Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Modyfikacje CRF 300 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41281)

matjas 13.05.2022 20:25

Się podpisuje. OsmAnd i telefon to obecnie bardzo poważna konkurencja do wszystkich garminow.

Horizon 13.05.2022 22:27

Thx za informacje, bede testować. Póki co fajnie jak tak się bawie palcem po mapie to fajnie kieruje po drogach pożarowych (chyba można po nich jeździć) jak są a na północ od Szczecina jest ich sporo. Ale jak ich nie ma to wyznacza asfaltem i osmand widze chce unikać nielegalu.

Apropos modów jakich używsz Warzyfko opon do uprawiania takiego szwenduro?

Cytat:

Napisał matjas (Post 780308)
Się podpisuje. OsmAnd i telefon to obecnie bardzo poważna konkurencja do wszystkich garminow.

Patrzyłem już na Zumo XT czy może nie wciągnąć, ale stwierdziłem, że odpalę poprzedniego smartfona i zobaczymy co w trawie piszczy.

Danny 13.05.2022 22:37

Metzeler MC360 mid-hard (przód) + mid-soft (tył, założony trzymak), ciśnienie 0,8-1,0 bar.
OsmAnd na starym iPhonie w chińskim gumowym uchwycie na kierownicę przekładanym z moto na rower. Do zdjęć drugi iphone w kieszeni/plecaku.

sysiek300 14.05.2022 21:03

macie jakies folie na wyświetlaczach zegarów? w porównaniu jak tu niektórzy upalają ja kręcę w koło komina spokojnie i raz przetarłem dosłownie tylko z kurzu wyświetlacz gołą ręką i dwie rysy, co gdzie indzie bym chyba rysy nie dostrzegł choć by na plastikach :)

matjas 14.05.2022 21:13

Miałem to samo na NC. Serio przestałem wycierać.
W skodzie to samo - przetrzyj raz na sucho plastik nad zegarami i już są rysy…

Krisstel 15.05.2022 00:42

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 780367)
macie jakies folie na wyświetlaczach zegarów? w porównaniu jak tu niektórzy upalają ja kręcę w koło komina spokojnie i raz przetarłem dosłownie tylko z kurzu wyświetlacz gołą ręką i dwie rysy, co gdzie indzie bym chyba rysy nie dostrzegł choć by na plastikach :)

moj pierwszy zakup to byla folia, jeszcze zanim motong do mnie dotarl.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

sysiek300 15.05.2022 00:46

To poprosze kolego namiar ... czy uniwersalna i docinales? bo widze sa takie chocby na tablety

Krisstel 15.05.2022 01:30

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 780383)
To poprosze kolego namiar ... czy uniwersalna i docinales? bo widze sa takie chocby na tablety

kupowalem na ebay. w tamtym czasie byl z tym problem. folia dedykowana, przycieta. teraz na ebay czy ali wpisujesz przykladowo "folia crf300L" i masz tego multum.

sysiek300 15.05.2022 01:34

Dzięki. Tak czy siak to się rysuje od patrzenia dosłownie, dramat, nawet w Hyundaiu z 2010 jaki mam warstwa lakieru jednak była twardsza :D myślałem, że nic tego nie przebije a jednak ...

Krisstel 15.05.2022 10:06

No niestety, takie czasy. polityka większości firm motoryzacyjnych i nie tylko jest taka, że po gwarancji masz wymienić na nowe, bo się zacznie sprzęt pyerdolic. Jeszcze potomkowie samurajów trzymają poziom po japońsku, czyli jako-tako. Ale ok, będzie dobrze. W piątek, grubo po ponad miesiącu przyszła paka od bikerzów. Krótka dupka ze światłem, bagażnik alu siateczka. Trzeba było 140 cebulionów wysupłać na opłaty. Tail tidy założone, od razu to jakoś wygląda. Jeszcze muszę pomóżdżyć nad podłączeniem kabli, bo nie ma złączki tylko wiązka kabli bez instrukcji. Do tego kierunki led z ali wielkości paznokci.
Kratka na lampę z przodu założona, osłona kolanka założona, Acerbisy na ramę czekają na założenie.

Horizon 15.05.2022 11:21

Cytat:

Napisał Krisstel (Post 780398)
No niestety, takie czasy. polityka większości firm motoryzacyjnych i nie tylko jest taka, że po gwarancji masz wymienić na nowe, bo się zacznie sprzęt pyerdolic. Jeszcze potomkowie samurajów trzymają poziom po japońsku, czyli jako-tako. Ale ok, będzie dobrze. W piątek, grubo po ponad miesiącu przyszła paka od bikerzów. Krótka dupka ze światłem, bagażnik alu siateczka. Trzeba było 140 cebulionów wysupłać na opłaty. Tail tidy założone, od razu to jakoś wygląda. Jeszcze muszę pomóżdżyć nad podłączeniem kabli, bo nie ma złączki tylko wiązka kabli bez instrukcji. Do tego kierunki led z ali wielkości paznokci.
Kratka na lampę z przodu założona, osłona kolanka założona, Acerbisy na ramę czekają na założenie.

Kable na sztywno lutowałem i na to koszulka. Działa dobrze.

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 780320)
Metzeler MC360 mid-hard (przód) + mid-soft (tył, założony trzymak), ciśnienie 0,8-1,0 bar.
OsmAnd na starym iPhonie w chińskim gumowym uchwycie na kierownicę przekładanym z moto na rower. Do zdjęć drugi iphone w kieszeni/plecaku.

Wow, spodziewałbym się że bardziej dualowe używasz, a nie takie hardkory :D. Na przedzie mam idento co Ty, ale na tyle jakis Dunlop bo nie było Metzelera w tym rozmiarze. Ten mid-hard na przedzie praktycznie w ogóle się nie chce zużywać, za to tył niknie w oczach jak się.jedzie asfaltem.

Emek 15.05.2022 15:23

W 250 odłaziły. Ale to bez znaczenia. Można zawsze porządne nakleić jak odejdą jak komu zależy na estetyce.

Horizon 15.05.2022 20:14

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 780415)
Rysy rysami, a jak wyglądają naklejki po myciu karcherem? Nie odchodzą? Póki nowe może warto położyć klar na całość? Oczywiście temat dla estetów.

Po ktoryms myciu odłażą tak czy siak

Prince 15.05.2022 22:46

Naklejki przy użytkowaniu w stylu enduro są częścią eksploatacji jak filtry i opony. Z tym ze nie są tak potrzebne. Np ja mam jakieś smętne resztki a na wyglądzie mi najmniej zależy.

Po drogach pożarowych można jeździć? Serio? Zwykle jest na nich napisane ze nie wolno.

Danny 15.05.2022 23:52

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2faee27868.jpg

Krisstel 16.05.2022 10:25

na dniach jestem umówiony na montaż:D
https://www.youtube.com/watch?v=qaEp8jsame8

Horizon 16.05.2022 12:38

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 780440)

"ale panie leśniku, tak mi poradzili w internecie..."

:D

Szajfus 21.05.2022 16:06

Poradzcie, jaką torbę na bak do CRF 300L nie za miliony monet ? Wiadomo że chodzi o mocowaną paskami. Możliwie największa.

husa521 26.05.2022 01:33

3 Załącznik(ów)
Taaaki stojak sprawiłem hAnnie. Prosty, lekki i niezawodny.
Sprawdza się przy serwisie łańcucha i myciu myjką.

Zenonek 26.05.2022 11:10

Cytat:

Napisał husa521 (Post 781897)
Taaaki stojak sprawiłem hAnnie. Prosty, lekki i niezawodny.
Sprawdza się przy serwisie łańcucha i myciu myjką.

Elegancki. A kolega zapoda ile i gdzie. Dzięki. :)

husa521 26.05.2022 12:28

samoróbka

Danny 26.05.2022 13:16

Cytat:

Napisał husa521 (Post 781944)
samoróbka

Jest zainteresowanie, rozpoczynaj masową produkcję :)

Danny 27.05.2022 14:26

3 Załącznik(ów)
Testuję ostatnio poziomą orientację Osmanda i konieczne stało się poradzenie sobie z tzw. brake-line-routing-gate. To że mi kable częściowo zasłaniały wyświetlacz nigdy mi jakoś specjalnie nie przeszkadzało ale w obecnym układzie zaczęły mi ograniczać pole manewru telefonem. Trzeba zatem było tą nieszczęsną wiązkę trochę odsunąć.

Rezultaty poniżej. Efekt - brak kolizji z telefonem i w bonusie odsłonięte zegary :)

Jutro to objeżdżę, poobserwuję i dam znać jak siadło.

Edit: siadło bardzo dobrze, obawiałem się tarcia o elementy zespołu przełączników ale w całym zakresie ruchu jest zachowany od nich kilkumilimetrowy dystans i wiązka dotyka jedynie tego swojego oczka przelotowego. Po odsunięciu wiązka nie koliduje mi już z telefonem plus w bonusie podczas jazdy w pozycji siedzącej nie zasłania zegarów.

Cały pic polega na zdystansowaniu tego oczka przelotowego dokładnie o 2 cm. Powyżej tej długości wiązka zacznie się opierać i trzeć o elementy kokpitu a poniżej nie zostanie odsunięta na tyle żeby przestać zasłaniać zegary. Potrzebujemy zatem jakiegoś 2-centymetrowego męsko-żeńskiego przedłużenia z gwintem M6. Możliwości jest pewnie sporo, ja akurat po swoje postanowiłem udać się do gazowni :D

https://sprezyny-gazowe.com/przedluz...t-m6-20mm.html

Polecam!

Horizon 30.05.2022 08:42

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 782111)
Testuję ostatnio poziomą orientację Osmanda i konieczne stało się poradzenie sobie z tzw. brake-line-routing-gate. To że mi kable częściowo zasłaniały wyświetlacz nigdy mi jakoś specjalnie nie przeszkadzało ale w obecnym układzie zaczęły mi ograniczać pole manewru telefonem. Trzeba zatem było tą nieszczęsną wiązkę trochę odsunąć.

Rezultaty poniżej. Efekt - brak kolizji z telefonem i w bonusie odsłonięte zegary :)

Jutro to objeżdżę, poobserwuję i dam znać jak siadło.

Uuuu pięknie. Dasz linka gdzie kupiłeś? Mam tylko jakieś ebayowskie z UK wiec do tej pory jeszcze tego nie zrobiłem.

Emek 30.05.2022 09:08

A co tu jest do kupowania? Ta tuleja dystansująca?

matjas 30.05.2022 09:16

Musi mieć logo :)

dzinks 30.05.2022 09:33

Ja wziąłem do tego dwie nakrętki o większej średnicy i dłuższa śrubę, działa.

Danny 30.05.2022 09:42

Cytat:

Napisał Emek (Post 782478)

Przedłużka M6 męsko-żeńska o długości dokładnie 2 cm. Można sobie dociąć samą tuleję ale zrobi się z tego zagadnienie bo będzie też trzeba wymienić śrubę na dłuższą a pod tą śrubą i pod przyciskami set/sel (vide ostatnie foto) jest taki płaski element którego skos nie pozwoli na wjazd zbyt długą śrubą przez tuleję w oryginalny otwór.

Cytat:

Napisał matjas (Post 782479)
Musi mieć logo :)

Każda będzie miała niepowtarzalne, wygniecione kombinerkami podczas dokręcania. Twoja też :)

Cytat:

Napisał Horizon (Post 782474)
Uuuu pięknie. Dasz linka gdzie kupiłeś? Mam tylko jakieś ebayowskie z UK wiec do tej pory jeszcze tego nie zrobiłem.

Pewnie że dam, już edytuję swojego posta, objeździłem dopiero wczoraj, wszystko elegancko.

Horizon 30.05.2022 10:37

Cytat:

Napisał Emek (Post 782478)

Dats rajt. Jak ktoś ma gotowe rozwiązanie albo nazwę czy chociaż rozmiar tego to warto zapytać niż rzeźbić temat od nowa.

Warzyfko thx :*

przemo77390 31.05.2022 21:25

Kto sie zdradzi i powie ze zamawial tylny amor do CRF300 hyperpro ten z najwyzszej polki w pewnym sklepie w Warszawie na Al. Prymasa?

kristoch 31.05.2022 21:55

… i przy okazji zady/walety kupowania tego hyperpro w tym sklepie vs bezpośrednio od hyperpro przez internety?

przemo77390 01.06.2022 08:51

Chyba ktoś trzyma zakup w tajemnicy.

Sam się zastanawiam nad zmianą całego amora tył i sprężyn przód.
Producent: Hyperpro
Tył: zmiana wagi 100 - 110 kg + ustawienia amora na offroad
Przód: sprężyny pod wagę jak wyżej.

dzinks 01.06.2022 10:40

Jak kupowałem w PL, ale wersję nie najwyższą. Wpłaciłem zaliczkę po jakimś czasie oczekiwania, towar przyszedł zgodnie z planowanym czasie oczekiwania.

Wziąłem też z opcją ustawienia offroad

Ogólnie bardzo zadowolony. Tato wczoraj mi powiedział że jadąc za mną widzi dużą różnicę, bo ciężko się utrzymać za mną ;-)

kristoch 01.06.2022 13:03

A na czym polega wersja off-road? Rozumiem, że amor i sprężyna dobrane są do wagi, a off-road?

przemo77390 01.06.2022 13:23

Cytat:

Napisał kristoch (Post 782817)
A na czym polega wersja off-road? Rozumiem, że amor i sprężyna dobrane są do wagi, a off-road?

Chyba chodzi o jakieś ustawienia związane z o zmienną siłą tłumienia. Z tego co uzyskałem odpowiedź to koło klei jak powinno ale pod dupa nie jest tak sztywno.

dzinks 01.06.2022 15:30

Cytat:

Napisał kristoch (Post 782817)

Tak. Przed zamówieniem podajesz swoją wagę i podstawowe obciążenie z jakim jeździsz tzn klucze dętki itp. Nie wnikałem co dokładnie ustawiają w opcji offroad.

Horizon 05.06.2022 20:27

Akcesoryjna pokrywa filtra oleju Zeta.

Przy wymianie oleju nie mogłem przepuścić takiej okazji do zmiany dekielka :D
https://i.imgur.com/0bV2xG0.jpg

slamac 04.07.2022 22:57

Czy ktoś się orientuje czy ta płyta będzie pasować do 300rally?
https://www.acerbis-polska.pl/produc...tml?query_id=5
Już widzę że słabo, ciekawe ile zabawy byłoby z dopasowaniem, chyba boczne plastiki trzeba by docinać.

dzinks 07.07.2022 09:48

Pojawi się filtr gąbkowy od unifilter. W PL zakładam na początek 2023.

https://youtu.be/U-5HHEy2uEc

Danny 07.07.2022 11:42

Cytat:

Napisał dzinks (Post 786756)
Pojawi się filtr gąbkowy od unifilter. W PL zakładam na początek 2023.

https://youtu.be/U-5HHEy2uEc

Nie trzeba czekać aż tyle, wystarczy kupić ten prefilter na RR - dostępny od ręki, sporo osób już to pozakładało do CRF300, pasuje bez kombinacji.

Ktoś chętny podzielić koszty na pół? :)

dzinks 07.07.2022 12:34

Prefilter zamówiłem to jest dostępne. 2 tygodnie czekania.

Ja natomiast mówię o komplecie lub samym filtrze gąbkowym zamiast papierowego.

Danny 07.07.2022 13:17

Masz rację, za szybko zamknąłem video :) teraz widzę że oprócz tutki szykują też filtr gąbkowy.

Krisstel 07.07.2022 17:14

skoro o filtrach mowa, to co ro za wynalazek? jakies doswiadczenia, wiedza?

https://bikerzbits.com/hurricane-sta...a-crf300l.html

Horizon 08.07.2022 07:48

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 786779)
Nie trzeba czekać aż tyle, wystarczy kupić ten prefilter na RR - dostępny od ręki, sporo osób już to pozakładało do CRF300, pasuje bez kombinacji.

Ktoś chętny podzielić koszty na pół? :)

Ja :D

Danny 08.07.2022 09:04

Cytat:

Napisał Horizon (Post 786903)
Ja :D

No to piszę priv i zamawiamy.

Krisstel 27.07.2022 13:18

Ktoś ma patent na odłączenie automatycznego włączania świateł po przekręceniu kluczyka w stacyjce? Chcę to wyłączyć i manualnie włączać światłą kiedy ja chcę. Jakiś pstryczek będzie potrzebny, czy jak to ogarnąć?
Dzięki za podpowiedzi.

sudden 27.07.2022 15:59

Wepnij włącznik pomiędzy żarówkę a fabryczną wtyczkę od tej żarówki i masz gotowe.

Krisstel 27.07.2022 18:19

Cytat:

Napisał sudden (Post 788564)
Wepnij włącznik pomiędzy żarówkę a fabryczną wtyczkę od tej żarówki i masz gotowe.

Dzięki za odzew, Amigo. Możesz coś dokładniej rzec? Tam będą ze 3 przewody przy żarówie. Pstryczek odłączy przód i tył?
Z wymianą kierunków dałem sobie sam radę, w tym temacie wolę zapytać, bo nie znalazłem żadnych info jak to ogarnąć.

sudden 27.07.2022 19:14

To wnioskuję, że z elektryką jesteś nie-za-teges i kompletnie nic w tym złego, tylko lepiej wtedy samodzielnie takiej przeróbki nie robić.
Prąd ma niestety kłopoty z wybaczaniem błędów. :)

Przykro mi, ale nie doradzę drobniejszych szczegółów, bo np. coś dla elektryka będzie kompletnie oczywiste i przypadkiem to pominę, a Ty też przypadkiem zrobisz to akurat odwrotnie niż trzeba i to się na końcu będzie nazywało, że "wspólnie zjaraliśmy Twój motocykl" :)
Nie jest to niby wielce skomplikowana operacja, ale trochę podstaw elektryki wymaga, a przydałaby się też praktyka w łączeniu kabli, zarabianiu końcówek, itp. żeby działało długo i bezpiecznie.
Raczej bym Ci polecił w tej sytuacji poprosić lokalnie kogoś, kto ogarnia elektrykę o zrobienie tego, niż prosić o rady w necie. Chyba, że bywasz w okolicach Warszawy to i ja mogę pomóc.

Krisstel 28.07.2022 00:05

Jeśli coś robię pierwszy raz, to zazwyczaj znajdę filmik w necie i po obejrzeniu ogarniam temat we własnym zakresie.
W tym temacie nic nie znalazłem, stąd moje pytanie na forum. Tym bardziej, że jest tak, jak mówisz - prąd nie wybacza błędów:D. Akurat z łączeniem kabli, zaprawianiem i lutowaniem nie mam problemów. Kierunki i tylne światło wymieniłem na led i śmigają.
Jeśli nić nie znajdę w necie, to podjadę do znajomego mechaniora podpytać, ewentualnie niech zrobi.
Dzięki Ci sudden za chęci. do Wawy się nie wybieram w najbliższym czasie:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.