Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

syncronizator 14.02.2022 20:10

Ta blokada wjazdu do rosji z powodu covida to sciema.
Inni mogą a Polska nie?

Adagiio 14.02.2022 20:24

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 769294)
Byłem tylko raz (4dni) jednego dnia skradziono mi dokumenty a ostatniego już w autobusie na lotnisko aparat, gdy już byłem wyczulony na złodziei, którzy są w każdym turystycznym punkcie Rzymu, organizują sztuczne tłumy, zgadują aby odwrócić uwagę generalnie jedno wielkie polowanie na frajerów turystów. Pytam policjanta, czy jest szansa, że za kilka dni dokumenty się znajdą? ironiczny uśmiech i odp. nic się nie znajdzie. U nas zgubisz grubą kasę na ulicy i jest całkiem spora i realna szansa iż ktoś to odniesie na komisariat a takie pierdoły jak dokumenty to nawet 95% szansy, że się znajdą.

Dopóki ktoś tego nie ogarnie nigdy moja stopa tam nie stanie, dla mnie to nie akceptowalne dno zupełnie olewane przez władze IT. Teraz ta idiotyczna segregacja i covidowe kłamstwa jak z ciężarówkami. Był taki okres w historii tego kraju, który można nazwać po imieniu i zaczyna się na f.... a jak widać historia zatacza koło.

Może Bałkany się otworzą całkowicie, Skandynawia, Hiszpania, liczyłem jeszcze na Turcję chociaż wydaje się to mało realne.

Fajna Roma skończyła się gdzieś w okolicach 95/96 roku, ta za moich czasów, ta jeszcze bardziej zajebista w latach osiemdziesiątych. Teraz to skupisko pederastów, narkomanów, oszustów, oraz wszelakiej maści złodziejaszków, chory system im nie przeszkadza. Nie mają środków i personelu na działania prewencyjne, ale na prześladowanie obywateli bez maski i pasa mają. Po za nimi gdzie kolwiek się nie obrócisz dymają turystów na kasę miejscowi cwaniaczki. Jest tyle fajnych i bezpiecznych miejsc wartych odwiedzenia w IT, ale Roma do nich nie należy i to ostanie miasto, które poleciłbym na odwiedziny, choć tu jestem od 89 roku. Kiedyś nawet chciałem tu zostać na zawsze, wielu moich kolegów i znajomych, rodowitych rzymian sprzedało swoje mieszkania w centro i przeniosło się do pod rzymskiej wsi.

Adagiio 20.02.2022 10:12

Informacyjnie, na Słowenii od tego miesiąca nie ma już winiet w postaci naklejki na szybę, wprowadzili elektroniczne tak jak na Węgrzech z numerem rejestracyjnym. Do kontroli używają tego samego systemu co do monitoringu boxa w autach powyżej 3.5 tony. Kiedyś na każdej stacji paliw można było kupić winietę, teraz nie wszystkie obsługują jeszcze nowy system. Kara za brak to 360 euri + koszt winietki, dars stoi kilkaset metrów za granicą i kontroluje. Żeby wejść gdzie kolwiek trzeba mieć paszport covidowy, nawet na niektórych stacjach paliw jest wymagany. Do wynajęcia roweru również niezbędny :haha2: .

jagna 23.02.2022 10:39

Czy ktoś ostatnio wylatywał z BER? Jak to wygląda z testami itp., czy lotnisko ma jakieś swoje wymagania, czy tylko to co w kraju docelowym?
Z Niemcami to nigdy nie wiadomo...

mishieck 23.02.2022 18:06

A propos Słowenii to od 21.02.2022 znieśli wszelkie ograniczenia wjazdowe - brak wymogu testów, szczepień.

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 770186)
Informacyjnie, na Słowenii od tego miesiąca nie ma już winiet w postaci naklejki na szybę, wprowadzili elektroniczne tak jak na Węgrzech z numerem rejestracyjnym. Do kontroli używają tego samego systemu co do monitoringu boxa w autach powyżej 3.5 tony. Kiedyś na każdej stacji paliw można było kupić winietę, teraz nie wszystkie obsługują jeszcze nowy system. Kara za brak to 360 euri + koszt winietki, dars stoi kilkaset metrów za granicą i kontroluje. Żeby wejść gdzie kolwiek trzeba mieć paszport covidowy, nawet na niektórych stacjach paliw jest wymagany. Do wynajęcia roweru również niezbędny :haha2: .

dżony 23.02.2022 19:22

Cytat:

Napisał jagna (Post 770545)
Czy ktoś ostatnio wylatywał z BER? Jak to wygląda z testami itp., czy lotnisko ma jakieś swoje wymagania, czy tylko to co w kraju docelowym?
Z Niemcami to nigdy nie wiadomo...

Leciałem z BER 3tyg temu na Teneryfę, lekko spóźniony biegłem przez całe lotnisko, o dziwo całkiem pusto i żadnych pytań. Przed wejściem na pokład obsługa pytała tylko o dokument, który wymaga Hiszpania ale nawet go nie skanowali - dopiero po wylądowaniu hiszpańskie służby sprawdzały.

Na powrocie nie chcieli nas wpuścić do samolotu bo nie mieliśmy wypełnionych dokumentów, które wymagają Niemcy. Absurd bo jeśli Niemcy są tranzytem czyli jak w naszym przypadku tylko miejscem lądowania i po dwóch godzinach będę już w Polsce nie ma obowiązku wypełniania tej deklaracji. Obsługa jednak dalej swoje, zrobiła się spora grupa osób bez tych papierów i każdy próbował wypełnić formularz na telefonie. Bezskutecznie bo żeby przejść do następnych kroków trzeba było podać między innymi adres w DE. Ostatecznie każdy dostał papierowy formularz żeby wypełnić go w samolocie.

Zgadnijcie co, po wylądowaniu nikt o nic nie pytał.

Ropuch 23.02.2022 19:26

Panowie, może ktoś z Was wrócił właśnie z Dubaju (albo zna kogoś takiego), jest taki gość, który skutecznie zamęcza mnie pytaniami na które nie do końca umiem mu odpowiedzieć - a moje źródła zapytania nie są zadowalające :)
HELP ME PLEASE :)

gdziala 23.02.2022 20:00

Dobre wieści z Islandii :)
https://icelandnews.is/wiadomosci/z-...LKXLBzrfbh7wkE

sambor1965 24.02.2022 14:19

Rosję raczej sobie w tym roku musimy odpuścić.

siwy 24.02.2022 14:27

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 770691)
Rosję raczej sobie w tym roku musimy odpuścić.

I Ukrainę ...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:52.