Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Projekt Challenge (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8732)

Stachu 20.09.2011 08:30

Fajnie byłoby zobaczyć porównanie takich elementów jak zawieszenie, silnik (moc, jej oddawanie, praca), spalanie, prowadzenie, ekonomiczność, dostępność części, łatwość serwisu, wygoda dla jednej i dwóch osób, jakie waszym zdaniem jest przeznaczenie każdego z modeli, jak jeździ on i off, i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy. Te małe beemki wydają się być całkiem fajne. Ale proszę Was o możliwie obiektywne opisy:).

majki 20.09.2011 09:33

MTBiker, filmik zacny, fajnie złożony a i tereny super. :Thumbs_Up: :drif: :) Kiedyś trzeba w końcu tą Jukrejn zaliczyć. :D
Tylko zastanawia mnie czy nie męczyliście się przy tym małym GSie, bo offrołdowo za mocny chyba nie był. ;)

A'propos porównywania to jak porównać offrołdowego Xchallenge'a do dużej, ciężkiej, bardziej szosowej krówki jaką jest Afryka? :dizzy:

MTBiker 20.09.2011 09:45

Majki
Ludkom z forum f650gs.pl chcialem pokazac piekno ukrainskich karpat.
Znalazlo sie dwoch chetnych - dla kolegi na malym f650gs byla to pierwsza i nie latwa lekcja jazdy w terenie.
Meczyc sie ?? Zdecydowanie nie ...
Mam dla chlopakow duzy szacunek za upor i chec jazdy - w koncu ich puste f650gs wazyly tyle co zaladowane moj xchallenge i te610 Pingwina.
Wyjazd pod haslem no pain, no gain - po tych kilku dniach widac bylo niezly progress w technice jazdy - a chwile walki z przyroda, soba i maszyna zawsze zapamietuje sie na dlugo....
A motocykl ... to tylko narzedzie ... nie wazne jaki znaczek mamy na bokach dwoch kolek ... fajnie ze spotykamy sie gdzies tam na szlaku !! :at:

majki 20.09.2011 09:57

Jak tak to luzik. :Thumbs_Up: Niezła szkołę koleś musiał odebrać w takim terenie. ;)

PS: jakby co to nie mam nic do znaczku ze śmigiełkiem (no może poza dużymi GSami :haha2:)

MTBiker 20.09.2011 13:07

Cytat:

Napisał Stachu (Post 197016)
Fajnie byłoby zobaczyć porównanie takich elementów jak zawieszenie, silnik (moc, jej oddawanie, praca), spalanie, prowadzenie, ekonomiczność, dostępność części, łatwość serwisu, wygoda dla jednej i dwóch osób, jakie waszym zdaniem jest przeznaczenie każdego z modeli, jak jeździ on i off, i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy. Te małe beemki wydają się być całkiem fajne. Ale proszę Was o możliwie obiektywne opisy:).

na advrider.pl udzielalem sie kiedys w watku KTM 690 Enduro <> XChallenge:
http://advrider.pl/viewtopic.php?f=5&t=5025

cytujac:

Mam porownianie 690EnduroR i XChallenge ... w sumie dosc podobne traktory ktore wjada wszedzie na 690 Enduro R jezdzilem chwilke ale jakies zdanie sobie
wyrobilem (kolega ktory nim jezdzi zrobil ze mna na wspolnych wyjazdach ponad 20 tys km)

XCh
+ dosc wygodna pozycja
+ sprawdzony silnik rotaxa, przeglady co 10.000km (KTM co 5k)
+ mniejszy apetyt na paliwo
+ powietrzne zawieszenie do ambitnej turystyki i umiarkowanej jazdy w gorach daje rade
+ po wywaleniu wydechu z katalizatorem obsluguje gorsze rodzaje paliwa
- zbiornik 9l to realne przebiegi intensywnej jazdy w okolicach 200-220km - w tej chwili sa conajmniej 4 opcje dodania od 5 do 16l dodatkowej wachy
- do ostrzejszej jazdy tylni powietrzny amor i przednie sprezyny to srednio sie nadaja - nalezalo by wymienic amor na Hyperpro albo Wilbersa
- twarde siedzenie na co czesc ludzi narzeka, z czasem troche sie rozbija, bedac przyzywczajonym do siodel rowerowych podczas kilkudniowych maratonow jakos nie zauwazam
- koszmarnie (wrecz absurdalnie) drogie plastiki - kto wpadl na pomysl polakierowania !! plastikow w motocyklu enduro to nie wiem

690 Enduro R
+ odczuwalnie lepsze zawieszenie na szalnstwa poligonowe w porownaniu do Xsa,
+ na sportowej mapie i standarowym wydechu zywo sie zbiera
+ tansze opcje na rajdowe mordy ze stelazami pod roadbook i tripmastera
- wieksze zuzycie (12l zbiornik daje porownywalne z Xsem przebiegi)
- bardziej motocrosowa pozycja - krotsza odleglosc miedzy kanapa a podnozkami - moze meczyc w dluzszych przelotach ale lepsza przy poligonowym brykaniu - latwiej na whoopsach wchodzi na tylne kolo
- seryjne swiatla to porazka - jedna wielka porazka ...
- brak tylniego subframe (w xsie jest aluminiowy) - stelaz na kufry mocowany do miejsc na podnozki pasazera (jakiego pasazera !!??)
- wlew paliwa umiejscowiony tak ze jak sie worek przytroczy do bagaznika to trzeba go odpinac. pod korek warto podlozyc pianke bo sie kurz i piasek zbiera

Wg mnie jesli szukasz dobrego czolgu ktorym mozna i pobrykac w terenie i pojechac gdzies solo dalej to oba beda dobrym wyborem. Ani to duzy adventure ani typowo mx maszyna - ot uniwersalne allroundery z wszystkimi tego wadami i zaletami.

Kolega MG75 ktory negowal roznice w spalaniu przekonal sie naocznie na wypadzie w zeszlym roku na ukraine ze roznica byla.

dopra 21.09.2011 11:59

Cytat:

Napisał myku (Post 196965)
Cholera,ciezka sprawa :vis:.Odkad widzialem go w takiej formie na TT Event to jakos ciezej mi sie zyje.Tylko ta kasa za niego mnie przeraza :(:cold:

i tak mój jest najładniejszy :)

https://lh5.googleusercontent.com/-7...0/P1030198.JPG

zbyszek_africa 21.09.2011 12:29

Z której strony:(

dopra 21.09.2011 12:36

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 197278)
Z której strony:(

z każdej ;), ja wiem, że nie lubisz cycków tylko płaskie zbiorniki :)

zbyszek_africa 21.09.2011 12:43

Cytat:

Napisał dopra (Post 197281)
z każdej ;), ja wiem, że nie lubisz cycków tylko płaskie zbiorniki :)

Lubię, lubię cycki ale te naturalne...
Żarty:)
pozdr.

Lepi 21.09.2011 12:47

Cytat:

Napisał MTBiker (Post 197067)
...
690 Enduro R
+ odczuwalnie lepsze zawieszenie na szalnstwa poligonowe w porownaniu do Xsa,
+ na sportowej mapie i standarowym wydechu zywo sie zbiera
+ tansze opcje na rajdowe mordy ze stelazami pod roadbook i tripmastera
- wieksze zuzycie (12l zbiornik daje porownywalne z Xsem przebiegi)
- bardziej motocrosowa pozycja - krotsza odleglosc miedzy kanapa a podnozkami - moze meczyc w dluzszych przelotach ale lepsza przy poligonowym brykaniu - latwiej na whoopsach wchodzi na tylne kolo
- seryjne swiatla to porazka - jedna wielka porazka ...
- brak tylniego subframe (w xsie jest aluminiowy) - stelaz na kufry mocowany do miejsc na podnozki pasazera (jakiego pasazera !!??)
- wlew paliwa umiejscowiony tak ze jak sie worek przytroczy do bagaznika to trzeba go odpinac. pod korek warto podlozyc pianke bo sie kurz i piasek zbiera

co do pozycji - potwierdzam
- światła w wersji bez R są znośne, w R łatwo wymienić lampę na akcesoryjną
- brak tylnego subframe - nie odczuwam braku gdyż zastępuje do bak. Kufrów nie używam.
- wlew paliwa - na kurz pomaga przeróbka na zakręcany. A najlepiej przenieść go w podobne miejsce jak jest w Xch, ja sobie chwalę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:06.