Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

dżony 05.04.2022 18:31

Co to się dzieje na świecie.. gdzie będziemy jeździć ? Czy zostanie nam tylko zachodnia Europa ewentualnie Bałkany ? :(

Bo o wjeździe do największego tranzytowego kraju świata długo jeszcze będziemy mogli zapomnieć.

Gilu 05.04.2022 20:05

Cytat:

Napisał Emek (Post 776363)
Granica zamknięta a w GBAO bardzo niespokojnie. Takie wieści.

Zimą myślałem że sie otworzy i wrześniową porą próbować górą się tam dostać,teraz dołem ale wielki brat zburzył spokój i uruchomił ciąg zdarzeń w którym mniejsi satelici mogą zacząć załatwiać swoje porachunki.
Zobaczymy ale ja już zaczynam się po Turcji rozglądać.

lukasz_vip 05.04.2022 20:31

Mogę opisać wakacje w Hiszpani: Gran Canaria i Fuertaventura:
- międzylądowanie w Bergamo (Włochy): wg. przepisów musieliśmy zrobić test synowi, bo myśmy mieli certy ale jak się okazało nikt tego nie sprawdzał. Niestety loty obsługiwane przez MaltaAir i trzeba było chodzić w maskach FPP2. Każde uchylenie maski bez jedzenia to od razu uwaga stewardes. Jeść bez maski mogłeś ;)
- loty obsługiwane przez RyanAir: maski zwykłe ale można było siedzieć bez i nikt nie zwracał uwagi.
- w samej Hiszpani trzeba było wypełnić karty lokalizacyjne wraz załączeniem certyfikatów i na lotnisku je sprawdzali.
- na samej Gran Canarii ludzie lokalni chodzą w maskach i w niektórych restauracjach nie chcieli nas obsłużyć jak do baru podszedłeś bez maski na terenach nie turystycznych. Obcokrajowcy w centrach turystycznych bez masek i tam nikt się o to nie czepiał.
- dwa razy robiliśmy testy dla syna w PL i w Hiszpani przed międzylądowaniem we Włoszech bo Włosi wymagali testów dla dzieci powyżej 6 lat a jak się okazało nikt nawet na to nie spojrzał.

mihoo 06.04.2022 17:06

Cytat:

Napisał Emek (Post 776363)
Granica zamknięta a w GBAO bardzo niespokojnie. Takie wieści.

Dzięki Emek za info. W takim razie na wyjeździe skupie się na Kirgistanie.

muszel72 06.04.2022 20:10

Mnie Słowenia interesuje na koniec kwietnia. Piszą na oficjalnej stronie, że koronawirusa nie ma.

Adagiio 06.04.2022 20:39

Na SLO i H jest dokładnie tak jak u nas od dawna, wszyscy mają wyjebane na covida. U makaronów nadal cyrki, znajommy donosi że dostali po półtora koła euri kary za nie zarejestrowanie się w systemie, mieli kontrolę z asl w pensjonacie. Sprawa trafi do sądu bo nie przyjęli mandatu, którą już przegrali. Tak że nie olewać bo kary są spore.

dzinks 06.04.2022 20:50

Znajoma była 2 tyg we Włoszech. Samoloty nic nie było kontrolowane. Ale do każdej knajpy trzeba się skanować - paszport covidowy

Pirania 07.04.2022 11:31

Novy..:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

redrobo 07.04.2022 11:32

Dobra, to w temacie: Orientuje sie ktos jak wyglada sprawdzanie papierkow kowidowych (dowod zaszczepienia, bycia ozdrowiencem) na granicach Serbia oraz Macedonia? Pokazujesz i wio, czy cos skanuja, sprawdzaja itd? Na koniec kwietnia lecimy i chcialbym obrac jakas taktyke.

Gilu 07.04.2022 14:47

Cytat:

Napisał redrobo (Post 776582)
Dobra, to w temacie: Orientuje sie ktos jak wyglada sprawdzanie papierkow kowidowych (dowod zaszczepienia, bycia ozdrowiencem) na granicach Serbia oraz Macedonia? Pokazujesz i wio, czy cos skanuja, sprawdzaja itd? Na koniec kwietnia lecimy i chcialbym obrac jakas taktyke.

Po świętach będę sprawdzał

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:52.