Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

redrobo 07.04.2022 14:51

Cytat:

Napisał Gilu (Post 776608)
Po świętach będę sprawdzał

Mam info z wczorajszego przekraczania autem. Info z FB Forum Macedonia na wakacje. Pogranicznik tylko rzucil okiem na ekran telefonu z certyfikatem.... Niemniej dawaj znac jak to u Cibie wygladalo. Dzieki.

Gilu 07.04.2022 18:22

Wyjeżdżamy w poniedziałek wielkanocny na tydzień.W zeszłym roku Serbowie sprawdzali wszystko a Macedończyk kiedy zobaczył polskie paszporty łamaną polszczyzną '' dobra wodka polska dobra wodka'' oddał i życzył dobrej drogi

aadamuss 17.04.2022 23:41

Czy jak mam dwie szczepionki i paszport covidowy po terminie to wpuszczą mnie na lotnisku do samolotu do Włoch czy muszę mieć jakiś test ? Jak tam na miejscu z hotelami ? Orientuje się ktoś?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Adagiio 18.04.2022 08:33

Dwie dawki w IT to Green pas base w zasadzie jakbyś nie miał szczepienia, potrzebujesz to żeby pójść do roboty . Trzy dawki otwierają wszystkie drzwi, ale na jesieni będzie 4-ta, Wiec trzy będą jak obecne dwie, taki paradoks. Oficjalnie musisz mieć 3 żeby wjechać, albo 2 + test. Wszystko zależy od lotniska, na jednych sprawdzają, na innych nie.
Ja jeżdżę autem przez zieloną granicę, ale córka lata do Catanii i Trieste i z tego co mówi kontrole są praktycznie zawsze, nasi zresztą też to kontrolują przed wejściem na pokład.
Mówi się że od maja do końca sierpnia zniosą te głupoty żeby sektor turystyczny łyknął trochę grosza, potem pewnie znów to wszystko przywrócą .
Pamiętaj o obowiązku rejestracji w systemie i szmacie w zamkniętych pomieszczeniach czy środkach transportu. Z pasem base nie wejdziesz do żadnej knajpy, możesz spożyć posiłek wyłącznie w ogródku na zewnątrz jeśli takowy jest. Nie pojechałbym w celach turystyczny do takiego obozu koncentracyjnego nawet na 5 minut, niech cierpią z braku turystów jak są tak pojebani .
Powodzenia.

aadamuss 18.04.2022 09:52

Dzięki za info. Myślałem, ze do tego czasu już skończą z obostrzeniami.
Czyli jakiś test muszę zrobić.

wojtekk 18.04.2022 10:03

Informacja z Romy sprzed tygodnia. Passport ma być ważny
Sprawdzany paszport covidowy raz na powrocie na lotnisku. W zamkniętych pomieszczeniach wszyscy w maseczkach.

Adagiio 18.04.2022 14:06

Wystarczy antygenowy za stówkę, ważny jest 24 H. Ważność paszportu covidowego w IT została skrócona do 6 miesięcy.
Ściągnij sobie aplikacje Verifica C-19 tego używają wszyscy w IT do sprawdzania Green pasów, na lotniskach, w knajpach, policja i tp.

aadamuss 18.04.2022 15:14

Adaggio dzieki za pomoc. Co wybrac w tej aplikacji B-base wystarczy czy jakąś inną opcję?
Piszą o testach antygenowych wykonanych do 48 godzin. Ile jest ważny taki test 24 czy 48? Lecę w środę o 19 tej, kiedy robić taki test ? W tym samym dniu rano czy dzień wcześniej? Ile sie czeka na wynik? Zielony jestem jak green pass :-(

Adagiio 18.04.2022 18:29

Ostatni test antygenowy robiłem chyba w marcu 2021 roku, czas oczekiwania na wynik około 45 minut. Tyle samo czekałem na wynik w Romie. Nigdzie nie znalazłem informacji o tym że antygen jest ważny 48 H.
Z mojej wiedzy wynika że 24 H ma ważność licząc od godziny wykonania testu. W aplikacji wystarczy Base. Jak zainstalujesz to zrób skan kodu qr z certyfikatu i jeśli upłynęło więcej niż 6 miesięcy od drugiej dawki to zapali się na czerwono i pojawi się napis „ non valido” to oznacza nie ważny, jeśli pojawi się napis „valido” na zielono to znaczy że masz ważny, wtedy nie musisz robić żadnego testu.

aadamuss 18.04.2022 20:59

Takie cos znalazłem https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4da91d73c2.jpg

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:52.