Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

Dubel 14.04.2024 08:42

1 Załącznik(ów)
Mamy na firmie
Załącznik 133599
Czasem elektronika potrafi świrować ale żywot mają zdecydowanie ciężki i dają radę

Tygrys 74 14.04.2024 08:47

Droga nie droga my za małe mamy zarobki np w Holandii budowlaniec taka milłoki kupuje za dniówkę a u nas ledwo na lidlaka zarobi.

MrWaski 14.04.2024 21:04

Mam Milwaukee M18CBLPD - wiertarko wkrętarka udarowa. Polecam.
Dość mocna, ok. 60 Nm. Super precyzyjne działanie. Bezszczotkowy silnik. Niestety trochę droga. Mnie udało się kupić w promocji za 1099 zeta z dwoma akumulatorami i ładowarką w zgrabnej skrzyneczce.

Ivan 15.04.2024 10:03

Jeśli chodzi o Milwaukee to najlepiej serię M18FPD (teraz chyba już jest FPD3).
Mega mocna (158 Nm), z żyroskopem zabezpieczającym przed wykręceniem nadgarstka przy zablokowaniu w materiale.
Jeśli budżet nie jest problemem to wg mnie jest to absolutnie bezkonkurencyjne narzędzie. jeśli coś innego to pierwszym kryterium powinno być żeby była to bezszczotkowa maszyna.

MrWaski 15.04.2024 12:53

Mnie się raz wiertło zablokowało i wykręciło nadgarstek, i na dodatek walnęło w łeb, uszkadzając przy tym okulary. A to tylko 60 Nm.

Kazmir 15.04.2024 17:38

Cytat:

Napisał Ivan (Post 850568)
jeśli coś innego to pierwszym kryterium powinno być żeby była to bezszczotkowa maszyna.

Hm.....:rolleyes:

Ivan 16.04.2024 08:50

@Kazmir, to tak jakbyśmy porównywali silnik gaźnikowy z nowoczesnym silnikiem na wtrysku.
I wybieramy co jest dla nas ważniejsze: właściwości pracy czy możliwość naprawienia 2 kluczami i młotkiem :)
I podobnie się ma z silnikami bezszczotkowymi w elektronarzędziach. Dopóki nie siądzie elektronika (której wymiana jest często kosztowo nieopłacalna) to maszyna gwarantuje nam dużo większą moc, kulturę pracy i bezosbsługowość tak na prawdę.

Vidon 17.04.2024 09:35

wyważarka statyczna do kół motocyklowych

Czy do 300zł idzie coś sensownego kupić do użytku domowego ? głównie do sprawdzania krzywizny kół

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

sudden 17.04.2024 20:19

Mam jakąś GEKO kupioną za 120 zł i bez problemu wystarcza. Centrowałem na niej (z sukcesem :)) nawet krzywe koła w nowej CRF250L, bo serwis chciał za to kilka stówek przy pierwszym przeglądzie na 1000km (wg Honda Witolin szprychy to jest odpowiedzialność użytkownika, w nowym motorze też ... ).

Tak naprawdę to jak ośka jest prosta i ramiona równe, to całą robotę robi przecież grawitacja, a tą mamy jeszcze za darmo, więc im tańsza wyważarka tym lepiej :)

Dzieju 18.04.2024 06:36

Jak do sprawdzenia krzywizny to nie potrzebna ci żadna wyważarka, luzujesz klocki i robisz na motocyklu. Jak łożyska bardzo lekko chodzą to i z grubsza nawet wyważyć można choć na stojaku będzie precyzyjniej.
Ostatnio wyważałem sobie na statycznej i wyszło elegancko , do prędkości maksymalnej nic się nie dzieje.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:24.