Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   Honda CT125 Hunter Cub (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36940)

NaczelnyFilozof 03.03.2025 09:46

Cytat:

Napisał Artek (Post 873394)
Tak jakby.

Biegi 1,2,3,4 zmieniasz naciskając dźwignię palcami w dół.
Redukujesz biegi podczas jazdy 4,3,2,1 naciskając piętą w dół.

'

Tak samo jak w tych wszytskich "chińskich" kopiach SuperCuba ;-)

Po trzech latach jazdy na tej skrzyni i jak się juz człowiek przyzwyczaji zmieniać biegi w drugą stronę, to nie można jezdzić na "normalnym motocyklu" bo rozwalimy skrzynie biegów albo spowodujemy wypadek :Sarcastic: Biegi akurat zmieniamy intuicyjnie i jak od kolegi zabrałem na test RoyalEnfielda to łapałem się na tym że zamiast zmieniać biegi do góry to redukowałem je w dół :Sarcastic:

Artek 03.03.2025 11:02

Cytat:

Napisał agl123 (Post 873420)
Ja mam tą starszą (JA55 z 2021) i biegi tutaj nie działają w kółko i żeby boło jeszcze ciekawiej to działaja w odwrotnym kierunku. to znaczy piętą wbijamy biegi do góry a palcami jest redukcja.

O Jesu...:D też fajnie:D

Ścigasz się Andrzeju?:webers:

Możesz zapalić swojego na pycha?

Generalnie posiadając kilka motorów lub nawyki z poprzednich jest przez chwilę trudniej to ogarnąć. Tak, jak i brak klamki sprzęgła. Ale jak się słucha silnika to idzie to bardzo sprawnie po kilkunastu skrzyżowaniach na mieście. Siostrzeniec 12-letni, który nigdy nie jeździł na motorze ogarnął to w 5 minut. Mój ojciec miał jawkę pancerkę i wsk, więc po chwili już wiedział o co chodzi.
Sprzęgło odśrodkowe zawsze jest naszym przyjacielem;)
Ale faktem jest jest to co napisał "nasz smokers":cool: : po przesiadce z huntera na "normalny" motor trzeba uważać :oldman:

Jaskola 03.03.2025 11:26

Z mojego doświadczenia to trochę jak przesiadanie się między samochodem z manualną i automatyczną skrzynią w samochodzie. Odruchy działają.
Chyba tylko raz w życiu odstawiłem figurę, że po przesiadce z wave na XCh przy dynamicznym przyspieszaniu zredukowałem zamiast wrzucić wyższy bieg.
Zdecydowanie więcej godzin mam w ostatnich latach wyjeżdżone na Wave niż pozostałych motocyklach, bardzo udany piardzipęd. Hunter podoba mi się jeszcze bardziej i ciągle mam nadzieję, że kiedyś uda mi się go upolować :)

NaczelnyFilozof 03.03.2025 11:54

Cytat:

Napisał Jaskola (Post 873432)
Z mojego doświadczenia to trochę jak przesiadanie się między samochodem z manualną i automatyczną skrzynią w samochodzie. Odruchy działają.
Chyba tylko raz w życiu odstawiłem figurę, że po przesiadce z wave na XCh przy dynamicznym przyspieszaniu zredukowałem zamiast wrzucić wyższy bieg.

Ja bym tego nie porównywal do doswiadczenia manual/automat. Przy szybkim "wbicu" sprzęgła w automacie tylko mocniej zahamujesz auto a nie rozwalisz skrzynie biegów albo wyleci korba bokiem bo silnik bedzie miał 13 tys obrotów ;-) Zeby nie było. Problem nie dotyczy Hondy 125 tylko tego innego motocykla co masz w garazu po przesiadce na cos co ma "normalną" skrzynie biegów.

Sama jazda na tych bezsprzęgłowych skrzyniach Hondy jest fantastyczna :-) Tylko szkoda ze te biegi chodzą "w drugą stronę".

Jaskola 03.03.2025 12:56

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 873435)
Ja bym tego nie porównywal do doswiadczenia manual/automat. Przy szybkim "wbicu" sprzęgła w automacie tylko mocniej zahamujesz auto a nie rozwalisz skrzynie biegów albo wyleci korba bokiem bo silnik bedzie miał 13 tys obrotów ;-) Zeby nie było. Problem nie dotyczy Hondy 125 tylko tego innego motocykla co masz w garazu po przesiadce na cos co ma "normalną" skrzynie biegów.

Sama jazda na tych bezsprzęgłowych skrzyniach Hondy jest fantastyczna :-) Tylko szkoda ze te biegi chodzą "w drugą stronę".

Wiem co masz na myśli i wiem jakie jest ryzyko. W porównaniu do automat/manual chodzi mi o chwilę konsternacji na początku, a potem już pamięć mięśniowa się załącza. Wave mam 6 lat i przesiadam się regularnie między motocyklami:dizzy:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:37.