![]() |
Cytat:
Zrobi się tak - dobiję aku do pełna, jak pogoda pozwoli za jakiś czas pojeżdżę 50km i potestuję dokładnie (w tym powtarzalność momentu ew. zapalenia lampki absu), zdam sprawozdanie. To powinno być miarodajne. |
Nie wiem jak w beemwe ale w AT to ABS się załączał bodaj przy 8 km/h. Lekko ruszysz na piachu i hebel w opór. Będzie raczej bezpiecznie :D.
|
Cytat:
|
Przód to jak Emek pisze - powoli do 15kmh na piachu lub żwirze. Podwozie wysuniesz na boki i nic się nie stanie. Robiłem to po wielokroć.
Mało kto o tym gada ale powinno się od czasu do czasu przepalić modulator - dla zdrowia. W normalnym motku przy normalnej jeździe ABS może się nie włączyć ani razu latami⌠To nie jest ok. |
Tak w ogóle, ostatnimi czasy w roli czytacza pozgłębiałem nieco forum BMW i wniosek z tego nasuwa się taki, że się kupiło niemalże prom kosmiczny :)
|
Jeśli mowa o cenie to na pewno :)
|
Jeśli mowa o pompach ABS to na pewno znajdziesz dużo wątków na ten temat :-) Hamulec przód masz ze wspomaganiem elektrycznym?
|
Cytat:
|
Jak masz dostęp do GS911 to zobacz czy ABS wywala jakieś błędy i czy jest możliwość wywołania testu na modulatorze. Wiem, że taki tool jest do BMW, osobiście nie mam i nie korzystałem.
W nawiązaniu do tego co Matjas napisał, warto od czasu do czasu wymusić pracę ABS, bo modulator lubi się "zastać". W niektórych motkach jest możliwość wywołania takiej procedury testowej żeby go rozruszać. |
Jeśli temat prądu nie rozwiąże problemu to umów się do Zbyszka Gołowicza. Blisko masz. To może być ileś tam kłopotów ale zacząć trzeba od właściwej (powtarzam) właściwej wymiany płynu w pompie. to jest zupełnie odmienna procedura od standardowych rozwiązań. Przeoczysz właściwy serwis to będzie bolało. Chcesz to wrzucę na priv tel do Zbynia.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:24. |