Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hardware (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Lark FreeBird 35AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9724)

ARG 06.04.2016 22:45

Navi mogę oddać za 200 pln

MotoMarcin 06.04.2016 23:43

Cytat:

Napisał ARG (Post 477988)
Pasuje bateria nokii o symbolu BL-5J ;)

I na takie info czekałem - dzięki :)

EDIT: Bateria ta pasuje i wszystko działa - polecam

teddy-boy 19.04.2016 11:43

Odkupuje od kogos tego Larka 35AT.
Przyznaje ze gowno sie na tym znam, od lat w samochodzie uzywam nawigacji w telefonie i na motocyklu tez tak robilem czasami.
Jakie mapy zainstalowac (europy) by byly w miare swieze i dobre? Jak dokonac tego czynu?

next22 19.04.2016 11:46

Ja mam AutoMape na Polske i Europe mi wystarcza .

teddy-boy 19.04.2016 11:50

OK, kupic na stronie najnowsze mapy Polska+Europa? Wrzucam na karte pamieci ktora jest w zestawie i rozumiem ze bangla?

Miras Sc 19.04.2016 12:17

Instalujesz sam programik, mapy pobierasz z serwera np. przez wi-fi

Melon 19.04.2016 17:40

Sciągasz automapę na kartę,wkładasz ją do larka.

rumpel 08.05.2016 19:42

Dla mających problem z ładowaniem Larka mam pewne rozwiązanie.

Oczywiście z tematem walczyłem przez dłuższy czas (wymiana plecków, baterii, przylutowania itp) jednak wynik był ustalony Lark naładowany na 100% po 4 godzinach padał i nie był w stanie ani pracować ani się naładować. Otóż wywaliłem plecki, obciąłem z nich przewód zasilający z nakrętka i wlutowałem bezpośrednio w płytkę.

https://photos-2.dropbox.com/t/2/AAA...size=2048x1536

https://photos-2.dropbox.com/t/2/AAD...size=2048x1536

nie pomyślałem aby robić dokładniejsze fotki ale chyba wiadomo o co chodzi a najważniejsze, że działa

MAKS_38 08.05.2016 19:51

mialem. ogólnie ok. ale nieraz nie czytalo karty i w słoncu kiepska widoczność:(

matjas 08.05.2016 19:52

A na takiego Larka mozna slady wrzucic i po nich jechac itd???

rumpel 08.05.2016 21:41

jak najbardziej można ja mam wgrane; Ozi explorer, Map Factor navigator, Garmin Xt i Automapa. W każdym z tych przypadków mozna wgrac slady i po nich jechac ( ale nie nawiguje po nich). Mozna to zrobic na kazdym sprzecie który ma Windowsa lub Androida.

Kamyk 09.05.2016 13:48

Hej,

Mam takie pytanko jak przekonwertowac gpx na trk i pozniej wgrac go do iGo8? Do jakiegos katalogu sie to wrzuca?

Proboje GPSBabel ale trk jest pusty po zapisaniu :( A niby jest sukces.

Pozdrawiam,
Kamyk

rumpel 09.05.2016 16:50

w IGo nie siedze wiec Ci nie pomogę. Spróbuj konwersji za pomocą

http://www.tracegps.com/en/gpsbabel/convert.htm

http://igo8geocaching.cano.sk/

Kamyk 09.05.2016 17:36

Dzieki Rumpel za info. Poradzilem sobie z konwersja. Teraz pytanie gdzie to wrzuci ;) Ale jesli nie uzywales/uzywasz iGo to nie pytam :) Poszukam dzisiaj jakiegos katalogu z czyms podobnym do routes ;)

Znalazlem taki soft: Routeconverter - http://www.routeconverter.com/

Pozdrawiam,
Kamyk

Kamyk 09.05.2016 23:34

Ok nie moge znalesc gdzie wrzucic trk do igo Primo2. Jesli ktos wie, bede wdzieczny za informacje.

Kamyk

MotoMarcin 02.09.2016 11:27

Posiadam larka i ogólnie sobie go chwaliłem... jednak od pewnego czasu, mam taki problem że po kilku godzinach pracy się wyłącza. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że cały czas jest podłączony do ładowarki :confused: Wpierw myślałem że może to być wina baterii więc wymieniłem na tą z Nokii i działało w miarę wszystko, aż znowu jechałem jakąś dłuższą trasę i się wyłączył. Używam uchwytu na moto więc kolejną sprawą było to że może po prostu piny nie łączą i się rozładowuje - użyłem więc ładowania do zapalniczki przez usb i dalej jest to samo - czerwona dioda świeci, w urządzeniu pisze że się ładuje a po pewnym czasie się wyłącza. Wygląda na to że zapotrzebowanie ma większe niż wydala ładowanie. No chyba że jest jeszcze coś innego - ktoś miał podobny problem ?

teddy-boy 02.09.2016 12:45

Mam podobnie.
Po kilku godzinach, no, moze po wiecej, nawigacja wylacza sie i nie chce sie uruchomic. Co ciekawe, zauwazylem ze jak zostawi sie ja na caly dzien i noc w garazu to laduje sie (swieci sie bok na czerwono) i znowu dziala OK.
Mysle ze ona nie laduje sie w czasie jezdy i zwyczajnie pada po ilus godzinach. Mam dwie baterie, na obu jest tak samo.

rumpel 02.09.2016 12:58

poszukajcie gdzies tu na forum pisałem, że też tak miałem. Ogólnie to wywaliłem te plecki (PINY) i ładowanie przelutowałem bezpośredni na płytkę

adniem21 17.10.2016 17:54

Siema mam problem z moją nawigacją nie reaguje na włączanie, stało się to nagle pewnego razu zastrajkowała i juz się nie chce uruchomić bateria naladawana na 100% w telefonie, przycisk reset wciskałem baterie wyjmowałem i nic, ktoś ma jakiś pomysł?

motomysz 17.10.2016 21:59

Cytat:

Napisał adniem21 (Post 502603)
Siema mam problem z moją nawigacją nie reaguje na włączanie, stało się to nagle pewnego razu zastrajkowała i juz się nie chce uruchomić bateria naladawana na 100% w telefonie, przycisk reset wciskałem baterie wyjmowałem i nic, ktoś ma jakiś pomysł?

Mnie spotkalo to samo. Kupilem nowa baterie nie orginał ,podróba nokii. Nie pomogło. Mówie, lark kaput! Kupiłem drugiego od naszego kolegi z forum. Gdy lark doszedł coś mnie tkneło i myśle sprawdzę na tej orginalnej. Zepsuty lark ożył, lecz na chwile. Działa tylko wtedy gdy ori bateria jest w pelni naładowana.

Dren 16.04.2017 11:21

Mój Lark 35at ciągle działa, ale ma klasyczną przypadłość. Zasilanie w czasie jazdy jest słabe i niedoładowuje. Po wyłączeniu stacyjki brakuje energii. Największa wada tego urządzenia to brak możliwości połączenia z netem z telefonu i przez to brak LiveDrive w Automapie :(

Mesjasz 16.04.2017 11:59

Mam bebechy larka, nie działa digityzer, nową baterią, kable i uchwyt i oddam za flache wyskey.. Próbowałem naprawiać ale się nie udało... Prv

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

WojtekBBI 16.04.2017 13:54

Ja bym chętnie samą bakterie przytulił. Może komu zalega oczywiście w jak najlepszym stanie :)

WojtekBBI 16.04.2017 14:04

Cytat:

Napisał Dren (Post 527596)
Mój Lark 35at ciągle działa, ale ma klasyczną przypadłość. Zasilanie w czasie jazdy jest słabe i niedoładowuje. Po wyłączeniu stacyjki brakuje energii. Największa wada tego urządzenia to brak możliwości połączenia z netem z telefonu i przez to brak LiveDrive w Automapie :(

Ja zrobiłem taki patent gdyby padła ładowarka . Mam gniazdo zapalniczki z wyjściem USB. Puscilem od gniazdka do nawigacji odpowiedni kabel i wrazie wu mam zasilanie awaryjne. Jeden minus wejście USB w nawigacji z wlozonym kablem podczas deszczu jest narażone na zawilgocenie... Na moje oko przez USB dużo lepiej się ładuje. Podobno orginalne ładowarki są za slabe i z tego są problemy pradowe

rumpel 16.04.2017 14:20

WojtekBBI wyslij mi adres na priva.

lortprodisz 16.04.2017 20:51

bez znaczenia jest czy zasilanie idzie przez usb czy bezposrednio druty wlutowane w płyte zamiast przewodów od ,,pleców,, - testowałem troche baterii z larka ... bateria skłąda sie z akumulatorka li-on i płytki zabezpieczajacej = jezeli płytka padnie a 2 takie mi sie trafiły to akku nawet jak jest dobre nie bedzie działac , sama płytka nadzoruje ładowanie i rozładowanie

Komar 16.05.2017 16:30

Witajcie. Gdyby ktoś się chciał pozbyć kompletnego Larka to chętnie przygarnę.

aXon 15.08.2017 21:01

Czy ktoś miał tak samo? - przykręcając obudowę (tą ramkę z kabelkiem) do Larka tą małą śrubką.. przykręciłem chyba z deka za mocno i coś pstrykło.. czytałem gdzieś tutaj, że też ktoś przekręcił gwint..
Da się to jakoś naprawić? Trochę jednak mnie to dziwi bo po skręceniu gwintu zawsze można śrubę wkręcić w skręcony gwint (po prostu nie będzie można mocno dokręcić) a u mnie jest tak jakby luz totalny.. jakbym tą śrubkę wkładał w rurkę bez gwintu..

może to coś innego i da się to to naprawić jakoś?
pliss help.

Rajtek 15.08.2017 23:37

Cytat:

Napisał aXon (Post 543489)
Czy ktoś miał tak samo? - przykręcając obudowę (tą ramkę z kabelkiem) do Larka tą małą śrubką.. przykręciłem chyba z deka za mocno i coś pstrykło.. czytałem gdzieś tutaj, że też ktoś przekręcił gwint..
Da się to jakoś naprawić? Trochę jednak mnie to dziwi bo po skręceniu gwintu zawsze można śrubę wkręcić w skręcony gwint (po prostu nie będzie można mocno dokręcić) a u mnie jest tak jakby luz totalny.. jakbym tą śrubkę wkładał w rurkę bez gwintu..

może to coś innego i da się to to naprawić jakoś?
pliss help.

Wywal to gówno. Kup porządną navi, albo zdaj się na navi w telefonie. Szkoda nerwów.

aXon 15.08.2017 23:55

Lark mi zajebiście działa i jest całkiem sprytny. Tylko ta śrubka.. chociaż bez niej ładowanie działa to boje się, że na wyboju wykopyrtnie z ramki.

Tracka robię sobie przy kawce na kompie, zawijam do larka i w droge. Później z larka ślad na kompa i pamiątka z narysowanego siurka w lesie bezcenna :D

Rajtek 16.08.2017 00:02

Cytat:

Napisał aXon (Post 543501)
Lark mi zajebiście działa i jest całkiem sprytny. Tylko ta śrubka.. chociaż bez niej ładowanie działa to boje się, że na wyboju wykopyrtnie z ramki.
...........:D

Znaczy się kolega za dużo z nim nie podróżował.
Działa super, ale do czasu, i cholernie ten czas szybko przychodzi.
miałem dwa, wszystkie w koszu wylądowały. Najwyżej przeżyły wyprawę. Ogólnie to chińszczyzna i dno programowe.

aXon 16.08.2017 00:17

Sezon u kumpla i pół sezonu u mnie więc przebiegu nie znam ;)
Programowo siedzi AM i chodzi jak powinna.

Osądzajcie sobie larka jak chcecie ale proszę.., po odpowiedzi na pytanie -> co zrobić i czy da się naprawić tą śrubkę? :)

Rajtek 16.08.2017 00:20

Cytat:

Napisał aXon (Post 543507)
Sezon u kumpla i pół sezonu u mnie więc przebiegu nie znam ;)
Programowo siedzi AM i chodzi jak powinna.

Osądzajcie sobie larka jak chcecie ale proszę.., po odpowiedzi na pytanie -> co zrobić i czy da się naprawić tą śrubkę? :)

Jak przekręciłeś gwint to słabo.

aXon 16.08.2017 00:26

ale właśnie. po przekręceniu gwintu w czymkolwiek.. w słoiku.. da się jeszcze jakoś wkręcić, nakręcić tylko nie będzie ona dokręcona mocno bo po prostu się będzie przekręcać.. a u mnie ta śrubka wchodzi w gwintowany otwór praktycznie bez dotykania dziurki ;) i to jest jakieś dziwne.. może całe gniazdo wypadło.. no ale i śruba ma gwint i widzę w larku też nagwintowaną dziurkę..

Może by jakoś odnowić gwint poxipolem i nawoskowaną srubką czy cuś.. a może jest po prostu w larku jakiś myk i zupełnie nie chodzi o skręcenie gwintu? Czytałem parę postów wyżej, że ktoś też przedobrzył z przykręcaniem i też coś pstrykło i się zpsuło.. daj kolego znać jak czytasz posta akurat :)

Pozdro

Rajtek 16.08.2017 00:29

Cytat:

Napisał aXon (Post 543509)
....... a może jest po prostu w larku jakiś myk i zupełnie nie chodzi o skręcenie gwintu? Czytałem parę postów wyżej, że ktoś też przedobrzył z przykręcaniem i też coś pstrykło i się zpsuło.. daj kolego znać jak czytasz posta akurat :)

Pozdro

Toż to Ci pisałem...do kosza z tym.

aXon 16.08.2017 02:04

Mam wyrzucić do kosza w pełni sprawną nawigacje tylko dlatego, że mi się śrubka poluzowała w obudowie? Co za gość! lol :)
Mam garmina montane i samsunga na RAMie, a używam larka bo nie szkoda jak ktoś mi go zapierdoli przed knajpą albo drzewo w lesie mi go zdejmie ;)

,a z tą śrubką to zaraz sam coś poradzę. Nie było pytania :)

Pozdrawiam serdecznie.

matjas 16.08.2017 10:03

A ja uruchomiłem swojego Larka!
Otworzyłem dziada i wlutowałem wyrwane gniazdo miniUSB i jest pełna komunikacja z PC wraz z ładowaniem.
Z powodu /jak mniemam/ zaników w zasilaniu padła karta SD i szlag trafił AM i inne navi, które na niej miałem. Zostało tylko TWONAV, które bylo w pamięci urzadzenia.
Tak czy owak odlutowałem zupełnie zasilanie z 'plecków' i wyprowadizłem na zewnątrz gniazdo microUSB na kablu jako najbardziej popularny w chwili obecnej standard zasilania urzadzeń przenośnych. Nie testowałem jeszcze na moto bo w chwili obecnej jeszcze jestem bezmotocyklowy ale w samochodzie i na biurku hula cały dzień i jest dobrze.
Wady jak zawsze - kiepska widoczność w słońcu ale za 150PLN bo tyle dałem za swoją z dodatkową baterią i dwoma uchwytami, myslę że można na wiele rzeczy przymknąć oko.

Mam zamiar aby była już docelowo zamontowana na kolejnym moto i czasami do auta. Jako tania alternatywa do innych urządzeń.

m

lukasz_vip 18.02.2018 14:04

Ma ktoś może uchwyt motocyklowy do sprzedania do Lark 35AT? Chodzi mi o tą plastikową ramkę w którą wkłada się GPS.
Mój już kilka razy był łatany i przydało by się go wymienić.
Mam jeszcze samochodowy uchwyt w idealnym stanie ale ten motocyklowy ma 4 nakrętki wtopione w obudowę czego nie ma ten samochodowy.

Melon 19.02.2018 17:39

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 571234)
Ma ktoś może uchwyt motocyklowy do sprzedania do Lark 35AT? Chodzi mi o tą plastikową ramkę w którą wkłada się GPS.
Mój już kilka razy był łatany i przydało by się go wymienić.
Mam jeszcze samochodowy uchwyt w idealnym stanie ale ten motocyklowy ma 4 nakrętki wtopione w obudowę czego nie ma ten samochodowy.

Ja przełożyłem,te nakrętki to żaden problem.

lukasz_vip 19.02.2018 21:01

U mnie się nie da przełożyć bo w uchwycie samochodowym dziury nie są przystosowane do nakrętek. Znalazłem nowy uchwyt za 50zł ;)

adniem21 10.07.2018 11:39

Oddam kompletny zestaw ze sprawnym larkiem 35at oprócz wtyczki do gniazdka, na automapie działa włącza się i nawet bateria trochę trzyma, mi już nie potrzebny bo mam inną nawigacje, a komuś może się przydać. Koszt przesyłki po waszej stronie i mile widziana flacha dla mnie.

Kazmir 10.07.2018 15:13

priv...

lukasz_vip 10.07.2018 15:18

Kazimir jestem chętny na sam uchwyt do moto jak coś :)

ARG 10.07.2018 19:40

W razie gdyby co to posiadam kompletny (nieużywany) uchwyt do larka.

Sławekk 11.07.2018 17:28

gdyby ktoś miał ZEPSUTY - NIESPRAWNY to ja bym do celów badawczych przyjął za flaszkę

Czekam cierpliwie

Wojt 30.07.2018 15:28

Jeśli ktokolwiek jeszcze jeździ na tej navi, to mam rozwiązanie problemu na rozładowywanie. Objawy u mnie były podobne do tych opisanych powyżej - pomimo wpięcia do uchwytu nawigacja nie była ładowana albo była ładowana bardzo wolno. To co mnie naprowadziło na trop, to post o świecącej się czerwonej diodzie ładowania, która przy ładowaniu przez port usb z 230V była jasno czerwona a na wpiętym uchwycie ledwo się jarzyła. Problemem okazały się piny w uchwycie, które zaśniedziały wewnątrz plastiku, tam gdzie są od nich sprężynki. Poruszałem i powciskałem każdym pinem we wszystkie strony, doginając i odginając, aby jak najbardziej przeczyścić styki wewnątrz plastiku w którym są ulokowane. Pomogło! Jak ręką odjął. Od tej pory po całym dniu jazdy nawigacja ma pełną baterię. Dodam jeszcze, że nigdy jej nie przykręcałem do obudowy i raczej nie szukałbym w tym problemów, bo piny mają dość duży skok i bez problemu dolegają do styków w nawigacji.

aXon 07.08.2018 04:34

a może czymś te styki przepłukać? jakimś octem czy sokiem z cytryny?

(u mnie też - szybciej rozładowuje niż ładuje i chyba zmienię na coś nowszego bo strasznie jestem poirytowany tym rozładowaniem po paru godzinach...)

rumpel 07.08.2018 08:44

przelutuj zasilanie omijając te styki.

Wojt 07.08.2018 08:55

Ja je potraktowałem jeszcze kontaktem, spray do potencjometrów.

fotogregor 12.09.2018 16:55

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 590014)
gdyby ktoś miał ZEPSUTY - NIESPRAWNY to ja bym do celów badawczych przyjął za flaszkę

Czekam cierpliwie

Jeśli jesteś jeszcze zainteresowany zepsutym Larkiem to odezwij się priv

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:02.