![]() |
Z tymi aku zależy jak się trafi. Mam parę baterii co mają po 6-7 lat i jest ok.
|
Jeśli chodzi o sprzęt dla małolata. Jest coś takiego jak MRF. 140 CC kosztuje kilka tysi nowe a zabić tego się nie da tak prosto. Sam odkupiłem od kolegi z Foruma dla swojego szkodnika i pięknie się nauczył dwóch kół i to w terenie. Wyjebek kilka było, części po kilkadziesiąt/kilkanaście zł i uważam, że Yamaha czy inne markowe to gruuuuba przesada do nauki. Wystarczy zresztą zobaczyć co z tym wyczyniają na jutubach.
|
Cytat:
p.s. w silniku oczywiscie byl wlany motodoctor bo rodak rodaka nie oszuka bo to grzech a to przeciez arcy katolicki narod |
Cytat:
|
Cytat:
https://youtu.be/x7xbgmPKCjk?si=41niXvTOkMCuQQ8l Winowajcą był przetarty gdzieś przewód od przycisku rozrusznika, być może u Ciebie jest podobna historia. Może w Varadero jest pod kanapą złącze jak w DLu? Jeśli tak to spróbuj odpalić go pomijając przycisk rozrusznika. Wytapatalkowano |
2 Załącznik(ów)
muzyk muzyka przeciez nie oszuka :D mamy winnego - polskie narodowe koło antyzębowe w skrzyni :D
|
Cytat:
warto sprawdzić |
Szynszyl, nie kumam do końca co z ta zębatka. Na silikonie założona czy jak? Sadzy z komina napchało?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Gloria Victis!
Tez by mi zeby powypadaly gdyby na grilu pijany 150-cio kilowy wujek na mmnie wskoczyl i zaczal napierac po sadzie, zeby sie popisac :( |
No i co tera części masz ? Można jak to na jutubie pokazują zregenerować :D
|
Cytat:
kawałki są bez problemu |
Szynszyl
Podjął byś się regeneracji pompy cieczy z TA650? Cieknie strona płynu, jest jakiś tutorial wymiany uszczelniaczy (bo Honda przewiduje wymianę tylko całej pompy), ale tam trzeba podspawać do wirnika mocowanie pod ściągacz a później nabić go na wałek. Jakoś tak nie oceniam się na siłach, by za to się zabrać... |
Cytat:
p.s. fiku-miku i wiem kto ma uzywke na sprzedaz |
Nowa ok. 1700PLN, używki pewnie po 1/2-1/3 ceny nowej a czy za chwilę nie będą ciekły - nie mam pewności.
Temat na zimę, bo na razie jeszcze ujeżdżam jak tylko lekko na "+" jest :-) Odezwę się :-) |
Cytat:
|
Czuba zamiast męczyć się z tą skrzynią yamahowska taniej będzie jakiegoś mrf 50 wstawić w ramę
|
ja sie z niczym nie mecze - ja nie jestem orange czoper - poszlo zamowienie do yamahy na nowe oem za 1000pln i po ludzku na nowych trybach i uszczelkach to poskladam. tata byl oszczedny - niech tata placi. mnie sie nie chce patentow robic ze spawaniem ramy i osiowaniem lancucha. nic plug&play nie wejdzie bo sprawdzalem po uszach + airbox + kolektor. sorry.
|
1 Załącznik(ów)
nowy YSS wrzucony do Tigera 800. przyjmuje zaklady czy sie wysmarka przed koncem gwarancji :D moto sporo jezdzone ale tylko asfalt bo to wersja XR. oryginalna SHOWA poddała się przy ~80 tys km.
|
Nie sądzę. Montowałem takie do różnych (po za cross-ami) i jak do tej pory (a to już będzie w jednym przypadku ponad 50kkm) działa prawidłowo. Sam mam w Bieliźnie, FJ i AT emulatory od nich i działają wzorowo. Po za tym, YSS można bez problemu serwisować. Na szkoleniu była mowa o wymianach oleum co 30kkm (na szosie - w terenie częściej), ale (ponoć) fabryczny nawet po 50kkm zachował całkiem sporo początkowych parametrów.
|
1 Załącznik(ów)
emulatorow yss zamontowalem sporo, centralna sprężynke po raz pierwszy. dostalem dobra cene + jest gwarancja + podobno sa bardzo łatwe w naprawie/serwisie. nowy oryginal w ASO zabijal cena a zadne z niego cudo. polecony fachowiec nie poradzil sobie z regeneracja uszkodzonego. wskoczylo wiec to. jak sie cos popsuje to bede pisal, bo opinie na sieci sa bardzo skrajne.
|
Weź Szynszyl się opanuj
plujesz na chinszczyznę a promujesz co? pamiętasz Rambo? |
To jeszcze nie czajna ino Taiwan.
|
2 Załącznik(ów)
to nie jest taiwan ale tajlandia. oryginal kosztuje 7300pln - juz widze jak wyskakujesz z takiej kasy za amor do motocykla wartego 15 tys. YSS kosztowal 1650pln. ja nic nie 'promuje' - napisalem, ze tak klient zdecydowal i takie cos zalozylem. chciałby Wilbersa zalozylbym Wilbersa. jak beda z tym klopoty to bede pisal. chyba z doroslymi ludzmi rozmawiam. Rambo pamietam, ale nie wiem co to ma do rzeczy? tajlandzkie sa tez filtry HiFlo, ktore 'promuje'. w ogole mam dzialke u tajów i co miesiac przychodzi przelew z ambasady, bo tylko dzieki mnie sie to jeszcze kreci :D YSS pierwsza fabryke otworzylo w 1983 i od tej pory sie rozwija - mozna sobie na ich stronie poczytac. jak wyzej: beda z tym klopoty - bede pisal. kolegom w Triumph-ie odbiła palma i trzeba sobie jakos w tej sytuacji poradzic a pole manewru jest ograniczone bo Triumph to wciaz na rynku dziwadelko i malo kto robi do niego akcesoryjne kawałki tak jak do Hondy czy KTM.
p.s. a Rambo tez agent bo mial świnie wietnamską :D |
myślę, ze kierowniczka (właścicielka motocykla) i tak nie odczułaby różnicy między nowym a zużytym amortyzatorem.Zresztą tak jak 70% właścicieli motocykli
|
trudno mi znalezc na tak postawiona sprawe madra odpowiedz :| Ty Herni jestes w której czesci? w tych 30 czy 70 procentach?
|
Jprdl a co tu odczuwać jak oliwa wycieka :D
Klient nasz pan i montuje się graty jakie sobie zażyczy a w tym wypadku chodziło o kesz więc ma jak ma. Mnie było stać na ori to taki wstawiłem za jedyne 1400 |
Cytat:
nie zawsze wyciekająca oliwa jest oznaką zużytego amora Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
taki jak na fotce? |
Cytat:
Wszystko się naprawia jak się opłaca i jaki budżet ma klient gdzie w moim wypadku remont był nie opłacalny ale już się nie odzywam. ;) Noo nikomu nic nie skubnąłem to było przed zarazą a kupiłem w L w serwisie po znajomości :) |
Tak dla porównania amortyzator do chinola od wersji rally, czyli wersja z dużym tłoczyskiem itp. 600dolarów z podatkami i wysyłką...
|
Cytat:
|
W pro jest KYB wersja podła z 20mm tłokiem czyi bieda taka jak w tenere.
W rally to YUAN czyli firma ktora robi zawieszenia dla showa... |
Cytat:
http://en.yuanabsorber.com/ strona - jak to czesto u chinczykow - zyje wlasnym zyciem |
Cytat:
Co do czucia/nie czucia zużycia, jeśli amor wyleje i miał słabą poduszkę gazową, nie czuć tylko jak się prowadzi - na piechotę znaczy. Sam doświadczyłem, jak na rondzie dryftowałem z tego powodu wiedząc o ułomności tegoż, bo już wcześniej łuki i zakręty jakoś dziwnie zaczęły się "prostować" . Podobnie było w przypadku puchy, gdzie tylne amory (te ważniejsze) straciły sterowanie (Nissan USA) i na prostej na muldzie tak mi dupą zakręciło (pomimo ostrożnej jazdy), że prawie się zesrałem. |
Cytat:
Dokładnie. Szynszyl powinien się brzydzić brać do rąk wszystko co nie "oryginalne" |
Jurek to ten od viadra dalej męczy się:
Moje kolejne spostrzeżenia i pytania. Mianowicie problem nadal występuje ale: - moto na swoim aku ma duży problem z odpaleniem, podpiąłem aku z auta już bezpośrednio bez odpalonego auta (jak tu kolega zasugerował słusznie) po kablach i nadal jest problem z odpaleniem. - więc ponownie odpaliłem auto i po kablach od auta odpalam moto no i znowu to samo odpala bez problemu a rozrusznik kręci bardzo płynnie bez zacięć no i zegar nie przygasa, zgasiłem go odpiąłem kable i próbuję odpalić nadal nie idzie podpinam auto idzie, o co chodzi? - zacząłem się zastanawiać czy może regulator napięcia ma jakiś wpływ na rozruch motocykla nigdzie nie znalazłem żadnych info na ten temat, tylko tyle że jak regulator to ładowanie słabe a u mnie ładowanie w normie. No ale nic robię wszystkie pomiary jakie są możliwe co do alternatora i regulatora. Alternator: napięcia 3 x 36V (nie znalazłem normy), rezystancja 3 x 0,1ohm (norma 0,3-0,5ohm), żadnych przebić wszystko w normie. Korzystałem z filmiku: https://youtu.be/d48JazxqAeQ?si=6bNMS3C0_e3XPZ8g Regulator napięcia: ładowanie w porządku, zielone przewody ciągłość do masy, z zewnątrz żadnych uszkodzeń, żadnych przebić, znalazłem ciekawe pomiary na zagranicznych mediach dotyczące jakiegoś "testu biasu" dla bieguna dodatniego i ujemnego, pomiar zwykłem multimetrem nastawionym na pomiar diody no i tutaj wyszły mi różnice bo według poniższego filmiku pomiar powinien wyjść od 0,3V do 0,5V a u mnie dla ujemnego wyszło 3 x 0,520V a dla dodatniego 3 x 0,158V. https://youtu.be/-2jWIkhy1fo?si=bkHpxnl4v-V-CQUt Ale nie wiem jak to zinterpretować. - spróbowałem odpalić moto odłączając alternator od regulatora 3 żółte kable, no i moto zaczęło odpalać, nawet na swoim aku, co za zdziwienie, czy tylko przypadek, nie wiem? Czy ten regulator może zakłócać rozruch motocykla, czy to wogóle możliwe? |
Ile aku ma napięcia spoczynkowego. Jak poniżej 11V, to może być zwarcie i będzie kręcił, ale zbraknie prądu nawet z zewnętrznym aku. Przy włączonym ładowaniu tego prądu może być wystarczająco. Wywalić aku (w takim przypadku ładowanie może nic nie dać) i wtedy spróbować na zewnętrznym aku bez ładowania.
|
Jedna cela w aku prawdoppdobnie zdechła. Reszta przeladowana wiec aku bez obciazenia lub z niewielkim ma nominalne napięcie. Złośliwość rzeczy martwych ;)
|
jezeli motocykl odpala na kablach to wlasciwie znalazles odpowiedz. jak juz tu pisalismy - jakosc akumulatorow dramatycznie spadla :( kiedys legendarna Yuasa juz wlasciwie nic nie znaczy i znam ludzi, ktorzy reklamowali ja po kilku tygodniach. sprawdzenie stanu akumulatora mozliwe jest tylko testerem zwarciowym, ktory mają niektore warsztaty. sytuacja z odpieciem cewek pradnicy mocno dziwna - tak jakby niesprawny regulator przepuszczal cos i zwieral przez cewki... nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.
jedyne rozsadne rozwiazanie to niestety... podstawianie. podjechac do serwisu, zweryfikowac akumulator, nastepnie podstawic regulator. na zdrowy rozum nic madrzejszego nie wymyslisz. dobrze, ze to w sumie bardzo prosty układ wzajemnych zaleznosci a nie jakas pokomplikowana cyfrowka, która zaczeła szaleć. p.s. od okolo 2 lat zakladam tylko motobatt-y. |
Cytat:
Motobatt jest ok,używam w dwóch motocyklach. Ale czy jeszcze dostepny w PL bo brakuje ich ostatnio . Z tego co sie dowiedziałem to dystrybutor zwija interes w UE. Akumulatory Baner tez sa ok. |
Czytajcie ze zrozumieniem, motor odpala po odłączeniu regulatora. Ja nie kumam o co tu chodzi
|
Cytat:
- zweryfikowac akumulator bo przeciez zapala na kablach - zweryfikowac regulator to układ prosty jak widły |
Cytat:
|
no to jeszcze taka ciekawostka, zanim sie walne do wyra z audiobookiem na uszach. ceny lozysk OEM Yamaha i dokladnie takich samych kupionych w Albeco:
NTN6204c3 Y:36pln A:12pln NTN6202c3 Y:70pln A:9pln NTN6201c3 Y:71pln A:9pln suma Y:177pln A:30pln siła woreczka! |
Proceder od dawna znany , ale ludziska lubią być oszukiwani , sprowadzony samochód musi mieć na liczniku ok 180tyskm niezależnie czy ma 3 czy 30lat tak i lubią firmowe pudełeczka i myślą że jak ktoś na nim napisał np Bosch to tam jest nadal Bosch czy kupowanie tego samego towaru "ładniej" zapakowanego.
Pozostaje posiadać wiedzę by nie dawać się robić w balona i właśnie ta wiedza jest bardzo cenna. Choć bogaty to oleje i pójdzie do serwisu bo go stać. |
2 Załącznik(ów)
moi dwaj Yamahowscy faworyci nadal w cenie: podkładka 42pln, nakrętka 140pln :D podrożały od mojej ostatniej wizyty na rozkladowce XVS1100/BT1100.
|
Pewnie użyto kosmicznej technologii przy produkcji i stąd taka cena :D
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:59. |