni 23.11.2024 09:35

Cytat:

Napisał Melon (Post 865369)
Klient nasz pan i montuje się graty jakie sobie zażyczy a w tym wypadku chodziło o kesz więc ma jak ma. Mnie było stać na ori to taki wstawiłem za jedyne 1400

nie zawsze wyciekająca oliwa jest oznaką zużytego amora

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 865365)
trudno mi znalezc na tak postawiona sprawe madra odpowiedz :| Ty Herni jestes w której czesci? w tych 30 czy 70 procentach?

do niedawana byłem w 70% :haha2:

szynszyll 23.11.2024 09:46

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Melon (Post 865369)

to ja nie wiem komu to buchnąłeś albo co mówił właściciel przed śmiercią ale regularna cena na sieci za nowy OEM 52400MCAD32 to ~7 tys pln. co ciekawe, jest to Kayaba, chociaz Honda przyzwyczaila mnie raczej do uzywania produktow Showa.

taki jak na fotce?

Melon 23.11.2024 09:50

Cytat:

Napisał herni (Post 865370)
nie zawsze wyciekająca oliwa jest oznaką zużytego amora

Tak oczywiście zakładamy osłonę lub jak na przodzie szmatę i jeździmy dalej. :D
Wszystko się naprawia jak się opłaca i jaki budżet ma klient gdzie w moim wypadku remont był nie opłacalny ale już się nie odzywam. ;)

Noo nikomu nic nie skubnąłem to było przed zarazą a kupiłem w L w serwisie po znajomości :)

madafakinges 23.11.2024 10:52

Tak dla porównania amortyzator do chinola od wersji rally, czyli wersja z dużym tłoczyskiem itp. 600dolarów z podatkami i wysyłką...

szynszyll 23.11.2024 11:31

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 865374)
Tak dla porównania amortyzator do chinola od wersji rally, czyli wersja z dużym tłoczyskiem itp. 600dolarów z podatkami i wysyłką...

to jest Kayaba? bo z przodu USD jest chyba Kayaby?

madafakinges 23.11.2024 11:48

W pro jest KYB wersja podła z 20mm tłokiem czyi bieda taka jak w tenere.

W rally to YUAN czyli firma ktora robi zawieszenia dla showa...

szynszyll 23.11.2024 12:02

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 865379)
W pro jest KYB wersja podła z 20mm tłokiem czyi bieda taka jak w tenere.

W rally to YUAN czyli firma ktora robi zawieszenia dla showa...

ha! nie trafiłem na nich nigdy, a widać, że sporo tego robią:

http://en.yuanabsorber.com/

strona - jak to czesto u chinczykow - zyje wlasnym zyciem

Jarczoq 23.11.2024 23:15

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 865359)
to nie jest taiwan ale tajlandia.

A jednak ktoś czyta uważnie ... Oczywiście Tajlandia - czwarty co do wielkości kraj z całkiem sporą gospodarką. Czasami mi się zdarza w wyniku demencji, ale cóż...
Co do czucia/nie czucia zużycia, jeśli amor wyleje i miał słabą poduszkę gazową, nie czuć tylko jak się prowadzi - na piechotę znaczy. Sam doświadczyłem, jak na rondzie dryftowałem z tego powodu wiedząc o ułomności tegoż, bo już wcześniej łuki i zakręty jakoś dziwnie zaczęły się "prostować" . Podobnie było w przypadku puchy, gdzie tylne amory (te ważniejsze) straciły sterowanie (Nissan USA) i na prostej na muldzie tak mi dupą zakręciło (pomimo ostrożnej jazdy), że prawie się zesrałem.

herni 24.11.2024 22:58

Cytat:

Napisał next22 (Post 865349)
Weź Szynszyl się opanuj
plujesz na chinszczyznę a promujesz co?
pamiętasz Rambo?

Dokładnie. Szynszyl powinien się brzydzić brać do rąk wszystko co nie "oryginalne"

Melon 24.11.2024 23:58

Jurek to ten od viadra dalej męczy się:

Moje kolejne spostrzeżenia i pytania. Mianowicie problem nadal występuje ale:
- moto na swoim aku ma duży problem z odpaleniem, podpiąłem aku z auta już bezpośrednio bez odpalonego auta (jak tu kolega zasugerował słusznie) po kablach i nadal jest problem z odpaleniem.
- więc ponownie odpaliłem auto i po kablach od auta odpalam moto no i znowu to samo odpala bez problemu a rozrusznik kręci bardzo płynnie bez zacięć no i zegar nie przygasa, zgasiłem go odpiąłem kable i próbuję odpalić nadal nie idzie podpinam auto idzie, o co chodzi?
- zacząłem się zastanawiać czy może regulator napięcia ma jakiś wpływ na rozruch motocykla nigdzie nie znalazłem żadnych info na ten temat, tylko tyle że jak regulator to ładowanie słabe a u mnie ładowanie w normie. No ale nic robię wszystkie pomiary jakie są możliwe co do alternatora i regulatora.
Alternator: napięcia 3 x 36V (nie znalazłem normy), rezystancja 3 x 0,1ohm (norma 0,3-0,5ohm), żadnych przebić wszystko w normie.
Korzystałem z filmiku:
https://youtu.be/d48JazxqAeQ?si=6bNMS3C0_e3XPZ8g
Regulator napięcia: ładowanie w porządku, zielone przewody ciągłość do masy, z zewnątrz żadnych uszkodzeń, żadnych przebić, znalazłem ciekawe pomiary na zagranicznych mediach dotyczące jakiegoś "testu biasu" dla bieguna dodatniego i ujemnego, pomiar zwykłem multimetrem nastawionym na pomiar diody no i tutaj wyszły mi różnice bo według poniższego filmiku pomiar powinien wyjść od 0,3V do 0,5V a u mnie dla ujemnego wyszło 3 x 0,520V a dla dodatniego 3 x 0,158V.
https://youtu.be/-2jWIkhy1fo?si=bkHpxnl4v-V-CQUt
Ale nie wiem jak to zinterpretować.
- spróbowałem odpalić moto odłączając alternator od regulatora 3 żółte kable, no i moto zaczęło odpalać, nawet na swoim aku, co za zdziwienie, czy tylko przypadek, nie wiem? Czy ten regulator może zakłócać rozruch motocykla, czy to wogóle możliwe?

Jarczoq 25.11.2024 00:21

Ile aku ma napięcia spoczynkowego. Jak poniżej 11V, to może być zwarcie i będzie kręcił, ale zbraknie prądu nawet z zewnętrznym aku. Przy włączonym ładowaniu tego prądu może być wystarczająco. Wywalić aku (w takim przypadku ładowanie może nic nie dać) i wtedy spróbować na zewnętrznym aku bez ładowania.

strobus1 25.11.2024 08:03

Jedna cela w aku prawdoppdobnie zdechła. Reszta przeladowana wiec aku bez obciazenia lub z niewielkim ma nominalne napięcie. Złośliwość rzeczy martwych ;)

szynszyll 25.11.2024 08:58

jezeli motocykl odpala na kablach to wlasciwie znalazles odpowiedz. jak juz tu pisalismy - jakosc akumulatorow dramatycznie spadla :( kiedys legendarna Yuasa juz wlasciwie nic nie znaczy i znam ludzi, ktorzy reklamowali ja po kilku tygodniach. sprawdzenie stanu akumulatora mozliwe jest tylko testerem zwarciowym, ktory mają niektore warsztaty. sytuacja z odpieciem cewek pradnicy mocno dziwna - tak jakby niesprawny regulator przepuszczal cos i zwieral przez cewki... nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.
jedyne rozsadne rozwiazanie to niestety... podstawianie. podjechac do serwisu, zweryfikowac akumulator, nastepnie podstawic regulator. na zdrowy rozum nic madrzejszego nie wymyslisz. dobrze, ze to w sumie bardzo prosty układ wzajemnych zaleznosci a nie jakas pokomplikowana cyfrowka, która zaczeła szaleć.

p.s. od okolo 2 lat zakladam tylko motobatt-y.

herni 25.11.2024 09:33

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 865481)
jezeli motocykl odpala na kablach to wlasciwie znalazles odpowiedz. jak juz tu pisalismy - jakosc akumulatorow dramatycznie spadla :( kiedys legendarna Yuasa juz wlasciwie nic nie znaczy i znam ludzi, ktorzy reklamowali ja po kilku tygodniach. sprawdzenie stanu akumulatora mozliwe jest tylko testerem zwarciowym, ktory mają niektore warsztaty. sytuacja z odpieciem cewek pradnicy mocno dziwna - tak jakby niesprawny regulator przepuszczal cos i zwieral przez cewki... nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.
jedyne rozsadne rozwiazanie to niestety... podstawianie. podjechac do serwisu, zweryfikowac akumulator, nastepnie podstawic regulator. na zdrowy rozum nic madrzejszego nie wymyslisz. dobrze, ze to w sumie bardzo prosty układ wzajemnych zaleznosci a nie jakas pokomplikowana cyfrowka, która zaczeła szaleć.

p.s. od okolo 2 lat zakladam tylko motobatt-y.

Motobatt jest ok,używam w dwóch motocyklach. Ale czy jeszcze dostepny w PL bo brakuje ich ostatnio . Z tego co sie dowiedziałem to dystrybutor zwija interes w UE. Akumulatory Baner tez sa ok.

Melon 25.11.2024 11:49

Czytajcie ze zrozumieniem, motor odpala po odłączeniu regulatora. Ja nie kumam o co tu chodzi

szynszyll 25.11.2024 11:55

Cytat:

Napisał Melon (Post 865501)
Czytajcie ze zrozumieniem, motor odpala po odłączeniu regulatora. Ja nie kumam o co tu chodzi

po odłaczeniu regulatora od czego? od cewek czy od akumulatora? z tego co czytam to od cewek ( 3 żółte kable) - jezeli tak to regulator do kosza. napisalem powyzej:

- zweryfikowac akumulator bo przeciez zapala na kablach
- zweryfikowac regulator

to układ prosty jak widły

Melon 25.11.2024 15:48

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 865502)
po odłaczeniu regulatora od czego? od cewek czy od akumulatora? z tego co czytam to od cewek ( 3 żółte kable) - jezeli tak to regulator do kosza. napisalem powyzej:

- zweryfikowac akumulator bo przeciez zapala na kablach
- zweryfikowac regulator

to układ prosty jak widły

Dzięki przekażę . :)

szynszyll 25.11.2024 21:43

no to jeszcze taka ciekawostka, zanim sie walne do wyra z audiobookiem na uszach. ceny lozysk OEM Yamaha i dokladnie takich samych kupionych w Albeco:

NTN6204c3 Y:36pln A:12pln
NTN6202c3 Y:70pln A:9pln
NTN6201c3 Y:71pln A:9pln

suma Y:177pln A:30pln

siła woreczka!

Dzieju 26.11.2024 06:48

Proceder od dawna znany , ale ludziska lubią być oszukiwani , sprowadzony samochód musi mieć na liczniku ok 180tyskm niezależnie czy ma 3 czy 30lat tak i lubią firmowe pudełeczka i myślą że jak ktoś na nim napisał np Bosch to tam jest nadal Bosch czy kupowanie tego samego towaru "ładniej" zapakowanego.
Pozostaje posiadać wiedzę by nie dawać się robić w balona i właśnie ta wiedza jest bardzo cenna.
Choć bogaty to oleje i pójdzie do serwisu bo go stać.

szynszyll 26.11.2024 08:41

2 Załącznik(ów)
moi dwaj Yamahowscy faworyci nadal w cenie: podkładka 42pln, nakrętka 140pln :D podrożały od mojej ostatniej wizyty na rozkladowce XVS1100/BT1100.

Melon 26.11.2024 09:32

Pewnie użyto kosmicznej technologii przy produkcji i stąd taka cena :D

szynszyll 26.11.2024 09:43

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Melon (Post 865565)
Pewnie użyto kosmicznej technologii przy produkcji i stąd taka cena :D

sam Cesarz ręcznie produkuje te części w Pałacu Cesarskim w Kioto :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:59.