Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Oprogramowanie, wyświetlacz, nawigacja (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=251)
-   -   CRF1100 czarny ekran. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39637)

nocny 03.01.2023 00:48

Cytat:

Napisał RaPi (Post 803671)
U mnie właśnie się zakończyła gwarancja na motocykl (jedna z pierwszych 1100) a dotykowego wyświetlacza nie naprawili mimo wielu zgłoszeń, maili itp. Teraz nawet przestali mi odpisywać, generalnie zostałem całkowicie olany przez hondę.

w takiej sytuacji tylko kancelaria prawnicza. Muszą zobaczyć co w papierach. Oczywiście sprawa pociągnie się trochę w sądzie ale inaczej tego nie można zostawiać. Niewykluczone że jak dostaną wezwaniem z kancelarii to się poczują do odpowiedzialności. Kiedyś walczyłem z Kawasaki o naprawę i dopiero pismo adwokata zdyscyplinowało importera. Z tym że nie robiłem tegoz tytułu rękojmi a gwarancji i to był błąd.

pozdrawiam Marcin Jan

RaPi 03.01.2023 13:41

Cytat:

Napisał nocny (Post 803764)
w takiej sytuacji tylko kancelaria prawnicza. Muszą zobaczyć co w papierach. Oczywiście sprawa pociągnie się trochę w sądzie ale inaczej tego nie można zostawiać. Niewykluczone że jak dostaną wezwaniem z kancelarii to się poczują do odpowiedzialności. Kiedyś walczyłem z Kawasaki o naprawę i dopiero pismo adwokata zdyscyplinowało importera. Z tym że nie robiłem tegoz tytułu rękojmi a gwarancji i to był błąd.

pozdrawiam Marcin Jan

Generalnie dotykowy ekran to bajer ale skoro jest to uważam że powinien działać. Bardziej od usterki denerwuje mnie podejście producenta czyli chowanie głowy w piasek, brak kontaktu.
Na dniach wyślę im oficjalne pismo, zobaczymy co się stanie. Poinformuję tutaj bo domyślam się że jest więcej zainteresowanych.

coddy 10.01.2023 12:51

Cytat:

Napisał coddy (Post 797306)
Ja nie mam problemu z brakiem dotyku, lecz z całkowitym wyłączeniem tabletu.
Odstawiłem moto do serwisu, jakieś 250km i podczas tej podróży tablet ożył 2x i tyleż samo razy padł, aby na sam koniec jazdy, tuż przed serwisem ponownie ożyć.
Zgłoszenie serwisowe już zrobione, tak samo jak zgłoszona kwestia padu aku po 7 dniach postoju.
Czekam cierpliwie na info.
PS. Możliwe, że problem z aku jest powiązany z tabletem, który mógł wyciągać aku, aż w końcu wyłączył się na dobre...

Cześć, dzisiaj dostałem info, że aku mam już nowy, ale problem z tabletem, ponieważ do tej pory, czyli 3 miesiące od odstawienia moto do serwisu nic kompletnie się nie zadziało (brak informacji centrali). Serwis dotrzymał wszystkich terminów i zgłoszenie poszło jeszcze w okresie gwarancji. Czy dać im jeszcze szansę i wezwać centralę o udzielenie informacji na piśmie, po czym wejść na ścieżkę prawną?

delirium 10.01.2023 12:55

to nieźle sobie honda w gumki leci...

Majster 10.01.2023 13:07

Cytat:

Napisał coddy (Post 804416)
Cześć, dzisiaj dostałem info, że aku mam już nowy, ale problem z tabletem, ponieważ do tej pory, czyli 3 miesiące od odstawienia moto do serwisu nic kompletnie się nie zadziało (brak informacji centrali). Serwis dotrzymał wszystkich terminów i zgłoszenie poszło jeszcze w okresie gwarancji. Czy dać im jeszcze szansę i wezwać centralę o udzielenie informacji na piśmie, po czym wejść na ścieżkę prawną?

Nie powiem jak masz postępować. Mogę jedynie napisać, że w Hondzie naprawy z tytułu gwarancji nie mają określonego terminu, który jednoznacznie wskazywałby w jakim czasie mają zostać przeprowadzone. Nie ma też limitu takich napraw.
Nie wiem czy w przypadku roszczenia z tyt. gwarancji wyznaczenie gwarantowi terminu w jakim pojazd ma zostać przywrócony do pełnej sprawności (zgodnie z umową) jest w jakikolwiek sposób wiążące i czy ma wpływ na przebieg sprawy.

Fakt, że skorzystałeś z gwarancji nie wyklucza skorzystania z rękojmi. Nawet jeśli minęło ponad 2 lata i teoretycznie rękojmia wygasła to jest furtka, która może ją przedłużyć o rok. Jeśli zgłosiłeś usterkę z tytułu gwarancji w okresie jej trwania ale usterka nie została usunięta ponieważ Honda olała Ciebie (i nie tylko Ciebie) to może istnieć przesłanka do skutecznego skorzystania z rękojmi. Niestety, tutaj trzeba udać się do adwokata lub radcy prawnego.

coddy 10.01.2023 13:40

Cytat:

Napisał Majster (Post 804419)
Nie powiem jak masz postępować. Mogę jedynie napisać, że w Hondzie naprawy z tytułu gwarancji nie mają określonego terminu, który jednoznacznie wskazywałby w jakim czasie mają zostać przeprowadzone. Nie ma też limitu takich napraw.
Nie wiem czy w przypadku roszczenia z tyt. gwarancji wyznaczenie gwarantowi terminu w jakim pojazd ma zostać przywrócony do pełnej sprawności (zgodnie z umową) jest w jakikolwiek sposób wiążące i czy ma wpływ na przebieg sprawy.

Fakt, że skorzystałeś z gwarancji nie wyklucza skorzystania z rękojmi. Nawet jeśli minęło ponad 2 lata i teoretycznie rękojmia wygasła to jest furtka, która może ją przedłużyć o rok. Jeśli zgłosiłeś usterkę z tytułu gwarancji w okresie jej trwania ale usterka nie została usunięta ponieważ Honda olała Ciebie (i nie tylko Ciebie) to może istnieć przesłanka do skutecznego skorzystania z rękojmi. Niestety, tutaj trzeba udać się do adwokata lub radcy prawnego.

Dziękuję za wskazówkę. Miło byłoby otrzymać jakąkolwiek odpowiedź, więc napiszę do nich z prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie po czym będę wiedział na czym stoję, ponieważ zero odpowiedzi przez 3 miesiące to zwykle olewanie klienta a za pasem nowy sezon

michal_m 12.01.2023 11:04

Kurde, u mnie nowa ATAS w garazu stoi, mam nadzieje ze ten problem z wyswietlaczem to nie jest must have w kazdym egzemplarzu 0_o ...

Mazurkas007 12.01.2023 11:40

Zawsze jest też opcja, że sprawy nie ujęte w umowie regulują przepisy ogólne.
Z tego co pamiętam ( ale proszę poprawić jeśli coś się zmieniło ) w przepisach były określone czasy i terminy w których naprawa w ramach gwarancji powinna być wykonana, oraz liczba napraw gwarancyjnych powyżej której przedmiot umowy powinien być/może być wymieniony na nowy, wolny od wad.
Nawet jeśli sprzedawca określił to inaczej w umowie sprzedaży ( każdy sprzedawca ma swoje tak zwane ogólne warunki sprzedaży ), to takie zapisy są niewiążące, gdyż są niezgodne z prawem.

EDIT: coś takiego znalazłem
"Według zapisu art. 580 Kodeksu Cywilnego Gwarant jest obowiązany wykonać swoje obowiązki w terminie określonym w treści oświadczenia gwarancyjnego, a gdy go nie określono, niezwłocznie, ale nie później niż w terminie 14 dni, licząc od dnia dostarczenia rzeczy przez uprawnionego z gwarancji.
Rękojmia daje możliwość żądania zwrotu gotówki w przypadku, kiedy wada jest istotna, czyli uniemożliwia normalne użytkowane. Przy pierwszej reklamacji sprzedawca ma prawo najpierw naprawić lub wymienić produkt, ale przy drugiej reklamacji już takiej możliwości nie ma i decyzja jest po stronie zgłaszającego roszczenia w ramach gwarancji."

WojtasA 12.01.2023 13:22

Cytat:

Napisał michal_m (Post 804612)
Kurde, u mnie nowa ATAS w garazu stoi, mam nadzieje ze ten problem z wyswietlaczem to nie jest must have w kazdym egzemplarzu 0_o ...

U mnie zero problemu 3 rok już.

R2D2 12.01.2023 15:56

Dziwne jest to że objawy czyli brak działania dotyku i rzadziej brak obrazu potrafią ustąpić.
Na zagranicznych forach kilku ludzi pisało że awarie pojawiły się po długotrwałej jeździe w deszczu, myciu lub wcześniejszym zawilgoceniu telewizora.
Do awarii nie dochodziło od razu po zawilgoceniu lecz po jakimś czasie.
Możliwe jest więc że telewizor nie jest do końca szczelny i np. pozostawienie go po myciu w garażu w niskiej temperaturze powoduje jakieś zawilgocenie które po czasie wysycha i telewizor zaczyna działać.
Telewizor z tyłu ma sporo otworów wentylacyjnych, są one oczywiście zabezpieczone od wewnątrz membraną. Usuniecie ew. wilgoci z wewnątrz jeżeli w jakiś sposób się tam dostanie na pewno nie jest natychmiastowe.
Niestety tani dostęp do tego żeby tam zajrzeć nie jest na dzień dzisiejszy możliwy.
Temat mnie interesuje i na pewno jak tylko będzie możliwość postaram się zweryfikować te informacje.
W mojej afryce dotychczas nie miałem problemów.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:52.