Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Pamir 2016 czyli Afra,Viadro i Tenerka jadą do "stanów" (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27509)

fiecia 11.10.2016 10:09

Tylko pozazdrościć takiej przygody! Fajnie się czytało przy porannej kawie! :Thumbs_Up:

Jak będziesz miał chwilę, to wrzuć screen'a z trasą.

killjoy 11.10.2016 10:55

W zeszłym roku w Uzbekistanie słabo z paliwem w tym zresztą też! (Rosja ich odcięła)
Na wschodzie kraju w dużych miastach kupisz na stacji paliwo ale reszta kraju to niestety z garażu!
Ostrzegali nas żeby uważać od kogo kupujemy bo zdarza się, że oszukują!
Miejscowi pokazali nam nawet trik jak sprawdzać paliwo? ale niestety nie wiem czy to działa? może ktoś bardziej chemiczny wytłumaczy? Nam zawsze wychodziło ok!
Wkładasz palec w benzynę i suszysz! jak jest biały nalot to znaczy, że lipa! benzyna chrzczona!

killjoy 11.10.2016 11:04

Cytat:

Napisał Emek (Post 501458)
Panowie humory to mogą mieć motocykle na 3 litery a nie Honda :haha2:.
Na poważnie to przy pierwszym wjeździe powyżej 3000 m zgasiłem motocykl i nie chciał odpalić bez lekkiego dodania gazu. Później chyba komp sobie dostosował wszystkie parametry i było już OK.
Tankowaliśmy normalne paliwo 91 lub 95, przynajmniej tak pisało na dystrybutorach. Raz zdarzyło się że Nynek tankował 80 bo innego paliwa nie było.
W Kazachstanie zalaliśmy coś co spowodowało, że motki miały wyższe spalanie a Michałowi nagle olej zniknął w Tenerce. To coś nie miało nawet zapachu benzyny. Trudno określić co to było i w jakiej liczbie oktanów. Nie było objawów gorszej pracy silnika i tylko po nagle większym o litr zużyciu i braku oleju w Tenere doszliśmy do tego że paliwo było jakieś lewe.
W każdym razie benzyna w Pamirze jest dostępna bez problemów. Nie ma odcinków, które wymagałyby baniaków jeśli zasięg moto wynosi ok. 300 km do rezerwy. Jeśli mniej to baniak się przyda.

hm, są takie odcinki, z doliny Wachańskiej przez jez. Zorkul do Murgabu to ponad 400 tak mi się wydaje..
dolina Bartang bez kanistrów też ciężko!
Nowa może mniej pali ale nasze starowinki na wysokościach się prześcigały w zużyciu!! Pozdrówy

Emek 11.10.2016 11:32

Nie przeczę. Odnoszę się tylko do naszej trasy. Henry leciał przez Bartang w tym roku więc pewnie coś więcej będzie mógł powiedzieć. W każdym razie tam gdzie są ludzie to i paliwo się znajdzie. Kanister zawsze warto mieć. Ja tam czy potrzeba czy nie będę zawsze Rotopaxa zabierał tylko po to aby mieć komfort psychiczny że nie muszę się spinać bo paliwa może mi braknąć. Z 3 galonowym Rotopaxem mam zasięg samochodowy - ok 600 km.

BTW nie wiedziałem, że z Zorkul da się dojechać do Murgabu bez cofki do M41. Masz może jakiś ślad tej trasy?

killjoy 11.10.2016 11:52

nie wpuścili nas mimo pozwoleń, które albo w Chorogu albo Murgab można załatwić.. Uprzedzali nas że wojsko robi problemy i faktycznie zrobili. Podobno od strony Murgab wpuszczali ale nam to trochę komplikowało trasę i niestety lipa!
śladów nie mam żadnych bo nie mam gpsa;-)

QrczaQ 11.10.2016 14:35

Bardzo fajnie sie czytalo i ogladalo.

Fajny wyjazd i ekipa!!!

GRATULUJE!

czarekszo 11.10.2016 15:34

Podpisuję się pod gratulacjami i podziękowaniami za relację :Thumbs_Up:

motoMAUROxrv 11.10.2016 23:16

Emek - świetna relacja :brawo::Thumbs_Up:
Dokumentacja zdj. i opis, bardzo fajnie oddające klimat Waszej wyprawy :bow::)
-Mam nadzieję że nie każesz zbyt długo czekać na kolejną.. :D;)
Dla takich jak ja, :oldman: już nieco "uziemionych podróżników", to chyba jedyna możliwość "zabrania się" w tak ekscytującą podróż.. :o:rolleyes:
DZIĘĘĘKI! :drif:
-Gratulacje i pozdrowionka również dla reszty załogi ! :)

Emek 12.10.2016 08:08

Cytat:

Napisał motoMAUROxrv (Post 501588)
Dla takich jak ja, :oldman: już nieco "uziemionych podróżników"

Nie, no proszę cię :dizzy:. Teraz najlepsze możliwości do podróżowania to ci się otwierają a nie kończą. Henry z chłopakami drugi rok z rzędu Pamir objeżdżają a do ciebie to spokojnie mogą małolat wołać. :haha2:

szarik 12.10.2016 08:58

Dołączam się do podziękowań , achòw i echòw :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:52.